1vlad margarint
1oxford1
11vlad margarint
11 mama in elvetia

Dimensiune font:

Un doctorand din Bârlad promovează imaginea Moldovei la Oxford

| 30-05-2017 12:46

 Vlad Mărgărint este unul dintre tinerii care poate demonstra oricând că tenacitatea îţi pot împlini cele mai frumoase vise * fost olimpic internaţional, doctorand şi asistent la prestigioasa Universitate Oxford, el pledează pentru România oriunde ajunge * este convins că toţi cei plecaţi în afară pot ajuta foarte mult ţara cu experienţa lor

 

Ştiaţi că în sediul central al Google din Europa a treia limba vorbită activ este limba română? Ei bine, acest lucru a fost confirmat încă o dată de un matematician din Bârlad (judeţul Vaslui), care poartă în suflet România oriunde ar merge.

Asistent la prestigioasa Universitate Oxford, Vlad Mărgărint a ales matematica drept ştiinţă pe care să o slujească. A plecat din Bârlad în urmă cu mulţi ani şi, după cum el însuşi recunoaşte, a parcurs un drum interesant şi lung prin instituţii foarte serioase - Universitatea din Bucureşti şi Politehnica din Zurich (ETH Zurich), care l-au antrenat şi l-au pregătit pentru etapele ulterioare. „Am fost acceptat la Oxford după ce am trimis o aplicaţie consistentă şi am trecut prin câteva interviuri deloc uşoare. A fost un moment extrem de riscant în cariera mea pentru că trebuia să trec un examen ca să-mi termin studiile. Un examen pe care nu îl mai puteam repeta în următorii 10 ani şi pe care, dacă nu îl treceam, nu îmi luam diploma de Master de la Politehnica din Zurich. Iar dacă nu aveam diploma, nici nu mă puteam gândi la doctorat pentru că nu aveam bifate gradele necesare”, a spus Vlad. Dificultatea a constat în faptul că examenul era programat în aceeaşi perioadă cu interviurile pentru doctorat, pe multe dintre ele susţinându-le înainte să fie sigur că va avea diploma de master. Şi, la final, a reuşit!

De la Bârlad la Oxford, cu escală la Zurich
Vlad Mărgărint a absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, apoi Facultatea de Matematică de la Universitatea din Bucureşti, la finalul căreia drumul i-a fost desenat de către destin. „Cred că nu putem să decidem de fiecare dată ce se va întâmpla. Eu am plecat în această aventură în 2013, când am primit o ofertă de studiu fără finanţare de la Zurich. Banii cu care am plecat din România mi-au ajuns mai puţin de două săptămâni cred, după care a urmat o perioadă destul de dificilă de adaptare în oraşul elveţian. Nu voi uita niciodată zilele acelea. Câteodată, când mă întorc cu gândul, acea perioadă din viaţa mea pare ireală”, a rememorat Vlad o parte din drumul său. Sunt clipe despre care el spune că-i dau forţă în viaţa de zi cu zi şi pe care le apreciază drept o experienţă unică, venită la momentul potrivit: „A fost, de altfel, şansa vieţii mele. Când mă uit în urmă, detaliile drumului pare că au fost atent alese de un «regizor universal» pe care îl numesc Dumnezeu şi care m-a ajutat foarte mult. În viaţa mea de student în Elveţia, înainte de mutarea în Oxford, am întâlnit dificultăţile oricărui tânăr care a plecat de acasă. Mulţi dintre românii de acolo împărtăşesc o poveste similară şi-i respect foarte mult”.

Vlad Mărgărint este doctorand bursier şi asistent la Universitatea din Oxford, instituţie al cărei prestigiu mondial este recunoscut şi de la care se pot prelua şi adapta în România multe lucruri. „Universitatea Oxford se bazează, din punctul meu de vedere, pe trei aspecte importante: examene foarte grele, un mediu internaţional şi o politică foarte atentă de branding cu o atenţie deosebită la nevoile staff-ului şi ale studenţilor. Acelaşi lucru se poate implementa şi în România. Universitatea Politehnică din Bucureşti are un sistem de învăţământ foarte puternic şi majoritatea celor care termină acolo sunt foarte bine antrenaţi să treacă, de exemplu, un interviu foarte lung şi dificil de angajare la Google Zurich. Nu cred că este nicio noutate pentru nimeni că în sediul central al Google din Europa a treia limba vorbită activ este limba română!”, a spus Vlad, iar un zâmbet de mândrie i s-a strecurat în colţul gurii. Ei bine, acei oameni sunt antrenaţi de către instituţii din România! „Putem face din asta politica noastră de branding! Cheia este să punem un preţ mai mare pe acest tip de educaţie şi să promovăm aceste rezultate extraordinare pentru a arăta că suntem competitivi la nivel mondial, aşa cum se întâmplă la Oxford. Transformarea campusurilor în medii internaţionale, ceea ce se întâmplă cel mai activ la UMF «Carol Davila», din ceea ce ştiu eu la nivelul Bucureştiului, ar aduce foarte multe beneficii”, a sugerat matematicianul.

Şcoala de Vară pentru elevii isteţi

La celebra universitate britanică s-a deschis, anul trecut, şi o Şcoală de Vară pentru copiii români, o idee care va fi reluată şi în acest an. Iniţiatorii, Monica Enescu, Ciprian Ploştinar şi Sandor Kruk, au gândit proiectul ca o săptămână plină de activităţi în care tinerii participă la câteva mini-cursuri (şi nu numai!) cu informaţii foarte preţioase pentru viitoarele lor cariere. La ediţia de anul trecut au fost cursuri de Neuroştiinţe (susţinut de Bayar Menzat), Astrofizică (Sandor Kruk), Fizică (Mihai Vidrighin şi Ciprian Ploştinar), Biologie (Andra Necula), Geografie (Gruia Bădescu), Jurnalism (Cristiana Moisescu), Inginerie şi Programare (Monica Enescu), Organizaţii non-guvernamentale de la A la Z (Raluca David), Comunicare şi skill-uri pentru carieră (Măriuca Morariu), Fotografie (Victor Diaconu), Film (Adina Brădeanu), Muzică (Cora Miron) şi Matematică, ultimul fiind susţinut de Vlad Mărgărint: „M-am ocupat şi de seara de talente. Este o experienţă despre care consider că poate schimba vieţi şi îi invit pe liceenii cu rezultate deosebite la învăţătură şi care provin din familii modeste să aplice pentru a participa la Şcoala de Vară”.
„Am crescut în Asociaţia Astronomică «Sirius»”
În fiecare zi, Vlad îşi spune că „mai este mult până sus”, gândindu-se la carieră. Absorbit de munca sa, a renunţat la unele lucruri, cum ar fi „zilele petrecute cu familia şi cu prietenii care au rămas în România sau în alte ţări pe unde am mai trecut”. „Cei care îşi doresc să urmeze o carieră academică trebuie să ştie că preţul cel mai mare pe care trebuie să-l plătească este această instabilitate prelungită până la vârste destul de înaintate, cât şi faptul că cercul de prieteni va evolua spre unul împărţit prin lume. Fărâme din tine rămân prin toate oraşele prin care treci. Eu ţin legătura cu prieteni de peste tot din lume, dar în acelaşi timp resimt dificultatea mutărilor frecvente dintr-un oraş în altul”.
Oricât de greu poate că i-a fost în unele momente, Vlad nu a spus niciodată
„Nu mai pot, nu mai vreau”. Nici atunci când poate a fost privit altfel pentru că vine dintr-una dintre cele mai sărace zone ale UE: „Sincer, se simte cumva, dar nu e o problemă. E interesant că până şi în comparaţie cu colegii din România pare că vin dintr-o zonă mai diferită, pe care încerc să o promovez de fiecare dată când am ocazia”. Chiar de curând, la o expunere la Oxford, a vorbit câteva minute şi despre oraşul său natal, Bârlad: „Am simţit nevoia să clarific unele aspecte pentru că nu vreau ca restul lumii să rămână cu o impresie greşită. Eu am crescut în Asociaţia Astronomică «Sirius», un ONG condus de prof. Ioan Adam care nu se restrânge doar la astronomie, ci are interese diverse precum ecologia, pictura şi poezia. La Bârlad sunt multe alte ONG-uri cu diverse programe, instituţii de artă, pavilioane expoziţionale, biblioteci, un teatru şi un Observator Astronomic, muzee, toate având un program extrem de divers. Găsesc acest lucru formidabil pentru un oraş de dimensiunea lui”.


„Îmi doresc ca munca noastră să ridice România”

În opinia lui Vlad Mărgărint, nimic nu se poate face dacă nu suntem oneşti cu noi înşine, acesta fiind şi mesajul pe care doreşte să-l transmită tinerilor. El insistă pe ideea că se pot folosi particularităţile culturii noastre în context internaţional: românii sunt muncitori, au abilitatea de a învăţa multe limbi străine, sunt buni la Informatică şi la ştiinte exacte, la sporturi şi nu numai! „Eu aş perpetua aceste idei, aşa cum şi alte ţări insistă asupra atuurilor naţionale. De altfel, se poate observa cum s-au creat aceste zone de încredere în peisajul global. Un exemplu bun este Elveţia, care a reuşit să creeze ideea securităţii bancare insistând foarte mult mediatic pe asta. Într-un final s-a ajuns ca această informaţie să fie prezentă în mentalul colectiv”, a explicat tânărul. El a oferit şi exemplul Germaniei, despre care se ştie că are o industrie foarte puternică şi sigură. „Nimeni nu vorbeşte despre aspectele negative, focusul fiind mutat pe cele pozitive. Îmi doresc ca munca noastră să ridice România, această ţară cu peisaje minunate, râvnite de occidentali vă garantez, acolo unde merită. Cum o putem face? Profitând de orice moment, discuţie, eveniment internaţional pentru a promova valorile prin noi înşine. Încet, încet mentalitatea colectivă europeană se va schimba”, este convins tânărul de la Oxford.
Şcoală românească, după model elveţian şi britanic

Dacă ar fi să-şi deschidă o universitate, Vlad ar introduce secretizarea notelor acordate şi examene mai grele astfel încât piaţa muncii să nu fie aglomerată cu tineri care au specializări similare. „Aş acorda fonduri majorate cercetării, pentru că o consider o parte din imaginea noastră în lume. Insist foarte mult asupra unei idei: nu este necesar ca toate şcolile să aibă această politică mai dură a examenelor. Astfel funcţionează, de altfel, sistemul elveţian: au câteva şcoli dure unde parcursul este dificil, dar la absolvire se acordă diplome recunoscute internaţional. Restul şcolilor nu impun o duritate la fel de mare, dar în toate se face foarte serios învăţământ”, a explicat Vlad. El a punctat şi faptul că în Elveţia s-au finanţat foarte mult şcolile profesionale, pentru că „au conştientizat că au nevoie de forţă de muncă activă, un exemplu din care sunt convins că avem de învăţat”.

El este convins că mulţi dintre cei plecaţi în afară îşi doresc, ca şi el, să ajute foarte mult România „prin experienţele şi expertiza lor”.


Vlad Mărgărint se consideră un om fericit pentru că mereu a făcut ce i-a plăcut.
„Am avut şi norocul de a-mi întâlni iubita la Oxford, o fată minunată şi care continuă practic minunăţiile pe care le-a făcut familia mea în momentul în care m-a ajutat cu multă grijă şi afecţiune. Sunt un om norocos. Cred că trebuie să învăţăm să criticăm mai puţin, să acţionăm mai mult şi să nu ne pierdem credinţa în Dumnezeu”.

Vlad Mărgărint a primit, în 2014, premiul de Excelenţă Academică în Străinătate din partea Ligii Studenţilor Români din Străinătate, el fiind selectat dintre 200 de tineri.

Maura ANGHEL

 

 

Consider că învăţământul ne-ar ajuta foarte mult să ridicăm standardele societăţii din România. Avem toate motivele să creăm un brand de ţară din domeniul IT, sport sau chiar din capacitatea noastră nativă de a învăţa foarte uşor limbi latine”.

 

 

 

 

Pe când era liceean, Vlad Mărgărint era o prezenţă constantă la olimpiadele internaţionale. În fiecare an a făcut parte din lotul olimpic naţional la fizică, astrofizică şi astronomie. În 2009 a luat argintul la Olimpiada Internaţională de Astronomie (găzduită de Iran), iar în 2010 a luat bronzul la aceeaşi olimpiadă, care a avut loc în China.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...