Istoria zbuciumată a unei companii celebre

default

Dimensiune font:

| 21-12-2016 05:15

Drumul uneia dintre cele mai importante societăţi agricole din zona Moldovei, Comcereal, a scandalizat opinia publică * de la vaste investiţii în tehnologie şi modernizare s-a ajuns la insolvenţă, apoi către vânzarea către un afacerist moldovean

 

 

În urmă cu doar câţiva ani, Grupul de firme Racova-Com-Agro-Pan, condus de vasluianul Adrian Porumboiu, fost mare arbitru internaţional de fotbal, însemna 6.000 de angajaţi, peste 40.000 de hectare de teren în judeţul Vaslui şi cele vecine şi o industrie alimentară bine pusă la punct, în care se procesau recoltele. În judeţul care cucereşte mereu primul loc în clasamentul şomajului, Vasluiul, Comcereal şi Ulerom (fabrica de ulei), Ilvas (lapte şi preparate) reuşiseră să devină angajatori mai mari decât statul, cu miile sale de asistenţi sociali.

 

Citește și Karakul de Botoşani, un brand al Moldovei

În săracele sate vasluiene şi în cele din judeţele Moldovei, în general, îmbătrânite şi părăsite de tineri, pământul era bine lucrat şi rămânea al proprietarilor, producţiile se întorceau la ei sau primeau bani, iar preparatele erau distribuite în ţară printr-o reţea de desfacere tot mai bine pusă la punct.

Ferma de la Bădeana sau cea de la Târzii erau etalon şi demonstraţii vii ale faptului că şi în România se poate face agricultură cu performanţe notabile. În prezent, însă, lucrurile nu stau deloc bine pentru „firmele lui Porumboiu”, cum era denumită local întreaga afacere.

Vânzare „forţată”

Comcereal a fost vândut, 18 firme au cerut insolvenţa grupului, în timp ce mulţi proprietari care au arendat terenurile s-au plâns că nu şi-au mai primit redevenţele.

Aproape că nu poţi cuprinde cu mintea cum e posibil aşa ceva într-o ţară în care, cu chiu-cu vai, mai mişcă o afacere, pe ici, pe colo! Astfel de acţiuni punitive nu pot duce decât la mari dezechilibre financiare în interiorul companiilor, la insolvenţă şi la faliment. Dar, probabil, asta se doreşte...”, declara omul de afaceri Adrian Porumboiu, după ce a acuzat că a fost nevoit să înstrăineze Comcereal din cauza „competenţei” dovedite de doi „mari oameni de stat”: fostul ministru al agriculturii Daniel Constantin şi fostul premier Victor Ponta. Pe aceştia i-a făcut responsabili de un „abuz incredibil”: sancţionarea Comcereal cu 12 milioane de euro (sumă ajunsă apoi la 17 milioane de euro!) de către APIA Vaslui.
La un an de la vânzarea Comcereal, Adrian Porumboiu a ieşit într-o conferinţă de presă, la mijlocul acestui an, pentru a explica ce s-a întâmplat.
„Am făcut totul doar în acest scop: firmele să funcţioneze, să existe locuri de muncă şi nicidecum să ajungem în situaţia de a vedea cum oamenii de la care am arendat pământul nu-şi încasează obligaţiile care sunt normale şi de drept”, declara Porumboiu, dorind să înlăture toate speculaţiile făcute în legătură cu vânzarea. Discuţiile îl aveau în centru, de această dată, pe „oligarhul” basarabean Vladimir Plahotniuc.

În legătură cu tranzacţia aceasta, care a fost făcută cu un an şi ceva în urmă, şi implicarea numelui lui Plahotniuc… Vă spun sincer că nu-l cunosc, habar nu am, nu ştiu cine este. Dacă îl văd pe undeva, nu am cum să-l recunosc. Nu am avut nici cea mai mică implicare în vreo discuţie cu acest Plahotniuc”, a adăugat Porumboiu.

Revoltele ţărăneşti

În iulie, sătenii din Stănileşti lăsaţi fără arendă au blocat maşinile Comcerealului. Locuitorii din zona Pogăneştiului, sătui să vadă cum societatea Comcereal le treieră de mai mult timp pământurile şi refuză să le dea arenda prevăzută în contract, au ieşit în câmp şi au blocat utilajele societăţii. În total, pe raza comunei Stănileşti, Comcereal are în arendă în jur de 400 de hectare, iar, la Pogăneşti, locul în care oamenii s-au revoltat, societatea lucrează în jur de 30 de hectare.

Această răscoală a fost urmată de revolta celor din Şuletea. Primarul comunei, Ciprian Tamaş, a fost asaltat de săteni, care i s-au plâns că au arendat la „firma lui Porumboiu” circa 700 de hectare, dar n-au mai primit nici bani şi nici produse, conform contractelor încheiate. Edilul a primit peste 60 de cereri, în scris, prin care era rugat de oameni să-i ajute să rezilieze contractele cu firma Comcereal şi să angajeze un executor judecătoresc pentru a executa arenda restantă.

Zeci de proprietari de terenuri agricole din zona Huşi s-au adresat Judecătoriei, cerând rezilierea contractelor cu societatea Comcereal. „Noi, din zona Pogăneştiului, de exemplu, unde au pământ socrii mei, am fi vrut să ne înţelegem omeneşte, dar nu s-a putut. A mers strună această societate şi am fost mulţumiţi ani la rând, dar, de când au schimbat conducerea, s-a stricat tot: veneau să ne triere grâul şi plecau, fără să ne dea un bob. Vrem rezilierea”, a spus Constantin Vârnă, unul dintre arendatorii de pe Valea Prutului.

Creditorii dau năvală

Dincolo de explicaţiile lui Porumboiu pentru vânzarea afacerii, rămâne situaţia financiară dezastruoasă a societăţii Comcereal SA, împotriva căreia au existat numeroase cereri de insolvenţă, conexate, cele mai multe, în dosarul de la Tribunalul Vaslui, la care termenele s-au succedat fără a se ajunge la o soluţie.

Între timp, problemele cu creditorii nu s-au rezolvat, ba dimpotrivă. Au apărut şi alţi creditori, iar unii dintre aceştia au depus cereri de „suspendare operaţiuni de înstrăinare bunuri” sau de „sechestru asigurator“.

Debitorul Comcereal SA s-a războit şi cu TransOil (Transoil Enterprise Holding SRL), care a demarat o procedură de executare silită împotriva firmei vasluiene, iar cererea de suspendare a fost respinsă de Tribunalul Vaslui. Mai mult, aceeaşi companie apare şi pe lista creditorilor care au solicitat insolvenţa societăţii din Vaslui.

Dosarul a fost deschis pe 26 noiembrie 2015. În aprilie şi în mai 2016, Tribunalul Vaslui a acordat „un ultim termen”. Cu toate acestea, pe 8 august a fost decisă o nouă amânare, soluţia instanţei fiind: „Acordă termen debitoarei, în vederea restructurării debitelor“.

Pe 20 septembrie 2016, data următorului termen, judecarea cauzei a fost suspendată, pe motiv că un creditor, Total Agri 1997 SRL Snagov, a solicitat strămutarea procesului. Cererea a fost depusă la Curtea de Apel Iaşi pe 5 august 2016 şi a fost soluţionată pe 4 octombrie 2016.

Admite cererea formulată de SC Total Agri 1997 SRL privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2476/89/2015 al Tribunalului Vaslui. Dispune strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului de la Tribunalul Vaslui, la Tribunalul Iaşi. Dispune păstrarea actelor îndeplinite de instanţă înainte de strămutare”, au precizat magistraţii.

Chemat la DNA

În vreme ce societatea nu reuşeşte să se înţeleagă cu creditorii, ţine „ostatici” sute de arendatori. Aceştia sunt la al doilea an în care nu şi-au primit drepturile cuvenite şi nu pot denunţa contractele încheiate cu societatea Comcereal SA.

În acest timp, Adrian Porumboiu a fost chemat la DNA, mai întâi în calitate de martor, pentru ca, la sfârşitul lui septembrie, procurorii DNA să instituie pe numele său un sechestru asigurator şi poprire pe proprietăţi, respectiv pe conturi, în dosarul privind retrocedarea fermei viticole Vidişamp Huşi. DNA a anunţat atunci că, în cazul său, este începută urmărirea penală, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

În fapt, vasluianul este suspectat că ar fi intervenit în favoarea omului de afaceri Gigi Neţoiu, care, prin intermediul societăţii Vincon Vrancea, a preluat 770 ha cu viţă-de-vie, ce a aparţinut societăţii Vidişamp Huşi, în urma unor retrocedări ilegale, conform procurorilor DNA.

În acest dosar, cei de la DNA îl acuză pe omul de afaceri Gigi Neţoiu că a intrat în posesia fostei societăţi viticole Vidişamp Huşi, un etalon al viticulturii româneşti în perioada comunismului, fiind împroprietărit în mod ilegal cu peste 770 ha. Întreaga afacere ar fi fost controlată de senatorul Dan Marian, fostul preşedinte al PNL Vaslui, care este acuzat că a instigat funcţionarii din Prefectura Vaslui să retrocedeze ilegal societăţii Vincon Vrancea, deţinută de omul de afaceri Gigi Neţoiu, terenurile aparţinând Vidişamp Huşi. Ovidiu IANCU

 

6.000 DE ANGAJAŢI

Atâţi salariaţi a avut Comcereal, pe vremea în care compania era condusă de Porumboiu.

 

* * *

 

Aproape că nu poţi cuprinde cu mintea cum e posibil aşa ceva într-o ţară în care, cu chiu-cu vai, mai mişcă o afacere, pe ici, pe colo!” - Adrian Porumboiu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei