Saloanele morţii. Situaţie disperată la Spitalul din Huşi

default

Dimensiune font:

| 22-07-2015 05:45

Măcinat de scandaluri de malpraxis, fără personal medical suficient şi fără fonduri destule, Spitalul „Dimitrie Castroian” din Huşi traversează o criză fără precedent * ajunsă spaima medicilor, din cauza condiţiilor proaste de lucru, instituţia nu pare să aibă şanse de redresare * până şi Direcţia de Sănătate Publică Vaslui recomandă populaţiei să aleagă ale spitale atunci când are probleme

Seria scandalurilor în care Spitalul „Dimitrie Castroian” din Huşi a fost implicat a început anul trecut, când o fetiţă în vârstă de patru ani a murit cu zile la scurt timp de la internare, după ce a fost tratată necorespunzător. Medicul Floreta Bianu, care a îngrijit fetiţa a primit ulterior sancţiunea „vot de blam” din partea Colegiului Medicilor Vaslui, sancţiune administrativă gravă, ultima pedeapsă care poate fi aplicată în cazul unui medic, înainte de ridicarea dreptului de liberă practică. Acest caz al fetiţei decedate la Huşi a fost anchetat şi de o comisie a Ministerului Sănătăţii, care a aplicat o serie de sancţiuni băneşti pentru unitatea sanitară şi medicul acuzat de malpraxis. Ministrul Sănătăţii însuşi a spus, făcând referire la cazul fetiţei din Huşi, că nu va tolera nicio greşeală din partea medicilor şi că vinovaţii trebuie să plătească.
Doctoriţa a primit o sancţiune de 2.000 de lei pentru faptul că a internat copilul în Secţia de Pediatrie fără să îl ducă la Compartimentul de Primiri Urgenţe, aşa cum se procedează cu un pacient în stare gravă. Directorul medical al unităţii sanitare, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei, apoi a demisionat şi a părăsit spitalul. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă a primit o amendă în valoare de 20.000 de lei pentru că a dus copilul la Secţia de Pediatrie a spitalului şi nu la Unitatea de Primire Urgenţe. Cea mai mare amendă, în valoare de 25.000 de lei, a primit-o spitalul, comisia de anchetă hotărând să sancţioneze unitatea sanitară din cauză că la Compartimentul de Primiri Urgenţe nu există un sector separat pentru pediatrie.
În urma acestor sancţiuni, fosta coordonatoare a CPU de la Spitalul Huşi a demisionat, lucru care a dus la închiderea secţiei. CPU s-a deschis, ulterior, cu un alt doctor coordonator, care a demisionat, la rândul său. Compartimentul a funcţionat o vreme cu medici veniţi de la Vaslui, iar la începutul lunii iulie activitatea a fost din nou suspendată.

Citeşte şi: Businessul de aur al căutătorilor de apă

Bolnavii trimişi la policlinică sau la centrele de permanenţă
Imediat după ce activitatea a fost suspendată la CPU Huşi, un bărbat dus la spital a murit. Resuscitat de asistentă, care a primit indicaţii prin telefon de la medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, bărbatul şi-a pierdut viaţa. Nimeni nu ştie dacă bărbatul ar fi trăit chiar şi dacă primea îngrijirii de la un medic urgentist, dar un lucru este cert: la spitalul huşean nu era în acel moment medic specialist în medicină de urgenţă.
Bolnavii din municipiul Huşi au fost sfătuiţi de de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui să meargă la policlinica spitalului, la medicii de familie sau la centrele de permanenţă, având în vedere că, din cauza lipsei medicilor urgentişti, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal „D. Castroian” nu mai funcţionează.
„Începând cu data de 01.07.2015, Compartimentul de Primiri Urgenţe de la nivelul Spitalului Municipal «D. Castroian» Huşi nu mai funcţionează, revenindu-se la sistem cameră de gardă care funcţionează pentru specialităţi medicale şi chirurgicale. În acest context, recomandăm populaţiei să se adreseze medicului de familie sau centrelor de permanenţă. De asemenea, se recomandă pacienţilor să se adreseze ambulatoriului integrat al spitalului pentru evaluarea de către medicii specialişti”, au spus reprezentanţii DSP, neputincioşi în faţa unei evidenţe greu de admis. Lipsiţi de soluţii în această perioadă de criză, factorii decizionali din sănătate vasluiană nu au răspunsuri la problema lipsei medicilor.
Medicii ocolesc spitalul din Huşi
Nimeni nu-şi explică de ce doctorii fug din spitalul huşean. Pe la colţuri, însă, anumite voci au găsit demult răspunsul. Orgoliile unor medici care se plâng că nu mai fac faţă volumului imens de muncă, dar care se grăbesc să-i alunge pe noii veniţi în spital, neînţelegerile dintre conducerea spitalului şi anumiţi medici cu notorietate din spital, tachinările zilnice, climatul impropriu de lucru, lipsa celor necesare pentru un act medical corespunzător sunt doar câteva dintre lucrurile care îi determină pe tinerii medici să fugă rupând pământul din spitalul huşean.
La puţin timp după decesul fetiţei de patru ani, senatorul PNL Nelu Tătaru, medic chirurg la Spitalul Municipal Huşi, a găsit de cuviinţă să ceară demisia directoarei Lucia Roraru, cu care a fost dintotdeauna în conflict. „Raportul Comisiei de anchetă, trimisă de Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru a vedea care au fost cauzele, dar şi întregul sistem care a dus la moartea unei copile de 4 ani în Secţia de Pediatrie, arată, în cel mai transparent, mai oficial şi mai de netăgăduit mod cu putinţă, degringolada din spitalul Huşi, generată de o conducere incapabilă şi focusată doar pe rezolvarea intereselor personale”, a declarat senatorul Nelu Tătaru.
El a spus că managerul a înlăturat, fără remuşcări, medicii buni din spital şi a preferat să-şi ţină aproape „persoanele slugarnice”, „neuitând de strategia angajării numeroaselor rude în instituţia spitalului”. Totodată, senatorul liberal a subliniat că este curios cum va gestiona Lucia Rotaru situaţia de criză de la spital, amintind că aceasta este sora primarului de Huşi, Ioan Ciupilan, cel care are în subordine unitatea sanitară.
În replică, managerul unităţii, Lucia Rotaru a declarat că este dispusă să demisioneze din funcţie, dacă acest lucru ar rezolva problemele spitalului huşean. În ciuda acestei declaraţii, doctoriţa Lucia Rotaru nu a demisionat.

Citeşte şi: Provocările noului şef al banilor europeni din Moldova

Subfinanţare gravă
Managerul unităţii huşene admite că spitalul pe care îl conduce nu traversează cea mai bună perioadă, spunând că activitatea este la cota de avarie. „Ne confruntăm cu o acută lipsă de personal, dar şi cu o finanţare insuficientă, în condiţiile în care media lunară pe care o primim de la CJAS Vaslui este de 1,4 milioane de lei. Suma este insuficientă pentru buna funcţionare a spitalului, având în vedere că numai cheltuielile de personal se ridică la 1.000.000 de lei. Necesarul pentru o funcţionare acceptabilă ar fi de aproximativ 1,6 milioane de lei. Avem un deficit de 250.000 de lei. Cu toate că noi realizăm lunar un număr de 300-400 de cazuri de acuţi, acestea nu sunt decontate pentru că ies din formula de calcul”, a declarat managerul spitalului, Lucia Rotaru.
Tudor IFRIM

Totul este rezultatul a 11 ani de conducere a doamnei Lucia Rotaru, o persoană care, cu bună ştiinţă, a feudalizat spitalul Huşi” – senatorul Nelu Tătaru

Spitalul Huşi deserveşte aproximativ 75.000 de pacienţi.

Spitalul a fost deschis la iniţiativa domnitorului Grigore Ghica, în urma unei vizite făcute la Huşi pe 4 august 1851. Ideea a trenat ani buni şi a fost reluată de Carol Davila, care, în urma unei inspecţii, a înaintat sugestia Curţii Domneşti. Pe 25 august 1862 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aproba înfiinţarea spitalelor de peste Milcov, cel de la Huşi având, iniţial, 15 paturi. Existenţa unităţii medicale a fost posibilă unor donaţii ale localnicilor, cel mai generos fiind Dimitrie Castroian, care a oferit suma de 50.000 de lei şi casele în care au fost amenajate saloanele. Tot el a lăsat spitalului moşia Oniceni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei