Patru tineri din Neamţ ajută omenirea să ajungă pe Marte

default

Dimensiune font:

| 04-02-2017 05:45

 

În urma unui concurs organizat de NASA, un echipaj de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ a revenit în ţară cu premiul al doilea * ei nu sunt la prima competiţie şi nici la primul premiu internaţional * tema misiunii de la ediţia din 2016 a fost legată de încercarea omenirii de a coloniza planeta Marte

 

 

O echipă a Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamţ a luat premiul al doilea la Competiţia Internaţională Zero Robotics, iniţiată de MIT în parteneriat cu NASA şi ESA, agenţiile spaţiale din America şi Europa. Săptămâna trecută elevii s-au întors din Olanda unde a avut loc etapa finală a concursului. La întoarcerea în şcoală elevii au fost primiţi în aplauze de colegi şi profesori.

Prin această competiţie, în fiecare an organizatorii provoacă elevii la rezolvarea unei probleme de actualitate. Competiţia a fost iniţiată în 2010, iar Colegiul Naţional de Informatică a participat în fiecare an cu o echipă începând din anul 2013 şi de fiecare dată s-a întors cu rezultate notabile. Tema misiunii de la ediţia 2016 a fost legată de încercarea omenirii de a coloniza planeta Marte. În competiţie s-au înscris iniţial 148 de echipe din toată lumea, anul acesta având posibilitatea de a intra în concurs şi tineri din Australia, pe lângă cei din Statele Unite ale Americii (SUA) şi Europa. Din România au participat 7 echipe, în finală ajungând doar elevii de la Piatra Neamţ şi încă o echipă din Timişoara.

Echipa de concurs de la Piatra Neamţ a fost formată din doi elevi cu experienţă, Bogdan Ciurezu (clasa a XII-a ) şi Mihai Blaga (clasa a XI-a), şi doi începători, Tudor Bejan şi Radu Crăciun (ambii din clasa a IX-a). Coordonatorul a fost acelaşi ca şi anii trecuţi, profesorul de fizică Diana Bejan, care reuşeşte să îi atragă pe elevi în astfel de concursuri şi să îi conducă spre succes. „Este la fel de greu de fiecare dată. Nu intervine rutina în niciun fel, foloseşte într-adevăr experienţa participării de atâţia ani în proiecte internaţionale, dar de fiecare dată e la fel de greu şi la fel de frumos şi voi face asta în continuare. Îmi doresc să duc copiii în lumea asta a cercetării ştiinţifice, să aibă în timpul liceului experienţe care să îi ajute să îşi dea seama ce vor să facă mai departe în viaţă, unde se pot valorifica cel mai bine”, ne-a spus prof. Diana Bejan.

Alianţă cu tineri de pe trei continente

Competiţia Zero Robotics s-a desfăşurat în mai multe etape pe care elevii a trebuit să le depăşească, începând încă din luna septembrie. Este vorba despre o etapă 2D, una 3D, etapa alianţelor şi etapa finală. În primele trei etape se lucrează pe simulări, iar doar cei care ajung în finală au şansa să îşi vadă proiectul pe Staţia Spaţială Internaţională. „Conform misiunii primite, sateliţii noştri trebuiau să recupereze bucăţi dintr-un altul împrăştiate în spaţiu. Aceasta a fost de fapt provocarea: plasarea de dispozitive care să determine poziţiile acelor bucăţi de satelit şi apoi colectarea acelor piese şi ducerea lor într-o zonă de depozitare într-un timp cât mai scurt. Cel mai interesant a fost în etapa finală, să văd că tot ceea ce am scris, ce am muncit a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională”, a spus Radu Crăciun, unul dintre membrii echipajului.

În spatele acestor performanţe se află multă muncă la şcoală, după cursuri, în week-enduri şi vacanţe, iar concurenţa este în fiecare an mai puternică. La fiecare început de an şcolar, Diana Bejan le prezintă elevilor săi oportunităţile pe care le au pentru a participa în astfel de proiecte şi competiţii. Nu toţi cei care doresc reuşesc să facă faţă provocărilor. În acest an, şapte elevi au intrat în echipa Zero Robotics, iar în final au rămas doar patru, cu un volum mai mare de muncă pentru fiecare dintre ei.

Drumul până aici a fost foarte lung, foarte multe ore de lucru în afara orelor de la şcoală. Mai ales elevii din clasa a IX-a a trebuit să acumuleze rapid foarte multe cunoştinţe şi să se adapteze din mers. Provocarea o lansez tuturor copiilor, iar ei îşi stabilesc limitele, dacă vor sau nu”, a explicat prof. Diana Bejan.

Orele prelungite de lucru nu au fost atât de grele, spun elevii, pentru că au făcut ceva ce le place şi pentru că au avut un scop precis. Experienţa participării a fost una interesantă pentru că au cunoscut oameni deosebiţi, pentru că au văzut cum se lucrează la acel nivel, dar mai ales pentru că efortul lor a fost răsplătit.

A fost o experienţă foarte interesantă. În viaţa de zi cu zi nu ai ocazia să interacţionezi cu specialişti de la Staţia Spaţială Internaţională, cu astronauţi sau să ajungi la un centru de cercetare, iar munca ta şi a echipei din care faci parte să ajungă să fie rulată în spaţiu. Tocmai asta m-a atras în această competiţie: oportunitatea de a învăţa altfel decât la o oră de curs. Este multă parte practică, ştii că dacă obţii anumite rezultate munca ta ajunge să fie folosită”, am aflat şi de la Tudor Bejan.

Pentru elevi şi pentru cadrele didactice cea mai dificilă a fost etapa alianţelor, echipa având practic membri pe 3 continente. Elevii de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ au lucrat în alianţă cu o echipă din Statele Unite şi una din Australia, ceea ce a făcut ca timpul de lucru să fie extins şi efortul de a colabora mai mare în condiţiile diferenţelor mari de fus orar. În plus e dificil şi să te adaptezi adaptezi lucrului cu echipe necunoscute într-un timp scurt, în luptă cu termenele limită.

Şcoala face ce poate, banii au venit de la sponsori

Elevii au susţinerea profesorilor, dar şi a conducerii şcolii care încearcă să îi motiveze chiar dacă fondurile nu sunt niciodată suficiente. Pentru a-i ajuta, şcoala s-a implicat în strângerea de fonduri care să asigure deplasarea. şi anul acesta călătoria a fost posibilă datorită sprijinului unor sponsori. Cu alte ocazii, conducerea şcolii a solicitat şi primit bani şi de la autorităţi pentru participare sau organizare de competiţii.

Noi la nivel de conducere a şcolii încercăm să le oferim elevilor în primul rând mediul socio-afectiv, motivant, pozitiv şi în acelaşi timp o bază materială îmbunătăţită permanent care să le susţină activităţile. Scopul acestor proiecte derulate şi al parteneriatelor încheiate este tocmai ca elevul să beneficieze de o viziune nouă, de o strategie care să îl ajute să reuşească pe piaţa muncii la standard înalt de performanţă”, prof Daniela Neamţu, director CNI Piatra Neamţ.

O altă modalitate de a-i motiva pe elevi este acordarea de premii în bani la sfârşitul anului pentru cei care ating astfel de performanţe. În plus se încearcă oferirea unor alte oportunităţi de studiu. De exemplu în luna decembrie elevii au putut participa gratuit la un curs de formare pe robotică desfăşurat în şcoală de studenţi din cadrul Politehnicii Bucureşti. „Suntem mândri de rezultatele elevilor noştri şi în acelaşi timp suntem bucuroşi că doamna profesoară Diana Bejan reuşeşte în fiecare an prin ceea ce face să atragă noi elevi în proiectele domniei sale. Sunt elevi care au în spate suportul educaţiei anterioare, având în vedere că folosesc în aceste proiecte nu doar cunoştinţe de fizică ci şi cunoştinţe de programare şi alte tipuri de informaţii pe care le obţin la şcoală”, a completat Daniela Neamţu. „şcoala eşuează să îmbine materiile. Totul este foarte ermetic, iar pentru a atinge performanţa la o materie profesorul este cheia”, a adăugat Radu Crăciun, unul dintre membrii echipajului. „Ne bucurăm că interesul lor pentru programare şi robotică este manifestat permanent la un asemenea nivel de performanţă. Este o recunoaştere a muncii depuse aici în echipă pentru că cele mai multe proiecte pe care le realizăm sunt proiecte de echipă”, a mai spus prof. Daniela Neamţu.

Pe viitor tinerii îşi doresc să fie cei mai buni în toate competiţiile la care vor participa şi să-şi facă tot mai mulţi prieteni din cât mai multe ţări.

Alina FERENŢ

 

Asta simt că lipseşte din majoritatea competiţiilor, faptul că elevii nu interacţionează între ei, nu au timp acolo să simtă că sunt copii, nu doar competitori” - prof Diana Bejan

 

Premii obţinute de elevi la Zero Robotics

2013 – Echipa IT ACE - Premiul al doilea la etapa europeană (s-au organizat separat etapa europeană şi etapa americană), în alianţă cu două şcoli din Italia

2014 –Echipa CODE: SPACE – calificare în etapa finală a competiţiei

2015 – Echipa CODE: SPACE - Premiul al doilea în finala virtuală a competiţiei în alianţă cu două şcoli din SUA

2016 – Echipa CODE: SPACE - Premiul al doilea la etapa finala internaţională, în alianţă cu două şcoli, una din Australia şi una din SUA

Competiţia Europeană IRISS Space Robotics 2015, organizată de ESA – Echipa RO-SAT ONE Junior, premiul al doilea la categoria IRISS 2 (14-16 ani)

 

Competiţia Europeană CanSat, organizată de ESA:

2013 – participarea echipei INFOSAT

2014 – Echipa RO-SAT ONE – Premiul I la categoria Avansaţi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei