Slăbiciunile economiei

default

Dimensiune font:

| 25-01-2016 18:50

Fitch Ratings a confirmat ratingurile României la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung în valută şi la BBB în cazul celor în monedă locală, cu perspectivă stabilă, datorită perspectivei economice solide * cu toate acestea, direcţia de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc

Ratingurile pentru datoriile negarantate în valută şi monedă locală au fost menţinute la BBB- şi BBB, potrivit analizei Fitch Ratings. Plafonul de ţară a rămas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3. „Ratingurile României sunt susţinute de perspectiva economică mai sănătoasă, de îmbunătăţirea poziţiei fiscale şi de indicatorii de guvernanţă mai buni comparativ cu cei ai altor ţări cu ratinguri în categoria BBB. Cu toate acestea, direcţia de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. Datoria externă netă mai ridicată decât media din categoria BBB şi slăbiciunile structurale ale economiei rămân constrângeri moderate pentru rating“, explică specialiştii agenţiei de evaluare financiară.


Linii de finanţare sunt deschise la început de 2016

Situaţia finanţelor publice este favorabilă, cu un deficit bugetar de 1,2% din PIB şi un nivel al datoriei publice de 39,4% din PIB în 2015, faţă de o medie de 2,7%, respectiv de 42,7% din PIB, pentru ţările cu ratinguri de nivel BBB.


Presiune pe deficitul bugetar structural
Totuşi, pentru 2016, analiştii Fitch sunt îngrijoraţi că natura prociclică a noului Cod Fiscal pune în pericol sustenabilitatea bugetară, pe termen mediu. Fitch estimează că reducerile totale de taxe, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA la 20%, vor diminua veniturile guvernamentale cu 2% din PIB în 2016. Acest fapt pune presiune pe deficitul bugetar structural, estimat de Ministerul de Finanţe să crească de la 0,7% în 2015 la 2,7% din PIB în 2016 şi 2,9% din PIB în 2017. Pentru 2016, este prognozat un deficit bugetar ESA de 3% în 2016 şi 2,9% în 2017.

Riscurile fiscale sunt predominant de încetinire a creşterii economice. Introducerea Codului Fiscal coincide cu calendarul electoral al României, alegerile parlamentare urmând să aibă loc spre sfârşitul anului 2016. În consecinţă sunt probabile unele presiuni de creştere a cheltuielilor publice, existând posibilitatea ca România să nu mai respecte politica preventivă a Pactului de Stabilitate şi Creştere al Comisiei Europene. Totuşi, faptul nu este neapărat incompatibil cu ratingul investment grade.
 

Avansul economic solid este susţinut de cererea internă
Potrivit scenariului de bază al Fitch, datoria guvernamentală brută ar trebui să rămână sub 45% din PIB pe termen mediu şi lung, în conformitate cu nivelul din alte ţări cu ratinguri BBB şi semnificativ mai scăzută faţă de media UE. Fitch anticipează că economia României va înregistra o creştere de aproape 4%, cu mult peste media europeană şi a celorlalte ţări cu ratinguri BBB. Avansul economic solid este susţinut de cererea internă puternică, stimulată de efectele de primă rundă ale relaxării fiscale. Consumul populaţiei va fi cel mai mare contributor la creştere, ca urmare a reducerii fiscalităţii care măreşte puterea de cumpărare, în condiţiile unei inflaţii scăzute şi un salariu minim mai mare. Agenţia se aşteaptă şi ca creşterea investiţiilor să rămână pozitivă.

Radiografia industriei de IT&C din Moldova


Avansul puternic al cererii interne va compensa contribuţia negativă din partea exporturilor nete, în 2016. Pentru 2017, Fitch anticipează o creştere a PIB de 3,4%. Creşterea mai rapidă a importurilor decât a exporturilor face ca Fitch să se aştepte la accentuarea deficitului de cont curent la 1,7% din PIB în 2016, de la 1% din PIB în 2015. Acest trend va continua în 2017.


Sistemul bancar românesc rămâne stabil
În perspectiva divergenţei politicilor monetare la nivel mondial, în special a înăspririi politicii dobânzilor Rezervei Federale în SUA, există riscul ieşirilor de capital. Totuşi, deocamdată nu au fost semne ale unei astfel de volatilităţi, iar Fitch evaluează acest risc ca fiind modest, având în vedere ponderea scăzută a deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale în lei ale nerezidenţilor (18,6%). Sistemul bancar românesc rămâne stabil, în pofida volatilităţii externe. Băncile sunt bine capitalizate, cu o rată de adecvare a capitalului de 18,7% în trimestrul trei din 2015. După ce Banca Naţională a României a încurajat revizuirea în scădere a activelor şi vânzarea de credite neperformante, aceasta a scăzut în mod constant. Pentru 2016, mediul macroeconomic pozitiv va favoriza sectorul bancar românesc. Fitch anticipează o îmbunătăţire a cererii pentru credite, ceea ce va susţine profitabilitatea băncilor, presată într-o anumită măsură de nivelul scăzut al dobânzilor.


Slăbiciuni structurale

Ratingurile României sunt constrânse de o serie de slăbiciuni structurale, între care poziţia dominantă în industrie a unor companii de stat ineficiente şi de infrastructura publică slabă. Blocajele structurale limitează dezvoltarea României şi progresele către standardele de viaţă occidentale. PIB-ul pe cap de locuitor, calculat la cursul de schimb din piaţă, este la un nivel scăzut, de 55% din media UE. Perspectiva stabilă a ratingurilor reflectă opinia Fitch că riscurile de îmbunătăţire sau retrogradare sunt echilibrate.


Principalii factori de risc care pot duce la o modificare negativă a ratingurilor sunt deteriorarea raportului dintre datorii şi PIB comparativ cu restul statelor şi şocuri macroeconomice externe care ar putea eroda bufferele fiscale şi externe ale României.
Factorii care ar putea duce la îmbunătăţirea ratingurilor sunt îmbunătăţirea dinamicii datoriilor, o tendinţă de accelerare a creşterii economice şi convergenţa pozitivă spre un nivel al veniturilor mai apropiat de cel al altor ţări.


„Decizia agenţiei de rating Fitch de afirmare a ratingului şi perspectivei pentru România are la bază o evaluare echilibrată a progreselor înregistrate de ţara noastră şi a riscurilor la nivelul cadrului macroeconomic şi al finanţelor publice. Ne bucură recunoaşterea progreselor în zona finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, estimarea Fitch cu privire la creşterea economică fiind peste cea medie aferentă ţărilor europene şi a celor cu un rating similar. De asemenea, suntem conştienţi de factorii de risc indicaţi de către Fitch. Aceştia sunt luaţi în considerare în analizele şi deciziile noastre. Gradul investiţional şi afirmarea unei perspective stabile măresc încrederea investitorilor în evoluţiile economiei româneşti, evidenţiată de altfel şi de evoluţia costurilor şi a marjelor de risc aferente împrumuturilor României“ - Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei