Moldova veacurilor trecute

default

Dimensiune font:

| 02-04-2017 10:55

O călătorie prin timp ne-a adus în atenţie o parte din simbolurile, personalităţile şi realizările dintr-o vreme în care aşezările Moldovei erau foarte apreciate * puţin ştiu că Botoşaniul a fost celebru pentru berea „Cişmea”, apreciată mult în străinătate ori că I.L. Caragiale, revizor şcolar pentru Neamţ şi Suceava, era atras de o cârciumă boierească din Piatra Neamţ * Huşiul a dat cel mai mare industriaş al perioadei interbelice, iar de la Sascut a plecat prima producţie de zahăr din România * la Iaşi, parohul Bisericii „Sfântul Haralambie” vrea să reia seria întâlnirilor literare găzduite de un ateneu distrus în cel de-al Doilea Război Mondial

 

 

Aflată astăzi la coada multor clasamente, Moldova a fost, în veacul trecut, vestită prin oamenii şi aşezările sale. La fel ca astăzi, Piatra Neamţ era la începutul secolului trecut un loc ce oferea frumuseţea unei vieţi tihnite, ferite de zgomotul şi aglomeraţia din marile metropole. „Se încerca şi atunci crearea unei destinaţii turistice din Piatra Neamţ. Inclusiv Nicolae Iorga confirma că este o staţie de aer. Marele istoric a vorbit despre curăţenia şi aspectul îngrijit al oraşului”, am aflat de la prof. Luminiţa Moscalu, autorul lucrării „Cotidian şi mentalităţi la Piatra Neamţ (1864-1914)”.

Turiştii sau simpli trecători îşi exprimau gândurile şi impresiile cu privire la oraşul dintre munţi pe ilustratele ce le trimiteau celor dragi. „Am ajuns aseară la Piatra Neamţ. Aici e un aer plăcut şi am găsit gazdă afară din oraş, pe lângă Bistriţa, şi sunt înconjurată numai de munţi. E o frumuseţe”, scria pe o carte poştală, în 1904, o turistă. Eleganţa şi cochetăria erau un semn al nivelului de trai ridicat şi al preocupării protipendadei de a fi mereu la nivelul celor din Capitală. „Piatra Neamţ a fost unul dintre oraşele, spunem noi după ilustrate, dar nu numai, în care moda a intrat odată cu cea de la Paris şi la Bucureşti”, am aflat şi de la colecţionarul Viorel Nicolau.

Cochetărie şi chefuri la „Bucluc”

Oraşul oferea numeroase oportunităţi de recreere şi divertisment. Se mergea la teatru, se ieşea la plimbare şi la terase, existau băi publice, cofetării, cafenele şi localuri unde clienţii se bucurau de băuturi fine şi de mâncăruri variate ce includeau chiar preparate exotice şi fructe de mare. „Proprietarii localurilor erau interesaţi în menţinerea clientelei. Astfel că mâncărurile erau bine preparate, băuturile rafinate, iar atmosfera create era dublată de o muzică discretă, în unele cazuri se canta şi se dansa”, a mai notat prof. Luminiţa Moscalu. Celebră pentru acea perioadă era cârciuma boierească „Bucluc”, care îi avea printre clienţii fideli pe Ion Luca Caragiale şi pe George Enescu. De altfel, violonistul a susţinut mai multe concerte la Piatra Neamţ în perioada 1921-1936. „Era o viaţă molcomă, tihnită, tipic patriarhală. Se întâlneau mari intelectuali ai vremii la Piatra Neamţ. Caragiale este un cunoscut al locului, îi plăcea să vină aici, a fost şi revizor şcolar pentru judeţele Neamţ şi Suceava şi nu de puţine ori se întâlnea la «Bucluc» cu cei de prin părţile locului”, mai spune Luminiţa Moscalu.

Cârciuma este amintită şi de fostul primar Dimitrie Hogea în lucrarea „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ”. „După cum se ştie, Caragiale nu dispreţuia vinul, ca şi noi, prietenii lui. De aceea, nu rareori ne duceam serile la vestita crâşmă boierească «Bucluc». Ne adunam acolo şi petrecerile ţineau până târziu noaptea, dar nu atât băutura ne ţinea ceasuri întregi, ci mai mult vorbăria şi discuţiile fără sfârşit”, a notat Dimitrie Hogea.

Şi dacă pietrenii chefuiau straşnic la Bucluc, botoşănenii se cinsteau cu celebra bere „Cişmea”. Istoricul Daniel Botezatu a spus că spre deosebire de astăzi, Botoşaniul din perioada dintre războaie era de o prosperitate economică de invidiat. „Pe atunci era un oraş cosmopolit, în care exista o mare populaţie evreiască. Mai erau destui armeni, germani. Botoşani era un oraş în care exista o intensă viaţă industrială şi economică, în general. Agricultura continua să aducă importante venituri unui oraş. Berea fabricată aici, celebra marcă «Cişmea», era foarte apreciată până în Austria”, am mai aflat de la Daniel Botezatu.

Industriaşii Moldovei

Dacă vorbim despre economie nu putem ocoli Huşiul, de unde a plecat cel mai important industriaş din perioada interbelică. Născut pe decembrie 1884, Nicolae Malaxa era fiul unui aromân cu origini greceşti şi al fiicei unui dregător local, spătarul Bădărău. A părăsit oraşul natal, pentru a urma şcoala primară şi liceul la Iaşi, iar studii superioare de inginerie la Universitatea Politehnică din Karlsruhe (Germania). În 1921, a înfiinţat, la marginea Bucureştiului, un atelier de reparaţii material rulant, unde erau refăcute locomotive şi vagoane. Pentru că afacerea sa era explozivă, în 1923 începe construcţia unei fabrici mari, înfiinţând Uzinele Faur. Uzinele Malaxa erau printre cele mai moderne din Europa, o realizare deosebită, având în vedere că industria grea era inexistentă într-o Românie care a păşit în perioada interbelică ca o ţară eminamente agrară.

Moldova a dat şi prima producţie de zahăr a României, care a plecat din Sascut (Bacău). Societatea „Zaharina Română”, cu sediul la Paris, a cumpărat de la Maria de Sgardelli un teren pe care a ridicat fabrica de zahăr. Din păcate, n-a fost ocolită de faliment şi a fost închisă în 1884, iar un an mai târziu vândută lui Jaques M. Elias (urmaş al celebrei familii care a construit spitalul cu acelaşi nume din Bucureşti). În 1990, el l-a împuternicit pe fratele său Abraham M. Elias să aducă în numele lui, ca aport la afacere, promisiunea de închiriere pe 90 ani a fabricii de zahăr Sascut cu 23 ha teren şi toate instalaţiile, în schimbul a 2.300 de acţiuni la purtător dintr-un total de 18 000 acţiuni, la Société Générale Sucreries et Raffinerie en Roumanie, care a construit fabrica de zahăr de la Roman, un alt obiectiv important al Moldovei veacului trecut.

Spectacolele de la „ Pârjola”

Amintirile despre Moldova veacului trecut nu ar fi complete fără Constantin Tănase, vasluianul care a făcut celebru teatrul de revistă şi care a plecat dintr-o casă modestă, din Vaslui. „De mic, Constantin, singurul copil al familiei, a fost crescut cu snoave şi poveşti spuse cu haz de mama sa, Elena. La şcoală nu a fost un elev prea strălucit. Cele mai mari note le-a avut la muzică şi gimnastică. S-a îndepărtat timpuriu de joaca obişnuită a colegilor săi din două motive: concertele fanfarei militare din grădina publică şi reprezentaţiile din gradină «Pârjola», unde aveau loc spectacole ale unor actori populari ca Zaharia Burienescu şi I.D. Ionescu”, Lucian Onciu, directorul Centrului Culturii şi Creaţiei Populare Vaslui şi organizatorul celebrului festival de umor care poartă numele vestitului cupletist. Tănase şi-a făcut, împreună cu câţiva colegi, o „trupă”, iar ca scenă a fost ales beciul casei. A jucat pentru prima dată pe când era elev la gimnaziu. Într-o vară, sosită în turneu la Vaslui, trupei lui Mordechai Segălescu i-a lipsit un actor, care a fost înlocuit de Tănase, nelipsit de la repetiţii. După acest „debut” s-a gândit să se facă actor, cu toate că tatăl său dorea să-l vadă „impiegat cu şapcă roşie” la CFR. Destinul lui a fost cu totul altul, iar în 1919 a pus bazele trupei „Cărăbuş” la Bucureşti, cu care a creat a lansat şi consolidat teatrul de cabaret şi de revistă care astăzi îi poartă numele.

Istoria adusă în prezent

Unul dintre simbolurile actuale ale Sucevei, clădirea Prefecturii din perioada interbelică, este şi astăzi un reper, doar destinaţia i s-a schimbat. Clădirea, monument istoric, construită între anii 1902-1903 în stil baroc, a fost rolul de sediu al Căpităniei Districtului Suceava, iar acum este gazda Muzeului Bucovinei şi al Muzeului de Istorie. Chiar dacă în perioada interbelică Suceava era cel mai mic judeţ din ţară, asta nu l-a împiedicat să-şi conserve şi să-şi promoveze valorile, să se păstreze ca o vatră a tradiţiilor şi românismului.

La Iaşi, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Haralambie”, Radu Brânză, propune reluarea unor întâlniri foarte apreciate demult. Puţini ştiu că în perioada interbelică a funcţionat pe lângă biserică Ateneul „Sf. Haralambie”, unde aveau loc întâlniri cu oamenii de cultură ai timpului, filosoful Ion Petrovici (1882-1972), fiind unul din conferenţiarii cei mai audiaţi. Ateneul a fost distrus în timpul unui bombardament din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, însă povestea lui a mers mai departe. Părintele Razu Brânză a lansat în această săptămâna seria „Dialogurilor de seară la Sfântul Haralambie - Conferinţe, dezbateri, problematizări, soluţii”. „Ne dorim ca într-o lume în care mai toţi trăim în spaţiul virtual, în care suntem blocaţi pe Facebook, pe Internet ori în alte medii online să mai stăm de vorbă, să ne mai auzim între noi, să ne întâlnim, să schimbăm idei, să găsim soluţii poate la unele probleme, să schimbăm gânduri care pot zidi”, am aflat de la preotul Radu Brânză. După cum se vede, multe dintre simbolurile şi proiectele derulate în perioada dintre cele două mari războaie revin în actualitate fie prin povestea lor, plină de semnificaţii, fie prin proiecte ce se doresc a fi readuse în atenţie.

Grupaj coordonat de Maura ANGHEL

 

Rău era cu «der, die, das»
Da-i mai rău cu «davai ceas».
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai moşie
Haraşo tovărăşie” – Constantin Tănase

 

Botoşaniul era un oraş în care exista o intensă viaţă industrială şi economică, în general” - istoricul Daniel Botezatu

 

Foto – piatra-neamt.net, din-husi.blogsport.com, botosaneanul cultural,

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei