nai1
Eusebiu

Dimensiune font:

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente

| 07-10-2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tânăr botoşănean care te poate face lesne să plângi în momentul în care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani în urmă, vederea. Născându-se prematur, Eusebiu a stat mai multe ore fără protecţie în incubator, iar lucrul acesta i-a afectat vederea, fiindu-i arsă retina.
Astăzi, Eusebiu vede doar în proporţie de zece la sută, cu un singur ochi. În ciuda faptului că nu poate distinge decât arareori formele, acesta nu s-a dat în lături de la pasiunea lui: cântatul la instrumente. Face performanţă la 10 instrumente şi este extrem de mândru de calităţile sale. Este o persoană deschisă, prietenoasă. Un tânăr deosebit.

O jucărie, o joacă, o pasiune
Eusebiu Toma a început să cânte la vârsta de opt ani, iar asta i se datorează unui verişor de-al său. ,,A fost o joacă. Am primit un instrument de la verişorul meu şi, din joacă în joacă, a început să-mi placă. Eram un copil...”, îşi începe povestea tânărul botoşănean.
La 11 ani, acesta a fost descoperit de un profesor de muzică de la Liceul Pedagogic din Botoşani. Profesorul a venit la băiat acasă şi, văzând talentul şi dorinţa lui de a intra cât mai mult în lumea muzicii, a început să lucreze cu el, încărcat fiind cu foarte multă răbdare. Orga a fost instrumentul care i-a deschis calea tânărului către muzică, instrument care stă şi în ziua de astăzi la loc de cinste în memoria băiatului. Unul dintre cele mai mari visuri ale tânărului botoşănean este să ajungă să figureze ca şi profesionist într-un ansamblu sau într-o orchestră: ,,Îmi doresc asta din toată inima. Este un vis enorm pentru mine. Într-o orchestră mi-ar fi cel mai bine, cu siguranţă”.
Emoţia cu care Eusebiu vorbeşte despre instrumente te lasă fără aer. Chiar dacă nu le poate vedea, acesta le simte şi poate face minuni cu ele. Primul instrument i-a căzut în mâini la o vârstă fragedă. Mai apoi, părinţii i-au cumpărat tobe pentru a se distra în lumea lui întunecată.

Un student cu mari ambiţii
Tânărul spune astăzi că, din toată familia, el este ,,singurul membru din familie care cântă şi este o specie pe cale de dispariţie”.
Este mândru că a putut intra la Facultatea de Arte ,,George Enescu” din Iaşi. Ar mai fi avut o variantă. Facultatea de Jurnalism din Cluj sau Conservatorul din Iaşi, însă având în vedere că atâţia ani a făcut multe sacrificii ca să ajungă să cânte la mai multe instrumente şi să poată ajunge la un nivel atât de înalt a decis că pentru a face o treabă cât mai calitativă trebuie să vină cu siguranţă la Facultatea de Arte.
Eusebiu nu este pasionat doar de muzica populară, cea pe care o cântă cu instrumentele sale. Acesta adoră şi poezia. ,,Îmi place şi scriu versuri de hip-hop. Ascult şi muzică de acest gen. Pentru mine, cele mai bune trupe sunt cele care transmit lumii exact ceea ce simt, exact ceea ce spun oamenii. Până la urmă, hip-hop-ul este vocea poporului, vocea ţării. Consider că atât în România, cât şi afară sunt oameni care reuşesc să transmită lumii ceea ce simt. Îmi place să joc şi teatru. La şcoală am avut o trupă de teatru în care am jucat, am participat şi la câteva concursuri. Chiar îmi place să mă transpun în rolul anumitor personaje să simt cam cum trăieşte fiecare, cum se exprimă fiecare. Acestea sunt marile mele pasiuni”, mai spune Eusebiu.

Naiul, marea dragoste
Prin perseverenţa sa, Eusebiu a reuşit să stăpânească 10 instrumente, ultimul la care a învăţat să cânte fiind naiul. Cu acesta el doreşte să evolueze la Conservator. Se pare că tânărul nu are un instrument preferat, însă ,,fiecare instrument mă ajută să transmit şi să transpun o anumită stare”. „Mereu când cineva mă întreabă acest detaliu îi spun că e ca şi cum ai avea mai mulţi copii, iar fiecare este în felul său. Nu poţi să îl iubeşti pe unul mai mult decât pe altul. Fiecare e altfel. Unul vorbeşte mai mult, unul mai puţin, altul e mai vioi... La fel e şi cu instrumentele. Fiecare are ceva special şi diferit”, mai spune acesta. Tânărul student este de o modestie aparte. El mărturiseşte că se simte cel mai bine să cânte într-un loc unde nu deranjează pe nimeni sau acolo unde se află persoane care ascultă cu adevărat ceea ce el cântă şi încearcă să simtă ceea ce transmite el prin instrument.
Chiar dacă, din nefericire, văzul nu este de partea sa, Eusebiu este lăudat şi apreciat de toţi profesorii din jurul lui. ,,În primul rând, am avut noroc că m-a ajutat Dumnezeu cu profesori răbdători. În al doilea rând, ei au fost deschişi şi au zis hai să vedem ce putem face cu acest băiat... Muzica trebuie să vină din suflet şi trebuie să simţi ceea ce faci. Nu e neapărat o artă vizuală... Cu răbdare şi încredere, eu le-am arătat tot ceea ce pot face şi au înţeles că pot face treabă bună chiar dacă nu văd”, ne spune băiatul.

„Fiecare premiu primit are ceva special”
Tânărul Eusebiu Toma a participat la nenumărate concursuri de la care mereu s-a întors cu câte un premiu, reuşind să îşi facă părinţii şi profesorii mândri. Acesta spune că nu are un premiu câştigat pe care să îl pună în ramă ca fiind cel mai bun. Fiecare are ceva special, la fel ca instrumentele. Datorită fiecărui concurs, el a putut evolua, făcând paşi mici, dar siguri, care l-au adus într-un punct foarte înalt. Datorită experienţelor acumulate, acesta a putut să împărtăşească şi altora din cunoştinţele sale, lucru care l-a ajutat pe de altă parte să îşi facă extrem de mulţi prieteni.
Scena l-a captivat pe Eusebiu, iar emoţiile trăite pe ea sunt cele care îi dau puterea de a merge mai departe: ,,A fost anul trecut un concurs la Bucegi, care mi-a oferit posibilitatea de a crede cu adevărat că ceea ce fac este deosebit şi că pot ajunge mult mai departe. Au fost în juriu oameni importanţi. Simţeam cum fiecare jurat îmi calculează fiecare notă muzicală. Se uitau până şi la hainele cu care eram îmbrăcat, cel mai probabil... A fost un moment unic. Dacă am luat acolo premiul I am ştiut că pot merge cu adevărat mai departe. Toată lumea m-a încurajat”.
Tânărul botoşănean a avut ocazia de a cânta pe o scenă din parcul Cişmigiu alături de cunoscutul Gelu Voicu. A fost un grup de 10 fluieraşe, la celebrarea a 10 ani de la ,,Festivalul de Muzică şi Tradiţie din Cişmigiu”. Întâlnirea cu interpretul l-a lăsat pe băiat cu un zâmbet imens pe faţă, deoarece era unul dintre interpreţii pe care dorea să îi întâlnească de foarte mult timp.

O tolbă plină de speranţe
Acum, după o vară plină de muzică şi examene, Eusebiu a reuşit să ajungă la Iaşi cu tolba plină de speranţe: „Vreau să reuşesc să fac cât mai multe în domeniul acesta, să mă pot distra şi în acelaşi timp să îmbin utilul cu plăcutul, cum se spune”. Din păcate, tatăl tânărului nu va putea rămâne în Iaşi pentru a avea grijă de Eusebiu, însă are încredere foarte mare că acesta se va descurca.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, Eusebiu Toma a fost prezentat în faţa celor care au asistat la ceremonie. Profesorii sunt încântaţi că urmează să îl poată introduce pe noul student în tainele muzicii şi sunt siguri că restul colegilor îl vor ajuta să se deplaseze dintr-o sală în alta, aceasta fiind una dintre marile sale probleme. În rest, aceştia au aşteptări mari de la el şi sunt de părere că are un viitor strălucit în faţă.
Întrebat fiind unde se va vedea ajuns peste 10 ani, acesta a răspuns, cu lejeritate, că într-o orchestră, ca artist şi profesionist al instrumentului preferat la momentul respectiv.

Ana-Maria BLANARIU
***
Eusebiu Toma, tânărul nevăzător din Botoşani care a făcut performanţă la 10 instrumente le oferă tinerilor care nu au nici un fel de handicap şi care nu fac nimic cu propriul lor timp liber un sfat: ,,Gândeşte-te cum vei vrea să fii văzut peste ani. Vrei să te aprecieze lumea sau să stai degeaba şi să nu însemni nimic pentru societate. Le-aş spune să se gândească mai mult şi la viitor, nu doar la prezent. Trebuie să înceteze să se gândească numai la distracţie. Viitorul şi cum vei fi văzut în el trebuie să fie, momentan, o prioritate”.

 

Loading...

Comentarii

mihai toma

Oct 07, 2017

multumim frumos ziarului "evenimentul"-...multumim ana-maria blanariu !

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC REGIONAL TOTAL CONSTRUCT SA, Suceava, str. Aleea Dumbrăvii nr. 57, jud. Suceava, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active: A. Bunuri imobile conform caietului de sarcini nr. 39/02.03.2015, respectiv: 1. Teren intravilan şi construcţii situate în Suceava, str. Aleea Dumbrăvii, jud. Suceava – la prețul de 1.194.364,00 lei; B. Bunuri mobile conform caietului de sarcini nr. 39/02.03.2015, constând în echipamente tehnologice, mijloace de transport, mobilier, birotică şi obiecte de inventar la preţul total de 77.439,50 lei. Licitaţiile vor avea loc la data de 12.04.2018, 26.04.2018, 10.05.2018 şi 24.05.2018, ora 13:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Suceava, str. Castanilor, nr. 2, bl. 2, sc. A, et. 5, ap. 17, jud. Suceava, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare - 5% din preţul de pornire al licitaţiei; - dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; - documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Preţurile nu includ TVA. Taxele se vor achita în contul nr. RO42 BTRL 0340 1202 3938 42XX, cont deschis pe numele debitoarei SC REGIONAL TOTAL CONSTRUCT SA la Banca Transilvania SA sucursala Suceava. Înscrierile se fac la sediul ales al lichidatorului judiciar din Suceava, str. Castanilor, nr. 2, bl. 2, sc. A, et. 5, ap. 17, jud. Suceava, cu minim 24 de ore înainte de data şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar până la data de 01.04.2018. Informaţii lichidator judiciar – telefon 0330/115167, mobil: 0745630037, 0721767960.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 19.03.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârâului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansardă cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 475.889,50 * În cadrul licitaţiei, dacă este cazul, se vor aplica prevederile art. 292 din Legea nr. 227/2015, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.03.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 16.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 16.03.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava Practician în insolvență, Andronic Lucian

 

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...