Kilimanjaro Foto Andrei Gheorghita  (7)
Kilimanjaro Foto Andrei Gheorghita  (14)
Kilimanjaro Foto Andrei Gheorghita  (9)
Kilimanjaro Foto Andrei Gheorghita  (6)

Dimensiune font:

Experienţă de neuitat pe „acoperişul Africii“ FOTO

| 21-03-2017 12:40

Ieşeanul Andrei Gheorghiţă a avut parte de-o aventură de neuitat la începutul lunii trecute * tânărul, alături de alţi nouă români, a călătorit spre Continentul negru * timp de şase zile, cel mai înalt munte din Africa, Kilimanjaro, i-a fost casă

În planurile lui Andrei Gheorghiţă, tânăr antreprenor din Iaşi, călătoria în Africa şi-a făcut loc în urmă cu un an. Treptat, visul s-a conturat cu fiecare echipament achiziţionat şi a devenit realitate la începutul acestui an. Primele zile din februarie l-au găsit pe ieşean în Moshi, o localitate din Africa. „Am ajuns noaptea în aeroport şi am pornit spre Moshi, unde hotelul era groaznic. Am dormit cu lumina aprinsă pentru că îţi era frică de orice, era foarte mare mizerie. Paul, ghidul din Moshi, ne-a spus că în oraşul acela erau în jur de 2 milioane de locuitori“, îşi aminteşte tânărul. Fapt de care ieşeanul avea să se convingă a doua zi, pe lumină. „Erau foarte mulţi oameni peste tot. Nici nu înţelegeai ce face fiecare. Am fost în piaţa din Moshi am găsit tot felul de fructe, de la parachichi, care e un fel de avocado, foarte bun, fără nicio legătură cu ce avem noi aici, până la mango şi ananas. În jur, era o sărăcie foarte mare. În schimb, niciun om nu era agresiv“, îşi aminteşte Andrei.

După câteva ore petrecute în Moshi, grupul de turişti români a pornit spre parcul Kilimanjaro pregătindu-se de „marea provocare“. „La Kilimajaro ascensiunea e diferită pentru că urci în fiecare zi câte 1.000 de metri diferenţă de nivel fără să cobori. Ai doar o zi de aclimatizare, în rest doar urci, ceea ce îţi pune la încercare corpul. Eu am avut o problemă de aclimatizare, de la 5.000 de metri în sus mi s-a cam tăiat aerul“, explică tânărul. Pe parcursul ascensiunii fiecare turist este însoţit de „porteri“, iar numărul acestora este decis la intrarea în parcul naţional Kilimanjaro. Grupul din România, format din 10 turişti, a fost însoţit de 35 de porteri. „Greutatea maximă admisă pentru fiecare porter este de 14 kilograme şi totul este cărat pe cap, de la butelii, la oale pentru mâncare“, povesteşte Andrei.

 

Practic, turiştii îşi cară rucsacii şi merg ore întregi. Prima zi din aventura Kilimanjaro a însemnat pentru grupul de turişti din România 6-7 ore de mers prin junglă, iar oprirea a avut loc la baza de la 2.850 de metri. „Aici am primit primul lighean de apă caldă. Când ajungeai în bază găseai totul pregătit de porteri: cortul, mâncarea. Tu te spălai, mâncai şi dormeai. Prima zi mi s-a părut uşoară. În următoarea zi a trebuit să ajungem la 3.800 de metri şi a început să fie un pic mai greu“, spune Andrei, care îşi aminteşte că ritmul de urcare era atât de încet încât te obosea, iar căldura era foarte puternică.

Probleme de aclimatizare

Din cea de-a treia zi oboseala a început să se simtă tot mai puternic. „A urmat a treia zi, ziua de aclimatizare. Am urcat până la 4.600 de metri şi am coborât înapoi în tabăra de la 3.800 de metri. Aici am avut primul moment în care mi s-a luat aerul, cu 100 de metri înainte de a ajunge în tabăra de la 4.600 de metri. Cred că mi-a luat o oră să parcurg cei 100 de metri până în baza de la 4.600. Mulţi dintre noi simţeam lipsa aerului, aveam ameţeli. Orice lucru pe care îl făceai, chiar şi să-ţi duci mâna până la nas, era ceva foarte complicat şi cerea efort. Aici am învăţat să nu intru în panică când nu mai simt aer în piept. Trebuie doar să te linişteşti“, îşi aminteşte tânărul ieşean.

Luminiţe în zig-zag

Cea de-a patra zi a fost şi cea mai încărcată: o nouă ascensiune până la tabăra de la 4.600 de metri, iar după două ore de odihnă, la miezul nopţii urma urcarea finală până în vârf. Practic, ascensiunea finală se face noaptea, pentru că cenuşa vulcanică este îngheţată şi urcarea se face mult mai uşor. „La ora 12 noaptea când pleci din baza de la 4.600 vezi luminiţe în zig-zag. Sunt oameni cu frontale care pornesc spre vârf. Noi am plecat la 12.30 noaptea şi am ajuns la 8 dimineaţa sus. Răsăritul l-am prins pe traseu, înainte cu 200 de metri de vârf. Sus se vedea soarele cum răsărea, iar jos era încă noapte. O privelişte unică. Am crezut că mai aveam puţin, dar a mai durat cam trei ore. Cred că am fost un pic nepregătiţi pentru partea de vârf. Mie mi s-a făcut rău, mi s-a făcut foarte frig la mâini şi la picioare. Ghidul mi-a dat nişte mănuşi încălzite. Am început să-mi revin şi să-mi aduc aminte ce-mi spunea el, «După 5.000 de metri, orice piatră pe care o vezi vrei vrea să stai pe ea, nu sta jos!» şi «Nu gândi prea mult, doar mergi!»“, povesteşte Andrei. A reuşit să ajungă la Stella Point, cu 100 de metri mai jos faţă de cel mai înalt vârf Uhuru, însă efortul a fost imens: Mersul la 5.700 de metri era ca de marţian, iar priveliştea era la fel. Bătea foarte tare vântul şi nu puteai sta prea mult. Am ajuns pe con şi m-am băgat lângă nişte pietre ca să-i aştept şi pe ceilalţi“. A făcut câteva poze şi a pornit cu o parte din grup spre baza de la 4.600 de metri, dar drumul a mai durat câteva ore. După o pauză de odihnă, grupul a pornit spre ieşirea din parc, iar întregul traseu a fost parcurs în două zile. „După cele şase zile, mi-am dat seama că această experienţă nu are nicio treabă cu pregătirea fizică, ci trebuie să fii foarte bine pregătit psihic“, spune Andrei Gheorghiţă. 

 

Echipamentul folosit de Andrei a constat în două perechi de papuci, o pereche pentru junglă şi călătoria din primele zile, iar o altă pereche pentru ascensiunea din ultima noapte. A mai avut nevoie de trei polare, tricouri tehnice, geacă groasă, pantaloni de schi groşi şi colanţi. Frontală, foiţă de ploaie şi opţional o geacă din puf. „O mare parte din echipament o cari numai pentru ultima noapte, când e şi foarte frig“, spune tânărul ieşean.

Sursa foto: arhivă personală Andrei Gheorghiţă

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Util Store S.R.L. C.U.I. 26185417, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava, numit conform Sentinţei nr. 309/03.04.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3845/86/2014*, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale H.A.C. din 23.10.2015 şi respectiv 29.07.2016, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 05.10.2017, orele 12.00, a activului: Restaurant şi pensiune Luxor***, Sc 309 mp, suprafaţă desfăşurată 716 mp, amplasate pe un teren intravilan curţi construcţii 418 mp, la ieşirea din com. Marginea spre Suceviţa, jud. Suceava, vis-a-vis de Muzeul de ceramică neagră Marginea. Proprietatea imobiliară este de tip P+1E+M, cu finisaje de înaltă calitate, mobilier, aer condiţionat şi sistem de ventilaţie a aerului. Restaurantul are o capacitate de 300 locuri, mobilier şi echipament profesional pentru bucătărie. Spaţiul de cazare este la mezanin, format din 2 apartamente şi o cameră dublă fiecare cu baie proprie. Proprietatea dispune de reţea alimentare apă şi canalizare în regie proprie, reţea energie electrică de la reţea locală, două boilere electrice, centrală termică şi are o deschidere frontală la DN 17A de 16 mp. Valoare de pornire a licitaţiei (fără T.V.A.)- 491.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 04.10.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 04.10.2017, orele 12.00 toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 04.10.2017, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0755132476; 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L. - Filiala Suceava Asociat coordonator, Craciunas Liliana..
MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Rutomat S.R.L. Săveni–Botoşani, cu sediul social în oraş Săveni, str. Independenţei, nr. 21, bloc 25, sc. B, etaj 1, ap. 3, jud. Botoşani, C.U.I. 19094359, nr. de înregistrare la O.R.C. J07/561/2006 NOTIFICĂ Deschiderea procedurii generale a falimentului debitorului S.C. Rutomat S.R.L. Săveni–Botoşani, ridicarea dreptului de administrare şi dizolvarea societăţii debitoare prin Hotărârea nr. 315/15.09.2017, pronunţată de Tribunalul Botoşani, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3316/40/2016, fiind desemnat în calitate de lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Creditorii debitorului S.C. RUTOMAT S.R.L. Săveni–Botoşani trebuie să procedeze la înscrierea la masa credală a acestuia prin depunerea cererii de admitere a creanţei în condiţiile următoare: Termenul pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii este 25.10.2017; Termenul pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea şi publicarea tabelului suplimentar al creanţelor este 21.11.2017; Termenul pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii este de 7 zile de la publicarea în B.P.I. a tabelului suplimentar; Termenul pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor este 19.12.2017. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Asociat coordonator, Mititelu Corneliu..
S.C. Ledim Com S.R.L. Piatra Neamţ, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în data de 04.10.2017, ora 15.00, a activelor: Nr. activ - Denumire activ - Valoare de evaluare (lei) - Preţ de pornire (lei)* Activul 2 - TEREN INTRAVILAN, CURŢI CONSTRUCŢII CU SUPRAFAŢA DE 6.774,45 MP, pe care se află construcţiile: CORP C1 - REZERVOR APĂ CU SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DE 50 MP (structura din beton armat supraterană), CORP C2-STAŢIE DEDURIZARE APĂ CU SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DE 56 MP (dezfectată), CORP C3 -COPERTINĂ CU SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DE 10 MP (la data inspecţiei copertina avea pereţi de închidere din zidărie, având utilizare de birouri), CORP C4 - CAMERĂ DE COMANDĂ CU SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DE 85 MP (adăposteşte tabloul electric), CORP C5 - CENTRALĂ TERMICĂ CU SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DE 161,17 MP CU CAZAN DE ABUR, CORP C6 - ANEXĂ CENTRALĂ TERMICĂ CU SUPAFAŢA CONSTRUITĂ DE 46,80 MP, COPR C7- DEPOZIT DE COMBUSTIBIL CU SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DE 41,23 MP. - 350.500,00 - 262.875,00 Activul 3 - MAŞINI DE SPĂLAT RUFE CU BARIERĂ SANITARĂ-MEDICALE DANUBE INTERNATIONAL, TIP ASEP II49, NR. SERIE 41752, AN FABRICAŢIE 2011, CU UN DEBIT DE 40 KG/H - 1 BUC - 106.000,00 - 55.650,00 Activul 4 - USCĂTOR DE RUFE ROTATIV GIRBAU seria STI 23 ST-V - 2BUC - 33.200,00 - 17.430,00 Activul 5 - CALANDRU CU USCARE MURAL GIRBAU SERIA PS 5132 - 1 BUC - 46.700,00 - 24.517,50 Activul 6 - PRESĂ PNEUMATICĂ UNIVERSALĂ BATTISTELLA MARTE -1 BUC - 28.800,00 - 15.120,00 Activul 7 - Mobilier rafturi metalice folosite la spălare /uscare - 4 BUC - 800,00 - 420,00 Activul 8 - Mobilier mese cu schelet metalic folosite la spălare/uscare - 7 BUC - 1.050,00 - 551,25 Activul 9 - MANECHIN PENTRU CĂLCAT SACOURI, PALTOANE, ETC. BATTISTELLA ZEUS - 1 BUC - 10.300,00 - 5.407,50 Preţul de pornire al licitaţiei este de 75% din valoarea de evaluare pentru bunurile imobile şi de 75% din preţul de pornire la licitaţia din data de 18.09.2017 pentru bunurile mobile şi nu cuprinde TVA. Bunurile mobile se valorifică conform prevederilor Codului de procedură civilă. Înscrierile se fac până pe data de 03.10.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Piatra Neamţ, str. Alexandru cel Bun, nr. 28, etaj 2, jud. Neamţ. Relaţii suplimentare la 0232/243864, 0757545545 sau www.insolventa.ro
 
Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
13/08/2017 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO
07/08/2017 12:10

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan Satele comunei Mălini, Iesle, Paraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stanişoara, se intind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscu ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Turist în „Oraşul celor 100 de biserici”
23/07/2017 12:00

Sub sloganul „Inspirat de studenţi”, la inceputul primăverii, Facultatea de Geografie şi Geologie Iaşi a lansat proiectul Interface-Is. Atunci, tinerii ieşeni au gandit 7 trasee tematice promov ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/07/2017 12:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...