UAIC va construi trei noi cămine studențești, ultramoderne!
Dimensiune font:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis să investească în infrastructura de cazare, însă nu oricum, ci având în prim-plan un concept nou, unde dezvoltarea umană, profesională a studenților, securitatea și divertismentul ocupă un loc central.
Conducerea primei universități moderne din România vizează reducerea presiunii existente în momentul de față în privința locurilor de cazare, cauzată de creșterea constantă a numărului de studenți înmatriculați, dar și proiectarea instituției, cât mai vizibil, la nivel internațional.
„Se au în vedere proiecte de rezidență care oferă atracții imbatabile în ceea ce privește dezvoltarea personală și academică, pentru ca studenții să-și poată atinge potențialul cel mai mare. Vor fi spații inspiratoare pentru descoperirea și dezvoltarea proiectelor de viață ale unor tineri care împărtășesc, la UAIC, cei mai buni ani ai vieții lor”, a anunțat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Cămin nou în Complexul „Titu Maiorescu”
Primul proiect, aflat deja în implementare, este noul cămin din Complexul „Titu Maiorescu”, finanțat de Compania Națională de Investiții.
Este un proiect care depășește limitele unei cazări clasice, un concept nou, unde spațiile nu au îngrădiri, unde natura, integrarea în comunitate, dezvoltarea fizico-psihică țin prim-planul și reprezintă mai mult decât simple concepte.
Căminul, destinat cazării tuturor studenților de la UAIC, cu un regim de înălțime S+D+P+5E, va dispune de 198 de locuri de cazare în 99 de camere, cu 2 sau 3 locuri, cu baie proprie, mobilier și balcon pe toată lățimea ei, urmând a beneficia și de 4 camere pentru persoane cu dizabilităţi.
Conform Caietului de sarcini, noul cămin va fi compus din 5 corpuri: corpul 1, cu dublu tract, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 2 de legătură – nodul de circulație verticală cuprinzând scara elicoidală și două lifturi, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 3, simplu tract, cu regim de înălțime D+S+P+5E, corpul 4 și corpul 5, dezvoltate doar în subteran, pentru parcare subterană, adăpost de protecție civilă și spații tehnice.
Conform datelor prezentate de rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, conceptul general va promova durabilitatea, edificiile urmând a fi echipate cu tehnologii ce înlesnesc nu doar economia la principalele servicii, ci mai ales vor reduce emisiile de CO2 și vor readuce natura în comunitate, promovând viața durabilă.
Clădirea va fi dotată și cu săli de lectură și de mese, cu spații tip spălătorie/ uscătorie, având proiectată, de asemenea, și o parcare subterană cu 42 de locuri și o terasă circulabilă înierbată pe acoperiș, cu pereți de siguranță perimetrali.
Obiecctivul a fost aprobat, pe 25 iunie 2020, prin Hotărâre de Guvern, fiind inclus în „Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social” (PNCIPS), subprogramul „Unități și instituții de învățământ de stat”, derulat de CNI. În total, a fost alocată suma de 46,83 milioane lei (aproximativ 10 milioane de euro), contribuția UAIC fiind de 1,5 milioane lei.
Universitatea a făcut demersurile necesare privind relocarea utilităților de pe amplasamentși este de așteptat ca lucrările să demareze în săptămânile următoare, termenul de execuție fiind de 16 luni.
Două cămine studențești în Nicolina!
UAIC deține, pe Bulevardul Nicolae Iorga nr. 32A , în zona Piața Nicolina, un imobil cu două scări de bloc (A și B), cu un număr total de 200 de camere.
Edificiul, cunoscut sub numele de Cămin G4, a fost preluat în administrarea Direcţiei Cămine şi Cantine în cursul anului 2017 și este înregistrat în patrimoniul imobiliar al Universității din 1973, cu titulatura de „Imobil pentru locuințe cadre didactice”.
Intenția UAIC este de a demola acest imobil și de a construi în loc două cămine moderne, cu 8 sau 10 etaje.
În 2021 s-a depus solicitare la Primăria Iași pentru dreptul de superficie teren din jurul căminului pentru a putea obține indicatori urbanistici de extindere.În plus, UAIC a alocat aproape 100.000 de lei pentru Servicii de proiectare PUZ Cămin G4 .
De asemenea, viitoarele cămine vor dispune de surse de energie primară, alături de instalații de energie regenerabilă, neconvețională, dar și un protocol privind reducerea consumurilor.
„Suntem într-un stadiu avansat cu procedurile administrative. Încercăm să răspundem așteptărilor studenților care sunt firești, până la urmă”, a anunțat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC.
În total, UAIC pune la dispoziția studenților, an de an, peste 6.500 locuri de cazare, distribuite astfel: în cele patru cămine din Târguşor Copou - C1, C2, C3, C4 – 1.700 locuri, în căminele din campusul „Titu Maiorescu” - C5, C6, C7 şi C8 - 2.000 locuri, în campusul „Codrescu” - C10, C11, C12 şi C13 - 1.800 locuri, în Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus” – 400 locuri, în hotelul studențesc Akademos - 500 de locuri, iar în Căminul „Buna Vestire” - 120 de locuri de cazare.
Nicușor POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau