Patru din cinci adolescenţi români au fost ţinta hărţuirilor în mediul online

adolescenta-rebela-990x660

Dimensiune font:

| 02-05-2018 04:30

 * o treime dintre părinţi limitează accesul copiilor la internet - acesta este concluzia unui studiu realizat recent de Kaspersky Lab * specialiştii atrag atenţia asupra consecinţelor – deviaţii de comportament, autoizolare, scăderea capacităţii de atenţie şi memorare * prima metodă la îndemână părinţilor este asigurarea unui mediu adecvat creşterii sănătoase a copilului, adolescentului, renunţând chiar ei la utilizarea în exces la internetului * specialiştii susţin că„părinţii sunt primii care ar trebui să renunţe la laptopuri, tablete, telefoane, pentru că toţi copiii învaţă în primul rând prin imitaţie”

foto:www.exquis.ro

O treime dintre părinţi limitează timpul petrecut de copii pe internet, pentru a-i proteja de pericole, în condiţiile în care riscurile asociate creşterii copiilor într-o lume digitală le dau părinţilor motive de îngrijorare în legătură cu timpul pe care aceştia îl petrec online. Potrivit unui studiu publicat recent de producătorul rus de soluţîi antivirus Kaspersky Lab, preferinţa pentru interacţiunile pe Internet a tinerei generaţii îi determină pe o treime (33%) dintre părinţi să se îngrijoreze în legătură cu dependenţa de internet.

În opinia specialiştilor, folosirea excesivă a internetului, a produselor virtuale, fie ele chiar adecvate vârstei utilizatorilor, poate duce la modificări ale comportamentului uman şi poate avea consecinţe grave. Primele, în cazul copiilor, sunt oboseală, tulburări de atenţie şi memorare. „Tehnologia este periculoasă că de altfel că orice lucru făcut în exces. Toate riscurile la care sunt expuşi copiii care consumă internet, platforme, smartphonuri şi alte jocuri sunt multiple. Anumite jocuri sunt bune, ele stimulând anumite aptitudini ale copiilor. Mă refer la capacitatea de memorare sau capacitatea de reprezentare mentală, adică să-ţi imaginezi cum faci un lucru, cum să-l asamblezi. Astea fac parte din procesele gândirii de nivel superior, dar prin suprastimulare apare o suprasolicitare. Copilul oboseşte şi dezvoltă tulburări de atenţie, de memorare”, a declarat Mihaela Gherman, psihoterapeut.

Utilizarea noii tehnologii în exces conduce la un comportament de tip autist

O altă consecinţă gravă a utilizării noii tehnologii în exces, în opinia specialiştilor, poate duce la formarea unui comportament de tip autist, la o inadaptare la viaţă reală.

Felul nostru genetic este gândit, programat pentru a fi stimulat prin mai multe arii. Adică copilul când e mic se ştie că e că un burete, care asimilează toate informaţiile şi este bine pentru dezvoltarea lui să alerge, să se căţere prin copaci, să facă jocuri, exerciţii, să numere să deseneze să picteze. Ori dacă reducem timpul copilului doar la stimularea asta pe tablete pe jocuri, şi pe acelaşi timp de joc, pentru că jocurile astea dezvoltă o structura adictivă, adică dau dependenţă, creierul copilului prin stimulare zilnică, permanentă, ore în şir se va dezvoltă doar acea părticică din creier şi mai puţin celelalte. El va avea o problema de adaptare la viaţă reală, de interacţionare, de comunicare de autocunoaştere a sentimentelor proprii, de a stabili relaţii cu ceilalţi. Dacă ne uităm astăzi în jurul nostru la copii, la dolescenţi, la tineri care au fost supuşi acestor jocuri, vedem foarte uşor că cea mai mare problemă a lor este de a stabili contacte, de a avea relaţii de comunicare, de a-şi exprima sentimentele, de a ieşi, pentru că este mai uşor să comunici prin telefon, decât faţă în faţă. Şi atunci, ei aleg varianta cea mai comodă, a mai adăugat psihoterapeutul Mihaela Gherman.

Se poate ajunge la incapacitatea de a relaţiona în viaţă reală

Şi dependenţă de anumite reţele de socializare, accesarea lor în exces poate duce la devieri de comportament. În opinia specialiştilor, această dependenţă nu duce neapărat la o scădere a stimei de sine, ci la formarea unui comportament de tip narcisis.

Copiii, adolescenţii devin narcisişti, grandomani, îşi aleg anumite fotografii, în anumite programe de editare, cu selfiuri care arată o componentă narcisistă. „În cele din urmă, în forul interior al copilului, al adolescentului este o tristeţe, pentru că ei îşi dau seama că este o mască, că e o aparenţă şi din acest motiv refuză să stabilească un contact în realitate pentru că ei ştiu că nu sunt aşa cum apar în poze. Atunci ajungem la aceeaşi problema de autoizolare şi aproape o incapacitate de a comunica şi de a relaţiona cu ceilalţi în viaţă reală şi nu pe cea virtuală, a mai spus psihoterapeutul Mihaela Gherman.

Hărţuirea virtuală, o problemă

În acelaşi timp, pericolul cel mai mare la care se expun tinerii utilizatori de reţele de socializare este fenomenul de cyberbullying, cel de hărţuire virtuală.

Un alt studiu realizat recent de cei de la Bitdefender arată situaţia dramatică de la noi din ţară - patru din cinci adolescenţi cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ţinta hărţuirilor în mediul online. Principalele arme de atac folosite pe internet pentru a agresa victimele se leagă de: înfăţişare şi felul în care se îmbracă (67%), hobby-urile şi preocupările de zi cu zi (30%), hobby-urile şi preocupările de zi cu zi (30%), rezultatele de la şcoală (12%) orientarea sexuală (8%).

Cele mai populare reţele de socializare unde are loc fenomenul de cyberbullying sunt Facebook, Messenger şi, la mare distanţă, Instagram, iar mijloacele de propagare a fenomenului cel mai des folosite sunt mesajele de ameninţare şi cele negative primite în canalul privat, urmate de comentarii negative la fotografii şi furt de identitate.

Potrivit studiului, 65% dintre tinerii din România admit că au fost direct marcaţi de hărţuirea suferită online şi au observat inclusiv schimbări comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii. Tot potrivit studiului realizat de cei de la Bitdefender, două treimi dintre cei hărţuiţi nu au povestit nimănui despre incident, tinerii invocând motive precum teamă, lipsa de încredere că ar putea schimbă ceva sau faptul că nu au crezut că e necesar să implice şi alte persoane, deşi au fost afectaţi în mod direct de agresiune.

Părinţii ar trebui să renunţe primii la laptopuri, tablete, telefoane...”

La nivel mondial, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel puţin o ameninţare online, 12% dintre ei accesând conţinut nepotrivit sau întrând în contact cu programe malware şi viruşi (10%). Aceste motive de îngrijorare i-au determinat pe 33% dintre părinţi să impună restricţii legate de timpul petrecut în mediul virtual, potrivit studiului celor de la Kaspersky Lab.

Specialiştii atrag atenţia că prima măsură pe care trebuie să o ia părinţii este cea care ţine de exemplul personal. „În opinia mea, părinţii sunt primii care ar trebui să renunţe la laptopuri, tablete, telefoane, pentru că ai noştri copii învaţă în primul rând prin imitaţie. Deci, trebuie să recurgem la exemplul personal, aruncând deoparte toată tehnologia şi să ieşim împreună cu copiii afară, la căţărat, la tot felul de plimbări, la mers pe bicicletă, sau chiar plimbări simple. Aşa e cel mai bine să-l atragi pe copil să adopte un stil de viaţă sănătos, un stil de viaţă normal, aşa cum este programat genetic”, a spus Mihaela Gherman, psihoterapeut.

O altă metodă la îndemâna părinţilor este limitarea programului la internet, dar şi verificarea site-urilor vizitate. „Este foarte bine să urmăreşti să vezi ce jocuri accesează copilul, când se joacă sau cât se uită la un clip. Spun asta pentru că sunt copiii care stau câte 6-7 ore pe zi cu un telefon în faţă. Pentru un părinte e foarte comod, pentru că-şi poate face treaba şi nu e deranjat, însă implicaţiile în timp sunt foarte puternice, cu impact negativ în dezvoltarea copilului. Sunt foarte mulţi adolescenţi care stau şi îşi petrec ore în şir privind alţi adolescenţi care prezintă anumite jocuri, şi asta e ceva, că să zic aşa, blând. De aia spun că este forţe important să vezi la ce se uită copilul, la ce programe, prin verificarea istoricului netului. Adică trebuie un control”, a mai adăugat Mihaela Gherman, psihoterapeut.

Ana POP

 

***
„Dac
ă reducem timpul copilului doar la stimularea asta pe tablete pe jocuri, şi pe acelaşi timp de joc, pentru că jocurile astea dezvoltă o structura adictivă, adică dau dependenţă, creierul copilului prin stimulare zilnică, permanentă, ore în şir se va dezvoltă doar acea părticică din creier şi mai puţin celelalte. El va avea o problema de adaptare la viaţă reală, de interacţionare, de comunicare de autocunoaştere a sentimentelor proprii, de a stabili relaţii cu ceilalţi”

 

***

Trebuie să recurgem la exemplul personal, aruncând deoparte toată tehnologia şi să ieşim împreună cu copiii afară, la căţărat, la tot felul de plimbări, la mers pe bicicletă, sau chiar plimbări simple. Aşa e cel mai bine să-l atragi pe copil să adopte un stil de viaţă sănătos, un stil de viaţă normal, aşa cum este programat genetic”

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei