Iniţiatul care ar putea schimba cursul credinţei la români. Taina simbolurilor de pe mormântul 10

default

Dimensiune font:

| 18-04-2014 16:21

Dacă pașii vă poartă către frumoasa cetate a Țării Românesti, Curtea de Argeș, încercați să vă depărtați de traseele bine bătătorite de turiști. Poveștile ascunse de zidurile unei vechi biserici vă vor marca cu siguranță și vă vor face să vă puneți multe întrebări. Printre alte fețe domnești, un cavaler își duce somnul veșnic în biserica Domnească. Misterul care plutește deasupra mormântului său s-a adâncit atunci când oasele sale au fost deshumate. Corpul era perfect conversat și era înveșmântat în straie cu simboluri de pe alte tărâmuri. Negru Vodă, Vladislav Vodă, un teuton sau chiar un templier sunt variantele cu care se luptă istoricii. Desupra lui veghează Fleur de Lis și Fecioara Maria, care ascunde sub straiele albastre, pântecul în care-l purta pe Isus.

 

Într-o zi ploiasă de aprilie, am trecut pragul celei mai vechi ctitorii voievodale a Tarii Romanesti: Biserica Domnească din Curtea de Argeș. Construcția monumentului, care datează încă din secolul al XIV-lea, a fost începută de familia domnitorului Basarab și poartă azi hramul Sfântului Nicolae.

Povestea bisericii și a celor 14 morminte voievodale pe care le găzduiește a început să nască multe controverse în momentul în care istoricii au vrut să afle cine au fost fețele domnești care-și duc somnul sub lespezile reci. Se întampla la începutul secolului XX, când o comisie de istorici, printre care și Nicolae Iorga, a vrut să descopere ce se mai poate salva din bătrâna biserică, atât de crut lovită de vitregiile secolelor care trecuseră peste ea. Nu mică le-a fost uimirea atunci când sub straturile noi de pictură, au descoperit-o pe cea originală.

Scenele biblice, în viziunea misteriosului pictor, sunt redate într-o manieră cel puțin îndrăzneață. În naos, există o pictură ce o reprezintă pe Fecioara Maria însărcinată, lucru extrem de rar întâlnit în lume și niciunde în alt loc pe teritoriul României. Pe un alt perete, îți poate da fiori crucea inversată a Sfântului Petru.

Misterul s-a adâncit și mai tare în momentul în care au fost deschise cele 14 morminte. Când lespedea grea s-a ridicat de pe unul dintre ele, cel cu numărul 10, Iorga a exclamat: "Doamne, Iartă-ne pentru ce am făcut!"

Pe piatra grea de mormânt se pot vedea și astăzi simboluri nespecifice lumii medievale românești: un arbore al vieţii încununat de o stea cu 12 colţuri, formată din tot atâtea triunghiuri echilaterale. Racla de piatră poartă sculptată o cruce templieră, iar la cap o Stea a lui David.

La momentul primei deshumări, trupul cavalerului era perfect conservat. În șoaptă și în umbră, unii vorbeau timid că cel pe care îl înălțau din mormântul vechi era un inițiat.

Straiele în care veghea de veacuri sub lespezi erau unele deosebite. Pe cap avea o diademă de mărgăritare, strânsă cu un lanţ de aur peste părul lung si rosu. Purta o tunică din mătase purpurie, împodobită cu zvastici. Nasturi de aur încheiau haina, strânsă la mâneci, la piept şi la gât cu mărgăritare. Cavalerul avea o centură brodată cu metal preţios, care se strângea cu o pafta de aur, înfățișând un castel cu patru turnuri. În faţă, pe smalţ albastru, era înfăţişată o lebădă cu cap de femeie. Pe degetele lungi purta mai multe inele marcate cu litere latine.

În contact cu aerul însă, ţesăturile s-au distrus! Podoabele însă au fost strămutate în liniștea sigură a Muzeului Național de Istorie, acolo unde pot fi admirate și mai ales, analizate și astăzi.

Vizitatorii curioși află de pe plăcuța din dreptul tainicului mormânt că acolo este îngropat Vladislav Vlaicu. Unii istorici susţin însă că în acel loc își poartă eternitatea voievodul Radu Negru. Asta doar dacă te lași condus de zicerea populară "Crede și nu cerceta!".

Osemintele cavalerului nu au fost niciodată supuse unui test ADN sau unei datări cu izotopul C14. Unii spun că nu a fost nevoie, alții că nimeni nu a solicitat acest test sau că cererile arheologilor în acest sens au fost elegant refuzate.

Personaje marcante ale lumii românesti, între care şi scriitorul Vasile Lovinescu, au lansat însă o teorie foarte credibilă, bine argumentată. În "Dacia hyperboreană", Lovinescu propune următoarea teorie:

"Întemeierea Țărilor Române a fost făcută de iniţiaţi în vechile mistere, moştenite de la daci, care şi ei le-au căpătat anterior. Până la anul 1300, când intră în istorie, Basarabii sunt o castă, nu o familie, casta sacerdotală a dacilor, „purtătorii de căciuli. Cavalerul cu lebădă este, la rândul lui, un iniţiat întrucât pe sarcofag se află dăltuit Arborele vieţii, „Y”-ul sacru al lui Ianus, iar paftaua aminteşte că, în urmă cu 4000 de ani, Polul Ceresc era în Constelaţia lebedei sau a dragonului. Mulţi domni ai noştri, până la Mihai Viteazul, au fost conştienţi de descendenţa lor, adăugându-și în faţa numelui particula „IO”, care înseamnă „Ianus – „REGELE DACILOR”

Printre atâtea dileme, cavalerul cu lebădă își duce somnul liniștit între zidurile întunecate de la Biserica Domnească și veghează de undeva de departe la Graalul în slujba căruia probabil și-a purtat întreaga existență însemnată.

Vezi video aici

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei