botosanibun
Constantin Tanase
Nicolae Malaxa
piatra1

Dimensiune font:

Moldova veacurilor trecute

| 02-04-2017 10:55

O călătorie prin timp ne-a adus în atenţie o parte din simbolurile, personalităţile şi realizările dintr-o vreme în care aşezările Moldovei erau foarte apreciate * puţin ştiu că Botoşaniul a fost celebru pentru berea „Cişmea”, apreciată mult în străinătate ori că I.L. Caragiale, revizor şcolar pentru Neamţ şi Suceava, era atras de o cârciumă boierească din Piatra Neamţ * Huşiul a dat cel mai mare industriaş al perioadei interbelice, iar de la Sascut a plecat prima producţie de zahăr din România * la Iaşi, parohul Bisericii „Sfântul Haralambie” vrea să reia seria întâlnirilor literare găzduite de un ateneu distrus în cel de-al Doilea Război Mondial

 

 

Aflată astăzi la coada multor clasamente, Moldova a fost, în veacul trecut, vestită prin oamenii şi aşezările sale. La fel ca astăzi, Piatra Neamţ era la începutul secolului trecut un loc ce oferea frumuseţea unei vieţi tihnite, ferite de zgomotul şi aglomeraţia din marile metropole. „Se încerca şi atunci crearea unei destinaţii turistice din Piatra Neamţ. Inclusiv Nicolae Iorga confirma că este o staţie de aer. Marele istoric a vorbit despre curăţenia şi aspectul îngrijit al oraşului”, am aflat de la prof. Luminiţa Moscalu, autorul lucrării „Cotidian şi mentalităţi la Piatra Neamţ (1864-1914)”.

Turiştii sau simpli trecători îşi exprimau gândurile şi impresiile cu privire la oraşul dintre munţi pe ilustratele ce le trimiteau celor dragi. „Am ajuns aseară la Piatra Neamţ. Aici e un aer plăcut şi am găsit gazdă afară din oraş, pe lângă Bistriţa, şi sunt înconjurată numai de munţi. E o frumuseţe”, scria pe o carte poştală, în 1904, o turistă. Eleganţa şi cochetăria erau un semn al nivelului de trai ridicat şi al preocupării protipendadei de a fi mereu la nivelul celor din Capitală. „Piatra Neamţ a fost unul dintre oraşele, spunem noi după ilustrate, dar nu numai, în care moda a intrat odată cu cea de la Paris şi la Bucureşti”, am aflat şi de la colecţionarul Viorel Nicolau.

Cochetărie şi chefuri la „Bucluc”

Oraşul oferea numeroase oportunităţi de recreere şi divertisment. Se mergea la teatru, se ieşea la plimbare şi la terase, existau băi publice, cofetării, cafenele şi localuri unde clienţii se bucurau de băuturi fine şi de mâncăruri variate ce includeau chiar preparate exotice şi fructe de mare. „Proprietarii localurilor erau interesaţi în menţinerea clientelei. Astfel că mâncărurile erau bine preparate, băuturile rafinate, iar atmosfera create era dublată de o muzică discretă, în unele cazuri se canta şi se dansa”, a mai notat prof. Luminiţa Moscalu. Celebră pentru acea perioadă era cârciuma boierească „Bucluc”, care îi avea printre clienţii fideli pe Ion Luca Caragiale şi pe George Enescu. De altfel, violonistul a susţinut mai multe concerte la Piatra Neamţ în perioada 1921-1936. „Era o viaţă molcomă, tihnită, tipic patriarhală. Se întâlneau mari intelectuali ai vremii la Piatra Neamţ. Caragiale este un cunoscut al locului, îi plăcea să vină aici, a fost şi revizor şcolar pentru judeţele Neamţ şi Suceava şi nu de puţine ori se întâlnea la «Bucluc» cu cei de prin părţile locului”, mai spune Luminiţa Moscalu.

Cârciuma este amintită şi de fostul primar Dimitrie Hogea în lucrarea „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ”. „După cum se ştie, Caragiale nu dispreţuia vinul, ca şi noi, prietenii lui. De aceea, nu rareori ne duceam serile la vestita crâşmă boierească «Bucluc». Ne adunam acolo şi petrecerile ţineau până târziu noaptea, dar nu atât băutura ne ţinea ceasuri întregi, ci mai mult vorbăria şi discuţiile fără sfârşit”, a notat Dimitrie Hogea.

Şi dacă pietrenii chefuiau straşnic la Bucluc, botoşănenii se cinsteau cu celebra bere „Cişmea”. Istoricul Daniel Botezatu a spus că spre deosebire de astăzi, Botoşaniul din perioada dintre războaie era de o prosperitate economică de invidiat. „Pe atunci era un oraş cosmopolit, în care exista o mare populaţie evreiască. Mai erau destui armeni, germani. Botoşani era un oraş în care exista o intensă viaţă industrială şi economică, în general. Agricultura continua să aducă importante venituri unui oraş. Berea fabricată aici, celebra marcă «Cişmea», era foarte apreciată până în Austria”, am mai aflat de la Daniel Botezatu.

Industriaşii Moldovei

Dacă vorbim despre economie nu putem ocoli Huşiul, de unde a plecat cel mai important industriaş din perioada interbelică. Născut pe decembrie 1884, Nicolae Malaxa era fiul unui aromân cu origini greceşti şi al fiicei unui dregător local, spătarul Bădărău. A părăsit oraşul natal, pentru a urma şcoala primară şi liceul la Iaşi, iar studii superioare de inginerie la Universitatea Politehnică din Karlsruhe (Germania). În 1921, a înfiinţat, la marginea Bucureştiului, un atelier de reparaţii material rulant, unde erau refăcute locomotive şi vagoane. Pentru că afacerea sa era explozivă, în 1923 începe construcţia unei fabrici mari, înfiinţând Uzinele Faur. Uzinele Malaxa erau printre cele mai moderne din Europa, o realizare deosebită, având în vedere că industria grea era inexistentă într-o Românie care a păşit în perioada interbelică ca o ţară eminamente agrară.

Moldova a dat şi prima producţie de zahăr a României, care a plecat din Sascut (Bacău). Societatea „Zaharina Română”, cu sediul la Paris, a cumpărat de la Maria de Sgardelli un teren pe care a ridicat fabrica de zahăr. Din păcate, n-a fost ocolită de faliment şi a fost închisă în 1884, iar un an mai târziu vândută lui Jaques M. Elias (urmaş al celebrei familii care a construit spitalul cu acelaşi nume din Bucureşti). În 1990, el l-a împuternicit pe fratele său Abraham M. Elias să aducă în numele lui, ca aport la afacere, promisiunea de închiriere pe 90 ani a fabricii de zahăr Sascut cu 23 ha teren şi toate instalaţiile, în schimbul a 2.300 de acţiuni la purtător dintr-un total de 18 000 acţiuni, la Société Générale Sucreries et Raffinerie en Roumanie, care a construit fabrica de zahăr de la Roman, un alt obiectiv important al Moldovei veacului trecut.

Spectacolele de la „ Pârjola”

Amintirile despre Moldova veacului trecut nu ar fi complete fără Constantin Tănase, vasluianul care a făcut celebru teatrul de revistă şi care a plecat dintr-o casă modestă, din Vaslui. „De mic, Constantin, singurul copil al familiei, a fost crescut cu snoave şi poveşti spuse cu haz de mama sa, Elena. La şcoală nu a fost un elev prea strălucit. Cele mai mari note le-a avut la muzică şi gimnastică. S-a îndepărtat timpuriu de joaca obişnuită a colegilor săi din două motive: concertele fanfarei militare din grădina publică şi reprezentaţiile din gradină «Pârjola», unde aveau loc spectacole ale unor actori populari ca Zaharia Burienescu şi I.D. Ionescu”, Lucian Onciu, directorul Centrului Culturii şi Creaţiei Populare Vaslui şi organizatorul celebrului festival de umor care poartă numele vestitului cupletist. Tănase şi-a făcut, împreună cu câţiva colegi, o „trupă”, iar ca scenă a fost ales beciul casei. A jucat pentru prima dată pe când era elev la gimnaziu. Într-o vară, sosită în turneu la Vaslui, trupei lui Mordechai Segălescu i-a lipsit un actor, care a fost înlocuit de Tănase, nelipsit de la repetiţii. După acest „debut” s-a gândit să se facă actor, cu toate că tatăl său dorea să-l vadă „impiegat cu şapcă roşie” la CFR. Destinul lui a fost cu totul altul, iar în 1919 a pus bazele trupei „Cărăbuş” la Bucureşti, cu care a creat a lansat şi consolidat teatrul de cabaret şi de revistă care astăzi îi poartă numele.

Istoria adusă în prezent

Unul dintre simbolurile actuale ale Sucevei, clădirea Prefecturii din perioada interbelică, este şi astăzi un reper, doar destinaţia i s-a schimbat. Clădirea, monument istoric, construită între anii 1902-1903 în stil baroc, a fost rolul de sediu al Căpităniei Districtului Suceava, iar acum este gazda Muzeului Bucovinei şi al Muzeului de Istorie. Chiar dacă în perioada interbelică Suceava era cel mai mic judeţ din ţară, asta nu l-a împiedicat să-şi conserve şi să-şi promoveze valorile, să se păstreze ca o vatră a tradiţiilor şi românismului.

La Iaşi, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Haralambie”, Radu Brânză, propune reluarea unor întâlniri foarte apreciate demult. Puţini ştiu că în perioada interbelică a funcţionat pe lângă biserică Ateneul „Sf. Haralambie”, unde aveau loc întâlniri cu oamenii de cultură ai timpului, filosoful Ion Petrovici (1882-1972), fiind unul din conferenţiarii cei mai audiaţi. Ateneul a fost distrus în timpul unui bombardament din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, însă povestea lui a mers mai departe. Părintele Razu Brânză a lansat în această săptămâna seria „Dialogurilor de seară la Sfântul Haralambie - Conferinţe, dezbateri, problematizări, soluţii”. „Ne dorim ca într-o lume în care mai toţi trăim în spaţiul virtual, în care suntem blocaţi pe Facebook, pe Internet ori în alte medii online să mai stăm de vorbă, să ne mai auzim între noi, să ne întâlnim, să schimbăm idei, să găsim soluţii poate la unele probleme, să schimbăm gânduri care pot zidi”, am aflat de la preotul Radu Brânză. După cum se vede, multe dintre simbolurile şi proiectele derulate în perioada dintre cele două mari războaie revin în actualitate fie prin povestea lor, plină de semnificaţii, fie prin proiecte ce se doresc a fi readuse în atenţie.

Grupaj coordonat de Maura ANGHEL

 

Rău era cu «der, die, das»
Da-i mai rău cu «davai ceas».
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai moşie
Haraşo tovărăşie” – Constantin Tănase

 

Botoşaniul era un oraş în care exista o intensă viaţă industrială şi economică, în general” - istoricul Daniel Botezatu

 

Foto – piatra-neamt.net, din-husi.blogsport.com, botosaneanul cultural,

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...