„Ca să faci muzică trebuie să-ţi cobori mintea la inimă”

default

Dimensiune font:

| 23-10-2014 06:00

Interviu cu muzicianul Andrei Argatu

„Folclorul românesc nu a murit”, aşa îi place lui Andrei Argatu să spună. El este cel care combină folclorul şi genurile de muzică modernă, reuşind astfel să aprindă inimile ascultătorilor. Dragostea faţă de folclor a început de când era mic. Argatu’, căci acesta este numele de scenă, a ajuns să fie cunoscut datorită frumoasei colaborări cu trupa Subcarpaţi, pe când era doar un adolescent de liceu. În 2012 Subcarpaţi a lansat primul său album făcut de un singur producător „Culese din Cartier – ARGATU’ volumul I”, iar la sfârşitul lui 2013 pe piaţa muzicală din România a apărut şi volumul II al albumului, urmând ca anul acesta să iasă şi volumul III. În cele două albume, Aragtu’ ridică folclorul la apogeul altor stiluri muzicale, precum drum and bass, glitch, dub, dubstep, grime şi chiar new wave. Pe lângă asta, Argatu’ creează atmosferă underground la multele evenimente atât din ţară, cât şi de peste hotare, inclusiv în America.

- De când te-ai apucat să faci muzică?
-
Am început să compun muzică de la vârsta de 8 ani. Eram copil. Văzând cum alţii practicau acest lucru , mi-am pus întrebarea Cât de greu poate fi oare să faci muzică? Aşa începe povestea mea în lumea muzicii.
- De unde te inspiri?
-
În ceea ce priveşte inspiraţia, asta o procur şi o capăt ascultând multă muzică şi când mă relaxez. Inspiraţie găseşti oriunde, trebuie doar să asculţi cu atenţie şi să îţi cobori mintea la inimă.
- Ce genuri muzicale abordezi?
-
De toate de la hip-hop, underground rap, jazz, funk, drum and bass, new wave, dub până la muzică simfonică.
- Cum a început colaborarea cu trupa Subcarpaţi?
-
Am ajuns să colaborez cu Subcarpaţi prin intermediul unui amic din Suceava care mi-a ascultat muzica şi mi-a sugerat să încerc ceva cu ei, iar albumul „Culese din Cartier – Argatu’ volumul I”, a reprezentat oportunitatea de a-mi face auzită muzica în toată ţara.
- Cum ai ajuns să combini muzica electronică cu folclorul?
-
Pur şi simplu a venit de la sine. Şi mesajul se înţelege direct: folclorul nu a murit.
- Care este idolul tău şi cum te-a influenţat?
-
Impropriu spus idol, nu am aşa ceva. În schimb, mi-a plăcut foarte mult şi încă îmi place muzica lui James Brown , Maceo Parker, Louis Armstrong, iar pe ceea ce fac eu, ar fi, ca şi producător, Dr.Dre.
 

Proiecte peste proiecte

- Primele tale două albume au fost ARGATU` din colecţia „Culese din Cartier”, ce mai urmează?
-
În curând va apărea Volumul III. Câte vor mai fi sau dacă vor mai fi după acesta, încă nu ştiu.
- Cât de greu e să te impui cu muzica de undergound având în vedere că piaţa e dominată de piese comerciale?
-
Nu mă interesează ce e pe piaţa. Eu nu fac asta pentru piaţă, ci pentru mine. E un mod de a mă elibera de anumite stări şi de a mă relaxa. Şi nu doresc să impun nimănui nimic.
- Ce vrei să mai aduci nou în ceea ce faci?
-
Asta rămâne de văzut. Nu ma pronunţ deocamdată.
- Ce poţi să ne spui despre proiectul „100 de Movile”?
-
„100 de Movile” este un film documentar ce are ca subiect principal folclorul, este despre originile noastre şi stă să se „nască” cât de curând. Oameni minunaţi şi frumoşi s-au ocupat de el. Au făcut şi fac în continuare o treabă minunată. Dar las publicul să vadă filmul când va fi gata şi să afle astfel răspunsul la această întrebare.
- Mai ai colaborări şi cu alţi artişti?
-
Am mai avut ceva colaborări şi în afară de Subcarpaţi, încă mai apar.
- Unde te pot asculta fanii, în afară de Youtube şi bineînţeles cei care şi-au cumpărat albumele?
-
Pe la festivaluri şi concerte în diferite oraşe. Ajungem cam peste tot, iar muzica noastră se găseşte pe www.subcarpati.com.
- A ajuns şi peste hotare muzica ta? Ai mixat în străinătate?
-
A ajuns departe. Au apărut câteva cereri până acum din Londra, Bulgaria, Franţa şi chiar America.
 

Viitor medic stomatalog

- Acum eşti student la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”. Cum reuşeşti să îmbini medicina şi muzica, având în vedere că ambele domenii sunt destul de solicitante?
-
Organizare de timp, cred. În timpul săptămânii acord atenţie facultăţii, iar prin weekend, într-o pauză, mai compun. Mă îndrept spre stomatologie.
- De ce nu ai urmat o şcoală de muzică?
-
Pentru că mi-e suficient şi sunt mulţumit cu cât am reuşit să învăţ pe cont propriu şi cu ce ştiu acum, adică, e de ajuns să „simţi” muzica, cât să poţi prinde o mică parte din.
- Ce vrei să faci mai departe, având în vedere că deja ai ajuns cunoscut, pe ce te vei axa mai mult: muzică sau stomatologie?
-
Nu ştiu. Nu vreau să îmi pronunţ viitorul pentru că nu îl ştiu. Prefer să îmi răspundă „el” la întrebarea aceasta, la momentul potrivit.
- Ce alte proiecte mai ai?
-
Momentan lucrez la „Culese din Cartier” prezintă ARGATU' - Volumul 3, unde voi încerca să adaug în catalogul albumului 21 de piese, un număr ce reprezintă vârsta pe care eu o împlinesc pe 1 decembrie. Lansarea albumului va avea loc în Bucureşti pe data de 28 decembrie anul acesta. De asemenea, va fi disponibil şi gratuit la download pe site-ul www.subcarpati.com. Concertele vor fi anunţate pe pagina Facebook.
A consemnat Lucia HACMAN

Andrei Argatu este din Fălticeni, judeţul Suceava, are 20 de ani şi este student la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi. A ajuns celebru încă de pe vremea când era elev la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din oraşul său natal.

Subcarpaţi este un proiect muzical demarat în 2010 de solistul trupei Şuie Paparude, MC Bean (Alexe Marius Andrei), care combină elemente din muzica electronică şi hip-hop cu influenţe din folclorul românesc. Genul muzical adoptat este descris drept folclor contemporan sau folclor underground şi constă în general în reinterpretări ale unor piese din folclorul românesc pe ritmuri moderne. În proiect au fost sau sunt implicaţi mai mulţi artişti precum Gnom (Raparta), DJ Limun din Timişoara, Mara şi Dragonu de la Specii, VJ Andri, DJ Power Pe Vinil, Vali Umbră, Argatu', Esqu, Georgiana Mănăilă din Bucureşti şi alţi colaboratori. De asemenea, proiectul este susţinut de zeci de trupe şi artişti: AFO, Geneza, Chimie, OCS, Dj Crissss şi nu numai. Trupa a fost descrisă în cotidianul britanic The Guardian drept:« un mix exploziv între vechi şi nou. E o combinaţie eclectică ce aduce împreună melancolia specifică pieselor folk româneşti şi cântecelor de unitate, instrumente tradiţionale şi ritmuri de trip-hop, dubstep, hip-hop şi dancehall».

Muzica de underground a început să prindă foarte bine la publicul din ţara noastră şi în special la tineri. Aceasta reprezintă o varietate de subgenuri muzicale, ce dezvoltă o mişcare subculturală, independent de vizibilitatea, aprecierea, sau promovarea comercială. Genurile de muzică underground cuprind de la muzica psihedelică din anii 1960, un gen ce ţine de contracultura hippie din SUA, până la punk-ul anticorporatist al anilor 1970 şi hip-hop-ul anilor 2000. În continuare se dezvoltă noi genuri.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei