Povestea dansatoarei de la Şcoala de Surzi

default

Dimensiune font:

| 08-11-2014 06:00

O ştire banală într-un ziar şi un vis i-au schimbat viaţa profesoarei de dans Carmen Vezeteu * ea se pregătea să ajungă medic veterinar, dar destinul i-a rezervat o altă misiune: instructor de dans la Şcoala de Surzi din Vaslui * de 26 de ani este în slujba copiilor cu deficienţe de auz şi nu a regretat niciodată acest lucru  

O zi obişnuită din anul 1988 i-a marcat destinul vasluiencei Carmen Vezeteu. Ea se pregătea intens să devină medic veterinar, făcea practică agricolă pentru că aşa erau pe atunci cerinţele, iar într-o pauză de lucru a deschis un ziar. A citit despre un concurs de dans de la Craiova, câştigat de elevii surzi din Vaslui. Articolul a impresionat-o profund, iar în timpul nopţii a visat că era profesoara de dans a acelor copiii. Aşa a început totul. „Îmi aduc aminte cum stăteam cu ziarul în mână şi mă minunam că nişte copii care nu aud pot câştiga trofee la un concurs de dans. Eu cochetam deja cu dansul, era o pasiune a mea, făceam coregrafie pe la grădiniţe şi şcoli şi participasem la serbări şcolare cu micuţii pregătiţi de mine. Nu m-am gândit nici o clipă că voi ajunge să-i învăţ să danseze pe elevii surzi”, a recunoscut Carmen. După ce a citit articolul a căzut pe gânduri, iar în timpul nopţii a visat că era instructorul celor mici. „A doua zi m-am dus la Inspectoratul Şcolar şi mi-am depus dosarul ca să lucrez în învăţământ. Nu am reuşit imediat să ajung unde mi-am dorit. Am profesat o perioadă în comuna Ivăneşti, iar când o prietenă m-a anunţat că este un post liber la Şcoala de Surzi, nu am ezitat nici o clipă”, a spus Carmen, adăugând că nu a regretat nicio clipă secunda în care a depus cererea.
Dicţionarul de dans
Începutul a fost greu, mai ales că nu cunoştea limbajul mimico-gestual. A fost nevoită însă chiar din prima zi să intre „în pâine” şi să înveţe să comunice cu elevii. „În prima zi de şcoală am ieşit în oraş cu 60 de elevi. Acum îmi dau seama că a fost o nebunie, dar atunci eram tânără şi voiam să fac ceva pentru ei. Cred că primele semne pe care le-am învăţat au fost «vreau apă», «vreau la baie», «stai cuminte». Nu voi uita niciodată această zi. Când am ajuns seara acasă eram frântă, dar satisfacţia pe care am simţit-o atunci nu s-a putut compara cu nimic din ceea ce făcusem până atunci. Aşa că am rămas la şcoală”, a povestit cu nostalgie instructorul de dans.
Când dansăm?
E prima întrebare pe care o adresează toţi elevii care ajung la Şcoala de Surzi. Pentru ei, dansul reprezintă modalitatea cea mai bună de socializare şi de a avea încredere în ei. La fiecare început de an şcolar, toţi elevii se adună în sala de sport şi încep să danseze. Fiecare în legea lui, cum s-ar spune. Instructorul stă pe margine şi îi priveşte, apoi dansează cu ei. Aşa îşi dă seama care are talent şi cu care poate participa la competiţii.
„După primul dans, cel din sala de sport, urmează cele din zilele de sâmbătă şi duminică. Atunci din nou dansăm, dar facem şi selecţia. Sunt copii cu adevărat talentaţi, care vor cu orice preţ să danseze. Şi îi vezi. În timp, noi, adică eu şi elevii mei, ne-am pus la punct un sistem de semne specifice. Avem, putem spune, un dicţionar de semne special pentru dans. Pentru vals avem un anumit semn, pentru muzică populară alte semne şi tot aşa. E suficient să le vadă şi ne înţelegem perfect. Elevii noştri nu au dansat niciodată forţat. Au dansat pentru că au vrut şi le-a plăcut enorm de mult”, a povestit profesoara.
Simt ritmul şi imită foarte bine
Nu aud muzica, dar încearcă să simtă ritmul punând palmele pe boxe şi imită foarte bine instructorul. Mulţi dintre cei care aud perfect nu ar reuşi să danseze la fel de bine cum o fac copiii cu deficienţe de auz. „Când dansăm dăm boxele foarte tare, iar elevii vin şi pun mâna pe ele ca să simtă ritmul. Cel mai frecvent însă ne imită pe noi, instructorii. Sunt deosebit de atenţi. Să vă dau cel mai bun exemplu: avem voluntari de la Liceul «Mihail Kogălniceanu» care vin şi dansează cu noi. Ei mai greşesc, chiar dacă aud muzica, dar copiii mei nu. Sunt atenţi şi concentraţi. E adevărat că pentru a obţine performanţă trebuie să muncească de două ori mai mult decât o fac cei care aud, dar nu se plâng niciodată. Ştiu că după muncă vin şi satisfacţiile, premiile şi aplauzele”, a spus instructorul.
De-a lungul timpului, elevii de la Şcoala de Surzi Vaslui au urcat de zeci de ori pe scenă şi au smuls ropote de aplauze. Au adunat însă şi lacrimi. Nu toţi semenii lor înţeleg că ei sunt un pic mai speciali şi i-au jignit. Poate uneori involuntar, dar tot i-a durut.
Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi
În primii ani de acasă învăţăm să-i tratăm cu respect pe cei din jur. Asta îşi doresc cei cu deficienţe de auz şi nu numai. Carmen ne-a povestit că ea predă cursuri de dans şi în învăţământul de masă şi nu de puţine ori a întâlnit micuţi răutăcioşi pentru că aşa au văzut că se poartă şi părinţii lor. Spuneau anumite vorbe pe care le auzeau acasă, la părinţi. „Eu nu fac morală nimănui, dar mă doare când văd că sunt părinţi care nu înţeleg să le dea propriilor copii o educaţie adecvată. Am avut surpriza să mă întrebe nişte copiliţe de ce luăm la dans şi pe colegele grase, că sunt urâte şi strică echipa. Sau pe cele cu handicap uşor. Asta au auzit ele acasă. Nu ştim nici unul ce ne rezervă viaţa. Un accident, ferească Dumnezeu, ne poate nenoroci. Poate de aceea e bine să învăţăm de mici, să ne educăm copiii, să îi respecte pe cei cu care soarta nu a fost prea darnică”, a spus instructorul.
Părinţii copiilor, primii sponsori
La toate concursurile la care au participat, elevii au avut nevoie şi de ţinute. Părinţii lor au fost primii sponsori, apoi cadrele didactice din şcoală. Toţi se mobilizau pentru a apărea pe scenă cât mai frumos. De fapt, Şcoala de Surzi e o mare familie, în care fiecare îl susţine pe celălalt. S-au legat prietenii pe viaţă, iar cei care au învăţat aici primii paşi au continuat să danseze şi după ce au plecat. Este de referinţă poate exemplul dat de Ramona Ianovici, care odată ajunsă la Iaşi, la Asociaţia de Surzi, a pus bazele unei trupe de dans. Alţi dansatori şi-au ales alte meserii şi s-au împrăştiat prin lumea largă sau au plecat peste hotare. Nu au uitat niciodată şcoala de la Vaslui şi de câte ori trec prin oraş se opresc şi pe la foştii dascăli. Vin cu flori „ca la cununia civilă”, cum râd unii profesori. Şi ei la rândul lor îi primesc cu dragoste pentru că, sufleteşte, sunt legaţi prin timpul petrecut împreună.
Aplauze şi diplome
Fiind un instructor de dans foarte bun şi cu experienţă, ocaziile de a pleca de la Şcoala de Surzi nu au lipsit pentru Carmen Vezeteu. Niciodată însă nu s-a putut desprinde de cei mici. Atunci când ţi se lipesc de suflet, spune Carmen, e pentru toată viaţa. Premiile pe care le-a obţinut cu ei la zeci de concursuri sunt importante pentru că i-au făcut pe elevii cu deficienţe să simtă că nu sunt altfel decât ceilalţi semeni ai lor. Că se pot mişca la fel, că pot iubi la fel, că pot simţi la fel durerile şi bucuriile. „Au curs râuri de lacrimi la competiţiile unde nu am câştigat. Au fost zâmbete şi chiote la cele la care am urcat pe podium. Poate de referinţă rămâne concursul de acum şase ani de la Târgul Mureş, unde au participat trupe de dans din 28 de judeţe şi din învăţământul de masă, dansatori foarte talentaţi, iar noi am reuşit să luăm locul trei. Chiar Emma Nicholson ne-a înmânat premiul. Repet însă, pe diplome, trofee se aşterne praful, dar sentimentele care ne-au legat, dragostea care au găsit-o la Vaslui aceşti copii a contat şi va conta toată viaţa lor”, a mai spus instructorul de dans. Astăzi, Şcoala de Surzi se numeşte Şcoala Incluzivă „Constantin Pufan” şi are elevi cu diferite deficienţe, nu doar cele de auz. Şi cum dansul poate mobiliza toate inimile, mulţi încearcă, timid, să urmeze cursurile de dans, dar „maeştri” rămân tot cei cu deficienţe de auz.
Simona POP

Elevii mei citesc toţi pe buze. Foarte bine. Nu aud, dar dacă se uită la tine ştiu exact ce vorbeşti. Nu de puţine ori prin culise erau făcuţi «handicapaţi» sau «citeau» la unii şi alte expresii mai tari. Veneau cu lacrimi în ochi şi îmi explicau, dar acest lucru îi şi îndârjea şi îi motiva într-un fel să demonstreze cât sunt de buni. Eu pot spune ca am ţinut şi lecţii de psihologie, le-am explicat că oricine poate avea un accident, le explic că nu trebuie să se simtă marginalizaţi sau jigniţi că sunt copii speciali, dar tot îi mai doare” -- Carmen Vezeteu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei