O noapte în infernul UPU de la „Sfântul Spiridon” FOTO

default

Dimensiune font:

| 06-01-2015 00:51

O noapte petrecută în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” este fără doar şi poate o experienţă de viaţă, cel puţin pentru cei care mai apucă să o povestească * bolnavii sunt trataţi „atent”, în parte şi fără discriminare, laolaltă cu cauzurile sociale, cu multă indiferenţă * fişele medicale sunt greşite şi confundate iar o internare costă de cele mai mult ori, câte 8 ore de umilinţe din partea unor rezidenţi de abia ieşiţi de pe băncile şcolii sau a unor pensionabili blazaţi * în UPU, oamenii străzii îşi fac nevoile direct pe holurile spitalului iar doctorii pun diagnosticul morţii înainte de a consulta pacientul * în loc de sonde rectale, doctorii îşi folosesc cu dibăcie degetele, ca pe animale

Iaşi, sfârşit de an 2014. Un banal apel la 112. Un bărbat dintr-o comună de la graniţa judeţului, care acuză de două zile dureri atroce de pancreas, cere ajutorul Ambulanţei. Salvarea se pune în mişcare. Două ore pentru a ajunge la bolnav, două pentru a străbate judeţul până la spitalul de gardă. Pe drum, asistenta de pe Ambulanţă mai preia o urgenţă, o minoră gravidă. Bolnavii sunt aduşi la Spitalul Spiridon. Din ambulanţele care se îngrămădesc în faţa Unităţii de Primire Urgenţe sunt coborâţi cu peridiocitate de câte un sfert de oră, bolnavi încovrigaţi de durere printre care şi al nostru pacient pe care îl vom numi domnul Popa.

  Bolnavul cu pancreatită, un venerabil profesor de matematică, coboară ţinându-se parţial de şale, jumătate de asistentă. Zdruncinăturile prin gropile celor 50 de kilometri de drum i-au accentuat şi mai mult durerile.

  În UPU e ca într-un spital de campanie. Toate scaunele şi banchetele sunt ocupate de cazuri medicale. Mai speciale decât urgenţele sunt cazurile sociale care ocupă patru paturi şi un corucior. Cei care îl însoţesc pe domnul Popa reuşesc să îl introducă la Urgenţe Minore, pe un pat. După 30 de minute, timp în care pacientul este uitat ca o jucărie defectă, un rezident de vreo 20 de ani se prezintă grav în faţa bolnavului, fluturând o fişă. „Moga Costică? Haideţi cu mine!”. „Nu domn doctor, eu sunt Popa Costică”. „Ce mama dracu fişă mi-au dat fetele astea?. Bine că nu am început analizeze. Ai băut ceva?”, întreabă repede tânărul. Responsabilul din UPU- Urgenţe Minore este doctoriţa Daniela Petrea, o femeie cu frustrări foarte vizibile pentru care nu s-a născut încă un bărbat atât de urât şi disperat care să i le spulbere. La vederea celor care îl însoţesc pe bolnav, începe să facă spume la gură. „Ce caută ăştia aici? Aparţinătorii trebuie să stea pe hol. Ce dracu, intră toţi cum vor aici? Să vină paza!”, cheamă femeia.

Leprosul şi cobaii de noapte ai Spiridonului

UPU, o masă amorfă de bolnavi cu ochii beliţi de dureri, printre care îşi fac pârtie şi evantaie din fişe medicale, o suită de halate şi salopete roze, verzi, albastre şi albe. Pe holuri miroase a urină, a excremente şi boală, în primul rând de la cei 4 boschetari ce sunt plimbaţi de colo colo pentru a înmiresma atmosfera. Spiridonul, cel puţin la orele serii, pare un spital şcoală, nesigur, lăsat la mâna unor studenţi nepăsători care confundă pacienţii cu materialul didactic pe care facultatea nu a mai avut fonduri să îl achiziţioneze. Un spital şcoală deservit de tineri aflaţi la primul lor buletin medical, care au primit botezul primei nopţi de gardă fără supervizarea profesorilor. În capătul a două paturi medicale, tolănit într-un cărucior cu rotile ale spitalului, cu faţa ascunsă jumătate sub glugă, un boschetar sforăie. Sub nas îi atârnă două impresionante „lumănări de cununie” iar faţa îi este pictată de bube, precum a unui lepros. Peste înfăţişarea de lepros, omul pute ca un stârv de oaie îmbibat în oţet. Mirosul pătrunzător de urină, nespălat şi boală se risipeşte cu dărnicie în tot UPU.

După o oră de aşteptare, timp în care bolnavului Popa nu i se ia decât o banală tensiune, se schimbă şi garda. Pe hol, boschetarul se trezeşte şi îşi cere drepturile lăsate cu limbă de moarte de Hipocrat. „Stau de 3 zile aici, că mă doare ficatu. Îmi arunc fierea pe holurile astea şi nu a venit nimeni să mă ia „Iosipescu Anton, hai la un control!”. Lamentaţia omului urât mirositor este tăiată scurt de asistentul care întocmeşte fişele de intrare în UPU. „Şi ce vrei acum?”. Boschetarul beleşte ochii la doctor iar bubele de pe faţă par să erupă sub stupefacţia care îi întinde pielea până după urechi. Trăgând din greu de roţile căruciorului, omul cu înfăţişare de lepros iese din UPU şi se topeşte printre clădirile cenuşii ale Spiridonui, ieşind din spital în scaunul cu rotile al unităţii, precum clienţii Kaufland cu cărucioarele de cumpărături. În urma boschetarului, în UPU rămân atârnate undeva în colţurile gurilor, vagi nedumeriri. „Uite unde a ajuns ţara asta! Să ne ia la rost nişte mucoşi de 20 de ani şi apoi să ne abandoneze cu nasu în pişatu la necăjiţi ăştia. Păi atunci de ce p...a măsii am muncit o viaţă şi se mai spune că putem să ne bucurăm de asigurările astea de sănătate, dacă împărţim cu toţii aceiaşi latrină de spital şi aceleaşi condiţii?”, spune indignat un bolnav.

Degete jucăuşe, în loc de sonde anale

Afară începe să ningă frumos de bolnav, ca în poeziile lui Bacovia. Prin curtea spitalului deraiază cărucioarele cu bolnavi, ale căror cauciucuri înguste se înşiră pe alei precum paşii unor copii ai nopţii ce tocmai se prinseseră într-un joc de-a v-aţi ascunselea. La Chirurgie pute a spital stricat, a organe extirpate şi nesiguranţă căscată iremediabil de lipsa medicilor plecaţi în exil profesional. Doi rezidenţi se bucură hormonal de zăpadă şi chicotesc insensibil de vocal în faţa suferinţei domnului Popa care, după 3 ore de aşteptare pe buretele patului din Urgenţe Minore este trimis pentru analize la laboratoarele de la Chirurgie. Un doctor bucălat, deşirat şi cu cioc, după moda paşoptistă, îl ia în primire. „Pantalonii jos! Şi chiloţii! Aşa! Acu stai cuminte, că o să verific colonul. Ar fi trebuit să-ţi bag o sondă să vedem ce e, da n-am mai văzut una de vreun an de...”.

Vorbele acestuia sunt întrerupte de icnetul pacientului al cărui anus este violat brusc de degetul arătător al medicului. După o introspecţie sumară, doctorul îşi retrage degetul şi aruncă mânuşa într-un coş, apoi se apucă tacticos de înşirat cuvinte pe o foaie în timp ce pacientul încearcă şocat să-şi tragă hainele pe el. Se face drum întors în UPU, acolo unde mirosul pestilenţial al cazurilor sociale se înfige în nasurile şi minţuile cazurilor medicale. De abia după alte două ore, timp în care bolnavul este uitat pe un pat, fără a i se pune măcar o perfuzie, după 3 nopţi de bolit pe stomacul gol, este anunţat că ar fi timpul să mai facă un drum până la Chirurgie. După un alt consult sumar, de astă nu anal, bolnavul este trimis la Clinica Întâia Medicală.

Adrian Gavrilescu, doctor în cardio, nu pare să fi trecut în al treilea deceniu de viaţă. Foarte preţios, efeminat şi sulemenit, acesta îl studiază pe bolnav din creştet şi până la roţile căruciorului, ca pe un gândac, iar apoi revine la manichiură şi îşi înfăşoară un picior peste celălalt. „Ai stat, ai băut, ai mâncat... Ţi-ai petrecut sărbătorile, bine mersi, iar acu ce ţi-ai zis, să treci oleacă pe la noi să vezi de ce te doare pancreasul. Dacă mai stăteai acasă o mierleai, aşa ai şanse fifti- fifti să nu dai colţu. Problema e că nu mai este nici un loc liber, dorm câte doi în pat, şi oricum până pe 5 ianuarie nu te vede nici dracu că şi ăla e plecat la schi. De fapt, de ce dracu l-au trimis pizdele alea la mine, când ăsta e caz de Gastro?”, se întoarce doctoraşul către infirmier. Infirmierul îşi încordează maxilarul şi tace.

Apucă strâns scaunul cu rotile şi iese cu bolnavul în curtea spitalului. Din cer încă se cerne omăt, alb, dens, curat şi rece, peste mizeria sistemului medical de sfârşit de an 2014. „Paştele mamii lui de mucos! Când vine profesorul ziua, ia poziţia de drepţi. Se cacă pe el de frică, dar noaptea e zmeu. Dacă îndrăzneşti să-l trezeşti noaptea cu vreun pacient, se apucă de dat cu picioarele prin uşi şi înjură infirmierii, da ce dracu vină avem noi că ducem bolnavii acolo unde ni se spune?”, se descarcă infirmierul, cu amărăciune şi ură.

Lungul drum al bolnavului către patul de spital

La Secţia de Gastroenterologie e cald, e steril şi bine. Un brad împodobit luminează serile lungi de iarnă ale bolnavilor iar liniştea împinge la meditaţie asupra viitorului sau la reflecţie asupra celor ce urmează a fi prinşi în testamente. Din saloane se scurg ca într-o pâlnie, şoaptele bolnavilor. Din când în când, câmpul nostru vizual e cutremurat de apariţia unei infirmiere cu profil de hipopotam. Un bătrân tocmai ieşit de la o consultaţie aleargă cu 2 kilometri la oră şi şliţul descheiat. „Unde e o toiletă?”. După pata ce îi înfloreşte pe prohab, la întoarcere, e clar că „toileta” a fost o dorinţă prea îndepărtată. Infirmierul nostru, masiv şi cu braţele încordate şi depărtate de corp, precum un muncitor de la Laminorul Roşu, probabil de la miile de cărucioare cărate cu bolnavi, bate şaua să priceapă iapa. „Stau cu încălţările astea în baltă toată ziua, cât duc bolnavii. Uite, acu a început să ningă şi tre să merg la un sehaş să îmi iau nişte ghete, că din magazin nici nu poate fi vorba. Mâncare, copii, şcoală...E greu. Nu ajung niciodată banii”, aruncă într-o doară infirmierul, parcă de dragul conversaţiei. Într-un final apare o doctoriţă rezidentă, amabilă până în vârful pixului cu care scrie foaia de internare a pacientului Popa.

E madam Gavrilescu, soţia efeminatului de la Întia Medicală. „Am băut şi un păhărel. Eu recunosc”, se simţi obligat să spună domnul Popa, potrivit „uzanţelor” medicale. După 8 ore de abandon, confuzie şi umilire, bolnavul Popa devine pacient al Spitalului Spiridon. În salonul aerisit şi cald, are norocul să fie recunoscut de o asistentă, fostă colegă cu unul dintre fii. „Sunteţi tatăl lui Costel al nostru care a plecat la spitalu ala din Belgia? Vai, da nu v-aţi schimbat deloc!”. Şi totuşi există o lume mică, şi totuşi există memorie lungă! Această relatare a fost făcută la sfărşitul anului 2014, dintr-un spital din Iaşi din care doctorii au fugit ca iepurii urmăriţi de glonţul ucigător al sărăciei. În urma lor au rămas resturile unui sistem medical comunist şi vrejurile unei generaţii inumane de medici. Pentru a nu fi cobaii unui astfel de sistem, urăm cititorilor „Evenimentul” să fie şi în acest an, sănătoşi la trup si minte!

Nelu PĂUNESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

paul mihailescu

Jan 06, 2015

adevarul este ca sectia upu de la spitalul sf spiridon lasa mult de dorit, iar indiferenta se simte inca de la primele minute petrecute in aceasta incinta. oricine a avut contact cu aceasta sectie poate sa ne povesteasca ce a patit si in 10 cazuri din 10 nu au fost tratati la timp, nu au fost tratati profesional si mai mereu au existat oameni "alcoolizati" care miroseau urat sau batrani uitati de lume si de doctori prin paturile de spital infecte. dar de ce ne revoltam numai aici ???? pe o pagina de net a unui ziar, sub un articol scris de un om nelu paunescu care nu s-a gandit ca si copii pot intra sa citeasca acest articol. doriti schimbare?? atunci e cazul sa va treziti la realitate, sa iesiti in strada si sa va aparati drepturile, insa nimeni nu face nimic si ne meritam soarte. nu doresc la nimeni sa ajunga la upu deci, multa sanatate pentru toti.

atotstiutoru

Jan 06, 2015

il cunosc pe molatecul, arabicul si gingasul de doftoras gavrilescu. e medic internist incompetent, ce sa mai spun de cardiologie... a cumparat mama cu medicamente al doilea rezidentiat si bate toate limitele neputiintei profesionale!

ce limbaj de pe malul siretului... astea sunt jigodiile din spitalele noastre! poate ca abia s-a luat cu una cu activitate intensa la frecat ... coatele ... in facultate si prin camarile intunecate ale garzilor! http://www.topiasi.ro/homepage/vedete/6117-nunt%c4%83-%c3%aen-familia-unuia-dintre-%c5%9fefii-de-la-socola.html

atotstiutoru

Jan 06, 2015

il cunosc pe molatecul, arabicul si gingasul de doftoras gavrilescu. e medic internist incompetent, ce sa mai spun de cardiologie... a cumparat mama cu medicamente al doilea rezidentiat si bate toate limitele neputiintei profesionale! ce limbaj de pe malul siretului... astea sunt jigodiile din spitalele noastre! poate ca abia s-a luat cu una cu activitate intensa la frecat ... coatele ... in facultate si prin camarile intunecate ale garzilor! http://www.topiasi.ro/homepage/vedete/6117-nunt%c4%83-%c3%aen-familia-unuia-dintre-%c5%9fefii-de-la-socola.html

atotstiutoru

Jan 06, 2015

il cunosc pe molatecul, arabicul si gingasul de doftoras gavrilescu. e medic internist incompetent, ce sa mai spun de cardiologie... a cumparat mama cu medicamente al doilea rezidentiat si bate toate limitele neputiintei profesionale! ce limbaj de pe malul siretului... astea sunt jigodiile din spitalele noastre! poate ca abia s-a luat cu una cu activitate intensa la frecat ... coatele ... in facultate si prin camarile intunecate ale garzilor! http://www.topiasi.ro/homepage/vedete/6117-nunt%c4%83-%c3%aen-familia-unuia-dintre-%c5%9fefii-de-la-socola.html

atotstiutoru

Jan 06, 2015

il cunosc pe molatecul, arabicul si gingasul de doftoras gavrilescu. e medic internist incompetent, ce sa mai spun de cardiologie... a cumparat mama cu medicamente al doilea rezidentiat si bate toate limitele neputiintei profesionale! ce limbaj de pe malul siretului... astea sunt jigodiile din spitalele noastre! poate ca abia s-a luat cu una cu activitate intensa la frecat ... coatele ... in facultate si prin camarile intunecate ale garzilor! http://www.topiasi.ro/homepage/vedete/6117-nunt%c4%83-%c3%aen-familia-unuia-dintre-%c5%9fefii-de-la-socola.html

atotstiutoru

Jan 06, 2015

il cunosc pe molatecul, arabicul si gingasul de doftoras gavrilescu. e medic internist incompetent, ce sa mai spun de cardiologie... a cumparat mama cu medicamente al doilea rezidentiat si bate toate limitele neputiintei profesionale! ce limbaj de pe malul siretului... astea sunt jigodiile din spitalele noastre! poate ca abia s-a luat cu una cu activitate intensa la frecat ... coatele ... in facultate si prin camarile intunecate ale garzilor! http://www.topiasi.ro/homepage/vedete/6117-nunt%c4%83-%c3%aen-familia-unuia-dintre-%c5%9fefii-de-la-socola.html

matizzzz

Jan 06, 2015

descrierea romanțată este o diagnoză a româniei așa cum este ea astăzi în 2015. drumurile sunt proaste și pacienții sunt aduși la spital pe ele. dotările sunt slabe și de 25 de ani nu s-au îmbunătățit foarte mult. așa zisele cazuri sociale sunt aduse acolo tot din cauza modului cum tratează această societate pe cei mai nefericiți dintre noi, care nu au casă, masă sau o familie. spiridon este spital-școală, este adevărat, dar la fel de mult ca și celelalte spitale din județ: peste tot sunt oameni care învață și se specializează sau pur și simplu fac practică și voluntariat ... și asta spune despre cum ne tratăm noi ca societate personalul medical și mai spune ceva: nu avem un spital de urgențe în iași!!! ați găsit un personaj pitoresc pe care să-l pictați în culori terne dar nu spuneți câte persoane a salvat și de câte ori, în culori vii ;) arătați cu degetul spre noi de fapt, care ca societate mai avem multe de pus la punct! arătați vă rog cu degetul și spre dumneavoastră pentru că nu faceți ceea ce ar trebui să facă un jurnalist: nu arătați adevăratele probleme ale acestei societăți pentru ca noi cu toții să ne vindecăm social vorbind și medical vorbind ;)

moliere

Jan 06, 2015

mda ...se vede cata educatie are dl. punescu nelu....si mai ales exprimare gramaticala!!!!!

kaze b

Jan 05, 2015

e ușor a scrie și a scoate metafore pe bandă rulantă, când nu există decât intenția de a denigra un sistem și oamenii care fac parte din el. dacă ați veni la upu doar să asistați la o tură de 12 ore, fără să faceți absolut nimic, serios că nu știu câte metafore ar izvorî din vârful peniței dumneavoastră alimentate direct cu har. mi se pare deplasat ca după anul 2000 si după revoluția feministă din '60 și, să fie invocate frustrările nerezolvate ale unei femei ca motiv pt un comportament interpretat la modul tendențios ca agresiv. și. cică "aceiași latrină". grammar nazi-ul din fiecare dintre noi se indignează/crispează/enervează când vede așa ceva. cadoul perfect pentru dumneavoastră: pieptene, dex și gramatica ștefaniei popescu. numa' bine.

mircea

Jan 05, 2015

tuseul rectal, dupa cum ii spune si denumirea, se face cu degetul oriunde pe planeta asta, nu cu altceva. rectoscopia se face cu rectoscop. daca nu este rectoscop la spiridon, intrebati-l pe arafat pe ce cheltuie banii. conditiile sunt cele care sunt pentru ca doar 1/3 din populatie plateste asigurarea medicala, restul nu platesc, dar vin la doctor toata ziua. deci un fraier munceste, si plateste taxe pentru inca doi, care stau pe spatele lui. si nu in ultimul rand, este simplu sa dai din pix fara nici o raspundere, si infinit mai greu sa faci o garda de 24 h. probabil ca dupa 6 ore de munca in ritmul unei garzi, "marele ziarist" nu ar mai fi in stare nici sa lege 2 vorbe.

avram costel

Jan 05, 2015

am fost luat cu salvarea acum doi ani datorita unei sincope. dupa explorari si analize am ajuns in salon la dr gavrilescu. l-am cunoscut doar ca pacient in cele cateva zile de spitalizare. caracterizarea facuta dlui doctor nu se potriveste deloc cu cele constatate de mine. domnule autor, n-am fost privit niciodata "ca un gandac" si nici nu mi s-a vorbit urat, ba dimpotriva. ori dl dr s-a schimbat f mult in acesti doi ani de cand nu l-am mai vazut, ori articolul dv este tendentios. sa nu-mi spuneti ca s-a purtat civilizat, corect, profesional pentru ca ar fi luat vreo atentie de la mine. ca n-a vrut sa ia. sanatate

elena

Jan 04, 2015

cristi iti urez sa nu ajungi vreodata tu sau rudele tale sa aveti nevoie de medicii de la urgente. mama mea nu era nici homeless nici beata, a ajuns la upu la ora 14:00 cu probleme de respiratie. a fost abandonata 6 ore in care nu a primit nici un tratament si in care nici una din rude nu stia unde a fost dusa. dupa 6 ore a fost trimisa la orl cand noi am venit cu ambulanta cu probleme respiratorii. de la orl au trimis-o la medicala 3, unde un doctor deranjat de ora tarzie ne-a zis sa nu o mai aducem la spital ca oamenii mai si mor. ne-am intors la upu, am asteptat iar inca 2 ore, cu mama abandonata intr-un scaun cu rotile, fara sa manance, fara toaleta, doar niste apa. se schimba tura, alti doctori care ne ignora pana o alta rezidenta ia in mana fisa si zice ca nu stie ce sa intampla, ca nu a auzit de caz. fara sa aiba vre-o idee ce sa faca au urmat procedura. intai mergi nitelus la ecografie, apoi la examen chirurgical (am mentionat ca venisem din cauza unor probleme de respiratie? dar nu e nimic, absolut toti din salon au mers mai devreme sau mai tarziu la consult chirurgical, indiferent pentru ce au venit la upu). dupa un consult chirurgical in care ni se spune ca nu stie de ce am fost trimisi acolo iesim, nici un infirmier pe hol, toti pacientii de la upu acuma sunt la consult chirurgical in scaune cu rotile. mama se indreapta spre scaunul cu rotile vechi din anii 50 si fara siguranta, incearca sa urce dar este slabita, scaunul lipsit de frane aluneca si ea pica, isi rupe nasul. este dusa inapoi in cabineul de la chirurgie unde este tratata cu un tampon de niste doctori grabiti sa se scuze ca nu era treaba lor sa aiba grija si sa injure infirmierii. apare si un infimier, ne intoarcem la upu pentru a astepta iar. la ora 22:00 un doctor care a vazut accidentul vine sa se intereseze, singurul de pana atunci care ia fisa medicala in serios si ia o decizie de internare, dar pentru a asta a fost nevoie de un accident chiar pe holurile lor. abia la ora 24:00 mama a primit un pat la clinica de cardiologie. o saptamana mai tarziu a murit, avea 57 de ani, si ar fi putut fi salvata.

cristi.cantemir

Jan 04, 2015

de-ar mai baga mai putin spirt sau deloc in ei acesti homeless si nu ar mai ajunge la upu cu dureri de ficat, pancreas, stomac, si alte dureri... bautura nu e o solutie...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei