Dușmanul numărul 1 în cuplu: „Orice atingere devine un semn ce poate fi interpretat într-un singur sens – preludiu pentru sex“

10_11zon

Dimensiune font:

| 03-01-2024 00:54

Un anumit comportament sexual face tot mai dificilă conexiunea fizică dintre partenerii care se află în relații de lungă durată, susțin experții în sexualitate. Un tip de reacție în cuplu, definit de un psihoterapeut specializat în sexualitate ca „reacția de arici“, distruge intimitatea, o condiție esențială de supraviețuire a unei relații.

În urmă cu câțiva ani, Vanessa Marin, terapeut sexual din Statele Unite ale Americii, a remarcat în rândul clienților săi care se aflau în relații pe termen lung un tipar comportamental care se tot repeta: mulți dintre ei mărturiseau că partenerii lor îi ating doar atunci când își doresc să inițieze un act sexual. Gesturile, fie că se refereau la o mângâiere pe spate sau luat în brațe într-un mod jucăuș, îi făceau să tresară și nu într-un sens pozitiv.

Psihoterapeuta a definit conceptul drept ceea ce se întâmplă atunci când atingerea partenerului tău te face să intri într-o stare defensivă, mai exact, îți face întreg corpul să devină încordat, „pentru că știi că poate să însemne un singur lucru”, a explicat Vanessa Marin, citată de publicația The New York Times.

Ce înseamnă „bristle reaction“ sau „reacție ca de arici“

„Bristle reaction“ sau reacția „ca de arici“ nu trebuie percepută neapărat ca un semn al faptului că relația intimă se destramă, explică în continuare terapeutul.

Dacă la începutul unei relații de cuplu, partenerii manifestă constant gesturi de afecțiune ca să-și arate sentimentele unul față de celălalt, pe măsură ce trece timpul și relațiile devin mai stabile, nevoia continuă de afecțiune scade, pentru că nu mai e nimic de demonstrat.

După mai mulți ani, când relația se poate încadra în categoria „de lungă durată“, atingerea propriu-zisă tinde să aibă loc doar ca preludiu pentru ceva mai mult.

Treptat și poate chiar fără să vă dați seama, gesturi precum ținutul de mână când stați la coadă într-un supermarket sunt înlocuite cu săruturi doar ca o formă de preludiu și tot așa, în cele din urmă, orice atingere devine un semn ce poate fi interpretat într-un singur sens – preludiu pentru sex.

Asociate din start cu „o așteptare”, aceste atingeri care ar avea în mod normal un impact pozitiv asupra corpului și minții voastre devin împovărătoare, spune Marin, a cărei postare pe TikTok despre acest subiect are peste opt milioane de vizualizări.

Recomandări pentru mai multă intimitate care să nu conducă la sex Practicați atingerea non-sexuală

Practicați atingerea non-sexuală

Într-o relație de mai mulți ani, a lăsa lucrurile la întâmplare poate deveni periculos. Devenind conștienți de punctul în care se află relația voastră, puteți lua măsuri punctuale precum a face un obicei din a vă ține de mână chiar și în momente banale, de a vă atinge ușor unul pe celălalt chiar și doar în trecere, explică dr. Garcia.

Astfel de gesturi mici pot oferi senzația că atingerile nu sunt doar anticiparea unei viitoare interacțiuni sexuale, ci o formă permanentă de intimitate, ceea ce va anula posibile momente de tipul „reacție ca de arici”.

Mai mult, Vanessa Marin recomandă un sărut pe zi de șase secunde, un exercițiu de construcție a intimității recomandat de asemenea și de doctorii John și Julie Gottman, cercetători în domeniul relațiilor de lungă durată precum căsătoriile, și fondatorii Institutului Gottman.

Shamyra Howard, terapeut sexual și autoarea cărții „Use Your Mouth”, recomandă să vă îmbrățișați partenerul cel puțin 20 de secunde pe zi.

De altfel, mai multe cercetări sugerează că simplul gest de a îmbrățișa pe cineva are capacitatea de a crește nivelul de oxitocină și de a scădea tensiunea arterială.

Fiți atenți la reacția partenerului

Când unul dintre parteneri trăiește frecvent momente de încordare, de fapt ambii parteneri trebuie să își examineze rolurile în scenariul care a dus la un astfel de rezultat, spune Howard.

De exemplu, dacă atunci când vă atingeți partenerul, observați că intră în defensivă și că tresare și i se încordează corpul e un semn că ar trebui să vă schimbați tactica. Poate a aborda persoana iubită în timp ce gătește sau face curățenie prin casă mai degrabă „o face să se simtă deconectată emoțional, nevăzută”, consideră Howard.

Dacă sunteți cel care experimentează „reacția ca de arici”, atunci ar fi sănătos să realizați cât de vulnerabil se simte partenerul atunci când inițiază un act sexual și primește un refuz. Plecând de la asta, onorați-i încercările de a se apropia și de a stabili o formă de intimitate.

Stabiliți un „program erotic“

Toți cei trei experți citați de „New York Times“ au un sfat comun: acela de a deschide conversații despre modul de inițiere care v-ar putea face să vă simțiți bine, confortabil, incitat.

Să vorbești despre sex, spune Howard, amplifică nu numai sentimentul de împlinire sexuală, ci și pe cel al satisfacției generale a relației.

„Întreabă-ți partenerul «Când te simți cel mai dispus din punct de vedere sexual? Cum pot iniția mai bine actul sexual? Când preferi să faci sex?»”, spune Howard.

De asemenea, puteți împărtăși cu partenerul cele trei locuri unde vă place să fiți atins, cât se poate de specific despre unde și cum, adaugă Vanessa Marin. „I-am spus soțului meu că iubesc mângâierile blânde, care aproape mă gâdilă, în zona gâtului, pe ceafă“, a mărturisit terapeutul.

„Le spun cuplurilor că nu sunt adversari. Amândoi vor să experimenteze intimitatea și apropierea. Vrei doar să o faci într-un mod care să se simtă plăcut pentru amândoi.”

Și psihoterapeutul Sabina Strugariu a explicat pentru SmartLiving.ro, aici, cât de important este să creăm spațiu pentru discuțiile despre sex și sexualitate: „ca să avem o viață sănătoasă și să vorbim despre cât sex trebuie să facem, e nevoie să facem un efort de comunicare în cuplu, acestea sunt discuții foarte personale. Un efort de a crea spațiu pentru sex pentru că, altfel, sexul riscă să ajungă pe ultimele rânduri“.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei