Probleme la „Marele Ars” de la Iaşi EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 04-04-2016 17:06

Proiectul destinat pacienţilor cu arsuri grave, denumit generic „Marele Ars”, înaintează cu greutate * după mai bine de patru ani, finanţarea şi lucrările au avut loc pe bucăţi * şeful clinicii susţine că, dacă nu se vor aduce câteva modificări asupra proiectului, instalaţiile de filtrare şi sterilizare a aerului vor fi zadarnice, întrucât nu se vor respecta circuitele necesare tratării arşilor * proiectul nu este prevăzut şi cu un filtru la intrarea în unitate, unde să fie triaţi pacienţii * arhitectul susţine că nu pot fi aduse modificări, clădirea din curtea Spitalului „Sf. Spiridon” fiind monument istoric

După patru ani de şantier, noua Clinică de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sf. Spiridon” încă mai necesită timp şi investiţii pentru a putea fi dusă la bun sfârşit. Lucrările au fost sistate o lungă perioadă, din cauza lipsei finanţării, iar de la începutul acestui an a mai fost primită o filă de buget, pentru ca lucrările să se apropie de final. „Estimăm că la sfârşitul verii să putem deschide această nouă clinică, Marele Ars. Momentan, aproape tot etajul I al clădirii este finalizat. Toţi pacienţii din regiunea Moldovei vor rămâne aici şi nu va mai fi transferul la Bucureşti, necesar pentru tratamentul lor”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi.

Pe de altă parte, prof. dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, susţine că este puţin probabil ca proiectul să fie finalizat şi că sunt probleme care, dacă nu vor fi rezolvate, toată investiţia va fi zadarnică. „Domnul manager este optimist sperând să fie finalizat în această toamnă şi chiar este de apreciat cât s-a zbătut să vadă proiectul în acest stadiu şi câte drumuri la minister au fost necesare. Însă, la cum au mers lucrurile până acum, cu finanţare pe bucăţi, mă îndoiesc că vom vedea atât de curând finalizat proiectul”, a completat şeful clinicii.

Cum poţi muri la 28 de ani din cauza birocraţiei

Cum se transformă totul într-o investiţie zadarnică
Marea problemă a proiectului, conform şefului clinicii, este aceea că, deşi se are în vedere o investiţie cu instalaţii computerizate de filtrare şi de sterilizare a aerului, aceasta nu ar ajuta cu nimic, dacă nu se respectă circuitele de primire şi tratare a arşilor. În acest scop, prof. dr. Stamate a discutat în repetate rânduri cu arhitectul care se ocupă de construcţie, pentru a propune o extindere a clădirii, în scopul de a înfiinţa o recepţie pentru pacienţii cu arsuri, cu scopul de a funcţiona ca un filtru. „În momentul de faţă, intrarea în clinică nu are niciun loc prin care să se facă trecerea. Le-am propus ca, pe o suprafaţa minoră, să se realizeze măcar un punct de recepţie, sub o cupolă, unde să vină ambulanţa, să i se facă recepţia pacientului, acesta să fie dezbrăcat de hainele lui şi îmbrăcat în pijamale şi să intre în preanestezie. Dacă este arsură veche de câteva zile, să meargă către sala septică, iar dacă este arsură proaspătă, către cea aseptică. Concret, să existe un filtru de intrare, ceea ce nu există”, susţine prof. dr. Teodor Stamate.

Păcăleala analizelor medicale gratuite

Potrivit acestuia, răspunsul arhitectului a fost că nu se pot face modificări, deoarece este vorba de un monument istoric. Însă, în această formă, dacă pacientul ar intra direct în clădire, nu s-ar respecta circuitele fundamentale, iar investiţia în instalaţiile de sterilizare şi de filtrare a aerului ar fi zadarnice. Iar o astfel de unitate de îngrijire intensivă trebuie să fie complet izolată, cu aer filtrat şi sterilizat, pentru menţinerea parametrilor vitali ai pacientului. „Se investeşte inutil în instalaţie, dacă nu există un filtru de intrare în clinică, dacă aducem pacientul cu tot cu microbii de afară. Este vorba despre o structură cât mai simplă, o recepţie, ca o un serviciu de permanenţă, două săli - una septică şi alta aseptică -, unde pacientul să fie pregătit pentru a intra. Dacă nu facem asta - şi le explic de trei luni, nu se respectă circuitele fundamentale şi degeaba cheltuim bani pe instalaţiile de sterilizare şi de filtrare”, a completat şeful clinicii.

„Faptul că oamenii supravieţuiesc este un miracol”
În momentul de faţă, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sf. Spiridon” funcţionează într-un spaţiu restrâns, într-o clinică destinată parţial ORL şi pentru Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială. Aici sunt doar două săli de operaţie mici, unde nu există nici anesteziştii necesari şi nici dotările minime. „Totul funcţionează în condiţii improvizate, iar faptul că oamenii supravieţuiesc este un miracol. Noi am fost desfiinţaţi şi aduşi pe holuri, iar fiecare clinică a cedat câte un salon sau puţin spaţiu”, a explicat prof. dr. Stamate. Capacitatea noii unităţi este de 25 de paturi, dintre care cinci pentru cazurile mai grave.

Vrea să-şi vândă un rinichi pentru a merge din nou

Printr-un protocol încheiat cu Spitalul de Arşi din Bucureşti, până la construirea noii clădiri, pacienţii cu arsuri de peste 20% sunt transferaţi pe cale aeriană. Situaţia Clinicii de Chirurgie Plastică este una dificilă încă din anul 2011, de când a fost desfiinţat Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan”, iar toată activitatea a fost mutată şi, implicit, restrânsă, la Spitalul „Sf. Spiridon”. Mădălina OLARIU

***
10 MILIOANE EURO

Ar urma să fie costul aparaturii necesare dotării „Marelui Ars” de la Iaşi

***
18 MILIOANE LEI

sunt necesari pentru finalizarea lucrărilor

* * *
„Se investeşte inutil în instalaţie, dacă nu există un filtru de intrare în clinică, dacă aducem pacientul cu tot cu microbii de afară”-
prof. dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei