Lecţii de credinţă de la un diacon californian

default

Dimensiune font:

| 28-02-2016 12:54

După mai bine de 25 de ani în care a fost pastor baptist, un american a îmbrăţişat credinţa ortodoxă * a venit în urmă cu câţiva ani în România, unde apoi şi-a adus şi soţia * Stephen Holley este diacon la Biserica „Sfântul Haralambie” din Iaşi şi consilier pe probleme maritale la Fundaţia „Pro Vita”

 

 

Pe străduţa îngustă ce urcă spre Sărărie doar paşii se aud în liniştea unei seri despre care cu greu ai spune că este de iarnă. Vântul cald ce te însoţeşte pare a se bucura odată cu tine pe măsură ce te apropii de Biserica „Sfântul Haralambie”, un vechi lăcaş de închinare al Iaşului. De vrei să mergi mai departe, ajungi iute la Bojdeuca lui Creangă, dar liniştea din curtea bisericii te face să te opreşti.

În poarta bisericii ne întâmpină un diacon coborât parcă din poveste. Are chip blând, vorba domoală şi poartă mândru straiele Bisericii. Dacă n-ai şti că este father” Stephen Holley ai spune că părintele cu chip blând este acolo de când a fost zidit lăcaşul, că pare desprins din imaginile vremurilor.

O poveste californiană cu final moldovenesc

Părintele Stephen Holley a venit în România în urmă cu doar câţiva ani, ca misionar. Nu ştia mare lucru despre o ţară aflată la mii de mile depărtare, la o distanţă de zeci de ţări şi de un ocean. Venea să slujească în Biserica Ortodoxă, la care trecuse după ce vreme de mai bine de 25 de ani fusese pastor baptist. L-a simţit viu în inimă pe Dumnezeu încă din tinereţe şi a ştiut că-L va sluji. S-a întâmplat în timpul războiului din Vietnam, o amintire care nu îi este prea plăcută, dar peste care nici nu trece niciodată. Nu ai cum să uiţi că ai trăit, totul rămâne în tine. „Vietnam? S-a întâmplat demult. Eram tânăr pe atunci, credeam că suntem indestructibili. Am avut noroc că Dumnezeu ne-a iubit şi ne-a ocrotit. La vârsta aceea (21 de ani – n.r.) ţi se păre că nimic şi nimeni nu te poate doborî, dar uneori viaţa îţi arată contrariul. Atunci L-am simţit viu în inimă pe Dumnezeu. El M-a ajutat să trec cu bine prin tot”, a început povestea părintele Stephen, cum îi spun credincioşii din Parohia „Sfântul Haralambie” din Iaşi.

 

Şi-a închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu, a fost preot baptist mai bine de 25 de ani, apoi a trecut la religia ortodoxă. Totul în urma unui conflict cu mai-marii Bisericii Baptiste. „Aveam păreri diferite, eu chiar simţeam altfel. ştiam în sufletul meu că aparţin altei credinţe, dar nu îmi dădeam seama căreia până când nu m-am întâlnit cu ortodoxia. Atunci am ştiut că asta sunt, creştin ortodox”, a zâmbit diaconul sosit din California.

La prima vizită în România a venit singur, în cadrul unui parteneriat cu Fundaţia „Pro Vita”. Aşa l-a întâlnit pe preotul Radu Brînză, coordonatorul fundaţiei şi parohul de la „Sfântul Haralambie”. „În centrul nostru suntem mulţi preoţi şi ne-am pus de acord să-l ducem pe la multe parohii, să asculte şi să participe la slujbe. A mers pe la multe biserici şi a rămas la cea la care sunt paroh. Cred că l-a atras simplitatea oamenilor şi modul lor sincer de a iubi şi de a dărui. S-a simţit ca acasă. Ţin minte că era Postul Mare şi în zilele de pomenire a morţilor primea de la bunicuţe ofrande. Era aşa de bucuros de tot ce i se dăruia, îşi umpluse camera de hotel cu biscuiţi, colăcei, fructe şi ce mai primea. Îşi suna zilnic preoteasa în California şi-i povestea despre oamenii buni de la Iaşi”, a povestit zâmbind preotul Radu Brînză.

După misiunea de la Iaşi diaconul Stephen Holley s-a întors în California, de unde a revenit cu Marry Patty, soţia care îi este alături de mai bine de 40 de ani şi pentru care ţara din estul lumii este adevărata casă. „Îi iubesc enorm pe români, sunt oameni calzi, primitori, ospitalieri. Sunt foarte prietenoşi, ceea ce m-a uimit de la început. În Pennsylvania, California oamenii sunt distanţi. Te ajută, sunt politicoşi, dar te ţin la un braţ distanţă. Nu acceptă nicio apropiere sufletească, iar aici nu este aşa”, a spus Marry Patty. La Iaşi misiunea ei este una socială – oferă sprijin la cantina parohiei unde mănâncă mai mult de 50 de persoane, şi a descoperit că-i place foarte mult viaţa la curte. „Cresc găini, iar în gospodăria noastră din Bucium avem 23. Îmi place să lucrez în grădină şi să croşetez. Gătesc, ador să stau în bucătărie, şi îmi place să merg la piaţă. Lumea mă salută, îmi zâmbeşte, intră în vorbă cu mine, iar eu mă bucur. Le răspund «Da, da» fiindcă încă nu stăpânesc bine limba română, dar ştiu că toate vorbele lor vin din suflet şi dintr-o dorinţa reală de prietenie”, a zâmbit Marry Patty.

Iaşul, un alt Ierusalim

Povestea ei alături de father Stephen” este una a înţelegerii, a admiraţiei şi a dragostei pentru credinţă. Sunt un model de familie şi se vede acest lucru din felul în care se privesc, din care discută, relaţionează. Se iubesc sincer şi simţi că ai vrea să-i ai mereu în preajmă.

Părintele Stephen Holley nu este doar diacon la Biserica Sfântul Haralambie”, ci consilier pe probleme premaritale şi maritale la Fundaţia „Pro Vita”. Îi place să le vorbească tinerilor despre Dumnezeu, despre dreapta credinţă, dar şi despre familie şi iubirea adevărată. „Au nevoie de sprijin, ca fiecare dintre noi. Tinerii ar trebui să ştie mai multe despre viaţa în doi, despre familie, despre căsătorie. Discut cu ei şi îi ajut să pătrundă aceste taine”, a mai spus „father”.

La biserică, slujba este oficiată în limba română, din care diaconul de peste ocean a început să mai rupă câte ceva. „Vorbim în engleză, uneori o «romgleză»”, râde preotul Radu Brînză, care are pentru Stephen Holley o mare admiraţie. „Multă lume m-a întrebat de ce a venit în România, iar răspunsul este unul singur – pentru frumuseţea credinţei. Şi el, şi soţia lui consideră Iaşul, Ierusalimul lor. Îmi amintesc de o glumă făcută de un medic în urmă cu vreo doi ani, când părintele trebuia să treacă pe la un examen tomograf – «Vreau să văd ce are în cap de a lăsat California pentru România». Eii, şi apoi eu le spun tuturor că Iaşul are frumuseţile lui, oamenii simpli şi cu suflete mari. Şi la noi poate fi la fel de frumos ca în altă parte”, a punctat parohul de la Biserica Sfântul Haralambie” şi i-am dat dreptate.

Stephen Holley şi soţia lui, Marry Patty, duc o viaţă frumoasă în „dulcele târg”. „Îmi place mâncarea românească -- ciorba de burtă, sarmale”. „Şi răcitură”, am continuat noi, gândindu-ne la felul tradiţional nelipsit pe masa de sărbători a românilor. „Răcitura? Nu ştiu, ce este?”, a întrebat curios „father” Stephen, apoi a zâmbit larg când a primit şi lămuririle - „Aaaaspiiic. Daa. Îmi place răcitura”. Şi vinul roşu, oamenii buni şi frumoşi alături de care are îşi împărtăşeşte credinţa şi dragostea în Dumnezeu, şi care i-au oferit o viaţă nouă. Lui Marry Patty îi plac şi bufniţele şi are acasă o colecţie impresionantă de miniaturi, ce numără peste 800 de piese. „Ne plac mănăstirile ortodoxe şi am vizitat multe în Muntenegru, Serbia, Sofia şi, bineînţeles în România. Aici sunt strâns legate, sunt adevărate nuclee. În America nu este aşa – mergi cale lungă până ajungi la o mănăstire. Sunt puţine şi aflate la distanţe foarte mari, dar asta nu înseamnă că nu le-am vizitat şi nu am întâlnit români ortodocşi. Ei erau altfel, blânzi, prietenoşi”, a spus Marry Patty. Împreună cu soţul ei a mers şi în pelerinaje cu preoţii din Iaşi. „Îmi amintesc de cele din Serbia şi Muntenegru, la finalul cărora părintele ne-a spus cu lacrimi în ochi – «Nu ne lăsaţi pe noi cei veniţi mai târziu în Biserică să-L iubim mai mult pe Dumnezeu»”, a completat preotul Radu Brânză, poate cu gândul că noi, având atât de multe lăcaşuri de închinare, suntem favoriţi ai sorţii.

Stephen şi Marry Patty nu îşi doresc decât să trăiască frumos, în linişte, să se bucure de lucrarea pe care o fac la Biserica „Sfântul Haralambie” şi să-i ajute pe tineri să înveţe iubirea adevărată, cea în care intră mereu şi Dumnezeu.

La ceasul serii, la Biserica „Sfântul Haralambie” se auzeau clopotele al căror glas a ajuns până în curtea Bojdeucii lui Creangă. Prin faţa ochilor ne-a trecut, pentru o clipă, imaginea bădiţei Ion, căruia i-ar fi plăcut poate să scrie povestea preotului american care a lăsat California pentru una din colinele Iaşului.

Maura ANGHEL

 

Casetă 1

Diaconul Stephen Holley este singurul preot străin angajat la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

 

Caseta 2

Biserica parohiei „Sf. Haralambie” este aşezată într-una din cele mai frumoase zone ale Iaşului. În apropierea ei sunt casele memoriale Mihail Codreanu, George Topârceanu, Petru Poni, Mihail Kogălniceanu, Vasile Conta. Pe raza parohiei „Sfântul Haralambie” se află şi primul muzeu al literaturii române, Bojdeuca Ion Creangă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei