Fructele de mare, proaspete şi bune doar pe hârtie! Pentru că nu se cunoaşte provenienţa moluştelor şi a crustaceelor, acestea pot fi periculoase
Dimensiune font:
România importă milioane de kilograme de fructe de mare, anual, în diferite forme de procesare, şi este cert că nu toate sunt proaspete, aşa cum se spune de fiecare dată. Acestea sunt produse scumpe, iar unele din ele provin de pe piaţa neagră.
Numai în 2015, ţara noastră a importat din toate colţurile lumii crustacee vii, proaspete, refrigerate sau în alte stări de conservare. Astfel că vietăţile marine din această categorie au însumat peste 773.000 de kilograme, aduse la un preţ de 9,58 de euro pe kilogram. În schimb, potrivit informaţiilor pe care Institutul Naţional de Statistică (INS) le-a furnizat pentru Libertatea, am exportat aproape 18.000 de kilograme la un preţ mediu de 14,08 euro/kg. În aceste condiţii, în care au ajuns la noi de pe alte continente şi le-am distribuit mai departe, chiar trebuie să ne întrebăm cât de comestibile au fost acestea pentru consumatorul final.
Moluşte şi alte nevertebrate, mii de tone
Din această categorie de vietăţi marine, România a importat aproape 2.075 de tone, pe parcursul anului trecut, dar în ţară nu au rămas decât puţin peste 800 de tone, pentru că aproape 1.235 de tone au luat calea ţărilor străine. Conform datelor INS, ţara noastră a mai adus şi peste 240 de tone de nevertebrate acvatice, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate sau sărate, la un preţ mediu care nu depăşeşte 2 euro/kg.
Nu suntem mari consumatori
La români, consumul de peşte este de doar 3,9 kg pe cap de locuitor pe an, faţă de o medie europeană de 12-14 kg pe cap de locuitor pe an. Circa 90% din peştele de pe masa populaţiei din România provine din import. Consumul a tot scăzut în ultimii 20 de ani. În 2009, de exemplu, românii consumau de patru ori mai puţin peşte pe an, comparativ cu media din UE (care este de 20 kg pe locuitor), conform cifrelor statistice. În urmă cu 20 de ani, consumul de peşte şi produse din peşte era mai mare de 8 kg/locuitor, dar a scăzut până la 2 kg în 1993, după care s-a înregistrat o tendinţă de creştere progresivă a acestuia până la 5 kg/locuitor în 2008- 2009. “Materia primă provine în mare parte din import, circa 90%, din ţările nordice (Norvegia, Islanda, Insulele Feroe, Danemarca), dar şi din Asia, Alaska, SUA, America Latină, Noua Zeelandă, Turcia, Grecia etc.”, spun reprezentanţii Ocean Fish, cel mai mare importator de somon fresh.
Există pericole ascunse
Faptul că nu ştim de unde provin constituie un mare pericol, pentru că ar putea fi recoltate din ferme unde pentru a rezista în bazine foarte aglomerate le sunt pompate antibiotice, pesticide şi alte substanţe care ar preveni îmbolnăvirea acestora, spun experţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau