Denumire stiintifica nalba mare:

Althaea Officinalis

Denumire populara nalba mare:

bănuţei, caş, colăcel, colăceii babei, caşul popii, floarea zgăibii, mălagă, nalbă, tirte.

Proprietati terapeutice nalba mare:

Rădăcina de nalba mare

Intern:

- emolient

- expectorant

- secretolitică pulmonară, inclusiv la afecţiunile interne sau externe.

- ajută la refacerea mucoaselor – are acţiune behică.

Extern:

- emolient

- antiiflamator

Flori și Frunze de nalba mare

Extern:

-  emolient (cataplasme)

-  calmant (cataplasme)

Afectiuni tratate cu nalba mare:

boli tratate cu iarba mare: abcese, afecţiuni bucale inflamatorii, afecţiuni congestive ale pielii, aftoză bucală, boli infecţioase, bronşite, cistite, constipaţie, cuperoză, dermatoze, eczeme, enterite, furunculoză, gastrite, hemoroizi, infecţii renale, iritaţiile aparatului digestiv, iritaţiile aparatului renal şi urinar, infecţii renale, laringite, pleurite, răni, stomatite, traheite, tulburări gastro-intestinale, ulceraţii, vaginite.

Atentionare nalba mare:

- atunci cand se recolteza nalba mare trebuie avut grija la radacina, sa nu se spele, deoarece apa dizolva mucigaiurile. radacinile trebuie sa fie decorticate, se taie bucati mici si se usuca la temperaturi de maxim 40 de grade

Tratamente naturiste nalba mare – ceai de nalba mare, mod de preparare nalba mare

- macerat de nalba mare – in 250 de ml de apa se va pune o lingurita de nalba mare. Se va tine timp de 30 de minute la temperatura camerei, se strecoara, se adauga putin bicarbonat de sodiu alimentar. Se bea in 3-4 reprize

- ceai de nalba mare – infuzie: se va face din 2 linguri de frunze de nalba mare care se vor pune in 250 ml de apă – se vor face cataplasme pentru cei care au furunculoza.

- decoct de nalba bare: se prepara din 20 de grame de rădăcină de nalba mare care se vor pune in 200 ml de apă rece. Se fierbe un minut si se va face gargara – se foloseste in caz de laringita, traheita dar si in spalaturi vaginale.

- decoct de nalba mare: 30 de grame de rădăcină de nalba mare mărunțită se vor pune in 500 ml de apă rece – se pune la fiert timp de 10 minute, se strecoara, se adauga miere si se fac comprese pentru tenul uscat si pentru riduri

Nalba in traditia populara

Frunzele şi florile crude de nalba mare ori decoctul lor se folosea la bube, umflături şi abcese. Rădăcina fiartă în lapte se pune al orice bubă ca să spargă. Planta fiartă cu rădăcină cu tot se punea în legături contra umflăturilor la picioare. Ceaiul sau decoctul din flori, frunze sau rădăcini sa lua în mod curent contra tusei, durerilor de piept şi năduşelii. Pentru răceală la plămâni, se bea ceai de nalbă cu flori de soc.

Din frunză uscată de nalba mare se făcea un ceai, care se bea amestecat cu lapte dulce, contra durerilor la rinichi. Contra ascitei, se fierbea nalbă cu urzici crăieşti şi pătrunjel de câmp şi se bea câte o ceaşcă din decoct, dimineaţa, la amiază şi seara.

Decoctul frunzelor şi florilor sau planta pisată şi pusă în rachiu se lua pentru leucoree. Ceaiul din frunze şi flori se mai lua pentru încetarea hemoragiilor interne