Culmea supravieţuirii în spitalele ieşene: trei mese pe zi cu 7 lei

default

Dimensiune font:

| 24-02-2016 17:42

Pacienţii internaţi în spitalele publice primesc zilnic trei mese pe zi, în valoare de doar… 7 lei * alocaţia de hrană nu a mai fost revizuită din 2008 * teoretic, era prevăzută o majorare la sfârşitul anului 2014, însă acest lucru a rămas la stadiul de proiect * bolnavii se plâng de faptul că, de cele mai multe ori, mâncarea este puţină şi fără gust

În bucătăriile spitalelor publice ieşene, zilnic se prepară mâncare, dintr-o alocaţie de hrană de doar 7 lei, total insuficientă pentru a asigura alimentaţia sănătoasă a unui bolnav. În cazul spitalelor din Iaşi, majoritatea au bucătărie proprie, existând şi excepţii de unităţi sanitare care au mâncare livrată printr-o firmă de catering.

O alocaţie îngheţată din 2008

Actualele alocaţii de hrană pentru unităţile sanitare publice au rămas aceleaşi care au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului (HG) nr. 429/16 aprilie 2008, media fiind între şapte lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, în funcţie de bolile pe care le au, şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, de asemenea, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. „Noi spunem că ne descurcăm cu cât ni se oferă şi că reuşim să asigurăm zilnic carne pentru copii. Pot servi masa aici şi părinţii copiilor, de exemplu, cei care au copii sub trei ani fără să plătească nimic şi cei care au copii mai mari de trei ani plătesc 25 de lei pe zi, pentru cazare şi masă”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Alocaţii mai mari sunt oferite în cazul pacienţilor neoplazici, care trebuie să primească şi două gustări pe zi, suma fiind de 11,5 lei pe zi, al căror meniu trebuie să conţină lactate, fructe sau carne de pui.

Sumele sunt suportate din bugetele de venituri şi cheltuieli ale fiecărei unităţi sanitare, indiferent de instituţia căreia i se subordonează. Deşi s-a discutat în mai multe rânduri de o majorare a acestora, nivelul alocaţiilor a rămas acelaşi, proiectul de majorare fiind încă nematerializat. „Nivelul alocaţiilor este maximal. Acesta poate fi depăşit prin hotărâri ale consiliilor unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de către, acestea din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile”, se precizează în anexa privind nivelul alocaţiilor de hrană din HG nr. 429/2008.

Conducerile spitalelor trebuie să asigure cele trei mese pe zi şi în unele cazuri şi două gustări la ora 10.00 sau la ora 16.00. Managerii unităţilor medicale susţin că, deşi alocaţia de hrană este insuficientă, încearcă să asigure măcar alimentele necesare pentru fiecare bolnav. Pe de altă parte, bolnavii care au aparţinători sau care sunt deplasabili spun că au noroc că le este adusă mâncare de acasă, însă cei singuri trebuie să mănânce ceea ce li se oferă, fiind insuficient. „Am cerut copiilor să-mi aducă o cană de acasă, pentru că atunci când se aduce ciorba, fiecare trebuie să avem cana pregătită. O cană de ciorbă pentru un om este prea puţin, cei care au curaj mai cer măcar încă una, însă, uneori, se mai uită şi urât infirmierele la noi. Nu mai spun că era un fel de zeamă fără niciun gust, deşi mirosul pe holuri pare să fie unul plăcut, a mâncare gătită”, a povestit un pacient internat la un spital ieşean.

Conform unui anunţ al Guvernului, din luna decembrie a anului 2014 era prevăzută majorarea alocaţiei cu câţiva lei, însă, de atunci, singurul răspuns al reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii a fost că proiectul se află în circuit de avizare între ministere, rămânând doar la stadiul de iniţiativă. „Noi spunem că dacă ne gospodărim bine, reuşim să asigurăm necesarul de hrană, să dăm carne de trei ori pe săptămână. Din chestionarele pe care le-au completat pacienţii, 90% dintre ei au spus că sunt mulţumiţi de cantitatea şi calitatea mâncării”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”. Aici, există o bucătărie proprie care a fost modernizată în 2012, când a fost renovată în întregime, fiind o investiţie de 75.000 de euro obţinuţi prin sponsorizare şi alte 200.000 de lei din fonduri proprii. Dotările înainte de modernizare erau vechi de aproape 20 de ani. Tot în 2012, a fost modernizată şi bucătăria Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, reprezentanţii unităţii medicale spunând că în bucătărie sunt angajate zece persoane care prepară mâncare pentru a asigura mai multe tipuri de regimuri, pentru diabetici, bolnavi de hepatită sau alte boli infecţioase. „Am avut o experienţă cu o firmă de catering, însă am renunţat, deoarece nu respectau întocmai regimul alimentar de care aveam nevoie. În cazul spitalului nostru sunt plafoane diferite, în funcţie de regimuri, de exemplu în cazul bolnavilor de hepatită - fără prăjeli. Reuşim să mai diversificăm meniul de Crăciun, Paşte sau Revelion”, a precizat dr. Teodor Dănuţ, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase.


Catering în lipsa bucătăriei proprii
În cazul Institutului Regional de Oncologie (IRO) nu există bucătărie proprie, mâncarea fiind livrată zilnic, de o firmă de catering. Reprezentanţii spitalului spun că varianta cea mai bună ar fi cea a unei bucătării proprii, însă din punctul lor de vedere, nu există spaţiu şi nici posibilităţi de dotare. „Nu au existat nemulţumiri referitoare la igienă sau la alte aspecte în ceea ce priveşte firma cu care colaborăm, însă ceea ce s-a văzut şi din chestionarele completate de pacienţi au fost nemulţumiri legate de mâncare, că ar putea fi mai gustoasă şi mai aspectuoasă. Comparativ şi cu experienţele trecute, considerăm că ne-am putea descurca cu aceleaşi fonduri mult mai bine, să ne facem propriile achiziţii de materie primă”, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

La IRO, în fiecare zi, mâncarea este livrată de firma de catering dimineaţa până la ora 8.00, prânzul între 12.00 şi 14.00, iar cina după 17.30. Infirmierele sunt chemate la demisolul spitalului să preia mâncarea pentru fiecare secţie în parte, iar alimentele calde sunt transportate în genţi izoterme.

Media alocaţiei în cazul pacienţilor oncologici este de 10,4 lei fără TVA, la care se adăugă cheltuielile indirecte de transport sau caserole. Meniul este stabilit de un asistent dietetician care face 15-20 de modele, din care firma de catering alege, având în vedere să nu fie acelaşi mai mult de patru zile la rând. „Chiar zilele acestea lucrăm la meniul de primăvară-vară pentru că apar legumele, fructele de sezon. Îl schimbăm în fiecare sezon”, a completat managerul IRO.

La rândul lor, medicii din spital care pot servi principalele mese ale zilei în cadrul unităţii medicale spun că varianta mâncării livrate printr-o firmă de catering nu este cea mai bună, însă este singura opţiune pe care conducerea a găsit-o. „Mâncarea este fără gust, fără aspect, iar aici nu putem să dăm vina pe nimeni, însă nu este cea mai bună variantă. Altceva este să ai bucătărie proprie, să îţi cumperi tu materia primă, să o găteşti în cadrul unităţii şi altceva este să îţi fie adusă. Suntem conştienţi că şi conducerea trebuie să se încadreze în acea limită a alocaţiei de hrană care, evident, nu este suficientă”, a precizat un medic din cadrul unităţii medicale.

„Socola” schimbă meniul odată la două săptămâni
De curând, la Institutul de Psihiatrie „Socola” meniul a fost modificat, asigurând peste 3.000 de calorii pe zi. Conform conducerii institutului, meniul conţine mai multe legume, carne, ouă şi lapte, iar cei din secţia de paliaţie vor avea şi un supliment proteic.

Acesta este constituit în aşa fel încât pacienţii servesc un meniu diferit timp de 14 zile. Dimineaţa aceştia au pe masă pâine, ou fiert, pastă de brânză de vaci, preparate din carne, lapte, ceai sau miere de albine şi gem. La prânz, cele două feluri de mâncare sunt supe de legume sau supe cu carne, iar felul doi conţine carne de porc, vită sau pui în fiecare zi, excepţie făcând zilele de post, la care se adaugă şi un desert. Seara, cina este o masă uşoară, bazată pe produse lactate sau produse de post, miercurea şi vinerea. Astfel, fiecare bolnav spitalizat primeşte zilnic alte feluri de mâncare, având în vedere că perioada de spitalizare este, în medie, de două săptămâni. „Am analizat foarte bine posibilitatea diversificării felurilor de mâncare, dar şi consistenţa acestora, iar bolnavul psihic trebuie să aibă un meniu mai bogat”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”. Mădălina OLARIU

* * *
Alocaţiile de hrană din spitalele publice:

bolnavi adulţi: 7 lei
bolnavi TBC şi HIV/SIDA, copii-adulţi: 11-13 lei
bolnavi hepatită, neoplazici, copii-adulţi : 11,5-13,6 lei
bolnavi diabet, copii-adulţi: 12-14,5 lei
bolnavi arşi – 11,5 lei
lăuze: 8 lei
bolnavi psihic: 10 lei
copii cu vârsta între 0 şi 3 ani: 6 lei
copii cu vârsta între 3 şi 16 ani:7,8 lei
însoţitori ai bolnavilor internaţi: 5, 7lei

***
„Au existat nemulţumiri legate de mâncare, că ar putea fi mai gustoasă şi mai aspectuoasă”
- ec. Mirela Grosu, managerul IRO

***
„Dacă ne gospodărim bine, reuşim să asigurăm necesarul de hrană, să dăm carne de trei ori pe săptămână”
- ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei