Plimbată jumătate de ţară cu piciorul în cutie!

default

Dimensiune font:

| 13-09-2016 12:50

Fetiţa de 6 ani din localitatea constănţeană Valu lui Traian, strivită de remorca unui tractor şi internată în prezent la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, ar fi avut şansa să meargă din nou, sunt de părere medicii ieşeni * asta dacă medicii care i-au amputat piciorul l-ar fi dezinfectat la timp şi dacă timpul în care a stat în gheaţă până la reimplantare ar fi fost mai scurt * din nefericire, micuţa a ajuns la Iaşi după 9 ore, pentru că la Bucureşti nu erau echipe complete de medici * aşa a ajuns ca zilele trecute să-i fie amputat din nou piciorul abia reimplantat, din cauza unei infecţii fungice puternice, cauzată de praful în care a stat la momentul tragicului accident * reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au nicio explicaţie privind traseul parcurs de fetiţă şi orele care, practic, ar fi însemnat mai multe şanse pentru aceasta

Fetiţa de şase ani din localitatea constănţeană Valu lui Traian, strivită de remorca unui tractor în urmă cu aproximativ două săptămâni, a fost pusă la grea încercare. După ce medicii ieşeni se bucurau că piciorul reimplantat merge bine, o infecţie fungică era să-i fie fatală, iar medicii au fost determinaţi, în cele din urmă, să-i amputeze din nou membrul. Ceea ce este mai tragic este că, potrivit medicilor, Ştefania ar fi avut mai multe şanse să meargă din nou şi să nu-i fie amputat piciorul după reimplantare, dacă lucrurile ar fi fost făcute cum trebuie, de la început. În primul rând, faptul că micuţa a ajuns tocmai la Iaşi, după ce la Bucureşti nu ar fi fost nicio echipă de medici completă disponibilă, a contat foarte mult, întrucât, în astfel de cazuri, timpul este foarte preţios. Mai mult, tot medicii ieşeni spun că piciorul amputat nici măcar nu a fost dezinfectat, ci pus pur şi simplu în gheaţă, fapt care a făcut ca infecţia fungică să-l afecteze şi să nu mai poată fi salvat. „Într-adevăr, această copilă ar fi avut mai multe şanse, dacă s-ar fi intervenit mai rapid. Timpul e preţios şi contează foarte mult, în astfel de cazuri. Faptul că a ajuns după atâtea ore aici, cu piciorul în gheaţă, sigur că a contat, dar nu vreau să comentez mai multe”, a declarat un medic de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, sub protecţia anonimatului.

Citeşte şi: Pacienţii se bat singuri!

Timpul a contat mult
Acelaşi lucru a fost confirmat şi de managerul Spitalului de Copii, dr. Radu Terinte, care a spus că timpul a contat foarte mult şi, mai ales, faptul că piciorul a fost pur şi simplu adus în gheaţă, fără a fi dezinfectat. „Timpul este un factor crucial, există chiar o scală privind şansele, în funcţie de timpul de intervenţie. Ghinionul a fost că membrul a fost lovit în partea coapsei, pe acolo trecând roata remorcii, şi suprainfecţia a compromis tot piciorul. Într-adevăr au contat orele multe, şi, mai mult de atât, piciorul trebuia pus în antiseptic, dezinfectat, nu aşa. Piciorul a stat în gheaţă nouă ore, dar aşa a fost să fie”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii, evitând să facă alte comentarii.

Ce spun cei de la Spitalul din Constanţa
În replică, medicii constănţeni susţin că nu i-au făcut o amputaţie copilei, cu toate că aceasta a ajuns în UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi cu piciorul stâng amputat chirurgical, din informaţiile pediatrilor de aici rezultând că această intervenţie s-ar fi făcut la Constanţa. Mai mult, directorul medical al spitalului constănţean, dr. Mihnea Avram, a precizat că s-a făcut tot ce trebuia cu piciorul micuţei. „Fetiţa a stat 40 de minute la noi şi pot să vă spun că piciorul nu i s-a amputat deloc. Noi de asta am şi trimis-o la Bucureşti, tocmai ca să nu i se amputeze, ci să i-l reimplanteze. Amputaţia o puteam face şi noi, aici, şi a fost trimisă în ideea reimplantării. Piciorul era aproape amputat complet cu ocazia accidentului, i se mai ţinea de piele. Amputaţia a făcut-o remorca, nu noi. Iar piciorul a fost dezinfectat, cum să nu fie? Cât a stat, 40 de minute, i s-a dezinfectat, i s-au pus trei pungi de sânge şi a plecat pansată”, a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Mai mult, acesta a spus că, în mod sigur, o astfel de operaţie nu s-ar fi prins, nici dacă timpul ar fi fost mai scurt. Potrivit medicului constănţean, nu au fost cazuri la copii în care piciorul reimplantat de la nivelul coapsei să se prindă. „Nu cred că această amputaţie se datorează infecţiei, ci faptului că nu s-a prins. Sincer, nu am văzut în viaţa mea o astfel de operaţie făcută în România, care să se prindă. Am lucrat 23 de ani la Spitalul Floreasca şi niciodată nu am văzut o astfel de operaţie la copii şi de coapsă. Nu am văzut să se reuşească vreodată. A fost o încercare eroică, să zicem aşa. Şi, după părerea mea, şansele nu le oferă timpul, ci echipa de specialişti”, a mai punctat dr. Mihnea Avram.

Citeşte şi: Arşii mor pe capete în spitale

Multe semne de întrebare
Modul în care s-a realizat transferul fetiţei de la un spital la altul ridică şi acum multe semne de întrebare. Dacă medicii ieşeni spun că fetiţa ar fi ajuns cu documente medicale de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, cei de acolo spun că micuţa nici nu a trecut pe acolo. Mai mult, amputaţia piciorului, ridică la fel de multe semne de întrebare, cei de la Iaşi spunând că fetiţa a ajuns cu piciorul amputat de la Constanţa. În schimb, de la Constanţa, directorul medical infirmă informaţiile. Despre modul în care s-a procedat în acest caz, responsabilii pentru relaţii cu presa din cadrul Ministerului Sănătăţi nu au nicio explicaţie. „Nu ştiu care e situaţia, nu ştiu unde a fost plimbată sau dusă fetiţa. De partea medicală se ocupă Colegiul Medicilor, iar acest lucru numai în urma unei sesizări făcute de familie. De cealaltă parte, este o anchetă penală şi cam atât vă pot spune”, a declarat o reprezentantă a Ministerului Sănătăţii, de la Biroul pentru relaţia cu presa. Nici secretarul de stat în Minsiterul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, nu a avut nimic de comentat despre acest lucru. „Nu sunt în ţară, sunt în State, chiar acum sunt într-o şedinţă şi nu pot vorbi”, a spus Arafat, contactat telefonic de reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei”.

În ce stare este copila
După ce, vineri, i-a fost amputat piciorul, fetiţa este acum mai bine. I se administrează antibioticul Amfotericină B în continuare, însă infecţia încă este prezentă. Deşi piciorul i-a fost amputat de la nivelul coapsei şi a rămas infirmă pentru toată viaţa, medicii spun că micuţa este puternică. „Fetiţa este detubată la acest moment şi respiră spontan, a început să se alimenteze, este pe tratament în continuare, comunică, dar starea rămâne severă. Pentru infecţie îi dăm tratament în continuare, dar este vorba de o infecţie şi nu se ştie niciodată…”, a mai punctat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria Iaşi”.

Filmul tragediei
Fetiţa de 6 ani mergea, pe 30 august, pe o stradă din comuna Valu lui Traian, de mână cu mama ei, care-i mai avea alături pe frăţiorul de 7 luni al copilei şi pe sora mai mare, în vârstă de 11 ani. Se duceau la o mătuşă, când au fost luaţi în plin de o remorcă desprinsă de la un tractor. Toţi patru au fost în calea remorcii scăpate de sub control, spulberându-i. Fetiţa în vârstă de 6 ani a fost strivită între remorcă şi bordura unui gard, fiind transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Constanţa cu piciorul stâng strivit de-a dreptul, de la nivelul coapsei. Medicii de acolo au hotărât transferul la o unitate specializată, însă, întrucât la Bucureşti nu erau echipe de medici complete, copila a ajuns la Iaşi cu piciorul în gheaţă, abia la 9 ore de la accident.

Roxana NĂSTASĂ

* * *
„Amputaţia a făcut-o remorca, nu noi” - dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa

* * *
„Pentru infecţie îi dăm tratament în continuare, dar nu se ştie niciodată…”
- dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria Iaşi”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei