S-au născut a doua oară după ce au primit în dar un rinichi EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 22-04-2016 16:00

Doi ieşeni care au trecut printr-un transplant de rinichi în urmă cu mai bine de zece ani povestesc cum au revenit la o viaţă normală datorită celor care le-au donat organul sănătos * deşi, zilnic, există temerea ca organismul să respingă organul primit, aceştia îşi duc viaţa cu mai multă grijă şi responsabilitate pentru a se putea bucura de zile normale, fără dializă sau fără nevoia unui al doilea transplant * Dana a rămas cu regretul de a nu putea avea copii, iar Cătălin a fost nevoit să îşi facă o protezare a şoldului drept, din cauza unor complicaţii survenite * cu toate acestea, sunt optimişti şi încurajează donarea de organe pentru salvarea celor care au nevoie

Viaţa celor care sunt diagnosticaţi cu insuficienţă renală ajunge să se împartă între spital şi casă, pentru efectuarea dializei, între oboseală cronică şi viaţa de zi cu zi, la muncă. Cei norocoşi, care au şansa la o viaţa normală în urma unui transplant, mulţumesc în fiecare zi celor care i-au salvat de la o viaţă petrecută între perfuzii şi paturi de spital. Dana Botezatu a fost al 21-lea pacient transplantat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, unde a primit un rinichi în urmă cu 14 ani de la sora sa, după ce a făcut şase luni de hemodializă, de două ori pe săptămână, câte cinci ore. Cătălin Budăi a primit acum zece ani un rinichi de la un donator necunoscut, căruia îi va fi mereu recunoscător.

Lupta pentru o viaţă normală
Cătălin a fost diagnosticat cu insuficienţă renală în 2004, iar după doi ani medicii i-au spus că este necesar transplantul. Donator i-a fost un tânăr aflat în moarte cerebrală în urma unui accident, despre care nu a putut să afle mai multe. Părinţii acestuia nu au dorit să se ştie detalii, ci să rămână gestul care i-a adus o şansă la o viaţă normală. „Eram înscris pe listele de aşteptare la Iaşi, dar eram şi la Cluj. Când mi s-a spus de la spital că s-a găsit un rinichi compatibil, am aflat că mai sunt alte două persoane, însă am avut norocul să fiu eu”, spune Cătălin cu o bucurie vădită în ochi. Acesta îşi aminteşte cum, înainte de a avea un rinichi nou, se lupta zi de zi cu o oboseală accentuată şi stare de rău, care începea de dimineaţă şi îl împiedica să lucreze. Fiind inginer, avea nevoie ca mintea să îi fie limpede şi să poată funcţiona la capacitate maximă, lucru care a fost posibil abia după transplant.

Populaţia Moldovei este tot mai bolnavă


În aceeaşi situaţie se află şi Dana Botezatu, care a primit şansa la o viaţă normală datorită surorii sale care i-a donat organul, după ce, la 29 de ani, a fost diagnosticată cu glomerulonefrită cronică, o afecţiune care conduce la insuficienţă renală cronică. „Mergeam de două ori pe săptămână să fac hemodializă, timp de cinci ore, marţea şi joia. Joia era cel mai greu, pentru că terminam la ora două noaptea. Iar să stai cinci ore nemişcat nu este foarte confortabil, deşi condiţiile din spital erau foarte bune, puteai să te uiţi la televizor sau să citeşti. Apoi, am aflat că am nevoie de un rinichi nou”, rememorează femeia, cu un zâmbet liniştit pe faţă.

Bolile de nutriţie fac ravagii în rândul ieşenilor

După şase luni de dializă, a fost necesar transplantul, iar ajutorul a venit chiar de ziua de naştere, după o serie de analize care au demonstrat că surorile sunt compatibile. „De ziua mea, eram pe masa de operaţie. Iniţial, au făcut părinţii mei analize, dar s-a renunţat la idee, având în vedere că erau mai în vârstă, iar sora mea s-a demonstrat că este compatibilă. A acceptat ideea din prima, chiar dacă acest lucru presupunea să nu mai poată avea copii”. Nici ea şi nici sora nu au în momentul de faţă copii, chiar dacă, la un moment dat, şi-ar fi dorit acest lucru şi ar fi împlinit-o. „M-am gândit şi la situaţia în care aş fi reuşit să duc sarcina, dar ar fi apărut complicaţii care nu aş fi vrut să îl afecteze pe copil în viitor”, spune Dana, cu o urmă de regret în glas.


Frica de a nu pierde şansa la normalitate
Medicaţia de după transplant constă în tratament cu imunosupresoare, tratament care poate avea diferite efecte adverse, de la pacient la pacient, fiind nevoiţi sa efectueze controale medicale riguroase periodic. Cu toate acestea, cei doi sunt optimişti şi spun că nu se compară viaţa de dinainte de transplant cu cea de acum, care le-a adus normalitate şi o conduită mult mai responsabilă.

Organismul celor care trec printr-un transplant de rinichi este unul foarte sensibil. De aceea, sunt foarte vulnerabili la infecţii, iar riscul ca organismul să piardă rinichiul sunt foarte mari. De-a lungul timpului, cei doi s-au confruntat cu această teamă din diferite motive. „Este o temere pe care o am, însă încerc să nu mă gândesc la asta. Am auzit că au fost cazuri de persoane cărora organismul le-a respins rinichiul la scurt timp după transplant, persoane care, de altfel, erau responsabile şi îşi luau medicaţia. Dar sunt şi persoane care îl au de peste 20 de ani”, spune optimist Cătălin, amintindu-şi, comparativ, perioadele de dinainte de transplant şi cele de după.

Spre exemplu, la câteva luni după transplant, Dana s-a confruntat cu o răceală care i-ar fi putut respinge rinichiul, iar de atunci şi-a dat seama că trebuie să aibă grijă să nu se îmbolnăvească, chiar şi de o simplă răceală. „Trebuie să fim atenţi să nu ne alegem cu o infecţie urinară sau cu o răceală, iar igiena trebuie să fie una exemplară. De exemplu, din cauza imunosupresoarelor, nu avem voie să combinăm anumite medicamente. Iar dacă răcim, şi temperatura este mare, consultam imediat medicul sub supravegherea căruia ne aflăm”.

Dana şi Cătălin sunt în momentul de faţă membri activi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România şi şi-ar dori ca toată lumea să înţeleagă cât de important este ca donarea de organe să fie înţeleasă ca atare, ca o salvare de vieţi. A lor a fost salvată şi sunt recunoscători în fiecare clipă atât donatorilor, cât şi echipei medicale condusă de prof. dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. CI.I Parhon”, care le-a întins mâna pentru o viaţă sănătoasă. Mădălina OLARIU

* * *
250

Acesta este numărul de persoane din Moldova care se află pe lista de aşteptare a Spitalului „Dr. CI.I Parhon” pentru un nou rinichi

***
„De ziua mea eram pe masa de operaţie. Sora mea a acceptat ideea din prima, chiar dacă acest lucru presupunea să nu mai poată avea copii”-
Dana Botezatu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei