1daniel sandru

Dimensiune font:

„Centenarul României, la nivelul unui program naţional, este ratat”

| 03-02-2018 04:01

 

Dialog cu prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Programului Centenar în cadrul Primăriei Iaşi

 

- Domnule profesor, cum arată România Mare la 100 de ani?

- Arată un pic mai mică pentru că am pierdut unele provincii pe care le-am câştigat în 1918. Arată ca o ţară care a reuşit să-şi desăvârşească statalitatea, care a petrecut ultima sută de ani cu succese şi eşecuri, ca oricare altă naţiune. Mă gândesc la faptul că în această sută de ani aproape jumătate a fost sub un regim totalitar, ale cărui sechele se văd şi astăzi. Este o ţară care trebuie să-şi redescopere identitatea din perspectiva istoriografică şi nu doar. Când am ajuns la Guvern, la Departamentul Centenar, în mod firesc a trebuit să văd dacă a existat un cadru deja reglementat dedicat Marelui Război şi, implict, Marii Uniri. Am găsit o hotărâre de Guvern din 2015, completată printr-o alta din 2016, în care erau redate evenimentele cuprinse în calendarul Marii Uniri. Cu mare surprindere, am constatat că Iaşul nu era amintit nicăieri. Nu era niciun eveniment prin care să se arate care a fost rolul Iaşului între anii 1916 şi 1918, o capitală a renaşterii speranţei. M-am pus pe treabă şi am obţinut o decizie a premierului Dacian Cioloş prin care se iniţia programul Centenar cu o serie de evenimente ce urmau să aibă loc la Iaşi şi care s-au şi întâmplat.

- Aţi vorbit despre rolul Iaşului şi vă invit să-l readucem în atenţia publicului. Cum îl putem poziţiona?

- Dacă nu ar fi fost Iaşul, nu ar fi existat momentul de la Alba Iulia. Avem momentul noiembrie 1916, când pierdem Capitala. Trupele germane, cele bulgare şi cele turceşti au intrat pe la sud de Dunăre, după dezastrul de la Turtucaia, care trebuia asumat de statul român. A fost un dezastru cauzat în primul rând de politicieni, de generalii armatei române de la acea vreme. România nu era deloc pregătită să intre în război. În perioada decembrie 1916-decembrie 1918, Iaşul devine Capitala României. Toate autorităţile statului român s-au retras la Iaşi, în frunte cu familia regală, Guvernul României, Adunarea Deputaţilor, Senatul, ministerele, Banca Naţională a României şi tezaurul. Iaşul a făcut un efort fenomenal în acea perioadă. Primarul Gheorghe Mârzescu, care deloc întâmplător a ajuns ulterior ministru al Agriculturii şi Domeniilor Statului, a gestionat o perioadă cumplită, cu o situaţie crâncenă. La Iaşi erau şi principalele consulate ale puterilor aliate. Şi tot aici au venit şi misiunile militare de sprijin, cea franceză şi americană.

- Toate acestea lucruri abia acum sunt redescoperite de unii...

- Da, pentru că istoriografia propagandistică a comunismului le-a dat la o parte. Din fericire, munca istoricilor este progresivă, dar aceste lucruri trebuie aduse în atenţia tuturor. Cred că tocmai instituirea unui program Centenar nu doar la Iaşi, ci şi la nivel naţional, ar trebui să vizeze această latură educaţională, în primul rând, altfel riscăm să pierdem un pariu important. Asta dincolo de faptul că am pierdut startul pentru Centenar. Riscăm să pierdem un pariu important, care este deasupra manifestărilor – momentul în care am putea spune povestea Marii Uniri tinerelor generaţíi. Marea Unire, dincolo de festivism şi de momentul pe care îl vom celebra pe 1 decembrie şi de tot ceea ce vom face în tot acest an, trebuie să fie un prilej de reflecţie.

- Mi-aţi anticipat întrebarea legată de tineri şi de copii. Cum îi veţi atrage ţinând cont că ei trăiesc în vremea gadgeturilor? Cum poate concura istoria cu jocurile de pe telefonul mobil, ori cu tableta? Credeţi că lecţía de istorie ar fi suficientă?

- Ca o primă metodă clasică se poate merge de campanii de informare în şcoli. De altfel, am aflat cu bucurie că şi Inspectoratul Şcolar a demarat un program Centenar dedicat şcolilor şi liceelor din judeţ. Pe de altă parte, trebuie să ne folosim şi de noile tehnologii care să le aducă în atenţie această memorie istorică pe care nu avem voie să o pierdem. În cadrul programului Centenar al Primăriei Iaşi avem prevăzut configurarea unei aplicaţii de telefonie mobilă pe aşa-numitul traseu istoric. Orice tânăr doreşte să afle, de exemplu, despre locul în care a funcţionat Senatul Românei se poate apropia cu telefonul mobil şi va primi într-o manieră imagologică, dar şi textuală, povestea imobilului. O altă formulă este cea a expoziţiilor pe care le putem itinera şi care se pot regăsi nu doar în muzee. Mi-am propus să mergem cu istoria la mall. Este important ca noi să facem primul pas, să mergem noi înspre ei.

- E o mare provocare să captaţi atenţia tinerilor.

- Este, dar este şi o datorie nu doar la nivel de instituţie a statului, ci şi la nivel din perspectiva şcolilor, care trebuie să pună umărul la acest efort. Anul trecut am organizat un concurs de desene dedicat Centenarului şi a avut succes. Au venit elevi nu doar din Iaşi, ci şi din judeţ. Ne gândim să extindem şi în alte judeţe ale Moldovei, încurajaţi de numărul mare de telefoane pe care le-am primit. Desenele s-au regăsit într-o expoziţie vernisată la Muzeul Municipal, unde au fost oferite şi premii. Am văzut lucrări extrem de frumoase, realizate de copii foarte talentaţi. Sunt mai multe modalităţi prin care putem atrage tinerii, inclusiv prin social media, avem şi o pagină de Facebook.

- Acţiunile sunt frumoase şi mă întreb cum veţi reuşi să atrageţi ieşeni din toate mediile sociale. Mediul academic este implicat, am văzut că şi şcolile, dar vorbim şi de restul populaţiei. Ce veţi face pentru ca fiecare ieşean să simtă importanţa Centenarului?

- Vorbeam de dimensiunea educaţională, dar există şi cea a evenimentelor organizate pentru public . Pe de o parte trebuie să înţelegem cu toţii că celebrarea Centenarului nu revine exclusiv ca responsabilitate autorităţilor publice, ci trebuie să fie a tuturor. Că rolul primordial îl au autorităţile, este altceva. Apoi Centenarul trebui să vizeze cel puţin trei dimensiuni -- una a memoriei instituţionalizate, de la zona militară şi până la cea academică ori cea care ţine de culte, putem avea comemorări, celebrări, marcări ale momentelor. O alta este cea educaţională, care trebuie să se adreseze tinerilor şi cea de-a treia este dimensiunea publică. Aici am putea avea, de exemplu acţiuni de reenactment. Sunt mai multe asociaţii în România. Una este Asociaţia Tradiţia Militară, cu care am lucrat când eram la Guvern. Ei pot repune în scenă istoria prin jocuri de luptă, de război, care pot atinge şi zona educaţională, şi cea a acţiunii publice. Au făcut un astfel de moment la Târgu Jiu şi a ieşit foarte bine. Ne dorim inclusiv să realizăm, pentru copiii de grădiniţă şi din ciclul primar, nişte figurine ce vor fi dedicate Centenarului şi pe . În ţară mai sunt doar trei fabrici de jucării şi vrem să găsim o cale de colaborare. La iniţiativa domnului primar (Mihai Chirica – n.r.) vom amenaja şi trei muzee în aer liber, în trei autobuze care vor fi vopsite în culorile drapelului. Vor avea un traseu itinerant nu doar prin ţară, ci şi la Chişinău şi Cernăuţi. Ne dorim să ajungem în 100 de oraşe.

- Centenarul a ratat startul, aţi afirmat anterior...

- Da şi spun asta pentru că ştiu, am lucrat la Departamentul Centenar, dar am urmărit acţiunile şi după ce am plecat prin demisie (1 februarie 2017 -n.r.). Când am primit învestitura ca secretar general de stat mi-am dat seama că este foarte târziu . Am fost mai multe intervenţii în care am spus că Centenarul deja a început. Marele păcat al nostru al românilor este că lăsăm lucrurile pe ultima sută de metri. Marea eroare în care au căzut şi cad în continuare nu numai politicienii, ci şi oameni de bună-credinţă este aceea de a se gândi, atunci când vine vorba despre Centenar, doar la data de 1 decembrie 1918, ceea ce este fals. Asta pe de o parte, spuneam încă de atunci că Centenarul a început, văzând şi experienţa altor state europene. Vă dau doar două exemple pe care le cunosc şi pe care le-am luat ca puncte de reper. Un exemplu este al Mission Du Centenaire, o structură sub autoritatea Guvernului Republicii Franceze ce a fost instituită încă din 2012 astfel încât să aibă la dispoziţie doi ani ca să pregătească marcarea participării Franţei la primul război mondial, început în 1914. De doi ani erau pregătiţi şi au pus la lucru o structură care funcţionează impecabil. O a doua se află în Marea Britanie, unde există un Comisaria al Guvernului Majestăţii Sale care deja a organizat anul trecut, pe 25 februarie, o întâlnire cu toate structurile similare din spaţiul european. Astfel de structuri au şi italienii, şi germanii, şi spaniolii. Cunosc aceste două exemple pentru că atât timp cât am fost secretar de stat am avut schimburi de experienţă cu ele. Oferind aceste două exemple şi bazându-mă şi pe experinţa de la Bucureşti, pot spune cu certitudine da, Centenarul României, la nivelul unui program naţional, este ratat. Nu avem un program naţional.

- Aţi lucrat totuşi la Departamentul Centenar al Guvernului. Cum au decurs lucrurile acolo?

- Departamentul a fost instituit în iulie 2016, am fost numit, prin decizia primului ministru Daniel Cioloș, ca şi coordonator al acestei structuri la o lună de la înfiinţare. Am luat totul de la zero - de la regulamentul de organizare și până la constituirea fişelor de post şi configurarea echipei. Voiam să pun repede lucrurile în mişcare. Putem spune că în perioada 9 august 2016-1 februarie 2017. Am formulat punctul de vedere al Guvernului. Am adus proiectului de lege privind centenarul un amendament prin care propuneam ca oraşelor Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia, în ordine cronologică, să li ce confere numele de oraşe ale memoriei , cu bugete specifice alocate acestor administraţii pentru a putea derula evenimente. Mai multe decât atât, propuneam în acel proiect de lege ca la Iaşi şi Alba Iulia, exceptând Bucureştiul, să se regăsească un comisar guvernamental care se se ocupe de respectarea programului Centenar. Am dus legea până în faza de plen, am prezentat-o. Era la punctul 19 pe ordinea de zi spre a fi votată, dar dl Dragnea a oprit votarea la punctul 17. În noua legislatură au măcelărit-o, iar acum este contestată la Curtea Constituţională pe motiv absolut corecte. Spre exemplu, în titlul legii se spune Legea Centenarului Marii Uniri şi a războiului de reîntregire a neamului (1916-1918). Aici este o greşeală pentru că războiul de reîntregire a neamului se termină pe 5 august 1919, când se retrag trupele române de la Budapesta. Nu avem, aşadar, o lege a Centenarului.

- Vă pare rău că aţi demisionat?

- Doar dintr-un singur punct de vedere, că acest proiect nu a continuat. În rest, aş face acelaşi lucru, mai ales că situaţia s-a înrăutăţit din perspectiva raporturilor pe care guvernarea şi coaliţia majoritară le au cu principiile statului de drept şi democratice. Pentru ca totuşi programul să fie bătut în cuie ar mai fi trebuit doar ca toată documentaţia lăsată de mine să fie pună cap la cap şi să fie finalizate unele dezbateri

- Aţi adus la Iaşi experienţa dvs de la Bucureşti.

- Multă lume mi-a spus că totul răul e spre bine, că este bine că am plecat de la Bucureşti şi că este bine că am venit la Iaşi, unde pot pune programul în aplicare. Un prim pas l-am făcut încă de la la Bucureşti, Constatând că Iaşul nu are niciun rol, am obţinut să obţin o decizie a premierului prin care programul Centenar se deschidea cu o serie de manifestări în Capitala Moldovei. Nu ştiu cât a câştigat oraşul prin prezenţa mea în această misiune, dar ce vă pot spune este că a fost foarte onorantă invitaţia domnului primar de a coordona acest program la Iaşi. Am lucrat împreună cu un Consiliu Director, cu reprezentanţi ai Academiei Române, ai instituţiilor academice, în care am invitat reprezentanţii tuturor partidelor care au membri în Consiliul Local, inclusiv consilierul independent.

- Dacă ar fi să ne imaginăm România viitoare, cum v-ar plăcea să arate ţara în care să crească copiii dvs şi nu doar?

- Ca o ţară a normalităţii, în care fiecare să-şi facă treaba cu responsabilitate, în care să existe respect pentru sine, pentru ceilalţi şi pentru istorie, în care să fie un sistem educaţional coerent, fără şcoli cu toaleta în curte, fără spitale unde lumea se duce ca să moară, cu infrastructură. O ţară civilizată, cu oameni responsabili.

A consemnat Maura ANGHEL

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași – Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agro - industrială, (tip “ferm[ creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice – Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 379.562 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc – Valoare de piață lei – fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 306.153 2 – Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 78.300 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 54.527 Licitațiile vor avea loc în data de 08,15,22 și 29.06.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud.Iași, Complex de Birouri ”NH BUSINESS”, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA – pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar decshis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”
18/08/2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată in infiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din Romania, la inceputul anului 2018, se află ...

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas
15/08/2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător in Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi   - Domnule Muraru, ati spus la un ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
03/08/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”
18/07/2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi - Domnule Buruiană, in ...

 

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...