Vatman cu bani de-acasă

default

Dimensiune font:

| 20-02-2016 05:45

De-a lungul timpului, ieşenii s-au plâns, pe bună dreptate, de condiţiile pe care le oferă transportul public. Fără a generaliza, este vorba de autobuze şi tramvaie insalubre, mâzgălite şi neîncălzite, cu fire care atârnă deasupra uşilor. Există, însă, un vagon care contrastează cu tabloul din mintea ieşenilor şi care poate constituie un bun exemplu despre cum trebuie să arate interiorul unui mijloc de transport. Meritul îi revine exclusiv vatmanului Adrian Crengăniş, cel care, dincolo de contrele cu şefii regiei, a scos bani din buzunare pentru a dota tramvaiul cu panouri informative, planşe şi chiar camere video

Pasiunea pentru tramvaie a lui Adrian Crengăniş datează din copilărie. Lucru absolut firesc atât timp cât, în familia sa, bunicul obişnuia să-l plimbe cu tramvaiul, iar tatăl său îi făcea schiţe cu modelele care circulau în acele timpuri prin oraş. Peste ani, afinitatea pentru acest mijloc de transport s-a transformat într-un mod de viaţă, atât timp cât, dincolo de preocupările cotidiene, Adrian găseşte timp pentru a mai realiza o machetă de tramvai, expoziţii cu miniaturi ale vagoanelor şi, nu în ultimul rând, chete publice pentru colectarea de fonduri în vederea restaurării celui mai cunoscut tramvai care a circulat vreodată în Iaşi: vagonul Tatra.

Pentru prima dată în România, Adrian Crengăniş a organizat o expoziţie cu machete de tramvai la Galeriile Anticariat „Grumăzescu“. Cel mai mult a muncit la o machetă de 1:20 a vagonului de epocă AEG: 200 de ore. De trei ori mai mult, în comparaţie cu realizarea machetelor la înfăţişează modelele Tatra.

Vatmanul care a făcut cununia în tramvai
Mai nou, de şapte luni, Adrian Crengăniş este angajat al regiei ieşene de transport public. „Am făcut şcoala de vatmani în 2013. În 2015, am zis să încerc să mă angajeze ca vatman, lucru care mi-a conferit o altă perspectivă asupra tramvaielor, pasiunea mea de o viaţă”, explică acesta motivele care l-au făcut să renunţe la profesia sa. 
Din această nouă ipostază, Adrian Crengăniş a făcut din nou dovada faptului că omul sfinţeşte locul. Aşa se face că vagonul cu număr de parc 127 pe care l-a primit la angajare, arată cu totul altfel decât restul tramvaielor din depoul de la Gară. Primul lucru care surprinde este anunţul postat chiar în cabina vatmanului: „Nu bruscaţi comenzile vagonului. Lăsaţi cabina curată, la fel cum aţi găsit-o”. O recomandare cel puţin ciudată, atât timp cât majoritatea vatmanilor îşi cunosc atribuţiile de serviciu, însă menită a le reaminti unora dintre ei că, înainte de le cere călătorilor să fie civilizaţi, trebuie, la rândul tău, să oferi un exemplu de civilizaţie.
După cabină, a urmat „tapetarea” interiorului vagonului cu tot felul de planşe şi anunţuri. Practic, toate traseele pe care operează RATP, fie că vorbim de transport electric sau autobuze, se regăsesc, prin planşe,  în vagon. „Am pus acele planşe pentru le oferi călătorilor informaţia de care aveau nevoie. Erau momente în care eram întrebat cu ce mijloc de transport se poate ajunge undeva. Acum, oamenii stau cu ochii pe trasee şi ştiu exact pe ce traseu trebuie să circule”, spune vatmanul.
În afara planşelor, în vagon au fost puse şi anunţuri utile. Călătorilor li se reaminteşte faptul că, odată cu darea în folosinţă a liniei de tramvai CUG – Copou, pe tronsonul Podu Roş - Tehnopolis, autobuzele opresc la peroanele staţiilor de tramvai. De asemenea, călătorii sunt înştiinţaţi asupra faptului că în momentul în care vatmanul schimbă macazul este interzisă coborârea din vagon. „Au fost cazuri în care cei care au coborât au fost accidentaţi de maşini. Prin urmare, am spus să le reamintesc pericolul la care se pot expune dacă nu procedează în consecinţă”, explică Adrian Crengăniş.

Adrian Crengăniş este primul soţ din ţară care şi-a făcut cununia civilă în tramvai. Se întâmpla în 2010, lângă Gara Nicolina. „Am făcut o mică recepţie în tramvai pe traseul Baza 3-Podu Roş-Canta-Dacia şi am întârziat 40 de minute la biserică”, îşi aminteşte Adrian. Caracterul noncoformist al ieşeanului este completat de faptul că vine la serviciu cu tricouri negre purtând siglele unor formaţii de rock precum Manowar sau Judas Priest.

Şefii au uitat să-l laude. Au făcut-o colegii
Pentru toate afişele postate în tramvai, Adrian Crengăniş nu a cerut niciun ban de la şefii regiei. A suportat singur toate costurile legate de imprimarea autocolantelor. Tot din salariul său de vatman, şi-a achiziţionat o cameră de luat vederi pe care a montat-o pe parbrizul cabinei. „Am fost protagonistul unui nefericit accident în zona Tudor Vladimirescu. Camera video a tramvaiului era defectă, prin urmare, nu am avut posibilitatea de a filma acroşajul unei maşini care s-a băgat în faţa tramvaiului. Atunci, am spus că ar fi bine să am propria cameră video”, afirmă acesta.
Şefii regiei nu l-au lăudat niciodată pentru gesturile sale, cu toate că ar fi fost loc măcar pentru felicitări publice, la una dintre şedinţele cu angajaţii. „Nu era nevoie de aprecierile lor. Cele ale colegilor au fost suficiente”, mărturiseşte Adrian Crengăniş.
Visul frumos se va încheia luna aceasta
Din păcate, orice lucru bun trebuie să aibă şi un sfârşit. Prin urmare, Adrian se pregăteşte să renunţe la meseria de vatman, însă din motive independente de voinţa sa. „Am luat decizia de a pleca de la RATP. O fac cu inima strânsă, însă siguranţa personală este mai importantă decât orice altceva. Şi nu doar a mea, ci şi cea a călătorilor”. Deşi au existat momente în care şi-a făcut publice opiniile referitoare la calitatea transportului public ieşean, multe dintre acestea îmbrăcând tonuri extrem de critice, Adrian Crengăniş susţine că, în principal, două sunt motivele care l-au determinat să nu mai continue ca vatman al regiei. „În primul rând, nu există piese de schimb. La nivelul şefilor regiei există alte preocupări, nu însă şi pentru acest aspect. În al doilea rând, plec întrucât, în ciuda tuturor demersurilor pe care le-am făcut cu privire la faptul că nu există o bandă dedicată exclusiv tramvaielor, Primăria Iaşi nu a luat nicio decizie în acest sens”, spune acesta.
Chetă pentru vagonul Tatra
Adrian Crengăniş este şi preşedintele Asociaţiei „Prietenii Tramvaiului” (APT), cunoscută în ultimii ani pentru intenţia de a restaura vagonul Tatra. În prezent, tramvaiul stă în depoul din Dacia al Regiei Autonome de Transport Public (RATP) din Iaşi şi se află într-o stare avansată de degradare. Este singurul tramvai de acest tip din cele 94 care au existat în oraş. 31 de ani a circulat pe străzile Iaşului, în perioada 1978-2009. Pentru a-l restaura, va fi nevoie de o muncă extrem de laborioasă şi minuţioasă, dar şi de 20.000 de euro, bani pe care speră asociaţia încă speră să-i obţină din sponsorizări şi de la oamenii nostalgici după acest mijloc de transport.
La trântă cu municipalitatea
Anul trecut, Adrian Crengăniş şi colegii acestuia au fost cei mai vehemenţi în ceea ce priveşte menţinerea liniei de tramvai dintre Podu Roş şi Podul de Piatră. Aceştia au atras atenţia în repetate rânduri că reabilitarea căii de rulare se poate realiza şi fără dezactivarea liniei duble de tramvai, prin aplicarea, de exemplu, a sistemului Gauntlet: utilizarea aceluiaşi amplasament pentru ambele sensuri de mers. Interesant este faptul că proiectul celor de la APT ţine cont şi problematica locurilor de parcare, tradiţionala carenţă a actualei administraţii locale, dincolo de faptul că vine şi cu soluţii pentru ceea ce înseamnă transport ecologic şi reducerea gradului de poluare. „Nu mă deranjează faptul că nu s-a ţinut cont de propunerile noastre, la urma-urmei, e firesc ca decizia să aparţină municipalităţii. Mă deranjează faptul că nu au răspuns la adresele noastre. Din ianuarie, de când am prezentat propunerile, nu au catadicsit să ofere niciun răspuns”, a concluzionat Adrian Crengăniş, preşedintele ATP.
Tudor DAMASCHIN
„Desfiinţarea traseului 5 ar însemna ruperea unei legături directe între Podu Roş - Gară şi Podu Roş - Dacia. Pe lângă acest lucru, în cazul unei defecţiuni sau accident, tramvaiele vor putea fi redirecţionate pe bulevardul Nicolae Iorga sau pe segmentul Podul de Piatră - Podu Roş, în funcţie de locaţia incidentului”
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei