Încremeniţi în timp

default

Dimensiune font:

| 29-10-2013 06:00

160 de suflete pierdute într-o altă dimensiune, îşi duc zilele la Secţia de Ergoterapie de la Şipote, la 60 de kilometri de Iaşi * înconjurată de un domeniu de 208 hectare de teren, secţia de terapie prin muncă adăposteşte 6 pacienţi cu identitate necunoscută de nimeni, dar şi bolnavi cu afecţiuni psihice, intenaţi în jurul anului 1970 * sunt acei oameni „posedaţi de forţele maleficie şi de duhurile întunericului”, oameni aflaţi într-o continuă stare de voie bună, de care nimeni nu mai are nevoie

Drumul de la Iaşi spre Şipote, la graniţa cu judeţul Botoşani, îl parcurgem într-un continuu slalom printre gropile contestatului drum spre judeţul vecin, pe drumurile desfundate ce zugrăvesc nu numai o stare de fapt, ci o imagine a României. Pe măsură ce ne apropiem de Secţia de Ergoterapie de la Şipote, prin sate pe ale căror uliţe se profilează arar siluetele gârbovite ale locuitorilor, însăşi natura, prin copacii contorsionaţi sau aplecaţi asupra drumului, precum o ciutură deasupra unei fântâni secate, ne semnalează faptul că ne apropiem de secţia de psihiatrie. Ne oprim într-o intersecţie de drumuri străjuite de copaci ruginii şi viţă de vie scuturată. Ca la un semn, din partea opusă, de peste deal, îşi fac apariţia pacientele secţiei, în ochii cărora sticleşte o imensă şi de neînţeles bucurie. Membrele le zburdă necontrolat în jurul trupurilor, prinse în gestica expresivă a unor discuţii aprinse cu fiinţe invizibile. Nici un grup, nici o coordonare. Doar individualităţi păşind bezmetice peste câmpul de pe care încerca cu greu să se ridice ceaţa. Ca într-o piesă suprarealistă pusă în scenă de un regizor debordând de geniu, pacientele trec pe rând prin faţa noastră, înfăşurate în haine ciudate, scoase parcă din recuzita unui teatru. Sunt doar câteva dintre pacientele secţiei, care s-au cerut la defăcat porumbul aruncat în lanurile de peste deal. „Mi-au îngheţat mâinile, nu mai pot. Am făcut doi ştiuleţi, dar nu mai pot de frig”, se plânge una dintre femei, chiar dacă afară sunt plus 24 de grade.

Nici un pacient nu este vindecabil

În poarta spitalului ne întâmpină doctorul Dan Lupu, coordonatorul spitalului de la Şipote, în fapt o secţie externă de bolnavi cronici a Spitalului Socola. Aici, mai toţi pacienţii sunt internaţi în regim de permanenţă. Sunt 160 de pacienţi, într-un echilibru aproape perfect, de 80 de bărbaţi şi tot atâtea femei. Toţi suferă de tulburări psihiatrice cronice. Cea mai mare parte dintre ei nu au aparţinători. Cei care au pe cineva, nu sunt căutaţi. Oricum ar fi, nimeni din exterior nu se interesează de soarta lor. „Cei mai mulţi sunt abandonaţi aici. Curios e că aparţinătorii nu consideră că i-ar fi abandonat. Starea lor se poate îmbunătăţii, dar nu sunt vindecabili”, spune doctorul Lupu. În timpul conversaţiei nimerim chiar în mijlocul unui grup de pacienţi care ies de la biserică, scuturând veseli deasupra capetelor pacheţele cu pomeni, pe care le privesc cu ochii dilataţi de bucurie şi mirare, ca şi cum s-ar aştepta să se audă clinchete din colaci. Terapia prin muncă a acestor pacienţi se aplică în spaţiul generos al celor 208 hectare de teren agricol şi un sector zootehnic compus dintr-un număr de 32 de capete de bovine, 200 de porci şi 220 oi.

Abandonaţi de jumătate de secol la Şipote

Cei mai vechi pacienţi ai secţiei de la Şipote au fost internaţi în acest loc sinistru şi totodată de o frumuseţe aparte, în anul 1970. A trecut mai mult de jumătate de secol în care acei oameni nu au conştientizat că s-au schimbat regimuri, că au fost anulate graniţe, sau că s-au succedat anotimpurile celor peste 50 de ani. Aici, în universul celor 208 hectare de libertate, a fost patria şi casa fiecăruia dintre ei. Realităţile din afara acestui spaţiu nu s-au lovit de nici o umbră de conştiinţă sau dorinţă. „Aici predomină afecţiunile psihiatrice grave. Chiar dacă sunt secţii diferite, pentru femei şi bărbaţi, pacienţii socializează între ei, atât cât le permit afecţiunile”, spune Dan Lupu. În cadrul secţiei există şi un atelier de ţesut în care, sub îndrumarea a două infirmiere, pacientele lucrează la un război de ţesut, de la ştergare până la căciuliţe sau fulare. De la înfiinţarea spitalului nu s-a păstrat nici un corp de clădire, cele 4 secţii pentru pacienţi fiind construite în anii 80. Într-una dintre casele vechi din incinta secţiei îl găsim pe pacientul Ciobanu, care imediat ce ne vede intrând apucă un bocanc explodat, fără nici o şansă de a mai putea fi vreodată purtat, şi îi despică talpa pe care începe să o pilească, făcând abstracţie de prezenţa noastră. „Aici, pacienţii stau numai cu acordul lor sau al tutorelui. Dacă pacientul nu vrea să stea, nu stă, dar mai sunt şi pacienţi dezorientaţi care au mai ieşit de pe limita părţii medicale a secţiei”, spune doctorul.

Oameni fără chip şi identitate

Printre cei 160 de pacienţi există 6 care nu au identitate. Nimeni nu ştie de unde provin sau ce au făcut înainte de a ajunge la Şipote. Cu tot concursul dat de Poliţie, nu s-a reuşit nici până acum să li se contureze vreo identitate. „Fac toate eforturile ca toţi pacienţii să aibă documente de identitate şi asigurare medicală. Iniţial am avut 13 pacienţi care nu au avut identitate, dar acum am mai rămas numai cu 6 despre care nu ştim nimic. În cazul lor nu avem la cine apela, existând riscul să nu ştim cine sunt nici măcar în pragul morţii. În cazurile în care ne decdează vreun bolnav apelăm la aparţinători. Pe vremuri a existat o parcelă în care erau îngropaţi pacienţii care nu erau ridicaţi de familie, dar eu nu m-am confruntat cu astfel de cazuri”, a spus doctorul Lupu, unul dintre eroii de serviciu ai acestei veşnice întâmplări de a te fi născut „vesel”. Face naveta de la Iaşi la Şipote aproape zilnic dar, îşi aminteşte doctorul, s-a întâmplat să rămână izolat şi 2 săptămâni în spital din cauza troienelor care au blocat secţia de lume în iernile trecute.

Noi ar trebui să avem o acţiune mai substanţială în cadrul unui spital de psihiatrie, pentru că aici sunt foarte multe cazuri de bolnavi posedaţi de forţele maleficie, de forţele răului, de duhurile întunericului şi trebuie citite rugăciuni de exorcisme, pe care sistemul sanitar psihiatric le neglijează, le ignoră şi ne sfidează pur şi simplu”, a spus părintele Iustin.

Slujbe de exorcizare la Şipote?

În curtea secţiei se profilează Biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ridicată în anul 2012, unde, în fiecare săptămână, pacienţii secţiei se adună la slujbele ţinute de părintele Iustin de la Spitalul Socola. Pe părintele Iustin îl găsim în biserică, pe picior de plecare către Iaşi. Ne întâmpină cu plăcere şi ne vorbeşte cu patimă despre oile rătăcite în acest capăt de lume. „Aceşti oameni sunt părăsiţi de familie, de prieteni şi de simţurile lor. Sunt părăsiţi şi de mine, pentru că vin doar o dată pe săptămână şi încerc să îi spijin cu ce pot. Din alte puncte de vedere, aceşti oameni sunt foarte bogaţi sufleteşte, pentru că au acea stare de voie bună pe care oamenii ceilalţi şi-au pierdut-o. Pe ei îi găseşti tot timpul cu zâmbetul în privire, pe buze şi foarte deschişi dialogului, ceea ce lumea normală nu mai are”, a spus părintele Iustin. Preotul reconsideră poziţia Bisericii faţă de persoanele internate la Şipote, laudă iniţiativa statului de a prelua, acum mai bine de 100 de ani, această filantropie sau operă de caritate din sarcina Bisericii, aduce aprecieri doctorilor care sunt nişte oameni sacrificaţi, nerăsplătiţi pe măsura eforturilor lor şi apoi se întorce împotriva celor două mari entităţi ce guvernează spaţiul românesc– Statul şi Biserica. „Un lucru important de care nu ţine cont nici Biserica şi nici Statul, este acela că în spitalele de psihiatrie sunt boli ale sitemului nervos şi ale minţii, boli de suflet. Noi ar trebui să avem o acţiune mai substanţială în cadrul unui spital de psihiatrie, pentru că aici sunt foarte multe cazuri de bolnavi posedaţi de forţele maleficie, de forţele răului, de duhurile întunericului şi trebuie citite rugăciuni de exorcisme, pe care sistemul sanitar psihiatric le neglijează, le ignoră şi ne sfidează pur şi simplu. Ne bucurăm că am făcut biserici, că am pictat, că am făcut ziduri sau icoane, dar de suflete nu ne-am ocupat decât într-un mod tangenţial, făţarnic sau foarte diluat. Această superficialitate este şi la nivelul Mitropoliei, Patriarhiei, Sfântului Sinod, a Bisericii, dar şi la nivelul Ministerul Sănătăţii. Noi, preoţii, şi cadrele sanitare, nu ne facem datoria într-un mod complet, temeinic, substanţial, ci numai formal, şi pentru faptul că există această penurie de bani, dar şi o sărăcie spirituală foarte mare, şi din partea noastră, a preoţilor, şi din partea medicilor”, a spus părintele Iustin, cel care slujeşte la biserica din incinta Spitalului de Psihiatrie Socola din anul 1994, imediat după ce s-a întors de la doctorat din Elveţia.
Nelu Păunescu

Centru pentru copii vagabonzi, lagăr de prizonieri şi spital de psihiatrie

Secţia de la Şipote a fost înfiinţată în 1905, în urma unei donaţii a familiei boierului Ghica care deţinea tot şesul Prutului. Din acel an şi până acum, terenul de 208 de hectare aferent secţiei a rămas acelaşi. Titulatura iniţială a fost aceea de „Tabără pentru copii vagabonzi”. În primul război mondial, la Şipote a funcţionat o tabără de prizonieri germani. Între cele două războaie, locul şi-a reluat rolul de spital. La 1943 figura ca aşezământ pentru ocrotirea persoanelor cu diverse handicapuri iar din anii 60 funcţionează ca unitate medicală cu profil de ergoterapie. „Este o metodă terapeutică în care munca este folosită pentru ameliorarea stării generale, fizice şi psihice a pacientului şi de a scădea medicaţia. Ergoterapia dă pacientului sentimentul de implicare socială, de utilitate, pentru că nu stă închis într-o cameră, ci se implică, simţind spitalul ca fiind casa lui”, a spus doctorul Dan Lupu. Din anul 2001, unitatea este secţie externă a Spitalului de Psihiatrie Socola, având ca şi componente, partea medicală şi partea agricolă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei