Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente

default

Dimensiune font:

| 07-10-2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tânăr botoşănean care te poate face lesne să plângi în momentul în care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani în urmă, vederea. Născându-se prematur, Eusebiu a stat mai multe ore fără protecţie în incubator, iar lucrul acesta i-a afectat vederea, fiindu-i arsă retina.
Astăzi, Eusebiu vede doar în proporţie de zece la sută, cu un singur ochi. În ciuda faptului că nu poate distinge decât arareori formele, acesta nu s-a dat în lături de la pasiunea lui: cântatul la instrumente. Face performanţă la 10 instrumente şi este extrem de mândru de calităţile sale. Este o persoană deschisă, prietenoasă. Un tânăr deosebit.

O jucărie, o joacă, o pasiune
Eusebiu Toma a început să cânte la vârsta de opt ani, iar asta i se datorează unui verişor de-al său. ,,A fost o joacă. Am primit un instrument de la verişorul meu şi, din joacă în joacă, a început să-mi placă. Eram un copil...”, îşi începe povestea tânărul botoşănean.
La 11 ani, acesta a fost descoperit de un profesor de muzică de la Liceul Pedagogic din Botoşani. Profesorul a venit la băiat acasă şi, văzând talentul şi dorinţa lui de a intra cât mai mult în lumea muzicii, a început să lucreze cu el, încărcat fiind cu foarte multă răbdare. Orga a fost instrumentul care i-a deschis calea tânărului către muzică, instrument care stă şi în ziua de astăzi la loc de cinste în memoria băiatului. Unul dintre cele mai mari visuri ale tânărului botoşănean este să ajungă să figureze ca şi profesionist într-un ansamblu sau într-o orchestră: ,,Îmi doresc asta din toată inima. Este un vis enorm pentru mine. Într-o orchestră mi-ar fi cel mai bine, cu siguranţă”.
Emoţia cu care Eusebiu vorbeşte despre instrumente te lasă fără aer. Chiar dacă nu le poate vedea, acesta le simte şi poate face minuni cu ele. Primul instrument i-a căzut în mâini la o vârstă fragedă. Mai apoi, părinţii i-au cumpărat tobe pentru a se distra în lumea lui întunecată.

Un student cu mari ambiţii
Tânărul spune astăzi că, din toată familia, el este ,,singurul membru din familie care cântă şi este o specie pe cale de dispariţie”.
Este mândru că a putut intra la Facultatea de Arte ,,George Enescu” din Iaşi. Ar mai fi avut o variantă. Facultatea de Jurnalism din Cluj sau Conservatorul din Iaşi, însă având în vedere că atâţia ani a făcut multe sacrificii ca să ajungă să cânte la mai multe instrumente şi să poată ajunge la un nivel atât de înalt a decis că pentru a face o treabă cât mai calitativă trebuie să vină cu siguranţă la Facultatea de Arte.
Eusebiu nu este pasionat doar de muzica populară, cea pe care o cântă cu instrumentele sale. Acesta adoră şi poezia. ,,Îmi place şi scriu versuri de hip-hop. Ascult şi muzică de acest gen. Pentru mine, cele mai bune trupe sunt cele care transmit lumii exact ceea ce simt, exact ceea ce spun oamenii. Până la urmă, hip-hop-ul este vocea poporului, vocea ţării. Consider că atât în România, cât şi afară sunt oameni care reuşesc să transmită lumii ceea ce simt. Îmi place să joc şi teatru. La şcoală am avut o trupă de teatru în care am jucat, am participat şi la câteva concursuri. Chiar îmi place să mă transpun în rolul anumitor personaje să simt cam cum trăieşte fiecare, cum se exprimă fiecare. Acestea sunt marile mele pasiuni”, mai spune Eusebiu.

Naiul, marea dragoste
Prin perseverenţa sa, Eusebiu a reuşit să stăpânească 10 instrumente, ultimul la care a învăţat să cânte fiind naiul. Cu acesta el doreşte să evolueze la Conservator. Se pare că tânărul nu are un instrument preferat, însă ,,fiecare instrument mă ajută să transmit şi să transpun o anumită stare”. „Mereu când cineva mă întreabă acest detaliu îi spun că e ca şi cum ai avea mai mulţi copii, iar fiecare este în felul său. Nu poţi să îl iubeşti pe unul mai mult decât pe altul. Fiecare e altfel. Unul vorbeşte mai mult, unul mai puţin, altul e mai vioi... La fel e şi cu instrumentele. Fiecare are ceva special şi diferit”, mai spune acesta. Tânărul student este de o modestie aparte. El mărturiseşte că se simte cel mai bine să cânte într-un loc unde nu deranjează pe nimeni sau acolo unde se află persoane care ascultă cu adevărat ceea ce el cântă şi încearcă să simtă ceea ce transmite el prin instrument.
Chiar dacă, din nefericire, văzul nu este de partea sa, Eusebiu este lăudat şi apreciat de toţi profesorii din jurul lui. ,,În primul rând, am avut noroc că m-a ajutat Dumnezeu cu profesori răbdători. În al doilea rând, ei au fost deschişi şi au zis hai să vedem ce putem face cu acest băiat... Muzica trebuie să vină din suflet şi trebuie să simţi ceea ce faci. Nu e neapărat o artă vizuală... Cu răbdare şi încredere, eu le-am arătat tot ceea ce pot face şi au înţeles că pot face treabă bună chiar dacă nu văd”, ne spune băiatul.

„Fiecare premiu primit are ceva special”
Tânărul Eusebiu Toma a participat la nenumărate concursuri de la care mereu s-a întors cu câte un premiu, reuşind să îşi facă părinţii şi profesorii mândri. Acesta spune că nu are un premiu câştigat pe care să îl pună în ramă ca fiind cel mai bun. Fiecare are ceva special, la fel ca instrumentele. Datorită fiecărui concurs, el a putut evolua, făcând paşi mici, dar siguri, care l-au adus într-un punct foarte înalt. Datorită experienţelor acumulate, acesta a putut să împărtăşească şi altora din cunoştinţele sale, lucru care l-a ajutat pe de altă parte să îşi facă extrem de mulţi prieteni.
Scena l-a captivat pe Eusebiu, iar emoţiile trăite pe ea sunt cele care îi dau puterea de a merge mai departe: ,,A fost anul trecut un concurs la Bucegi, care mi-a oferit posibilitatea de a crede cu adevărat că ceea ce fac este deosebit şi că pot ajunge mult mai departe. Au fost în juriu oameni importanţi. Simţeam cum fiecare jurat îmi calculează fiecare notă muzicală. Se uitau până şi la hainele cu care eram îmbrăcat, cel mai probabil... A fost un moment unic. Dacă am luat acolo premiul I am ştiut că pot merge cu adevărat mai departe. Toată lumea m-a încurajat”.
Tânărul botoşănean a avut ocazia de a cânta pe o scenă din parcul Cişmigiu alături de cunoscutul Gelu Voicu. A fost un grup de 10 fluieraşe, la celebrarea a 10 ani de la ,,Festivalul de Muzică şi Tradiţie din Cişmigiu”. Întâlnirea cu interpretul l-a lăsat pe băiat cu un zâmbet imens pe faţă, deoarece era unul dintre interpreţii pe care dorea să îi întâlnească de foarte mult timp.

O tolbă plină de speranţe
Acum, după o vară plină de muzică şi examene, Eusebiu a reuşit să ajungă la Iaşi cu tolba plină de speranţe: „Vreau să reuşesc să fac cât mai multe în domeniul acesta, să mă pot distra şi în acelaşi timp să îmbin utilul cu plăcutul, cum se spune”. Din păcate, tatăl tânărului nu va putea rămâne în Iaşi pentru a avea grijă de Eusebiu, însă are încredere foarte mare că acesta se va descurca.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, Eusebiu Toma a fost prezentat în faţa celor care au asistat la ceremonie. Profesorii sunt încântaţi că urmează să îl poată introduce pe noul student în tainele muzicii şi sunt siguri că restul colegilor îl vor ajuta să se deplaseze dintr-o sală în alta, aceasta fiind una dintre marile sale probleme. În rest, aceştia au aşteptări mari de la el şi sunt de părere că are un viitor strălucit în faţă.
Întrebat fiind unde se va vedea ajuns peste 10 ani, acesta a răspuns, cu lejeritate, că într-o orchestră, ca artist şi profesionist al instrumentului preferat la momentul respectiv.

Ana-Maria BLANARIU
***
Eusebiu Toma, tânărul nevăzător din Botoşani care a făcut performanţă la 10 instrumente le oferă tinerilor care nu au nici un fel de handicap şi care nu fac nimic cu propriul lor timp liber un sfat: ,,Gândeşte-te cum vei vrea să fii văzut peste ani. Vrei să te aprecieze lumea sau să stai degeaba şi să nu însemni nimic pentru societate. Le-aş spune să se gândească mai mult şi la viitor, nu doar la prezent. Trebuie să înceteze să se gândească numai la distracţie. Viitorul şi cum vei fi văzut în el trebuie să fie, momentan, o prioritate”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei