1Valeriu Iftimie
1Valeriu Iftimie2
1Valeriu Iftimie3

Dimensiune font:

„Se va scumpi teribil energia electrică, dar scumpirea gazului va fi şi mai mare”

| 12-12-2012 11:27

 avertizează omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco Botoşani

 Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco, este un nume respectabil în mediul de afaceri din Botoşani. Are investiţii inclusiv în domeniul alimentar şi se pregăteşte să intre în domeniul energiei regenerabile. Am discutat cu domnia sa despre cât de greu se derulează o astfel de investiţie, care sunt efectele în economie şi cum va afecta ea preţul energiei electrice. Valeriu Iftimie a făcut şi profeţii despre scumpirea gazului metan şi a energiei electrice.

 

- Aveţi în plan dezvoltarea unor parcuri eoliene în judeţ. Despre ce este vorba?

- Am avut cinci situri la care am lucrat, unul la Mitoc, două la Cândeşti, unul la Ştefăneşti şi încă unul. Din astea cinci situri, primul la care am vrut să dăm drumul a fost la Mitoc, acum doi ani şi jumătate. De doi ani de zile nu pot obţine un aviz de racordare sau un contract de racordare.

- Doar atât vă împiedică?

- Doar atât! Am tot ce îmi trebuie pentru Mitoc, însă nu ne putem racorda la E.ON. Este o chestiune care nu ştiu dacă este politică sau istorică ori de voinţă. Cert este că niciun parc din judeţul Botoşani, de anumite dimensiuni, de 400 MW cum am vrut noi, nu se poate descărca pe liniile E.ON. E o chestiune istorică, neavând reţele mari în judeţ nu poţi transporta curent mult, ceea ce este şi o protecţie a E.ON.

O parte din judeţul Botoşani este insulă în sistemul energetic, noi luăm energie de la moldoveni pe un contract bilateral. În contul unei datorii, ei ne dau energie electrică, dar cele două sisteme nu sunt compatibile. Toate reţelele pe care le avem în judeţ au fost făcute pentru irigaţii, iar dacă vom avea irigaţii nu vom mai putea folosi liniile existente.

- V-ar avantaja acea linie spre Moldova pe care Transelectrica a anunţat că vrea să o construiască pe teritoriul judeţului Botoşani?

- Era un avantaj teribil dacă Transelectrica făcea linia care traversa judeţul Botoşani. La ora actuală, în România, eu nu văd o investiţie publică de genul acesta.

- Dar au fost conferinţe publice, au venit cei de la Transelectrica la Botoşani, au prezentat hărţi. Nu se mai face nimic?

- Eu sunt trecut prin multe aventuri din acestea vorbite ca să mai cred în minuni. Noi suntem dispuşi să construim o linie, împreună cu un partener din Israel, pentru a ne descărca puterea în reţea. Să construim sau să întărim linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc. Va fi o problemă şi pentru parcurile fotovoltaice pentru că acum la 2 MW pot descărca, dar la puteri mari e complicat.

Nu pot să spun un vinovat, dar cu siguranţă nu s-au căutat soluţii la modul serios. Totul depinde de E.ON aici. Totul depinde de E.ON şi nu cred că E.ON în afară de partea politicoasă a vrut cu adevărat să facă ceva.

- Câţi bani investiţi în parcurile eoliene?

- La Mitoc vrem un parc de 40 MW şi investim 60 milioane euro, iar la Cândeşti vrem 35 de MW şi investim 50 milioane euro. Eu eram un dezvoltator şi după aceea căutam investitori şi sunt suficienţi investitori care vor să dezvolte parcuri care au calităţi deosebite. Firma BTMW are ca acţionari Elsaco Electronic cu 50%, celelalte 50% aparţin unei firme din Franţa şi care are o istorie interesantă în energie eoliană, energie fotovoltaică, regenerabilă. Cu ei am ales site-urile astea. Noi le-am ales după putere, poziţie şi forţa vântului. Avem un site excepţional la Mitoc, care este comparabil cu cele din Dobrogea. Are peste 7 mps viteză şi peste 3.000 de ore de vânt anual.

Tot acolo mai este un site, în continuarea noastră, a unor domni din Israel care vor să facă 100 MW. Noi ne-am asociat să construim linia de vărsare în reţea, pentru a avea costuri mici. Avem aviz tehnic de racordare pe staţia din Suceava, dar linia E.ON dintre Suceava şi Mitoc trebuie întărită. O linie aeriană este aproape imposibilă pentru că sunt multe proprietăţi private. Adică ar fi posibil să o faci, dar ar dura 20 de ani.

Mai putem face o linie subterană, pe care trebuie să o ducem pe drumurile publice de exploatare, unde se poate interveni, unde se poate săpa. De la 92 km ajungi la 140 km, datorită reliefului sunt zone unde se iese şi suprateran. Soluţia cea mai bună era pe culoarul E.ON, linie pe care trebuia să o întărim, să schimbăm 500 de stâlpi, să punem sârme, să facem totul nou. E.ON a spus da, dar nu s-a făcut nimic. Este şi pentru ei ceva nou cu o astfel de coexistenţă pe stâlp. Au mai avut aşa, dar cu alte reţele de utilităţi, nu cu ceva similar cu a lor. Fără îndoială că la un moment dat o să existe o avarie pe stâlpul nostru. Cine intervine? Este o noutate!

E-ON la politeţe este extraordinar, la eficienţă e problemă.

- Care va fi primul parc pe care îl veţi pune în funcţiune?

- Cred că şanse egale şi la Mitoc şi la Cândeşti! La Cândeşti lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că este o altă firmă care are contract înaintea noastră şi a luat toată puterea care se putea descărca în staţia Siret. La ora actuală nu mai poate nimeni dezvolta un proiect în zona Siret pentru că nu ai cum, staţia nu mai poate primi.

Avem o discuţie avansată să vindem locaţia celor dinaintea noastră.

- Cât durează să faci un parc eolian, mă refer la achiziţia terenului, măsurători, avize?

- Minimum trei ani. Ai început azi, îţi trebuie minim un an şi jumătate pentru măsurători, trebuie să măsori potenţialul eolian. Apoi terenurile. Dacă ai noroc de terenuri private cu un singur proprietar e bine, dar dacă dai de unul peste care este proprietar unul mort, altul plecat în străinătate, altul e certat cu fratele şi nu vinde sau nu semnează pentru concesiune ori închiriere e foarte greu. Apoi un an durează să construieşti. Noi am luat terenurile după toate formele posibile, de la stat am luat cu licitaţie, de la privat am concesionat cu plata în bani sau a energiei electrice ori chiar am cumpărat. Sunt din aceştia că se uită la TV mult şi îi spune tatălui să ia bani şi pe vânt şi pe păsările care zboară şi vine câte un om necăjit şi îşi spune un preţ de el nu ştie cum să numere banii despre care vorbeşte. Dar unii dintre ei primesc mii de euro pentru terenul dat, este cât pensia lor pe ani la rând.

- În cât timp se amortizează investiţia într-un parc eolian şi de ce factori depinde?

- Totul depinde de valorarea certificatului verde. Am făcut o simulare a rentabilităţii şi, în mod normal, în zece ani se recuperează investiţia. Este un termen la limită. Dacă astăzi un certificat verde costă 55 euro şi să dau două pe eoliene, în măsura în care puterea instalată va creşte vor scădea certificatele. Am simulat la 25 euro, cel mai mic nivel, şi nu este un mare chilipir. Este o afacere la care trebuie să fii foarte atent să câştigi bani în final. De aceea şi băncile se codesc puţin. Acum şase ani, dacă vorbeai de energie eoliană, îşi frecau mâinile prin baie toţi parlamentarii. Toţi au câte o afacere în zona Constanţa, câte două hectare de la un cumătru, şi acolo şi-au făcut câte o firmă care o să producă bani pentru copiii lor timp de 100 de ani. Nu este aşa! Cei care au dezvoltat până acum sunt serioşi. Elsaco nu avea forţa inginerească să facă un astfel de site dacă nu se asocia cu un partener extern, cu nişte francezi. Şi aşa am greşit că am întârziat mult pe partea de ATR-uri încercând să obţin toate actele necesare, aşa cum spune regulamentul, şi după aceea să obţin ATR-ul. Se poate înscrie la aviz tehnic de racordare, deci poţi cere avizul, eşti înregistrat şi apoi îţi mai trebuie nişte hârtii. E o chestiune românească. Să spună domnule, acestea sunt documentele şi dacă le ai primeşti aviz.

Alţii au fost mai şmecheri, au înregistrat cerere şi cu două hârtii. A fost înregistrat ca cerere, comisia s-a întâlnit peste două săptămâni şi îi spunea ce mai trebuie la dosar. Eu am venit mai târziu, dar cu dosarul complet, dar nu m-a ajutat cu nimic pentru că degeaba am avut dosarul complet, avize au luat cei dinaintea mea chiar dacă nu aveau mai nimic la dosar.

- Dacă veţi produce în plus, dacă va bate vântul mai tare, veţi obţine certificate verzi mai multe?

- Nu primeşti certificate în plus, vinzi mai multă energie. Există penalităţi şi pierderi. Dacă eşti doar dezvoltator de energie eoliană, faci contract cu dispecerul şi spun că livrez 35 de MW în bandă, dacă eu fac 38 şi nu are nevoie de diferenţă îmi dă un nimic pe el pentru că nu are ce să facă cu el. Dacă ai mai puţin, însă, cumperi diferenţa şi rişti să o cumperi la un preţ mai mare decât cel cu care vinzi tu. Foarte mulţi fac un mixt.

Cei cu eoliene au intrat la un trader de energie care a luat energie de la hidro, mult mai ieftină. Este o chestiune de piaţă. Cel mai bine este să te poţi cupla cu o sursă clasică, cum e CET Botoşani. Dacă joci pe piaţa liberă iei 30 euro pe MW, pentru ce dai în plus nu primeşti nimic, dar pentru ce cumperi dacă faci mai puţin poţi să dai şi dublu preţului. Din fericire, pe lângă preţ, mai vine şi statul şi îşi dă 55 de euro prin certificatele verzi.

- S-a investit mult în energiile regenerabile, în parcuri eoliene şi fotovoltaice şi se va mai investi. Care va fi efectul în preţul energiei plătit de populaţie?

- Se va scumpi teribil energia electrică pentru că certificatele verzi vin de la noi, tot noi le plătim. Energia eoliană va creşte preţul energiei electrice.

- La fel şi cea fotovoltaică?

- Mai a dracului, pentru că sunt 5 certificate verzi. Investiţia o plătim noi pentru că e pentru noi, pentru a proteja mediul.

- Creşterea preţului la energie electrică o va depăşi pe cea la gazele naturale?

- Gazul va fi o durere. Îmi permit să fiu un Nostradamus aici şi să spun că în trei sau patru ani se dublează preţul gazului, cel puţin. La electric este deja scump, nu va creşte cu mult, dar ambele se vor scumpi.

Alina Caliniuc

Comentarii

ion

Dec 14, 2012

cu generatoarele eoliene poate n-o face bani ca aici ar trebui sa investeasca mult,dar cu repartitoarele a scos destul jecmanind o multime de fraieri

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”
06/10/2017 10:00

- Vă rog, pentru inceput, să faceţi un scurt portret al lui Adriaan van Dis... - Sunt născut din părinţi ce veneau din coloniile olandeze, aşa că am crescut printre refugiaţi. Oamenii trebuiau să f ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...