Călător prin peşterile Neamţului

default

Dimensiune font:

| 04-02-2015 06:00

Puţini turişti ştiu că Neamţul nu are ca punct de atracţie doar Ceahlăul şi mănăstirile, ci şi două peşteri, care adăpostesc minuni ale naturii * o vizită în peşterile Toşorog şi Munticelu oferă călătorului o experienţă inedită, dezvăluind o lume mai puţin accesibilă, dar plină de surprize * drumul până la cele două minuni ale naturii poate fi o aventură, o provocare greu de dus la bun sfârşit pentru cei mai puţin obişnuiţi cu capriciile naturii * la final, răsplata este dată de spectacolul oferit de stalactitele şi stalagmitele pentru care natura a trudit cu miile de ani

Dacă încă nu aveţi planuri de vacanţă vă sugerăm să aruncaţi o privire peste harta Neamţului. Nu vă opriţi doar la Ceahlău, la Cabana Dochia şi la mănăstirile deja celebre sau la hergheliile care au făcut zona vestită încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Încercaţi să aflaţi ce secrete ascund munţii şi ce minuni sunt departe de ochii oamenilor, dar cunoscute de cei care iubesc natura.
Potrivit manualelor de geografie fizică, în subsol sunt multe cavităţi denumite generic peşteri. Unele au relief carstic propriu şi sunt cunoscute drept peşteri, altele nu. Sunt doar grote, aşa cum este cea a Sfintei Teodora de la Sihla sau “Piatra cu apă” din Ceahlău. „Relieful carstic se formează prin activitatea de erodare şi mai ales dizolvare şi coroziune exercitată de apă asupra rocilor solubile. Peşterile pot fi ascendente, şi atunci sunt calde, sau descendente, cum e cazul peşterii Toşorog şi atunci sunt reci, sau orizontale. Peşterile pot fi active, deci în formare, sau fosile, când nu mai au apă şi procesul de formare s-a încheiat”, a explicat geologul Cristina Costache, de la Centrul de Informare Turistică al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“, făcând o scurtă prezentare a peşterilor Toşorog şi Munticelu, singurele din judeţul Neamţ.

Cine a distrus industria zahărului în Moldova

Toşorog este arie protejată
Dintre cele două peşteri din zona Neamţ, cea mai puţin cunoscută, pentru că este periculoasă şi inaccesibilă călătorului de rând, este Toşorog. De altfel, accesul în măruntaiele pământului este interzis fără acceptul Direcţiei Silvice. Toşorog este şi zonă protejată datorită coloniei de lilieci pe cale o adăposteşte şi care este pe cale de dispariţie.
Peştera Toşorog se află în Munţii Hăşmaş, în apropierea limitei de sud-vest a munţilor Ceahlău, la aproximativ 4 kilometri de centrul satului Telec. Ca să vizitaţi acest frumos monument al naturii trebuie să ajungeţi în centrul comunei Bicazu Ardelean, de unde maşina va trebui să urmeze şoseaua principală. În drum spre peşteră puteţi admira clădirile fostei cazarme de grăniceri de la frontiera României cu Imperiul Austro-Ungar, apoi valea pârâului Jidan până la intersecţia cu drumul ce duce pe Ceahlău, pe Valea Bistrei, şi izvoarele minerale de la Toşorog. Peisajele care însoţesc drumul către peşteră fac ca drumeţia spre înălţimi, prin locuri puţin umblate să fie un scop în sine chiar şi pentru cei care nu şi-au propus să se aventureze în adâncimile întunecate ale pământului.
Odată ajunşi în faţa peşterii, cei nepregătiţi au încă timp să se răzgândească mai ales dacă nu au echipamentul potrivit -- cordelină pentru coborâre, cască, lanterne şi în primul rând un însoţitor cu experienţă în speologie. „Prima sala a peşterii este destul de mare, iar deschiderea largă permite pătrunderea luminii. Se trece cu oarecare dificultate în cea de-a doua sală, mult mai îngustă şi mai puţin accesibilă, coborârea fiind îngreunată de umezeală şi mâzga de pe pereţi”, am aflat de la Daniela Popa, unul dintre drumeţii cărora le place aventura. Continuând parcursul prin galeriile subterane, cei care doresc să descopere formaţiunile concreţionare care se găsesc de obicei în peşteri îşi vor opri privirea în colţuri întunecate, spaţii înguste care se pierd în stâncile colţuroase. Dincolo de câteva guri de apă, de stalactite şi stalagmite reduse ca dimensiune, în peşteră e întuneric dens şi o linişte deplină . „Picătura de apă din tavanul peşterilor este încărcată cu dioxid de carbon şi carbonat de calciu. Când este destul de grea o parte din ea se rupe, cade pe podea unde se va forma stalagmita, iar în tavan se depune un inel mic de calcar şi tot aşa până se ajunge la stalactite ce au formă de ţurţure. Pe tavanul peşterilor se mai pot forma draperii atunci când picătura nu curge doar printr-un orificiu, ci printr-o crăpătură. Pe podea se formează stalagmita, iar când este mai mare se formează un dom stalagmitic. Un milimetru de stalactită se formează, în medie, în 10 ani, pentru formarea unei stalactite de un metru e nevoie de 10.000 ani”, a explicat Cristina Costache.

Un an de frământări la Pungeşti

Omul a distrus ceea ce natura a creat în milenii
Mai puţin periculoasă, dar la fel de interesantă este Peştera Munticelu, situată în Rezervaţia Naturală Cheile Şugăului Munticelu, în apropiere de Cheile Bicazului. Cu doar 120 de m lungime, este foarte bogată în speleoteme (stalactite, stalagmite, gururi), dar şi-a pierdut din farmec în urma vizitelor turiştilor certaţi cu bunul simţ. Peştera Munticelu a fost descoperită în anul 1973 de către un grup de copii care se aflau la cules de ghiocei. De la cei mici i-a venit şi numele, mult timp fiind cunoscută drept Peştera Ghiocelul.
În peşteră se ajunge pe sub o arcadă de stâncă, se pătrunde prin ceea ce a mai rămas dintr-o uşă metalică într-o galerie de aproximativ 10 m uşor descendentă, după care se ajunge într-o sală mare lungă de 30 de m, cu o înălţime ce ajunge la 5-6 m, numită şi Sala Minunilor. Acolo în urmă cu câţiva ani existau foarte multe stalagmite lumânare care din păcate au fost distruse. O altă sală este Lacul Stalactitelor, iar la acestea se adaugă o mică galerie numită Galeria Speranţei, unde se crede că peştera continua în adâncime, dar în urma unei alunecări de teren a fost blocată.
„Într-o galerie a peşterii au fost găsite oase de Ursus Spelaeus, o specie care a trăit în perioada ultimei glaciaţiuni, adică în urmă cu 1,6 milioane de ani şi care obişnuia să îşi facă bârlogul în peşteri, unde hiberna”, a mai spus Cristina Costache.
Peştera nu este electrificată şi nu dispune de amenajări care să faciliteze accesul. În prezent, se fac demersuri pentru a putea fi amenajată şi deschisă turiştilor care o vor putea vizita în prezenţa unui ghid.
Niciuna din aceste peşteri nu este amenajată în scop turistic şi ambele au avut de suferit din cauza vizitatorilor care au rupt din stalactite, şi-au scris numele pe pereţii peşterilor şi chiar au făcut focul în adâncuri. Mai protejată a fost Peştera Toşorog pentru că este foarte greu accesibilă. Nici aceasta nu a scăpat de semnăturile unor “importanţi” vizitatori care au considerat necesar să îşi lase urmele pe pereţii unei capodopere a naturii. Chiar şi aşa cele două peşteri sunt extrem de interesante şi merită a fi vizitate atât cât se mai păstrează.
Alina FERENŢ

Peştera Munticelu (Ghiocelu)
Este situată pe versantul stâng al Văii Bicazului, în Masivul Surduc-Munticelu (la extremitatea nordică a Munţilor Hăşmaş), în comuna Bicazu Ardelean. Descoperită în 1973, peştera reprezintă o veche cale subterană a apelor ce se pierdeau din albia pârâului Şugău la traversarea cheilor săpate de acesta în calcarele cretacice. Are o doar o lungime de 120 m, este bogat şi variat concreţionată, tavanul fiind acoperit în întregime cu stalactite tubulare sau conice, iar planşeul prezintă numeroase stalagmite şi coloane. Este accesibilă doar iniţiaţilor!

Peştera Toşorog
Este situată în nord-estul munţilor Hăşmaş, pe Valea Bradului, la 28 de kilometri de Bicaz. Are o lungime de 423 m şi este cea mai lungă peşteră în conglomerate din România. Aflată la 965 m altitudine, s-a dezvoltat în conglomerate cretacice şi are aspectul unui labirint subteran. Peştera este inactivă, iar vizitarea ei se poate face numai pe anumite trasee din cauza posibilelor prăbuşiri şi a dificultăţilor întâmpinate în parcurgerea unor avenuri, tuneluri şi galerii. Accesibilă doar iniţiaţilor!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei