1Valeriu Iftimie
1Valeriu Iftimie2
1Valeriu Iftimie3

Dimensiune font:

„Se va scumpi teribil energia electrică, dar scumpirea gazului va fi şi mai mare”

| 12-12-2012 11:27

 avertizează omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco Botoşani

 Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco, este un nume respectabil în mediul de afaceri din Botoşani. Are investiţii inclusiv în domeniul alimentar şi se pregăteşte să intre în domeniul energiei regenerabile. Am discutat cu domnia sa despre cât de greu se derulează o astfel de investiţie, care sunt efectele în economie şi cum va afecta ea preţul energiei electrice. Valeriu Iftimie a făcut şi profeţii despre scumpirea gazului metan şi a energiei electrice.

 

- Aveţi în plan dezvoltarea unor parcuri eoliene în judeţ. Despre ce este vorba?

- Am avut cinci situri la care am lucrat, unul la Mitoc, două la Cândeşti, unul la Ştefăneşti şi încă unul. Din astea cinci situri, primul la care am vrut să dăm drumul a fost la Mitoc, acum doi ani şi jumătate. De doi ani de zile nu pot obţine un aviz de racordare sau un contract de racordare.

- Doar atât vă împiedică?

- Doar atât! Am tot ce îmi trebuie pentru Mitoc, însă nu ne putem racorda la E.ON. Este o chestiune care nu ştiu dacă este politică sau istorică ori de voinţă. Cert este că niciun parc din judeţul Botoşani, de anumite dimensiuni, de 400 MW cum am vrut noi, nu se poate descărca pe liniile E.ON. E o chestiune istorică, neavând reţele mari în judeţ nu poţi transporta curent mult, ceea ce este şi o protecţie a E.ON.

O parte din judeţul Botoşani este insulă în sistemul energetic, noi luăm energie de la moldoveni pe un contract bilateral. În contul unei datorii, ei ne dau energie electrică, dar cele două sisteme nu sunt compatibile. Toate reţelele pe care le avem în judeţ au fost făcute pentru irigaţii, iar dacă vom avea irigaţii nu vom mai putea folosi liniile existente.

- V-ar avantaja acea linie spre Moldova pe care Transelectrica a anunţat că vrea să o construiască pe teritoriul judeţului Botoşani?

- Era un avantaj teribil dacă Transelectrica făcea linia care traversa judeţul Botoşani. La ora actuală, în România, eu nu văd o investiţie publică de genul acesta.

- Dar au fost conferinţe publice, au venit cei de la Transelectrica la Botoşani, au prezentat hărţi. Nu se mai face nimic?

- Eu sunt trecut prin multe aventuri din acestea vorbite ca să mai cred în minuni. Noi suntem dispuşi să construim o linie, împreună cu un partener din Israel, pentru a ne descărca puterea în reţea. Să construim sau să întărim linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc. Va fi o problemă şi pentru parcurile fotovoltaice pentru că acum la 2 MW pot descărca, dar la puteri mari e complicat.

Nu pot să spun un vinovat, dar cu siguranţă nu s-au căutat soluţii la modul serios. Totul depinde de E.ON aici. Totul depinde de E.ON şi nu cred că E.ON în afară de partea politicoasă a vrut cu adevărat să facă ceva.

- Câţi bani investiţi în parcurile eoliene?

- La Mitoc vrem un parc de 40 MW şi investim 60 milioane euro, iar la Cândeşti vrem 35 de MW şi investim 50 milioane euro. Eu eram un dezvoltator şi după aceea căutam investitori şi sunt suficienţi investitori care vor să dezvolte parcuri care au calităţi deosebite. Firma BTMW are ca acţionari Elsaco Electronic cu 50%, celelalte 50% aparţin unei firme din Franţa şi care are o istorie interesantă în energie eoliană, energie fotovoltaică, regenerabilă. Cu ei am ales site-urile astea. Noi le-am ales după putere, poziţie şi forţa vântului. Avem un site excepţional la Mitoc, care este comparabil cu cele din Dobrogea. Are peste 7 mps viteză şi peste 3.000 de ore de vânt anual.

Tot acolo mai este un site, în continuarea noastră, a unor domni din Israel care vor să facă 100 MW. Noi ne-am asociat să construim linia de vărsare în reţea, pentru a avea costuri mici. Avem aviz tehnic de racordare pe staţia din Suceava, dar linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc trebuie întărită. O linie aeriană este aproape imposibilă pentru că sunt multe proprietăţi private. Adică ar fi posibil să o faci, dar ar dura 20 de ani.

Mai putem face o linie subterană, pe care trebuie să o ducem pe drumurile publice de exploatare, unde se poate interveni, unde se poate săpa. De la 92 km ajungi la 140 km, datorită reliefului sunt zone unde se iese şi suprateran. Soluţia cea mai bună era pe culoarul E.ON, linie pe care trebuia să o întărim, să schimbăm 500 de stâlpi, să punem sârme, să facem totul nou. E.ON a spus da, dar nu s-a făcut nimic. Este şi pentru ei ceva nou cu o astfel de coexistenţă pe stâlp. Au mai avut aşa, dar cu alte reţele de utilităţi, nu cu ceva similar cu a lor. Fără îndoială că la un moment dat o să existe o avarie pe stâlpul nostru. Cine intervine? Este o noutate!

E-ON la politeţe este extraordinar, la eficienţă e problemă.

- Care va fi primul parc pe care îl veţi pune în funcţiune?

- Cred că şanse egale şi la Mitoc şi la Cândeşti! La Cândeşti lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că este o altă firmă care are contract înaintea noastră şi a luat toată puterea care se putea descărca în staţia Siret. La ora actuală nu mai poate nimeni dezvolta un proiect în zona Siret pentru că nu ai cum, staţia nu mai poate primi.

Avem o discuţie avansată să vindem locaţia celor dinaintea noastră.

- Cât durează să faci un parc eolian, mă refer la achiziţia terenului, măsurători, avize?

- Minimum trei ani. Ai început azi, îţi trebuie minim un an şi jumătate pentru măsurători, trebuie să măsori potenţialul eolian. Apoi terenurile. Dacă ai noroc de terenuri private cu un singur proprietar e bine, dar dacă dai de unul peste care este proprietar unul mort, altul plecat în străinătate, altul e certat cu fratele şi nu vinde sau nu semnează pentru concesiune ori închiriere e foarte greu. Apoi un an durează să construieşti. Noi am luat terenurile după toate formele posibile, de la stat am luat cu licitaţie, de la privat am concesionat cu plata în bani sau a energiei electrice ori chiar am cumpărat. Sunt din aceştia că se uită la TV mult şi îi spune tatălui să ia bani şi pe vânt şi pe păsările care zboară şi vine câte un om necăjit şi îşi spune un preţ de el nu ştie cum să numere banii despre care vorbeşte. Dar unii dintre ei primesc mii de euro pentru terenul dat, este cât pensia lor pe ani la rând.

- În cât timp se amortizează investiţia într-un parc eolian şi de ce factori depinde?

- Totul depinde de valorarea certificatului verde. Am făcut o simulare a rentabilităţii şi, în mod normal, în zece ani se recuperează investiţia. Este un termen la limită. Dacă astăzi un certificat verde costă 55 euro şi să dau două pe eoliene, în măsura în care puterea instalată va creşte vor scădea certificatele. Am simulat la 25 euro, cel mai mic nivel, şi nu este un mare chilipir. Este o afacere la care trebuie să fii foarte atent să câştigi bani în final. De aceea şi băncile se codesc puţin. Acum şase ani, dacă vorbeai de energie eoliană, îşi frecau mâinile prin baie toţi parlamentarii. Toţi au câte o afacere în zona Constanţa, câte două hectare de la un cumătru, şi acolo şi-au făcut câte o firmă care o să producă bani pentru copiii lor timp de 100 de ani. Nu este aşa! Cei care au dezvoltat până acum sunt serioşi. Elsaco nu avea forţa inginerească să facă un astfel de site dacă nu se asocia cu un partener extern, cu nişte francezi. Şi aşa am greşit că am întârziat mult pe partea de ATR-uri încercând să obţin toate actele necesare, aşa cum spune regulamentul, şi după aceea să obţin ATR-ul. Se poate înscrie la aviz tehnic de racordare, deci poţi cere avizul, eşti înregistrat şi apoi îţi mai trebuie nişte hârtii. E o chestiune românească. Să spună domnule, acestea sunt documentele şi dacă le ai primeşti aviz.

Alţii au fost mai şmecheri, au înregistrat cerere şi cu două hârtii. A fost înregistrat ca cerere, comisia s-a întâlnit peste două săptămâni şi îi spunea ce mai trebuie la dosar. Eu am venit mai târziu, dar cu dosarul complet, dar nu m-a ajutat cu nimic pentru că degeaba am avut dosarul complet, avize au luat cei dinaintea mea chiar dacă nu aveau mai nimic la dosar.

- Dacă veţi produce în plus, dacă va bate vântul mai tare, veţi obţine certificate verzi mai multe?

- Nu primeşti certificate în plus, vinzi mai multă energie. Există penalităţi şi pierderi. Dacă eşti doar dezvoltator de energie eoliană, faci contract cu dispecerul şi spun că livrez 35 de MW în bandă, dacă eu fac 38 şi nu are nevoie de diferenţă îmi dă un nimic pe el pentru că nu are ce să facă cu el. Dacă ai mai puţin, însă, cumperi diferenţa şi rişti să o cumperi la un preţ mai mare decât cel cu care vinzi tu. Foarte mulţi fac un mixt.

Cei cu eoliene au intrat la un trader de energie care a luat energie de la hidro, mult mai ieftină. Este o chestiune de piaţă. Cel mai bine este să te poţi cupla cu o sursă clasică, cum e CET Botoşani. Dacă joci pe piaţa liberă iei 30 euro pe MW, pentru ce dai în plus nu primeşti nimic, dar pentru ce cumperi dacă faci mai puţin poţi să dai şi dublu preţului. Din fericire, pe lângă preţ, mai vine şi statul şi îşi dă 55 de euro prin certificatele verzi.

- S-a investit mult în energiile regenerabile, în parcuri eoliene şi fotovoltaice şi se va mai investi. Care va fi efectul în preţul energiei plătit de populaţie?

- Se va scumpi teribil energia electrică pentru că certificatele verzi vin de la noi, tot noi le plătim. Energia eoliană va creşte preţul energiei electrice.

- La fel şi cea fotovoltaică?

- Mai a dracului, pentru că sunt 5 certificate verzi. Investiţia o plătim noi pentru că e pentru noi, pentru a proteja mediul.

- Creşterea preţului la energie electrică o va depăşi pe cea la gazele naturale?

- Gazul va fi o durere. Îmi permit să fiu un Nostradamus aici şi să spun că în trei sau patru ani se dublează preţul gazului, cel puţin. La electric este deja scump, nu va creşte cu mult, dar ambele se vor scumpi.

Alina Caliniuc

Loading...

Comentarii

ion

Dec 14, 2012

cu generatoarele eoliene poate n-o face bani ca aici ar trebui sa investeasca mult,dar cu repartitoarele a scos destul jecmanind o multime de fraieri

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 30.03.2018, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (pret fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (pret fără T.V.A.*) Activ 1 – ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114 COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109 RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097 – 2.424.500,00 lei – 2.424.500,00 lei Activ 2 – ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117 – 134.910,00 lei – 134.910,00 lei Activ 3 – ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecventa 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112 – 63.600,00 lei – 63.600,00 lei Activ 4 – APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR Analizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6 Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008 – Centrifugă, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm – Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96% Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia – Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricarii 03/2011, fabricat în Korea MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3 Acvariu cu filtre TETRATEC si FLUVIAL FX5 Aer condiŢionat - 3 buc Calculator Dualcore Casă marcat Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217 Mobilier farmacie (demontat) Sistem Dualcore + monitor 19'' Sistem Intel Sistem supraveghere (aferent spaţiului închiriat) Tâmplărie PVC (montata) – 52.470,00 lei – 52.470,00 lei Activ 5 – MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE - AB BERLINĂ CU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAŢIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMĂR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică - turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart – 31.470,00 lei – 31.470,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 19.03.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârâului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansardă cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 475.889,50 * În cadrul licitaţiei, dacă este cazul, se vor aplica prevederile art. 292 din Legea nr. 227/2015, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.03.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 16.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 16.03.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava Practician în insolvență, Andronic Lucian

 

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

  „Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”
14/03/2018 05:05

    Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care ii cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit in cabinetul ei dispar ca prin minun ...

Comunicarea reprezintă fundamentul educaţiei
10/03/2018 06:12

    Cum altfel decat pe acorduri muzicale s-ar fi putut realiza un interviu cu Petran Paveliuc, fondatorul Petran Music School, un proiect care a făcut fericiţi zeci de copii şi de tineri şi a l ...

„Noi am pierdut mitologia dacică. Mai mult o ghicim, o reconstituim...”
24/02/2018 04:45

      Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la romani. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un pe ...

 Cercetăşia este „distracţie cu un scop”
17/02/2018 04:30

Cine nu şi-a dorit, cand era la varsta copilăriei, să facă parte dintr-un grup de exploratori, să pornească in aventuri in care să afle lucruri noi, să-şi facă prieteni, să facă legăminte de frăţ ...

 „Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”
15/02/2018 05:00

- Domnule Ranja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere in politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici? - Electoral, ...

 „România a ajuns al treilea mare importator de crap din Uniunea Europeană”
10/02/2018 05:00

Ing. Cătălin Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH, a inceput să lucrez in domeniul pisciculturii in 1990, după ce a absolvit in 1989 cursurile Facultăţii de ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

 „Centenarul României, la nivelul unui program naţional, este ratat”
03/02/2018 04:01

  - Domnule profesor, cum arată Romania Mare la 100 de ani? - Arată un pic mai mică pentru că am pierdut unele provincii pe care le-am caştigat in 1918. Arată ca o ţară care a reuşit să-şi des ...

 „Literatura are nevoie şi de genii, şi de epigoni, şi de mediocri, dar fiecare să rămână pe raftul lui”
27/01/2018 06:11

    - Sunteţi scriitor recunoscut pe plan naţional, tradus in mai multe limbi de circulaţie internaţională atat ca poet, cat şi ca prozator. Vă adresez o intrebare abruptă: care mai este st ...