1daniel sandru

Dimensiune font:

„Centenarul României, la nivelul unui program naţional, este ratat”

| 03-02-2018 04:01

 

Dialog cu prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Programului Centenar în cadrul Primăriei Iaşi

 

- Domnule profesor, cum arată România Mare la 100 de ani?

- Arată un pic mai mică pentru că am pierdut unele provincii pe care le-am câştigat în 1918. Arată ca o ţară care a reuşit să-şi desăvârşească statalitatea, care a petrecut ultima sută de ani cu succese şi eşecuri, ca oricare altă naţiune. Mă gândesc la faptul că în această sută de ani aproape jumătate a fost sub un regim totalitar, ale cărui sechele se văd şi astăzi. Este o ţară care trebuie să-şi redescopere identitatea din perspectiva istoriografică şi nu doar. Când am ajuns la Guvern, la Departamentul Centenar, în mod firesc a trebuit să văd dacă a existat un cadru deja reglementat dedicat Marelui Război şi, implict, Marii Uniri. Am găsit o hotărâre de Guvern din 2015, completată printr-o alta din 2016, în care erau redate evenimentele cuprinse în calendarul Marii Uniri. Cu mare surprindere, am constatat că Iaşul nu era amintit nicăieri. Nu era niciun eveniment prin care să se arate care a fost rolul Iaşului între anii 1916 şi 1918, o capitală a renaşterii speranţei. M-am pus pe treabă şi am obţinut o decizie a premierului Dacian Cioloş prin care se iniţia programul Centenar cu o serie de evenimente ce urmau să aibă loc la Iaşi şi care s-au şi întâmplat.

- Aţi vorbit despre rolul Iaşului şi vă invit să-l readucem în atenţia publicului. Cum îl putem poziţiona?

- Dacă nu ar fi fost Iaşul, nu ar fi existat momentul de la Alba Iulia. Avem momentul noiembrie 1916, când pierdem Capitala. Trupele germane, cele bulgare şi cele turceşti au intrat pe la sud de Dunăre, după dezastrul de la Turtucaia, care trebuia asumat de statul român. A fost un dezastru cauzat în primul rând de politicieni, de generalii armatei române de la acea vreme. România nu era deloc pregătită să intre în război. În perioada decembrie 1916-decembrie 1918, Iaşul devine Capitala României. Toate autorităţile statului român s-au retras la Iaşi, în frunte cu familia regală, Guvernul României, Adunarea Deputaţilor, Senatul, ministerele, Banca Naţională a României şi tezaurul. Iaşul a făcut un efort fenomenal în acea perioadă. Primarul Gheorghe Mârzescu, care deloc întâmplător a ajuns ulterior ministru al Agriculturii şi Domeniilor Statului, a gestionat o perioadă cumplită, cu o situaţie crâncenă. La Iaşi erau şi principalele consulate ale puterilor aliate. Şi tot aici au venit şi misiunile militare de sprijin, cea franceză şi americană.

- Toate acestea lucruri abia acum sunt redescoperite de unii...

- Da, pentru că istoriografia propagandistică a comunismului le-a dat la o parte. Din fericire, munca istoricilor este progresivă, dar aceste lucruri trebuie aduse în atenţia tuturor. Cred că tocmai instituirea unui program Centenar nu doar la Iaşi, ci şi la nivel naţional, ar trebui să vizeze această latură educaţională, în primul rând, altfel riscăm să pierdem un pariu important. Asta dincolo de faptul că am pierdut startul pentru Centenar. Riscăm să pierdem un pariu important, care este deasupra manifestărilor – momentul în care am putea spune povestea Marii Uniri tinerelor generaţíi. Marea Unire, dincolo de festivism şi de momentul pe care îl vom celebra pe 1 decembrie şi de tot ceea ce vom face în tot acest an, trebuie să fie un prilej de reflecţie.

- Mi-aţi anticipat întrebarea legată de tineri şi de copii. Cum îi veţi atrage ţinând cont că ei trăiesc în vremea gadgeturilor? Cum poate concura istoria cu jocurile de pe telefonul mobil, ori cu tableta? Credeţi că lecţía de istorie ar fi suficientă?

- Ca o primă metodă clasică se poate merge de campanii de informare în şcoli. De altfel, am aflat cu bucurie că şi Inspectoratul Şcolar a demarat un program Centenar dedicat şcolilor şi liceelor din judeţ. Pe de altă parte, trebuie să ne folosim şi de noile tehnologii care să le aducă în atenţie această memorie istorică pe care nu avem voie să o pierdem. În cadrul programului Centenar al Primăriei Iaşi avem prevăzut configurarea unei aplicaţii de telefonie mobilă pe aşa-numitul traseu istoric. Orice tânăr doreşte să afle, de exemplu, despre locul în care a funcţionat Senatul Românei se poate apropia cu telefonul mobil şi va primi într-o manieră imagologică, dar şi textuală, povestea imobilului. O altă formulă este cea a expoziţiilor pe care le putem itinera şi care se pot regăsi nu doar în muzee. Mi-am propus să mergem cu istoria la mall. Este important ca noi să facem primul pas, să mergem noi înspre ei.

- E o mare provocare să captaţi atenţia tinerilor.

- Este, dar este şi o datorie nu doar la nivel de instituţie a statului, ci şi la nivel din perspectiva şcolilor, care trebuie să pună umărul la acest efort. Anul trecut am organizat un concurs de desene dedicat Centenarului şi a avut succes. Au venit elevi nu doar din Iaşi, ci şi din judeţ. Ne gândim să extindem şi în alte judeţe ale Moldovei, încurajaţi de numărul mare de telefoane pe care le-am primit. Desenele s-au regăsit într-o expoziţie vernisată la Muzeul Municipal, unde au fost oferite şi premii. Am văzut lucrări extrem de frumoase, realizate de copii foarte talentaţi. Sunt mai multe modalităţi prin care putem atrage tinerii, inclusiv prin social media, avem şi o pagină de Facebook.

- Acţiunile sunt frumoase şi mă întreb cum veţi reuşi să atrageţi ieşeni din toate mediile sociale. Mediul academic este implicat, am văzut că şi şcolile, dar vorbim şi de restul populaţiei. Ce veţi face pentru ca fiecare ieşean să simtă importanţa Centenarului?

- Vorbeam de dimensiunea educaţională, dar există şi cea a evenimentelor organizate pentru public . Pe de o parte trebuie să înţelegem cu toţii că celebrarea Centenarului nu revine exclusiv ca responsabilitate autorităţilor publice, ci trebuie să fie a tuturor. Că rolul primordial îl au autorităţile, este altceva. Apoi Centenarul trebui să vizeze cel puţin trei dimensiuni -- una a memoriei instituţionalizate, de la zona militară şi până la cea academică ori cea care ţine de culte, putem avea comemorări, celebrări, marcări ale momentelor. O alta este cea educaţională, care trebuie să se adreseze tinerilor şi cea de-a treia este dimensiunea publică. Aici am putea avea, de exemplu acţiuni de reenactment. Sunt mai multe asociaţii în România. Una este Asociaţia Tradiţia Militară, cu care am lucrat când eram la Guvern. Ei pot repune în scenă istoria prin jocuri de luptă, de război, care pot atinge şi zona educaţională, şi cea a acţiunii publice. Au făcut un astfel de moment la Târgu Jiu şi a ieşit foarte bine. Ne dorim inclusiv să realizăm, pentru copiii de grădiniţă şi din ciclul primar, nişte figurine ce vor fi dedicate Centenarului şi pe . În ţară mai sunt doar trei fabrici de jucării şi vrem să găsim o cale de colaborare. La iniţiativa domnului primar (Mihai Chirica – n.r.) vom amenaja şi trei muzee în aer liber, în trei autobuze care vor fi vopsite în culorile drapelului. Vor avea un traseu itinerant nu doar prin ţară, ci şi la Chişinău şi Cernăuţi. Ne dorim să ajungem în 100 de oraşe.

- Centenarul a ratat startul, aţi afirmat anterior...

- Da şi spun asta pentru că ştiu, am lucrat la Departamentul Centenar, dar am urmărit acţiunile şi după ce am plecat prin demisie (1 februarie 2017 -n.r.). Când am primit învestitura ca secretar general de stat mi-am dat seama că este foarte târziu . Am fost mai multe intervenţii în care am spus că Centenarul deja a început. Marele păcat al nostru al românilor este că lăsăm lucrurile pe ultima sută de metri. Marea eroare în care au căzut şi cad în continuare nu numai politicienii, ci şi oameni de bună-credinţă este aceea de a se gândi, atunci când vine vorba despre Centenar, doar la data de 1 decembrie 1918, ceea ce este fals. Asta pe de o parte, spuneam încă de atunci că Centenarul a început, văzând şi experienţa altor state europene. Vă dau doar două exemple pe care le cunosc şi pe care le-am luat ca puncte de reper. Un exemplu este al Mission Du Centenaire, o structură sub autoritatea Guvernului Republicii Franceze ce a fost instituită încă din 2012 astfel încât să aibă la dispoziţie doi ani ca să pregătească marcarea participării Franţei la primul război mondial, început în 1914. De doi ani erau pregătiţi şi au pus la lucru o structură care funcţionează impecabil. O a doua se află în Marea Britanie, unde există un Comisaria al Guvernului Majestăţii Sale care deja a organizat anul trecut, pe 25 februarie, o întâlnire cu toate structurile similare din spaţiul european. Astfel de structuri au şi italienii, şi germanii, şi spaniolii. Cunosc aceste două exemple pentru că atât timp cât am fost secretar de stat am avut schimburi de experienţă cu ele. Oferind aceste două exemple şi bazându-mă şi pe experinţa de la Bucureşti, pot spune cu certitudine da, Centenarul României, la nivelul unui program naţional, este ratat. Nu avem un program naţional.

- Aţi lucrat totuşi la Departamentul Centenar al Guvernului. Cum au decurs lucrurile acolo?

- Departamentul a fost instituit în iulie 2016, am fost numit, prin decizia primului ministru Daniel Cioloș, ca şi coordonator al acestei structuri la o lună de la înfiinţare. Am luat totul de la zero - de la regulamentul de organizare și până la constituirea fişelor de post şi configurarea echipei. Voiam să pun repede lucrurile în mişcare. Putem spune că în perioada 9 august 2016-1 februarie 2017. Am formulat punctul de vedere al Guvernului. Am adus proiectului de lege privind centenarul un amendament prin care propuneam ca oraşelor Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia, în ordine cronologică, să li ce confere numele de oraşe ale memoriei , cu bugete specifice alocate acestor administraţii pentru a putea derula evenimente. Mai multe decât atât, propuneam în acel proiect de lege ca la Iaşi şi Alba Iulia, exceptând Bucureştiul, să se regăsească un comisar guvernamental care se se ocupe de respectarea programului Centenar. Am dus legea până în faza de plen, am prezentat-o. Era la punctul 19 pe ordinea de zi spre a fi votată, dar dl Dragnea a oprit votarea la punctul 17. În noua legislatură au măcelărit-o, iar acum este contestată la Curtea Constituţională pe motiv absolut corecte. Spre exemplu, în titlul legii se spune Legea Centenarului Marii Uniri şi a războiului de reîntregire a neamului (1916-1918). Aici este o greşeală pentru că războiul de reîntregire a neamului se termină pe 5 august 1919, când se retrag trupele române de la Budapesta. Nu avem, aşadar, o lege a Centenarului.

- Vă pare rău că aţi demisionat?

- Doar dintr-un singur punct de vedere, că acest proiect nu a continuat. În rest, aş face acelaşi lucru, mai ales că situaţia s-a înrăutăţit din perspectiva raporturilor pe care guvernarea şi coaliţia majoritară le au cu principiile statului de drept şi democratice. Pentru ca totuşi programul să fie bătut în cuie ar mai fi trebuit doar ca toată documentaţia lăsată de mine să fie pună cap la cap şi să fie finalizate unele dezbateri

- Aţi adus la Iaşi experienţa dvs de la Bucureşti.

- Multă lume mi-a spus că totul răul e spre bine, că este bine că am plecat de la Bucureşti şi că este bine că am venit la Iaşi, unde pot pune programul în aplicare. Un prim pas l-am făcut încă de la la Bucureşti, Constatând că Iaşul nu are niciun rol, am obţinut să obţin o decizie a premierului prin care programul Centenar se deschidea cu o serie de manifestări în Capitala Moldovei. Nu ştiu cât a câştigat oraşul prin prezenţa mea în această misiune, dar ce vă pot spune este că a fost foarte onorantă invitaţia domnului primar de a coordona acest program la Iaşi. Am lucrat împreună cu un Consiliu Director, cu reprezentanţi ai Academiei Române, ai instituţiilor academice, în care am invitat reprezentanţii tuturor partidelor care au membri în Consiliul Local, inclusiv consilierul independent.

- Dacă ar fi să ne imaginăm România viitoare, cum v-ar plăcea să arate ţara în care să crească copiii dvs şi nu doar?

- Ca o ţară a normalităţii, în care fiecare să-şi facă treaba cu responsabilitate, în care să existe respect pentru sine, pentru ceilalţi şi pentru istorie, în care să fie un sistem educaţional coerent, fără şcoli cu toaleta în curte, fără spitale unde lumea se duce ca să moară, cu infrastructură. O ţară civilizată, cu oameni responsabili.

A consemnat Maura ANGHEL

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip “ferma creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice– Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 303.650 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc. – Preț de pornire lei - fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 244.922 2 – Vidanjă TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 62.640 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 43.622 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 09, 16, 23 și 29.11.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA– pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru reprezentantul societății cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiune) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL anunţă în datele de 9.11.2018; 23.11.2018; 7.12.2018; 21.12.2018; orele 12.00, organizarea la sediul lichidatorului din Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanul, cam. 13-14, a licitaţiilor publice cu strigare pentru debitoarea SC ALFINCOOL SA, situată în Iaşi, str. Platou Abator nr. 5, vânzarea pe ansamblu imobiliar din Iaşi, str. Abator nr. 5 format din: Teren 21200 mp pe care sunt edificate construcţii: C1 Post trafo nr. inventar 3131 C3 Cabină Poartă nr. inventar 1518 C4 Cabină basculă nr. inventar 5112 C5 Anexă depozit nr. inventar 1504 C6 Depozit spirt vrac nr. inventar 1504 C7 Atelier preparare P+2E nr. inventar 1518 C8 Atelier îmbuteliere P+1E nr. inventar 1520 C9 Depozit produse finite nr. inventar 1522 C10 Hală fabricaţie P+2E nr. inventar 1501 C11 Staţie hidrofor nr. inventar 1523 C12 Atelier+Garaje+Magazii nr. inventar 1523 C13 Depozit cereal nr. inventar 1411 C14 Depozit carburanţi nr. inventar 1517 C15 Pavilion administrative nr. inventar 1502 Pe teren sunt edificate şi alte constructii (depozit borhotformat din cistern, depozit de brut-cisterne, birouri desfacere, puţ apă şi pompe, beci, staţie epurare) neintabulate care au fost luate în considerare în evaluarea proprietăţii. Preţul de vânzare al ansamblului imobiliar - 1.109.000 euro fără TVA. Prețul se va achita la echivalentul în lei din ziua efectuării plăţii. Cei interesaţi se vor adresa la sediul lichidatorului sau la tel. mobil 0774006236; 0723366786; 0747059149.
Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Darex Trade S.R.L., cu sediul social în sat Letea Veche, comuna Letea Veche, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 308, jud. Bacău C.U.I. 30442730 nr. de înreg. O.R.C. J 04/684/2012, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței nr. 243/12.04.2018, pronunţată de Tribunalul Bacău, în dosarul nr. 3761/110/2017, anunţă scoaterea la vânzare, individual, prin licitaţie publică cu strigare la data de 12.11.2018, ora 13.00, în conformitate cu Strategia de vânzare aprobată de adunarea creditorilor în şedinţa din data de 20.09.2018 şi cu prevederile Legii nr. 85/2014, a activelor societăţii debitoare, după cum urmează: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.*) SEMIREMORCĂ, CAROSERIA CAMION CU PRELATĂ, MARCA SCHMITZ, TIP S01, AN FABRICAŢIE 1996, NR. IDENTIFICARE WSMS6080000079206, BC-07-PSS, MASA PROPRIE 6960 KG, MASA MAX. ADMISIBILĂ 39000 KG, – 9.760,00 lei – 9.760,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.11.2018, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în data de 12.11.2018, ora 13.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale strategiei de vânzare aprobată de adunarea creditorilor din data de 20.09.2018. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, până la data de 11.11.2018, ora 13.00, documente prevăzute în caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–13.00, până pe data de 11.11.2018, ora 13.00, în baza unei programări prealabile. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0758049901, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail secretariat@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
VÂNZARE HOTEL TRAIAN - IAȘI Subscrisele, BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. și CASA DE INSOLVENȚĂ RAVA S.P.R.L. - FILIALA BUCUREȘTI, desemnate, în Consorțiu, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei TURISM MOLDOVA S.A., prin Încheierea de ședință nr. 198/19.09.2017, pronunțată în Dosarul nr. 7658/99/2014, de către Tribunalul Iași - Secția a II-a Civilă, organizează în data de 14.11.2018, ora 15:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din București, Str. Învingătorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, ședința de licitație publică cu strigare pentru vânzarea Pachetului de active compus din: (i) Teren intravilan în suprafață de 2.442 mp, (ii) Construcție – GrandHotel Traian (situat pe 5 nivele – subsol, parter, mezanin și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată de 6.612,92 mp), (iii) Teren intravilan în suprafață de 92 mp, (iv) Bunuri mobile ce se regăsesc în incinta Hotelului și care deservesc activitatea hotelieră. Complexul Hotelier „Grand Hotel Traian” este amplasat în Iași, Piața Unirii, nr. 1, jud. Iași. Amplasarea Hotelului asigură o deschidere favorabilă atât la strada Arcu – Cuza Vodă (artera de acces), Str. Alexandru Lăpușneanul (artera laterală), cât și la Piața Unirii – zona pietonală reprezentativă pentru municipiul Iași. Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul Gustave Eiffel, iar construcția hotelului a fost finalizată în anul 1882, acesta fiind monument istoric și funcționând ca hotel clasificat de 4*. Hotelul dispune de 68 de camere, 3 Săli de conferință (Creangă, Eminescu și Caragiale) cu o capacitate totală de 500 locuri, i) restaurant - Restaurant Traian, ii) bar – London Pub și iii) cramă. Nivelul mediu al gradului de ocupare al hotelului, aferent ultimilor 3 ani, este de aproximativ 73%. Prețul de pornire a licitației este de 5.550.000 EUR, exclusiv TVA. Ofertanții care doresc să participe la licitație trebuie să depună la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel mai târziu cu două zile lucrătoare înainte de organizarea ședinței de licitație, până la ora 16:00, documentele specificate în cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achiziționat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 5.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar în contul unic de insolvență al societății TURISM MOLDOVA S.A., pe baza facturii comunicate de lichidatorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numărul 021/3199476 sau 0372724485, e-mail: bucuresti@rava.ro sau business.restructuring@bdo.ro
„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Fără fonduri europene, Iaşul ar fi fost un oraş anost”
23/09/2018 09:10

  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezintă ieşenilor viziunea sa legată de fondurile europene, de viitorul oraşului pe care il administrează   *Trebuia să fim cel puţin cu jumă ...

 

„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”
18/08/2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată in infiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din Romania, la inceputul anului 2018, se află ...

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas
15/08/2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător in Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi   - Domnule Muraru, ati spus la un ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
03/08/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”
18/07/2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi - Domnule Buruiană, in ...

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...