„Se va scumpi teribil energia electrică, dar scumpirea gazului va fi şi mai mare”

default

Dimensiune font:

| 12-12-2012 11:27

 avertizează omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco Botoşani

 Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco, este un nume respectabil în mediul de afaceri din Botoşani. Are investiţii inclusiv în domeniul alimentar şi se pregăteşte să intre în domeniul energiei regenerabile. Am discutat cu domnia sa despre cât de greu se derulează o astfel de investiţie, care sunt efectele în economie şi cum va afecta ea preţul energiei electrice. Valeriu Iftimie a făcut şi profeţii despre scumpirea gazului metan şi a energiei electrice.

 

- Aveţi în plan dezvoltarea unor parcuri eoliene în judeţ. Despre ce este vorba?

- Am avut cinci situri la care am lucrat, unul la Mitoc, două la Cândeşti, unul la Ştefăneşti şi încă unul. Din astea cinci situri, primul la care am vrut să dăm drumul a fost la Mitoc, acum doi ani şi jumătate. De doi ani de zile nu pot obţine un aviz de racordare sau un contract de racordare.

- Doar atât vă împiedică?

- Doar atât! Am tot ce îmi trebuie pentru Mitoc, însă nu ne putem racorda la E.ON. Este o chestiune care nu ştiu dacă este politică sau istorică ori de voinţă. Cert este că niciun parc din judeţul Botoşani, de anumite dimensiuni, de 400 MW cum am vrut noi, nu se poate descărca pe liniile E.ON. E o chestiune istorică, neavând reţele mari în judeţ nu poţi transporta curent mult, ceea ce este şi o protecţie a E.ON.

O parte din judeţul Botoşani este insulă în sistemul energetic, noi luăm energie de la moldoveni pe un contract bilateral. În contul unei datorii, ei ne dau energie electrică, dar cele două sisteme nu sunt compatibile. Toate reţelele pe care le avem în judeţ au fost făcute pentru irigaţii, iar dacă vom avea irigaţii nu vom mai putea folosi liniile existente.

- V-ar avantaja acea linie spre Moldova pe care Transelectrica a anunţat că vrea să o construiască pe teritoriul judeţului Botoşani?

- Era un avantaj teribil dacă Transelectrica făcea linia care traversa judeţul Botoşani. La ora actuală, în România, eu nu văd o investiţie publică de genul acesta.

- Dar au fost conferinţe publice, au venit cei de la Transelectrica la Botoşani, au prezentat hărţi. Nu se mai face nimic?

- Eu sunt trecut prin multe aventuri din acestea vorbite ca să mai cred în minuni. Noi suntem dispuşi să construim o linie, împreună cu un partener din Israel, pentru a ne descărca puterea în reţea. Să construim sau să întărim linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc. Va fi o problemă şi pentru parcurile fotovoltaice pentru că acum la 2 MW pot descărca, dar la puteri mari e complicat.

Nu pot să spun un vinovat, dar cu siguranţă nu s-au căutat soluţii la modul serios. Totul depinde de E.ON aici. Totul depinde de E.ON şi nu cred că E.ON în afară de partea politicoasă a vrut cu adevărat să facă ceva.

- Câţi bani investiţi în parcurile eoliene?

- La Mitoc vrem un parc de 40 MW şi investim 60 milioane euro, iar la Cândeşti vrem 35 de MW şi investim 50 milioane euro. Eu eram un dezvoltator şi după aceea căutam investitori şi sunt suficienţi investitori care vor să dezvolte parcuri care au calităţi deosebite. Firma BTMW are ca acţionari Elsaco Electronic cu 50%, celelalte 50% aparţin unei firme din Franţa şi care are o istorie interesantă în energie eoliană, energie fotovoltaică, regenerabilă. Cu ei am ales site-urile astea. Noi le-am ales după putere, poziţie şi forţa vântului. Avem un site excepţional la Mitoc, care este comparabil cu cele din Dobrogea. Are peste 7 mps viteză şi peste 3.000 de ore de vânt anual.

Tot acolo mai este un site, în continuarea noastră, a unor domni din Israel care vor să facă 100 MW. Noi ne-am asociat să construim linia de vărsare în reţea, pentru a avea costuri mici. Avem aviz tehnic de racordare pe staţia din Suceava, dar linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc trebuie întărită. O linie aeriană este aproape imposibilă pentru că sunt multe proprietăţi private. Adică ar fi posibil să o faci, dar ar dura 20 de ani.

Mai putem face o linie subterană, pe care trebuie să o ducem pe drumurile publice de exploatare, unde se poate interveni, unde se poate săpa. De la 92 km ajungi la 140 km, datorită reliefului sunt zone unde se iese şi suprateran. Soluţia cea mai bună era pe culoarul E.ON, linie pe care trebuia să o întărim, să schimbăm 500 de stâlpi, să punem sârme, să facem totul nou. E.ON a spus da, dar nu s-a făcut nimic. Este şi pentru ei ceva nou cu o astfel de coexistenţă pe stâlp. Au mai avut aşa, dar cu alte reţele de utilităţi, nu cu ceva similar cu a lor. Fără îndoială că la un moment dat o să existe o avarie pe stâlpul nostru. Cine intervine? Este o noutate!

E-ON la politeţe este extraordinar, la eficienţă e problemă.

- Care va fi primul parc pe care îl veţi pune în funcţiune?

- Cred că şanse egale şi la Mitoc şi la Cândeşti! La Cândeşti lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că este o altă firmă care are contract înaintea noastră şi a luat toată puterea care se putea descărca în staţia Siret. La ora actuală nu mai poate nimeni dezvolta un proiect în zona Siret pentru că nu ai cum, staţia nu mai poate primi.

Avem o discuţie avansată să vindem locaţia celor dinaintea noastră.

- Cât durează să faci un parc eolian, mă refer la achiziţia terenului, măsurători, avize?

- Minimum trei ani. Ai început azi, îţi trebuie minim un an şi jumătate pentru măsurători, trebuie să măsori potenţialul eolian. Apoi terenurile. Dacă ai noroc de terenuri private cu un singur proprietar e bine, dar dacă dai de unul peste care este proprietar unul mort, altul plecat în străinătate, altul e certat cu fratele şi nu vinde sau nu semnează pentru concesiune ori închiriere e foarte greu. Apoi un an durează să construieşti. Noi am luat terenurile după toate formele posibile, de la stat am luat cu licitaţie, de la privat am concesionat cu plata în bani sau a energiei electrice ori chiar am cumpărat. Sunt din aceştia că se uită la TV mult şi îi spune tatălui să ia bani şi pe vânt şi pe păsările care zboară şi vine câte un om necăjit şi îşi spune un preţ de el nu ştie cum să numere banii despre care vorbeşte. Dar unii dintre ei primesc mii de euro pentru terenul dat, este cât pensia lor pe ani la rând.

- În cât timp se amortizează investiţia într-un parc eolian şi de ce factori depinde?

- Totul depinde de valorarea certificatului verde. Am făcut o simulare a rentabilităţii şi, în mod normal, în zece ani se recuperează investiţia. Este un termen la limită. Dacă astăzi un certificat verde costă 55 euro şi să dau două pe eoliene, în măsura în care puterea instalată va creşte vor scădea certificatele. Am simulat la 25 euro, cel mai mic nivel, şi nu este un mare chilipir. Este o afacere la care trebuie să fii foarte atent să câştigi bani în final. De aceea şi băncile se codesc puţin. Acum şase ani, dacă vorbeai de energie eoliană, îşi frecau mâinile prin baie toţi parlamentarii. Toţi au câte o afacere în zona Constanţa, câte două hectare de la un cumătru, şi acolo şi-au făcut câte o firmă care o să producă bani pentru copiii lor timp de 100 de ani. Nu este aşa! Cei care au dezvoltat până acum sunt serioşi. Elsaco nu avea forţa inginerească să facă un astfel de site dacă nu se asocia cu un partener extern, cu nişte francezi. Şi aşa am greşit că am întârziat mult pe partea de ATR-uri încercând să obţin toate actele necesare, aşa cum spune regulamentul, şi după aceea să obţin ATR-ul. Se poate înscrie la aviz tehnic de racordare, deci poţi cere avizul, eşti înregistrat şi apoi îţi mai trebuie nişte hârtii. E o chestiune românească. Să spună domnule, acestea sunt documentele şi dacă le ai primeşti aviz.

Alţii au fost mai şmecheri, au înregistrat cerere şi cu două hârtii. A fost înregistrat ca cerere, comisia s-a întâlnit peste două săptămâni şi îi spunea ce mai trebuie la dosar. Eu am venit mai târziu, dar cu dosarul complet, dar nu m-a ajutat cu nimic pentru că degeaba am avut dosarul complet, avize au luat cei dinaintea mea chiar dacă nu aveau mai nimic la dosar.

- Dacă veţi produce în plus, dacă va bate vântul mai tare, veţi obţine certificate verzi mai multe?

- Nu primeşti certificate în plus, vinzi mai multă energie. Există penalităţi şi pierderi. Dacă eşti doar dezvoltator de energie eoliană, faci contract cu dispecerul şi spun că livrez 35 de MW în bandă, dacă eu fac 38 şi nu are nevoie de diferenţă îmi dă un nimic pe el pentru că nu are ce să facă cu el. Dacă ai mai puţin, însă, cumperi diferenţa şi rişti să o cumperi la un preţ mai mare decât cel cu care vinzi tu. Foarte mulţi fac un mixt.

Cei cu eoliene au intrat la un trader de energie care a luat energie de la hidro, mult mai ieftină. Este o chestiune de piaţă. Cel mai bine este să te poţi cupla cu o sursă clasică, cum e CET Botoşani. Dacă joci pe piaţa liberă iei 30 euro pe MW, pentru ce dai în plus nu primeşti nimic, dar pentru ce cumperi dacă faci mai puţin poţi să dai şi dublu preţului. Din fericire, pe lângă preţ, mai vine şi statul şi îşi dă 55 de euro prin certificatele verzi.

- S-a investit mult în energiile regenerabile, în parcuri eoliene şi fotovoltaice şi se va mai investi. Care va fi efectul în preţul energiei plătit de populaţie?

- Se va scumpi teribil energia electrică pentru că certificatele verzi vin de la noi, tot noi le plătim. Energia eoliană va creşte preţul energiei electrice.

- La fel şi cea fotovoltaică?

- Mai a dracului, pentru că sunt 5 certificate verzi. Investiţia o plătim noi pentru că e pentru noi, pentru a proteja mediul.

- Creşterea preţului la energie electrică o va depăşi pe cea la gazele naturale?

- Gazul va fi o durere. Îmi permit să fiu un Nostradamus aici şi să spun că în trei sau patru ani se dublează preţul gazului, cel puţin. La electric este deja scump, nu va creşte cu mult, dar ambele se vor scumpi.

Alina Caliniuc

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

ion

Dec 14, 2012

cu generatoarele eoliene poate n-o face bani ca aici ar trebui sa investeasca mult,dar cu repartitoarele a scos destul jecmanind o multime de fraieri

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei