Irina-Margareta Nistor1
Irina-Margareta Nistor alături de Cristian Mungiu
Irina-Margareta Nistor3

Dimensiune font:

„Cinematografia ne face să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte”

| 25-05-2017 04:49

 Cunoscută drept Vocea filmelor, Irina-Margareta Nistor a început să dubleze pelicule în perioada comunistă, lucru ce era interzis şi pe care l-a făcut fără vreo teamă. Acum este ambasador de festival, critic de film şi chiar actor de teatru, despre toate acestea proiecte inedite a vorbit pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.

 

Ambasador cultural al Festivalului Serile Filmului Românesc de trei ani şi prezentă la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului, Irina-Margareta Nistor a acordat un interviu cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” în care a povestit despre importanţa cinematografiei, despre experienţele cele mai plăcute ori cele mai puţin plăcute din carieră şi despre cum ar trebui să procedeze regizorii ca să scoată filme care prind la public.

 

- De ce credeţi că este tendinţa românilor de a merge la filme străine, în locul celor româneşti?
- Pentru că regizorii fac filme pentru festival, nu fac filme care să intereseze publicul.

- Foarte puţini creatori de filme se mai gândesc la cum ar reacţiona oamenii sau la ce le-ar plăcea.
- E o fractură care se produce între lumile astea, în schimb, în America, de exemplu, se fac nişte studii de piaţă. Dacă e un film adresat adolescenţilor sau categoriei 19-25 de ani sau 19-35, cât o mai fi. Se face o proiecţie înainte de a fi gata filmul, se vede la ce se reacţionează, la ce nu se reacţionează, scenele la care nu prea reacţionează publicul se mai taie, se scurtează; la ce moment al filmului se uită lumea la ceas. Ori la noi nu. Şi mă tem că şi dacă ar face ar zice „eee, am avut un public prost. Era foarte bună scena!”. Eu îmi aduc aminte cum au făcut la „Balanţa”, cu Maia Morgenstern: a existat o variantă lungă, la care a insistat foarte mult domnul Pintilie (n.r. Lucian Pintilie, regizor), şi o variantă scurtată de francezi şi mult mai inteligibilă. Totuşi, în România au rulat amândouă.

- Şi care a prins cel mai bine la public?
- Cealaltă era mult mai logică şi mai bine organizată.

- Vorbeam cu Dorian Boguţă despre umor în filme şi în viaţa de zi cu zi, despre cum ne face el să trecem peste unele greutăţi.
- Umorul, de multe ori, cel puţin în ultima vreme, este buruienos, fără perdea, vulgar şi, deşi lor li se pare că prinde la public, el nu prinde. Umorul vulgar nu funcţionează şi chiar dacă râde, lumea râde jenată. Din păcate, informaţia asta nu ajunge până la creator. Ei nu stau într-o ţară cu public obişnuit, e o premieră, nu se duc aşa, cum se ducea Cuza prin pieţe să vadă ce zic oamenii. Eu aşa aş face. Sau în orice caz, cum e „Chuck Norris vs Comunism”, chiar dacă nu l-am făcut eu, stau la absolut toate proiecţiile, oriunde se difuzează, ca să văd la ce reacţionează lumea, la ce nu reacţionează. Publicul este diferit şi în funcţie de sală, de regiune, dar poţi să-ţi faci o idee.

- Care este rolul cinematografiei?
- Să ne facă să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte. În principiu, mintea noastră aşa funcţionează, ne identificăm mereu cu unul dintre personaje şi îi trăim viaţa timp de o oră şi jumătate, două, trei, chiar dacă nu recunoaştem niciodată.

- Regizorul Cristian Mungiu spunea că „odată cu experienţa îţi pierzi inocenţa”. Ce părere aveţi dumneavoastră despre asta?
- Nu aş putea spune că este neapărat aşa. Cel puţin în cazul lui nu e valabil. El are un tip de inocenţă care funcţionează în continuare. Şi modest. El e născut într-o zonă ideală, să nu uităm că e la doi paşi de Bojdeuca lui Ion Creangă. Mă rog, Ion Creangă, aşa cum mi-l imaginez eu, şi nu neapărat din filmul de aseară (n.r. Un bulgăre de humă, proiectat la SFR vineri, 12 mai), care mi-l arăta cam mitocan, aşa. Eu prefer să rămân cu imaginea mea frumoasă despre el. Aşa cum există actori sau regizori pe care îi admir şi nu vreau să îi văd în viaţa de zi cu zi, ca să-mi schimb impresia. E un anumit tip de magie, aşa cum nu-mi place niciodată să ştiu reţeta la o prăjitură, ci vreau doar s-o mănânc.


Irina-Margareta Nistor, alături de Cristian Mungiu, la SFR

- Aţi mers la cinema cu idei preconcepute?
- Da! Şi mi-au fost împrăştiate. De exemplu, la prima parte din „Gardienii Galaxiei”, care după trailer mi s-a părut o prostie, dar apoi am văzut prima parte şi mi-a plăcut la nebunie, iar partea a doua mi se pare şi mai nostimă.

- Dacă nu v-a plăcut trailerul, de ce aţi mers la proiecţie?
- Eu trebuie să merg, oricum, la toate. Şi singura mea răzbunare e că dacă îmi fură trei ore din viaţă, pot să-l fac praf după aia.

- Şi oamenii chiar vă iau în seamă...
- Nu ştiu dacă mă iau neapărat în seamă. Sunt cei care funcţionează cu ce spun eu şi atunci vor merge sau se vor scuti de nişte mizerii şi sunt ăilalţi care dimpotrivă or să meargă la alea la care le-am zis să nu meargă. Eu am observat că reclama negativă funcţionează cel mai bine. De câte ori zici „mamă, ce prost e!”, de atâtea ori se duc oamenii să vadă dacă au cu ce să te contrazică. Asta o avem toţi în sânge, dacă nu ne înfrânează nimeni.

- Care este filmul pe care l-aţi văzut de cele mai multe ori?
- Casablanca. Nu am numărat de câte ori... e o replică în „Chuck Norris vs Comunism”, când spune ăla că a văzut Top Gun de 38 de ori.

- Aţi văzut Casablanca de mai mult de 38 de ori?
- S-ar putea, dar ideea e că de fiecare dată descoperi ceva nou. Asta e formidabil când e un film foarte mare. Şi nu sunt de acord cu ce spunea Nae Caranfil mai devreme, că lumea nu s-ar mai duce să vadă Pe aripile vântului încă o dată, dar eu cred că s-ar duce.

- Aşa cum mulţi spun că nu mai vor să vadă Titanic încă o dată.
- Ba da. Sunt 20 de ani de atunci şi filmul ăsta încă se dă. Contează perioada în care l-ai văzut, ca să descoperi ceva nou la el mereu. Îl conotezi şi zici „a, în perioada aia eram îndrăgostită de cutare” sau „în perioada aia mi-am luat diploma” sau „în perioada aia am pierdut pe cineva”. Practic, când îl revezi te trimite înapoi în perioada în care l-ai văzut prima dată. La Titanic îmi aduc aminte că era la două zile după ce mama mea se operase de cataractă şi îl invitasem şi pe doctorul care o operase şi care, când a văzut-o în sală, mi-a zis că nu i s-a întâmplat niciodată să opereze pe cineva şi la două zile să fie în sală, la film. Mi-amintesc perfect. Chit că doctorului nu i-a plăcut filmul şi am zis că „Doamne, de aia s-a făcut doctor, că nu ştie să fie romantic!”

- Sunteţi cunoscută. Nu vă este dor de perioada în care eraţi mai puţin oprită pe stradă?
- Deloc! Mie îmi place chiar foarte tare, îmi place să fac poze.

- Care este cea mai mare gafă din carieră?
- Cred că sunt mai multe. Una a fost „dată” alaltăieri: fragmentul de când traduceam în direct în seara în care a câştigat Mungiu Palmes d'Or, când am zis „ce mă bucură remarca asta pentru cinematograful francez”, în loc să zic „pentru cinematograful românesc”. N-a mârâit nimeni în sală, eu m-am auzit când am zis. Aşa e când traduci foarte repede. Psihanaliştii ar fi zis că e un gest ratat şi că, de fapt, mi-aş fi dorit ca filmul românesc să fie la fel de important ca filmul francez, ceea ce între timp s-a întâmplat.

- Când v-aţi depăşit cel mai tare limitele?
- Când traduceam o carte despre arta actorului şi a trebuit să dictez 72 de ore fără oprire, ca să pot să respect un deadline. Am schimbat trei dactilografe şi am reuşit să respect deadline-ul, că altfel mă dădeau în judecată că n-aş fi terminat la timp. Eu oricum dorm puţin noaptea. Prefer să mai văd un film, decât să dorm.

 

- Cel mai preţios sfat primit de la părinţi?
- „Să nu minţi, că e de prost gust”. 

 

- Aveţi un cinematograf acasă sau vreţi să vă faceţi? Cum ar arăta?
- Vreau să-mi transform casa într-unul. Ar fi afară 30 de locuri, înăuntru 60. Aş muta pianul, de sus în sufragerie, biblioteca de cinema aş aduce-o jos, după care sper că aş avea lume, să vadă filme rare. Nanni Moretti are un cinema la Roma, numai că el are o casă mult mai mare, şi dă floricele, zahăr torte... Eu aş da o îngheţată foarte fină. Pe care aş face-o eu, că nu o face nimeni, fiindcă se face în şapte zile, din cinci culori. E singurul lucru pe care ştiu şi eu să-l fac, da' îl fac rar. Bunica mea şi mama mea găteau foarte bine, eu nu. În afară de asta şi de o cafea, nu prea ştiu să fac mare lucru. A, şi o salată de fructe, din 23 de fructe – multe. De revelion o fac, de aia sunt foarte invitată de revelion, datorită salatei.

- Nu aţi regretat niciodată că nu ştiţi să faceţi mâncare?
- Am regretat, dar regreţi degeaba. Eu regret şi că nu ştiu să cânt la pian, da'... Am încercat odată, după ce s-a prăpădit mama, să fac un şerbet, care pe vremuri îmi ieşea, oarecum. Mă rog, şi nu mi-a ieşit şi-atâta am plâns, iar atunci am zis că nu mai încerc să fac nimic, că nici măcar un şerbet nu am fost în stare să fac. Nu vreau să mă mai enervez suplimentar, că eu şi-aşa mă enervez foarte rar, dar atunci m-am enervat tare.

- Care e proiectul de suflet?
- Primul este să iasă cinema-ul.

- Cum s-ar numi?
- Poate Vox, dacă n-o fi vreo altul cu acelaşi nume, sau poa' să-i zică Vocea Filmului. Revenind la proiecte, ar fi al doilea – am început nişte proiecte cu muzică de film, un happening cu Vlad Agachi. Şi mai joc 53 de spectacole, două le-am jucat deja, mai avem încă 51, cu Cris Simion, care şi ea visează să-şi construiască un teatru. Şi noi o ajutăm. Joc cu nişte actori adevăraţi pe lângă mine, dar am şi eu un rol; sunt vocea de la radio şi port un tricou pe care scrie the voice. Până acum am jucat la Godot şi la Metropolis, iar pe 30 o să mergem la Călăraşi. Piesa se numeşte „AAA”, dar tre' s-o vezi ca să-ţi dai seama cine sunt cei trei A. Este o poveste despre diverse cupluri, poveşti de dragoste, pe care le comentează vocea de la radio.

- Care este cea mai bizară întâmplare din viaţa dumneavoastră?
- ... n-aş şti. Nu ştiu. Dar în viaţa mea se întâmplă multe coincidenţe. Un exemplu de coincidenţă bizară, dar o bizarerie foarte frumoasă: a fost aniversarea mea rotundă, că am făcut 60 de ani. Acum vreo lună şi ceva mi-au zis că la Underground mi se pregăteşte o petrecere... Surpriză, fireşte. În noaptea de 10 spre 11. În noaptea de 10 spre 11 era născută mama mea, fiinţa pe care am iubit-o cel mai tare pe lumea asta, numai că lumea nu ştia lucrul ăsta. Plus că a fost o seară splendidă.

- Cea mai frumoasă întâmplare din viaţa dumneavoastră?
- Când am mers la Festivalul de Psihanaliză şi Film, la Londra, unde am pus o întrebare şi Ilinca Călugăreanu a recunoscut vocea mea, s-a dus şi le-a spus prietenilor ei şi au îndrumat-o să facă un film. Aşa a făcut „Chuck Norris vs Comunism”, iar de aici a început o călătorie frumoasă.

- Ce aromă sau gust vă duce cu gândul la copilărie?
- Oul de ciocolată cu pralină de casă, făcut de mama de Paşti, şi care la mijloc avea, întotdeauna, o surpriză. De cele mai multe ori, o bijuterie.

A consemnat Larisa LAZĂR

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
„Incultura îi face pe foarte mulţi oameni politici să fie ineficienţi”
20/01/2018 05:15

Impresionant, acesta ar fi cuvantul cu care aş putea descrie dialogul purtat cu prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, membru al Academiei Romane. Revenit la Iaşi, unde a vernisaj o expoziţie dedicată arhitec ...

„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...

 „Când leul şi tigrul ies la vânătoare, e bine ca animalele mici să rămână în vizuine”
30/12/2017 07:00

- Domnule profesor, lumea se intreabă din ce in ce mai des despre locul in care ar trebui să ne poziţionăm, in actualul context politic internaţional, marcat de tensiuni de tot felul. Ce ar fi de reţinut, ...

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...