„Avem cel mai mic preţ din ţară la producerea energiei termice”

default

Dimensiune font:

| 01-10-2015 06:04

Vasile Ilie, directorul general al societăţii comerciale Bioenergy s-a arătat îngrijorat de întârzierea nepermis de mare la desemnarea unui câştigător în cazul licitaţiei pentru un nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice

După o vară caniculară şi o toamnă cu temperaturi destul de ridicate se anunţă o iarnă dificilă. Vremea s-a răcit brusc, iar locuitorii Sucevei ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare se întreabă dacă vor primi căldură la iarnă, date fiind problemele cu care se confruntă producătorul şi distribuitorul de energie termică. Am discutat despre toate aceste probleme cu directorul firmei Bioenergy, Vasile Ilie.

- Domnule director, se poate distinge municipiul Suceava cu una dintre cele mai moderne şi eficiente centrale de producere a energie electrice şi energiei termice din ţară?
- Societatea comercială Bioenergy Suceava are în dotare o centrală de cogenerare de înaltă eficienţă cu funcţionare pe biomasă. Aceasta produce atât energie electrică, dar şi energie termică. Capacitatea electrică instalată este de 29,65 MW/h, iar capacitatea termică instalată este de 130,5 MW/h. Centrala de înaltă eficienţă funcţionează la capacitate, furnizând energie termică unui transportator şi distribuitor, care este, până la sfârşitul lunii septembrie, Termica, societate aflată în faliment. Bioenergy vinde energia termică către Termica cu 116 lei pe gicacalorie, acesta fiind cel mai mic preţ de producere şi comercializare din ţară. Prin contractul tripartit semnat între Bioenergy, Primărie şi Termica, tariful de 116 lei fiind menţinut pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune a centralei, care s-a petrecut în toamna lui 2013. În intervalul scurs de atunci, centrala pe biomasă a funcţionat la capacitate maximă pe durata sezonului rece, când sunt în lucru toate cele 4 cazane. Tot la capacitatea maximă, dar în regim de vară, cu doar 2 cazane, s-a funcţionat în sezonul călduros, perioadă în care este asigurată doar apa caldă necesară consumatorilor din municipiul Suceava. Un lucru foarte important de menţionat, impactul asupra mediului a acestei centrale este unul foarte, foarte mic. Astfel, în comparaţie cu normele de mediu permise pentru societatea noastră, emisiile maxime legale măsurate - prin măsurători lunare în centrală – sunt de 3 până la 5 ori mai mici.
- Din câte înţeleg, pe fondul venirii frigului, prelungirea negocierilor pentru desemnarea noului operator de transport şi distribuţie constituie un real semnal de alarmă?
- Problema mare pe care o avem noi se referă la aceea că am livrat energie termică pe tot parcursul anilor 2014 şi 2015 societăţii Termica, firmă care a intrat în faliment, şi de la care avem de recuperat, în momentul de faţă, 22 de milioane de lei. Termica fiind în faliment, ne-am înscris la masa credală, sperând să putem recupera măcar o parte din aceşti bani. Ceea ce ne îngrijorează este că nu s-a anunţat rezultatul negocierilor pentru atribuirea serviciului de transport şi distribuire a energie termice. După cum se ştie, au participat 3 firme, şi deşi trebuia făcut public încă de acum două săptămâni, câştigătorul nu este cunoscut nici în prezent. Este un aspect foarte important, deoarece, după cunoaşterea acestuia, încă într-o lună de zile trebuie dată o hotărâre de Consiliu Local pentru validarea noului prestator, încă o lună sunt aşteptate posibilele contestaţii, iar abia mai apoi se poate face contractul între noi, Bioenergy, producătorul de energie termică şi societatea care va câştiga serviciul de transport şi distribuire a agentului termic. Acest lucru ne pune pe gânduri, deoarece, peste o lună de zile, trebuie să începem să livrăm şi căldură în municipiul Suceava. Suntem pregătiţi pentru acest lucru, avem un anumit stoc de biomasă care ne asigură funcţionarea în prima parte a iernii, însă faptul că nu cunoaştem agentul economic căruia să îi vindem căldura, şi de la care trebuie să ne recuperăm banii, este un motiv serios de îngrijorare pentru noi.
- Producătorul Bioenergy, dar şi Thermonet, participantă la negocieri au un acţionar comun, Adrem Invest. Credeţi că ar fi mai bine dacă atât producerea, cât şi transportul agentului termic ar funcţiona în sistem integrat?
- Aşa cum noi, la ora actuală, avem cel mai mic preţ din ţară la producerea energiei termice, tot aşa putem asigura cel mai mic tarif pentru transportul şi distribuirea acesteia. Bineînţeles, doar în condiţiile în care am fi desemnaţi în acest sens. Procesul de stabilire a noului operator este în curs, nu ştiu care este rezultatul, însă după părerea mea, cea mai bună soluţie este ca noi să operăm atât producerea energiei termice, cât şi transportul şi distribuţia, garantând cele mai mic tarif integrat din ţară.
- De altfel, acesta nu este singurul avantaj al prestării integrate a celor două activităţi complementare.
- Din toate punctele de vedere, desfăşurarea celor două activităţi în regimul la care faceţi referire reprezintă un lucru foarte bun. Noi eram pregătiţi ca imediat, până în iarnă, să facem o serie de investiţii în reţele, la început cu bani puţini, însă cu efecte deosebite pentru populaţie. Ca exemplu, aş putea menţiona amenajarea, între punctele termice şi blocurile de locuinţe, a conductelor de retur pentru apă caldă. Astfel, atunci când consumatorii vor deschide robinetul, apa caldă va curge instantaneu, fără a mai aştepta jumătatea de oră pentru ca aceasta să se încălzească. De asemenea, aveam prevăzute o serie de automatizări în punctele termice care nu necesitau mari cheltuieli, însă cu beneficii importante. Însă, deocamdată, prelungirea nepermis de mult a negocierilor din cadrul comisiei de negociere desemnată de Consiliul Local încurcă un pic lucrurile.
- Anotimpul friguros se apropie, în ce stadiu este constituirea stocurilor de biomasă?
- A trecut aproape o iarnă întreagă în care, şi pe banii noştri, în bună măsură, am asigurat încălzirea şi apa caldă menajeră în municipiul Suceava. Însă aceasta nu se mai poate întâmpla şi în iarna care se apropie, dar sperăm că un câştigător serios al negocierilor va putea să facă lucrurile să meargă foarte bine. Avem încheiate contracte cu peste 100 de furnizori de biomasă, aceştia fiind în măsură să ne asigure necesarul de combustibil pe tot parcursul anului. Nu sunt probleme nici în ceea ce priveşte aprovizionarea, nici cu plăţile către furnizori, pe care noi le facem cu regularitate de ceas, chiar şi în condiţiile în care Termica întârzie cu achitarea măcar a unor sume din datoria restantă de 22 de milioane de lei. Primăria nu a dat niciodată vreun leu, direct către Bioenergy, ci acordă subvenţii, pentru diferenţa de tarif, societăţii care prestează transportul şi distribuţia. Bineînţeles că nouă ne-ar fi de ajutor o sumă de bani pentru constituirea unui stoc mai mare, însă Bionenergy nu face decât să încaseze contravaloarea energiei termice vândute pentru apa caldă şi căldura ajunse la locuitorii municipiului Suceava, neavând parte de vreun ajutor nerambursabil.

Citeşte şi: Dublu campion mondial la Taekwondo: „Nu poţi trăi din acest sport, îl practici doar în timpul liber” 

Lidia DIACONU

- Din punctul dumneavoastră de vedere şi al activităţii firmei pe care o reprezentaţi, care sunt perspectivele pentru noul sezon rece?
- Eu cred că, şi în această iarnă, Bioenergy Suceava va asigura necesarul de căldură a municipiului, la capacitatea pe care o va solicita societatea de transport şi distribuţie. Apa caldă şi căldura vor fi îndestulătoare, însă, pe de altă parte, sper ca Primăria şi firma care va câştiga licitaţia pentru această activitate să se comporte corect, în spiritul legii. Astfel, autorităţile locale trebuie să acorde subvenţia la timp, societatea de transport să-şi onoreze obligaţiile către Bioenergy, conform contractului încheiat, iar drept urmare, toată lumea va fi mulţumită de serviciul pe care îl prestăm în municipiul Suceava.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei