Intoleranţa la gluten: 8 alimente pe care le poţi consuma

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 15-06-2023 13:21

 COMUNICAT. Intoleranţa la gluten: 8 alimente pe care le poţi consuma

  Boala celiacă sau intoleranţa la gluten reprezintă o afecţiune autoimună, caracterizată de apariţia inflamaţiei la nivel intestinal după consumul de gluten. Termenul de gluten se referă la mai multe tipuri de proteine cu structură similară, care se găsesc în anumite cereale (grâu, secară, orz şi uneori ovăz).

 
Chiar şi cantităţi mici de gluten din alimente pot declanşa simptomele (diaree, crampe abdominale).

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

 

 

Tratamentul aceste afecţiuni presupune excluderea alimentelor cu gluten din dietă, pentru tot restul vieţii. Descoperă care sunt alimentele pe care le poţi consuma dacă suferi de intoleranţă la gluten.

1. Cereale fără gluten

Cerealele şi pseudocerealele care nu conţin gluten în mod natural şi pe care le poţi include în dietă sunt:
• Ovăzul
• Hrişca
• Quinoa
• Amarantul
• Porumbul
• Sorg
• Orez (1)

Totuşi, acestea pot fi contaminate cu gluten în procesul de producţie, ceea ce se întâmplă frecvent în cazul ovăzului. Citeşte ambalajul cu atenţie şi asigură-te că produsul este etichetat ca fiind fără gluten sau pur (1).

Poţi găsi aceste cereale şi sub formă de făină, astfel încât le poţi utiliza în reţete în locul făinii de grâu.

De asemenea, cartoful şi tapioca pot fi incluse în această categorie, deoarece sunt bogate în amidon (un tip de carbohidraţi), fiind înlocuitori fără gluten pentru cereale.

2. Produse din comerţ fără gluten
Ai la dispoziţie numeroase produse sau alimente bio fără gluten în supermarketuri, unde există, de obicei, un raion dedicat persoanelor care se confruntă cu această afecţiune. Găseşti pâine, biscuiţi, batoane, cereale pentru micul dejun şi alte produse care sunt verificate în ceea ce priveşte conţinutul de gluten. Astfel, te asiguri că nu te supui unor riscuri. De asemenea, aceste produse sunt disponibile şi în magazinele online.

3. Lactate

Lactatele sunt în mod natural lipsite de gluten. Astfel, îţi poţi diversifica alimentaţia cu diferite produse din această categorie (iaurt simplu, chefir, brânzeturi). Atenţie, însă, la produsele lactate procesate, cum ar fi iaurtul cu fructe sau brânza topită! Acestea pot conţine gluten. Dacă ai intoleranţă la lactoză, poţi opta pentru un lapte vegetal. Totuşi, alege unul necontaminat cu gluten, cum ar fi laptele de ovăz bio fără gluten, 1L, Lima.

4. Oleaginoase
Poţi consuma fără griji oleaginoase precum:
• Nuci
• Migdale
• Fistic
• Caju
• Nuci braziliene
• Unturi din nuci, arahide, migdale (care să fie 100% naturale, fără aditivi)
• Seminţe (de in, dovleac, floarea-soarelui, chia etc.)
• Avocado

În plus, unele dintre acestea se găsesc şi sub formă de făină, cum ar fi făina de migdale bio fără gluten, 200g, deci pot fi utilizate în prepararea aluaturilor.

5. Fructe
Fructele nu conţin gluten. În schimb, sunt bogate în nutrienţi precum vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi fibrele. În plus, conţin carbohidraţi care cresc nivelul de energie. Consumă o varietate de fructe proaspete, pentru a te asigura că obţii o cantitate optimă de substanţe nutritive. Le poţi consuma şi sub formă de gem sau compot.

6. Legume
Poţi include o varietate de legume şi leguminoase boabe (năut, fasole, linte, soia) în meniul zilnic, proaspete sau congelate. Totuşi, evită-le pe cele la conservă, care pot conţine gluten. Năutul şi soia se găsesc, de asemenea, sub formă de făină, deci pot fi utilizate în diferite reţete.

7. Carne, peşte şi fructe de mare
Carnea, peştele şi fructele de mare pot fi consumate dacă ai intoleranţă la gluten, atât timp cât le alegi pe cele în starea lor naturală, nu conservate în sosuri sau semi-preparate.

8. Ouă
Ouăle nu conţin gluten, aşadar le poţi include în dietă fără să te îngrijorezi. Le poţi consuma fierte, poşate, omletă, ori adăugate în diferite preparate culinare, după preferinţe.

Prin urmare, o dietă fără gluten poate fi foarte variată dacă faci alegerile alimentare corecte. Foloseşte-te de reţetele de mâncăruri şi deserturi fără gluten, care te vor ajuta să îţi diversifici alimentaţia. Nu uita să citeşti cu atenţie ambalajele produselor alimentare şi evită-le pe cele intens procesate.


 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei