1Valeriu Iftimie
1Valeriu Iftimie2
1Valeriu Iftimie3

Dimensiune font:

„Se va scumpi teribil energia electrică, dar scumpirea gazului va fi şi mai mare”

| 12-12-2012 11:27

 avertizează omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco Botoşani

 Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco, este un nume respectabil în mediul de afaceri din Botoşani. Are investiţii inclusiv în domeniul alimentar şi se pregăteşte să intre în domeniul energiei regenerabile. Am discutat cu domnia sa despre cât de greu se derulează o astfel de investiţie, care sunt efectele în economie şi cum va afecta ea preţul energiei electrice. Valeriu Iftimie a făcut şi profeţii despre scumpirea gazului metan şi a energiei electrice.

 

- Aveţi în plan dezvoltarea unor parcuri eoliene în judeţ. Despre ce este vorba?

- Am avut cinci situri la care am lucrat, unul la Mitoc, două la Cândeşti, unul la Ştefăneşti şi încă unul. Din astea cinci situri, primul la care am vrut să dăm drumul a fost la Mitoc, acum doi ani şi jumătate. De doi ani de zile nu pot obţine un aviz de racordare sau un contract de racordare.

- Doar atât vă împiedică?

- Doar atât! Am tot ce îmi trebuie pentru Mitoc, însă nu ne putem racorda la E.ON. Este o chestiune care nu ştiu dacă este politică sau istorică ori de voinţă. Cert este că niciun parc din judeţul Botoşani, de anumite dimensiuni, de 400 MW cum am vrut noi, nu se poate descărca pe liniile E.ON. E o chestiune istorică, neavând reţele mari în judeţ nu poţi transporta curent mult, ceea ce este şi o protecţie a E.ON.

O parte din judeţul Botoşani este insulă în sistemul energetic, noi luăm energie de la moldoveni pe un contract bilateral. În contul unei datorii, ei ne dau energie electrică, dar cele două sisteme nu sunt compatibile. Toate reţelele pe care le avem în judeţ au fost făcute pentru irigaţii, iar dacă vom avea irigaţii nu vom mai putea folosi liniile existente.

- V-ar avantaja acea linie spre Moldova pe care Transelectrica a anunţat că vrea să o construiască pe teritoriul judeţului Botoşani?

- Era un avantaj teribil dacă Transelectrica făcea linia care traversa judeţul Botoşani. La ora actuală, în România, eu nu văd o investiţie publică de genul acesta.

- Dar au fost conferinţe publice, au venit cei de la Transelectrica la Botoşani, au prezentat hărţi. Nu se mai face nimic?

- Eu sunt trecut prin multe aventuri din acestea vorbite ca să mai cred în minuni. Noi suntem dispuşi să construim o linie, împreună cu un partener din Israel, pentru a ne descărca puterea în reţea. Să construim sau să întărim linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc. Va fi o problemă şi pentru parcurile fotovoltaice pentru că acum la 2 MW pot descărca, dar la puteri mari e complicat.

Nu pot să spun un vinovat, dar cu siguranţă nu s-au căutat soluţii la modul serios. Totul depinde de E.ON aici. Totul depinde de E.ON şi nu cred că E.ON în afară de partea politicoasă a vrut cu adevărat să facă ceva.

- Câţi bani investiţi în parcurile eoliene?

- La Mitoc vrem un parc de 40 MW şi investim 60 milioane euro, iar la Cândeşti vrem 35 de MW şi investim 50 milioane euro. Eu eram un dezvoltator şi după aceea căutam investitori şi sunt suficienţi investitori care vor să dezvolte parcuri care au calităţi deosebite. Firma BTMW are ca acţionari Elsaco Electronic cu 50%, celelalte 50% aparţin unei firme din Franţa şi care are o istorie interesantă în energie eoliană, energie fotovoltaică, regenerabilă. Cu ei am ales site-urile astea. Noi le-am ales după putere, poziţie şi forţa vântului. Avem un site excepţional la Mitoc, care este comparabil cu cele din Dobrogea. Are peste 7 mps viteză şi peste 3.000 de ore de vânt anual.

Tot acolo mai este un site, în continuarea noastră, a unor domni din Israel care vor să facă 100 MW. Noi ne-am asociat să construim linia de vărsare în reţea, pentru a avea costuri mici. Avem aviz tehnic de racordare pe staţia din Suceava, dar linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc trebuie întărită. O linie aeriană este aproape imposibilă pentru că sunt multe proprietăţi private. Adică ar fi posibil să o faci, dar ar dura 20 de ani.

Mai putem face o linie subterană, pe care trebuie să o ducem pe drumurile publice de exploatare, unde se poate interveni, unde se poate săpa. De la 92 km ajungi la 140 km, datorită reliefului sunt zone unde se iese şi suprateran. Soluţia cea mai bună era pe culoarul E.ON, linie pe care trebuia să o întărim, să schimbăm 500 de stâlpi, să punem sârme, să facem totul nou. E.ON a spus da, dar nu s-a făcut nimic. Este şi pentru ei ceva nou cu o astfel de coexistenţă pe stâlp. Au mai avut aşa, dar cu alte reţele de utilităţi, nu cu ceva similar cu a lor. Fără îndoială că la un moment dat o să existe o avarie pe stâlpul nostru. Cine intervine? Este o noutate!

E-ON la politeţe este extraordinar, la eficienţă e problemă.

- Care va fi primul parc pe care îl veţi pune în funcţiune?

- Cred că şanse egale şi la Mitoc şi la Cândeşti! La Cândeşti lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că este o altă firmă care are contract înaintea noastră şi a luat toată puterea care se putea descărca în staţia Siret. La ora actuală nu mai poate nimeni dezvolta un proiect în zona Siret pentru că nu ai cum, staţia nu mai poate primi.

Avem o discuţie avansată să vindem locaţia celor dinaintea noastră.

- Cât durează să faci un parc eolian, mă refer la achiziţia terenului, măsurători, avize?

- Minimum trei ani. Ai început azi, îţi trebuie minim un an şi jumătate pentru măsurători, trebuie să măsori potenţialul eolian. Apoi terenurile. Dacă ai noroc de terenuri private cu un singur proprietar e bine, dar dacă dai de unul peste care este proprietar unul mort, altul plecat în străinătate, altul e certat cu fratele şi nu vinde sau nu semnează pentru concesiune ori închiriere e foarte greu. Apoi un an durează să construieşti. Noi am luat terenurile după toate formele posibile, de la stat am luat cu licitaţie, de la privat am concesionat cu plata în bani sau a energiei electrice ori chiar am cumpărat. Sunt din aceştia că se uită la TV mult şi îi spune tatălui să ia bani şi pe vânt şi pe păsările care zboară şi vine câte un om necăjit şi îşi spune un preţ de el nu ştie cum să numere banii despre care vorbeşte. Dar unii dintre ei primesc mii de euro pentru terenul dat, este cât pensia lor pe ani la rând.

- În cât timp se amortizează investiţia într-un parc eolian şi de ce factori depinde?

- Totul depinde de valorarea certificatului verde. Am făcut o simulare a rentabilităţii şi, în mod normal, în zece ani se recuperează investiţia. Este un termen la limită. Dacă astăzi un certificat verde costă 55 euro şi să dau două pe eoliene, în măsura în care puterea instalată va creşte vor scădea certificatele. Am simulat la 25 euro, cel mai mic nivel, şi nu este un mare chilipir. Este o afacere la care trebuie să fii foarte atent să câştigi bani în final. De aceea şi băncile se codesc puţin. Acum şase ani, dacă vorbeai de energie eoliană, îşi frecau mâinile prin baie toţi parlamentarii. Toţi au câte o afacere în zona Constanţa, câte două hectare de la un cumătru, şi acolo şi-au făcut câte o firmă care o să producă bani pentru copiii lor timp de 100 de ani. Nu este aşa! Cei care au dezvoltat până acum sunt serioşi. Elsaco nu avea forţa inginerească să facă un astfel de site dacă nu se asocia cu un partener extern, cu nişte francezi. Şi aşa am greşit că am întârziat mult pe partea de ATR-uri încercând să obţin toate actele necesare, aşa cum spune regulamentul, şi după aceea să obţin ATR-ul. Se poate înscrie la aviz tehnic de racordare, deci poţi cere avizul, eşti înregistrat şi apoi îţi mai trebuie nişte hârtii. E o chestiune românească. Să spună domnule, acestea sunt documentele şi dacă le ai primeşti aviz.

Alţii au fost mai şmecheri, au înregistrat cerere şi cu două hârtii. A fost înregistrat ca cerere, comisia s-a întâlnit peste două săptămâni şi îi spunea ce mai trebuie la dosar. Eu am venit mai târziu, dar cu dosarul complet, dar nu m-a ajutat cu nimic pentru că degeaba am avut dosarul complet, avize au luat cei dinaintea mea chiar dacă nu aveau mai nimic la dosar.

- Dacă veţi produce în plus, dacă va bate vântul mai tare, veţi obţine certificate verzi mai multe?

- Nu primeşti certificate în plus, vinzi mai multă energie. Există penalităţi şi pierderi. Dacă eşti doar dezvoltator de energie eoliană, faci contract cu dispecerul şi spun că livrez 35 de MW în bandă, dacă eu fac 38 şi nu are nevoie de diferenţă îmi dă un nimic pe el pentru că nu are ce să facă cu el. Dacă ai mai puţin, însă, cumperi diferenţa şi rişti să o cumperi la un preţ mai mare decât cel cu care vinzi tu. Foarte mulţi fac un mixt.

Cei cu eoliene au intrat la un trader de energie care a luat energie de la hidro, mult mai ieftină. Este o chestiune de piaţă. Cel mai bine este să te poţi cupla cu o sursă clasică, cum e CET Botoşani. Dacă joci pe piaţa liberă iei 30 euro pe MW, pentru ce dai în plus nu primeşti nimic, dar pentru ce cumperi dacă faci mai puţin poţi să dai şi dublu preţului. Din fericire, pe lângă preţ, mai vine şi statul şi îşi dă 55 de euro prin certificatele verzi.

- S-a investit mult în energiile regenerabile, în parcuri eoliene şi fotovoltaice şi se va mai investi. Care va fi efectul în preţul energiei plătit de populaţie?

- Se va scumpi teribil energia electrică pentru că certificatele verzi vin de la noi, tot noi le plătim. Energia eoliană va creşte preţul energiei electrice.

- La fel şi cea fotovoltaică?

- Mai a dracului, pentru că sunt 5 certificate verzi. Investiţia o plătim noi pentru că e pentru noi, pentru a proteja mediul.

- Creşterea preţului la energie electrică o va depăşi pe cea la gazele naturale?

- Gazul va fi o durere. Îmi permit să fiu un Nostradamus aici şi să spun că în trei sau patru ani se dublează preţul gazului, cel puţin. La electric este deja scump, nu va creşte cu mult, dar ambele se vor scumpi.

Alina Caliniuc

Comentarii

ion

Dec 14, 2012

cu generatoarele eoliene poate n-o face bani ca aici ar trebui sa investeasca mult,dar cu repartitoarele a scos destul jecmanind o multime de fraieri

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
 
„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
23/05/2018 13:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

  „Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”
14/03/2018 05:05

    Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care ii cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit in cabinetul ei dispar ca prin minun ...