De ce oamenii n-au mai ajuns pe Lună de mai bine de 50 de ani

luna eclipsa

Dimensiune font:

| 16-04-2023 12:04

 Oamenii vor păși din nou pe suprafața Lunii în 2026 evenimentul va fi istoric, fiindcă nimeni nu a mai ajuns pe Lună de la misiunea Apollo 17, din 1972. Sunt multe explicații pentru lipsa îndelungată a oamenilor de pe suprafața Lunii: unele țin de bani, altele de teamă și altele de geopolitică.

Astronaut pe Luna 

America a câștigat cursa spațială, iar Luna a devenit neinteresantă

Costurile explorării spațiale sunt uriașe - Programul Apollo a necesitat un buget uriaș pentru a fi susținut, după unele estimări a costat peste 150 miliarde dolari la cursul dolarului din prezent. După ce obiectivul inițial de a ajunge pe Lună a fost atins, mulți oameni cu putere de decizie au considerat că nu mai trebuie direcționate miliarde de dolari către noi misiuni selenare cu echipaj uman. 

A contat mult și schimbarea priorităților politice: După ce obiectivul de a ajunge pe Lună a fost realizat, administrația Nixon a decis să se concentreze mai mult asupra problemelor interne, cum ar fi economia și problemele sociale. Nu s-a mai alocat atât de mult buget pentru explorarea spațiului, iar ce s-a alocat a fost mai ales pentru trimiterea unor sonde către Marte, Jupiter, și destinații atât de îndepărtate încât nici nu se punea problema ca omul să poată ajunge acolo într-o capsulă.

A venit era „navetei spațiale”, iar între 1981 și 2011 cinci navete au efectuat în total 135 de misiuni. NASA a investit mult și în proiectul SSI (Stația Spațială Internațional) care s-a lansat în 2000 ca laborator spațial de cercetare construit prin colaborarea mai multor țări. Investițiile pentru Stația Spațială au depășit 100 miliarde dolari.

  •  

Cert este că NU a mai reprezentat o prioritate ca oamenii să fie trimiși în misiuni la zeci sau sute de mii de kilometri depărtare de Terra, ci la misiuni care i-au dus la câteva sute, adică pe SSI. Pe stație au fost realizate însă multe experimente științifice și s-a testat mai ales cum reacționează corpul uman la șederi foarte lungi în spațiu. 

Trei astronauți au avut, fiecare, șederi de peste 300 de zile în spațiu, recordul fiind de 355 de zile (Mark Vande Hai (a revenit în martie 2022 pe Terra)

Valeri Polyakov este omul care a stat continuu cel mai mult în spațiu, timp de 14 luni, în interiorul stației spațiale Mir, în 1994-95. În acel răstimp a orbitat de 7.000 de ori în jurul Terrei și a parcurs în total peste 300 milioane km.

Era foarte riscant și puteau muri oameni: Nu trebuie uitat că în timpul programului Apollo au existat și incidente grave, cum ar fi incendiul din Apollo 1 (ianuarie 1967), care a dus la moartea a trei astronauți. Din cauza riscurilor implicate s-a ajuns la concluzia că sondele sunt mult mai sigure. 

Un lucru este clar: oamenii nu aveau cum să ajungă să vadă cu ochii lor planete precum Marte, Jupiter, Mercur, Saturn, Uranus sau Neptun de la câteva mii de kilometri distanță, pentru că nu aveam cum să construim rachete atât de mari și nu aveam cum să trimitem oamenii în călătorii spațiale de mulți ani, din care nu se mai puteau întoarce. Pe de altă parte, sondele au ajuns la câteva miliarde de km de Terra și au fotografiat de aproape și planetoizi și asteroizi. Au ajuns și la Pluto și au reușit să culeagă și mostre de praf și roci.

Despre trimiterea oamenilor către Marte se fac planuri detaliate, dar călătoria ar dura 8-9 luni, este nevoie de o rachetă gigantică și costurile pentru trimiterea primilor oameni spre Planeta Roșie au fost estimate a fi de ordinul sutelor de miliarde de dolari.

Per total, dacă miliardele de dolari investite în sonde spațiale ar fi mers doar către misiuni cu echipaj uman, poate că acum oamenii ar fi ajuns pe Marte, însă nu am fi reușit să aflăm atât de multe despre alte corpuri cerești precum planetele gazoase și înghețate, asteroizi, comete sau planete pitice.

 

Sondele sunt mult mai rapide și nu moare nimeni dacă ele eșuează

Sondele sunt mult mai rapide decât capsulele cu echipaj uman. Primii oameni care au ajuns pe Lună, în 1969, au făcut peste trei zile, în timp ce sonda New Horizon, care a ajuns și lângă Pluto, a fost în apropierea Lunii după opt ore (se întâmpla în anul 2006). Sonda a ajuns la Pluto după nouă ani, parcurgând mai mult de 4 miliarde km. 

Nu trebuie uitat contextul politic: programul Apollo a fost inițiat în timpul Războiului Rece, iar principalul motiv pentru care SUA au dorit să ajungă pe Lună a fost pentru a demonstra superioritatea ei tehnologică față de URSS, țara care a pornit cursa spațială, lansând Sputnik în 1957. Acel moment, lansarea primului obiect trimis cu succes de om în spațiul cosmic, a șocat America.

După ce obiectivul a fost atins, interesul pentru explorarea spațiului a scăzut mult. SUA a câștigat „cursa spațială”, URSS nu avea cum să trimită un om pe Lună.

 

În data de 7 decembrie 1972 era lansată misiunea Apollo 17, iar pe 11 decembrie astronauții americani ajungeau pe suprafața selenară pentru ultima oară. Foarte puțini ar fi crezut atunci că oamenii nu vor mai ajunge acolo pentru mai mult de jumătate de secol.

Revenim pe Lună și vrem să construim baze acolo

NASA spune tot mai des cu mândrie că va duce astronauți pe Lună, va fi în premieră și o femeie și planul este ca oamenii să revină pe Lună în mod serios, nu doar pentru o vizită fugitivă. Acest lucru se va întâmpla probabil în 2026, iar baza lunară permanentă va fi gata nu mai repede de 2035.

Bugetul necesar este uriaș, de ordinul zecilor de miliarde de dolari, însă există un factor ce nu era acum peste 50 de ani: sectorul privat care face lucrurile mai repede, mai eficient și la prețuri mai mici. Și ar mai fi ceva: presiunea pusă de China:

 

Iată ce scrie Oliver Morton în cartea „Luna - O istorie pentru viitor”.

„Acțiunea Chinei a fost suficientă ca să trezească în politicienii americani gândul la Revenire. Deși ar părea o poziție de defensivă intelectuală venită din partea unei țări care a ajuns pe Lună în anii 1960, a trata cu un aer indiferent - „noi am fost și am dres” - expedițiile pe Lună ale Chinei din anii 2030, probabil că nu ar fi o bună strategie politică. Dorința de a nu fi depășiți de China stă la baza unuia dintre motivele pentru care, sub președintele Trump, NASA a adoptat o strategie mult mai evident pro-Lună, cu intenția fățișă de a reveni cu un program permanent și, în cele din urmă, rentabil”.

Cine sunt cei 12 americani care au pășit pe suprafața Lunii

1969 - Apollo 11

 

Neil Armstrong

Edwin "Buzz" Aldrin

1969 - Apollo 12

Charles "Pete" Conrad

Alan Bean

1971 - Apollo 14

Alan B. Shepard Jr

Edgar D. Mitchell

1971 - Apollo 15

David R. Scott

James B. Irwin

1972 - Apollo 16

John W. Young

Charles M. Duke

1972 - Apollo 17

Eugene Cernan

Harrison H. Schmitt

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei