nai1
Eusebiu

Dimensiune font:

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente

| 07-10-2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tânăr botoşănean care te poate face lesne să plângi în momentul în care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani în urmă, vederea. Născându-se prematur, Eusebiu a stat mai multe ore fără protecţie în incubator, iar lucrul acesta i-a afectat vederea, fiindu-i arsă retina.
Astăzi, Eusebiu vede doar în proporţie de zece la sută, cu un singur ochi. În ciuda faptului că nu poate distinge decât arareori formele, acesta nu s-a dat în lături de la pasiunea lui: cântatul la instrumente. Face performanţă la 10 instrumente şi este extrem de mândru de calităţile sale. Este o persoană deschisă, prietenoasă. Un tânăr deosebit.

O jucărie, o joacă, o pasiune
Eusebiu Toma a început să cânte la vârsta de opt ani, iar asta i se datorează unui verişor de-al său. ,,A fost o joacă. Am primit un instrument de la verişorul meu şi, din joacă în joacă, a început să-mi placă. Eram un copil...”, îşi începe povestea tânărul botoşănean.
La 11 ani, acesta a fost descoperit de un profesor de muzică de la Liceul Pedagogic din Botoşani. Profesorul a venit la băiat acasă şi, văzând talentul şi dorinţa lui de a intra cât mai mult în lumea muzicii, a început să lucreze cu el, încărcat fiind cu foarte multă răbdare. Orga a fost instrumentul care i-a deschis calea tânărului către muzică, instrument care stă şi în ziua de astăzi la loc de cinste în memoria băiatului. Unul dintre cele mai mari visuri ale tânărului botoşănean este să ajungă să figureze ca şi profesionist într-un ansamblu sau într-o orchestră: ,,Îmi doresc asta din toată inima. Este un vis enorm pentru mine. Într-o orchestră mi-ar fi cel mai bine, cu siguranţă”.
Emoţia cu care Eusebiu vorbeşte despre instrumente te lasă fără aer. Chiar dacă nu le poate vedea, acesta le simte şi poate face minuni cu ele. Primul instrument i-a căzut în mâini la o vârstă fragedă. Mai apoi, părinţii i-au cumpărat tobe pentru a se distra în lumea lui întunecată.

Un student cu mari ambiţii
Tânărul spune astăzi că, din toată familia, el este ,,singurul membru din familie care cântă şi este o specie pe cale de dispariţie”.
Este mândru că a putut intra la Facultatea de Arte ,,George Enescu” din Iaşi. Ar mai fi avut o variantă. Facultatea de Jurnalism din Cluj sau Conservatorul din Iaşi, însă având în vedere că atâţia ani a făcut multe sacrificii ca să ajungă să cânte la mai multe instrumente şi să poată ajunge la un nivel atât de înalt a decis că pentru a face o treabă cât mai calitativă trebuie să vină cu siguranţă la Facultatea de Arte.
Eusebiu nu este pasionat doar de muzica populară, cea pe care o cântă cu instrumentele sale. Acesta adoră şi poezia. ,,Îmi place şi scriu versuri de hip-hop. Ascult şi muzică de acest gen. Pentru mine, cele mai bune trupe sunt cele care transmit lumii exact ceea ce simt, exact ceea ce spun oamenii. Până la urmă, hip-hop-ul este vocea poporului, vocea ţării. Consider că atât în România, cât şi afară sunt oameni care reuşesc să transmită lumii ceea ce simt. Îmi place să joc şi teatru. La şcoală am avut o trupă de teatru în care am jucat, am participat şi la câteva concursuri. Chiar îmi place să mă transpun în rolul anumitor personaje să simt cam cum trăieşte fiecare, cum se exprimă fiecare. Acestea sunt marile mele pasiuni”, mai spune Eusebiu.

Naiul, marea dragoste
Prin perseverenţa sa, Eusebiu a reuşit să stăpânească 10 instrumente, ultimul la care a învăţat să cânte fiind naiul. Cu acesta el doreşte să evolueze la Conservator. Se pare că tânărul nu are un instrument preferat, însă ,,fiecare instrument mă ajută să transmit şi să transpun o anumită stare”. „Mereu când cineva mă întreabă acest detaliu îi spun că e ca şi cum ai avea mai mulţi copii, iar fiecare este în felul său. Nu poţi să îl iubeşti pe unul mai mult decât pe altul. Fiecare e altfel. Unul vorbeşte mai mult, unul mai puţin, altul e mai vioi... La fel e şi cu instrumentele. Fiecare are ceva special şi diferit”, mai spune acesta. Tânărul student este de o modestie aparte. El mărturiseşte că se simte cel mai bine să cânte într-un loc unde nu deranjează pe nimeni sau acolo unde se află persoane care ascultă cu adevărat ceea ce el cântă şi încearcă să simtă ceea ce transmite el prin instrument.
Chiar dacă, din nefericire, văzul nu este de partea sa, Eusebiu este lăudat şi apreciat de toţi profesorii din jurul lui. ,,În primul rând, am avut noroc că m-a ajutat Dumnezeu cu profesori răbdători. În al doilea rând, ei au fost deschişi şi au zis hai să vedem ce putem face cu acest băiat... Muzica trebuie să vină din suflet şi trebuie să simţi ceea ce faci. Nu e neapărat o artă vizuală... Cu răbdare şi încredere, eu le-am arătat tot ceea ce pot face şi au înţeles că pot face treabă bună chiar dacă nu văd”, ne spune băiatul.

„Fiecare premiu primit are ceva special”
Tânărul Eusebiu Toma a participat la nenumărate concursuri de la care mereu s-a întors cu câte un premiu, reuşind să îşi facă părinţii şi profesorii mândri. Acesta spune că nu are un premiu câştigat pe care să îl pună în ramă ca fiind cel mai bun. Fiecare are ceva special, la fel ca instrumentele. Datorită fiecărui concurs, el a putut evolua, făcând paşi mici, dar siguri, care l-au adus într-un punct foarte înalt. Datorită experienţelor acumulate, acesta a putut să împărtăşească şi altora din cunoştinţele sale, lucru care l-a ajutat pe de altă parte să îşi facă extrem de mulţi prieteni.
Scena l-a captivat pe Eusebiu, iar emoţiile trăite pe ea sunt cele care îi dau puterea de a merge mai departe: ,,A fost anul trecut un concurs la Bucegi, care mi-a oferit posibilitatea de a crede cu adevărat că ceea ce fac este deosebit şi că pot ajunge mult mai departe. Au fost în juriu oameni importanţi. Simţeam cum fiecare jurat îmi calculează fiecare notă muzicală. Se uitau până şi la hainele cu care eram îmbrăcat, cel mai probabil... A fost un moment unic. Dacă am luat acolo premiul I am ştiut că pot merge cu adevărat mai departe. Toată lumea m-a încurajat”.
Tânărul botoşănean a avut ocazia de a cânta pe o scenă din parcul Cişmigiu alături de cunoscutul Gelu Voicu. A fost un grup de 10 fluieraşe, la celebrarea a 10 ani de la ,,Festivalul de Muzică şi Tradiţie din Cişmigiu”. Întâlnirea cu interpretul l-a lăsat pe băiat cu un zâmbet imens pe faţă, deoarece era unul dintre interpreţii pe care dorea să îi întâlnească de foarte mult timp.

O tolbă plină de speranţe
Acum, după o vară plină de muzică şi examene, Eusebiu a reuşit să ajungă la Iaşi cu tolba plină de speranţe: „Vreau să reuşesc să fac cât mai multe în domeniul acesta, să mă pot distra şi în acelaşi timp să îmbin utilul cu plăcutul, cum se spune”. Din păcate, tatăl tânărului nu va putea rămâne în Iaşi pentru a avea grijă de Eusebiu, însă are încredere foarte mare că acesta se va descurca.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, Eusebiu Toma a fost prezentat în faţa celor care au asistat la ceremonie. Profesorii sunt încântaţi că urmează să îl poată introduce pe noul student în tainele muzicii şi sunt siguri că restul colegilor îl vor ajuta să se deplaseze dintr-o sală în alta, aceasta fiind una dintre marile sale probleme. În rest, aceştia au aşteptări mari de la el şi sunt de părere că are un viitor strălucit în faţă.
Întrebat fiind unde se va vedea ajuns peste 10 ani, acesta a răspuns, cu lejeritate, că într-o orchestră, ca artist şi profesionist al instrumentului preferat la momentul respectiv.

Ana-Maria BLANARIU
***
Eusebiu Toma, tânărul nevăzător din Botoşani care a făcut performanţă la 10 instrumente le oferă tinerilor care nu au nici un fel de handicap şi care nu fac nimic cu propriul lor timp liber un sfat: ,,Gândeşte-te cum vei vrea să fii văzut peste ani. Vrei să te aprecieze lumea sau să stai degeaba şi să nu însemni nimic pentru societate. Le-aş spune să se gândească mai mult şi la viitor, nu doar la prezent. Trebuie să înceteze să se gândească numai la distracţie. Viitorul şi cum vei fi văzut în el trebuie să fie, momentan, o prioritate”.

 

Comentarii

mihai toma

Oct 07, 2017

multumim frumos ziarului "evenimentul"-...multumim ana-maria blanariu !

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
S.C Electro Comp S.R.L., cu sediul în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, C.U.I. RO13786229, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Hotărârea nr. 346/2017 din data de 15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, în dosarul nr. 7716/99/2016, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică a bunurilor debitoarei S.C. Electro Comp S.R.L., la data de 07.12.2017, ora 12:00, licitație ce va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, respectiv: Nr. crt. – Denumire şi descriere active – Valoare evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire a licitatiei (lei fără T.V.A.) ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE (MAȘINI, UTILAJE ȘI INSTALAȚII DE LUCRU) 1 – APARAT DE SUDURA TIP MIG-MAG - conform inspectie in teren (APARAT DE SUDURA CAP LA CAP DELTA 250- conform inventar) APARAT DE SUDURA IN CURENT ALTERNATIV - conform inspectiei in teren (APARAT DE SUDURA ELECTROFITINGURI MSA350 - conform inventar) CIOCAN DEMOLATOR GSH27 CIOCAN DEMOLATOR GSH27 CIOCAN DEMOLATOR GSH27 GENERATOR CURENT AGT 7201 GENERATOR CURENT MARCA VANGUARO - conform inspectie in teren (GENERATOR CURENT AGT 7001 - conform inventar) GENERATOR CURENT CU ALTERNATOR MARCA SINCRO EW 220DC - conform inspectie in teren (GENERATOR CURENT AGT 7201 -conform inventar) GENERATOR (NEIDENTIFICAT MARCA SAU TIPUL) -conform inspectie in teren (GENERATOR CURENT AGT 7201-conform inventar) GENERATOR (NEIDENTIFICAT MARCA SAU TIPUL) -conform inspectie in teren (GENERATOR CURENT AGT 7201-conform inventar) GENERATOR (NEIDENTIFICAT MARCA SAU TIPUL) -conform inspectie in teren (GENERATOR CURENT AGTR 8203 HSB - conform inventar) MAI COMPACTOR CV 72H NIVELĂ CU LASER, MARCA BOSH, TIP BL 130 I – 15.450,00 lei – 6.180,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 06.12.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-21.22.31 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; marketing@insolventa.ro intenţia de vizitare. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, până la data de 06.12.2017, ora 12.00, documentele prevazute in caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare se poate vizualiza pe site-ul www.insolventa.ro și în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 06.12.2017, ora 12.00, pe baza unei programări prealabile de 48 de ore. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0232/243864, 0356/467580, 0747776798, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași