Turiţa mare ajută la vindecarea ficatului

default

Dimensiune font:

| 18-01-2014 06:00

I se mai spune turicioară, scai mărunt sau leuşteanul muntelui şi are tulpina roşiatică, rigidă (atinge aproape un metru), neramificată, acoperită cu peri moi, la fel ca şi frunzele mari, alcătuite din frunzişoare mai mici crescute pe margini. Florile mici, de culoare galbenă, apar din iulie până în septembrie, formând un ciorchine alungit, ca un spic, de-a lungul tulpinii.

 

De la turiţa mare (agrimonia eupatoria), în scop terapeutic se folosesc doar părţile aeriene, în special frunzele şi inflorescenţele culese în timpul înfloririi. Are un miros slab, gust amărui, astringent, proprietăţi astringente datorită taninurilor şi stimulente ale apetitului şi secreţiilor gastrointestinale datorită substanţelor amare. Este indicată la afecţiuni cronice stomacale şi ca eupeptic amar, conţinutul ridicat de tanin asigurând o bună acţiune antidiareică, deşi are şi însuşirea de a reduce inflamaţiile mucoaselor.

Principiile active ale plantei sunt în special coleretice şi colagoge, stimulând eliminarea bilei în intestin şi favorizând secreţia bilei de către celulele hepatice. Ceaiul din turiţă mare stimulează contracţia vezicii biliare, descompune calculii biliari şi reface celulele hepatice distruse de ciroză. Este recomandat pentru vindecarea litiazei biliare, decongestionarea ficatului şi a vezicii biliare şi tratarea cirozei hepatice. La afecţiunile hepatice turiţa mare este mai blândă ca acţiune decât rostopasca, drenând ficatul şi ajutând la regenerarea sa. Se recomandă un amestec de câte 100 g de turiţă mare, drăgaică şi vinariţă, care se prepară sub formă de infuzie (câte o linguriţă de amestec la cană) şi se bea zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol, câte o cană, iar în restul zilei se beau încă două căni.

Bun şi la muşcăturile de şarpe şi la tuberculoză!

Planta este folosită în tratamentul colecistopatiilor cronice şi congestiilor hepatice, în hipoaciditate gastrică, enterite catarale, la calculozele renale şi biliare, diateză urică, împotriva reumatismului cronic muscular şi articular, la gută, alergii, lipsa poftei de mâncare, gingivite, stomatite, inflamaţii ale caviţătii bucale şi ale faringelui, ulcer varicos, tumori, răni, contuzii, boli de piele, chiar la muşcături de şarpe sau de către insecte. Este un bun regenerator vascular datorită conţinutului său în catechine, având rezultate în tratamentul ulcerelor varicoase, în timp ce extractul alcoolic are proprietăţi antivirale.

La inflamaţie şi la ulcerul cavităţii bucale se face gargară (de cinci-şase ori/zi) cu decoct din 100 g plantă la un litru de apă. Se fierbe până când scade la o treime din cantitatea iniţială, în timp ce pentru uz intern în astfel de cazuri se face infuzie din 10-30 g plantă la un litru de apă, din care se beau trei-patru căni/zi.

Medicina populară recomandă această plantă ca un foarte bun remediu în tratarea tuberculozei pulmonare. Există mărturii că o cană cu ceai din turiţă mare, băută de trei ori pe zi, vindecă emfizemul pulmonar. Consumul ceaiului de turiţă mare este contraindicat, însă, celor care suferă de ulcer gastric.

Forme de utilizare

Ceai (infuzie): o linguriţă de plantă, uscată şi măcinată, se pune la o cană cu apă clocotită, se lasă un minut, se strecoară şi se beau zilnic câte două-trei căni de ceai.

Băi de plante: trei pumni de turiţă mare se pun într-un vas de patru litri cu apă clocotită, se lasă câteva minute, se strecoară şi se adaugă în apa pentru baie. Durata băii este de 15-20 de minute, iar după baie corpul nu se usucă, ci se îmbracă un halat gros şi se intră în pat pentru a se transpira abundent.

Alifie: într-un vas emailat se pun 150 g untură curată de porc, se pune la foc, iar când s-a încins se presară doi pumni de turiţă mare. Se lasă până ce se transformă într-o spumă şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, după care se ia de pe foc şi se lasă până a doua zi, când se încălzeşte din nou până când amestecul devine fluid. Se strecoară prin tifon şi alifia obţinută se păstrează în cutiuţe închise, fiind recomandată la varice şi ulceraţiile gambei, fiind de un real folos în tratarea rănilor care se vindecă greu. (I.Târnoveanu)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei