„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”

default

Dimensiune font:

| 24-03-2018 04:45

 

Dialog cu Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj

 

 

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj în anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei” o scurtă „radiografie”, sinceră şi tristă, a sportului românesc de performanţă. Se cere mult, atât de la Guvern şi minister, cât şi de la românul simplu, care intona cu mândrie imnul naţional chiar în faţa televizorului, acasă la el. Era motiv de mândrie, se trăia intens momentul şi competiţia, sportivii erau ai noştri. Sportul se confruntă de ani de zile cu probleme majore, de la finanţare la infrastructură şi cu toate acestea încă există rezultate.

- Campionatul Naţional de Canotaj Ergometru a reunit la Piatra Neamţ aproape 300 de sportivi, printre care şi campioni mondiali. Atmosfera a fost incendiară în Sala Ceahlăul... Sportul şi competiţia încă aduc oamenii în sălile de sport!

- Nu este pentru prima dată când la Piatra Neamţ organizăm un campionat naţional de ergometru. Sincer, mi-ar fi plăcut să organizăm şi un campionat pe apă, însă, din nefericire lungimea Lacului Bâtca Doamnei nu permite. Am venit în acest an, vom veni şi anul viitor, când Clubul Sportiv Ceahlăul va împlini 100 de ani de existenţă. Vom avea un centenar prelungit şi vreau să mulţumesc autorităţilor pentru sprijinul acordat. Sportul este un domeniu frumos, care îţi dă multe satisfacţii. Prin acest campionat, federaţia a spart gheaţa competiţiilor din 2018.

Nu mai găsim medici care să vină şi să stea cu sportivii în cantonament

- Loturile olimpice au început deja pregătirile pentru europene şi mondiale. Fetele au venit din Spania, iar băieţii sunt în Italia. La noi, acasă este destul de greu cu aceste sesiuni de pregătire, deoarece natura nu permite.

Lotul olimpic masculin se află la pregătire, până la jumătatea lunii aprilie, în Italia, la apă caldă. Noi nu ne permitem să avem pauze atât de lungi, să nu ieşim pe apă, să nu vadă antrenorii exact unde se situează sportivii, pentru că asta este unitatea de măsură. Îi veţi vedea la campionatele europene şi la mondiale. Îmbucurător pentru mine, ca preşedinte şi federaţie, este faptul că avem rezultate la toate categoriile de vârstă şi asta ne dă speranţă că Jocurile Olimpice pot arăta altfel pentru noi. Mă bucur că am început să avem rezultate şi la băieţi, având în vedere că au fost multe ediţii ale Jocurilor Olimpice de când băieţii noştri nu au mai scos capul în elita mondială, dar prin aducerea antrenorului italian Antonio Colamonici la cârma lotului se văd progrese mari. A reuşit să le schimbe mentalitatea, să le dea încredere că pot şi ei să aibă rezultate şi se pot bate cu elita mondială, a reuşit să facă acel declic şi să atacăm podiumul european şi mondial. Pentru mine este un lucru extraordinar, că am altă stare de a mă lupta pentru ei. Sincer, vremurile sunt foarte grele.

- Şi cum reuşiţi să vă descurcaţi?

- Mulţi spun că Federaţia Română de Canotaj are cel mai mare buget. Are un buget mare comparativ cu ceilalţi, dar să nu uităm că în canotaj stai 11 luni din 12 în pregătire. Gândiţi-vă numai finanţarea pe zi a sportivului, ce înseamnă masă, casă, suplimente, vitaminizare şi aşa mai departe? Ori 11 luni, sunt mulţi bani. Nici nu vreau să mă gândesc! Mi-aş dori ca sportul românesc să fie finanţat altfel! Mi-aş dori să ştiu ce se doreşte de la sportul românesc, probabil atunci vom şti şi noi încotro să ne ducem! Se doresc rezultate, pretenţiile sunt mari. Avem n exemple, când marile puteri investesc în sport. Îi vedem cum vin în competiţii, cu ce suprastructură, iar noi avem un doctor, un maseur şi acolo o trusă medicală care să asigure, în caz de nevoie maximă, acordarea primului ajutor. Este greu să te baţi în condiţiile astea! Ne trebuie cercetare, ne trebuie medicină sportivă, în primul rând ne trebuie medici. Avem loturi care sunt descoperite din punctul acesta de vedere. Nu mai găsim medici care să vină şi să stea cu sportivii în cantonament, să se cunoască unii pe alţii, pentru că în sport apar probleme la orice oră şi atunci când nu ai un cadru medical specializat, care să fie acolo, recuperarea este mult mai grea. Şi în aceste condiţii, încercăm să ţinem capul sus, să mergem înainte, fiind demonstrat prin rezultatele sportivilor că am descoperit o aşa zisă reţetă a succesului.

- Baze sportive moderne sunt foarte puţine. Există săli de sport care nu au văzut un strat proaspăt de var de mulţi ani, ce să mai vorbim de aparatură, mai ales la nivel local unde priorităţile autorităţilor sunt altele, nu sportul şi sănătatea copiilor noştri. Dacă e să vorbim de performanţă, deja se cere prea mult?

Trebuie să ştim ce ne dorim de la sportul românesc! Dacă ne dorim înaltă performanţă şi dorim să ne bucurăm de rezultatele sportivilor români, trebuie să ne implicăm cu toţi. Un sportiv, pentru a se simţi împlinit, trebuie să treacă prin toate etapele intermediare, de la astfel de competiţii naţionale şi până la europene, mondiale şi competiţia supremă Jocurile Olimpice. Pentru a face mai mult, trebuie să prioritizăm nişte lucruri, uşor-uşor. Nu poţi să scoţi un campion de pe o zi pe alta sau de pe un an pe altul. Dar, investind, făcând o strategie a sportului şi nu doar pe hârtie, ci şi faptic, cu siguranţă lucrurile vor începe să se mişte. La ora actuală, România are 75 de federaţii, bugetul este care este. Noi am ţinut un campionat naţional şi într-o sală care arăta groaznic. Eu ca şi ministru, am ocupat aceasta funcţie în 2015, normal că ştiam care sunt nevoile şi am zis să ajut, dar gândiţi-vă câte săli sunt în toate judeţele, şi câţi au avut norocul celor de la Neamţ. Dacă aplici strategia poţi într-un an să faci 10 săli, iar într-un ciclu olimpic poţi trece prin toate aceste săli de sport. Întrebarea mea este: ce se doreşte de la mine ca preşedinte de federaţie? Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii; dacă nu se doreşte...atunci ne descurcăm cu ce avem! 75 de federaţii care doresc finanţare, cu un buget fix pe care îl ai, pe cine să mulţumeşti ? Este foarte greu! De aici pleacă, în lanţ, toate problemele.

Am ajuns de nu avem pe cine urca în avion

- La un moment dat, sportul de masă devenise o prioritate, iar campania „Campionii României” desfăşurată de direcţiile judeţene de tineret şi sport în unităţile de învăţământ are succes. Totuşi, rezultatele se lasă aşteptate.

- În mandatul meu de ministru al Sportului am iniţiat două proiecte, „Campion în şcoală” şi „România în mişcare”. Cel de al doilea reprezintă vechea Daciadă. Noi fugim de trecut, dar oricât am vrea să-l ocolim ne lovim de el şi cred că nici nu ar trebui să fugim. Trebuie să luăm ce a fost bun şi să adaptăm, pentru că Daciada, practic, nu se mai poate reedita pentru că instituţiile statului nu mai corespund şi au intervenit multe probleme, iar „România în mişcare” era pe modelul Daciadei, să îi scoatem din casă pe copii, pe părinţi. Faptul că mulţi copii nu vin la sport este şi din cauza părinţilor. Am avut cazuri când antrenorii au fost în selecţii, iar părinţii au spus că nu îşi pot lăsa copii să facă sport pentru că nu îi mai ajută nimeni acasă. Fiecare am plecat de acasă şi am plecat către un trai mai bun, iar părintele dacă îşi iubeşte copilul nu ar trebui să îl lege de casă, ci pur şi simplu, să îl lase să zboare. Cred că părintele ar trebui să îi dea drumul copilului să plece către sport şi performanţă. Cele două campanii ar fi trebui să se organizeze la nivel local. După ce am predat cele două proiecte, în momentul finalizării mandatului de ministru al sportului, acestea au suferit modificări. La „România în mişcare” nu s-a mai întâmplat nimic, iar la „Campion în şcoală” s-au adus modificări. Eu am trecut prin şcoli să văd cum se desfăşoară o astfel de oră, la şcoală, liceu şi universitate, şi am constatat că dacă în alte state sportul universitar are un mare rol în producerea de campioni, la noi, în România, doar în anul întâi la universitate se poate întâmpla, deoarece numai în primul an studenţii fac sport. Mai departe nu există această oră în programă. Şi atunci, cum să avem campioni dacă sunt aceste rupturi?

- Poate se pune şi problema financiară, a unei recompense imediate, a unei recunoaşteri imediate?

Dacă aştepţi o recompensă imediată este foarte greu să ajungi să faci performanţă. Recompensa financiară este legată de rezultat. Dacă îţi doreşti să pui mâna pe acea medalie, cu siguranţă că fără să te gândeşti la partea financiară, ajungi sus. Important este ca numărul acestor copii să fie mare. Selecţia să fie făcută în aşa fel încât chiar cei mai buni să te reprezinte şi atunci nu ai cum să nu te bucuri de succes. Programa şcolară nu se face nici în luna noiembrie şi nici nu se termină în decembrie. Programa şcolară ar trebui făcută cel puţin pe un ciclu olimpic. Nu mai zic de cluburile sportive şcolare, care nici nu sunt bugetate la început de an. Profesorul are normă. Pe el nu îl interesează să facă performanţă. Pentru el e important să demonstreze că face sport cu cei de pe listă, să fie normat şi pontat, iar la sfârşit de lună să primească salariu. Nu au fonduri pentru a duce copiii în competiţii. Şi aici apar CSM-urile.

- Sportivul trebuie legitimat...

- Sportivul trebuie legitimat, iar cluburile se bat în cruce şi aşa am găsit legitimaţi aceeaşi sportivi la mai multe cluburi. În 2016, am avut curiozitatea să văd câţi sportivi avem. Erau 125.000 pe toate disciplinele. Separat, la fotbal, cluburile au raportat 125.000-150.000 . Când s-a făcut baza naţională de date a ieşit o situaţie reală. Cluburile nu puteau înregistra un sportiv pe mai multe entităţi, că sistemul te rejecta şi aşa am văzut cum numărul a scăzut foarte mult, ajungând la vreo 50.000 de sportivi legitimaţi. Acum nu ştiu. A crescut numărul? Eu cred că a scăzut! Mai este curios cineva să vadă situaţia exactă? Suspectă este şi o altă situaţie. Numărul sportivilor scade, dar numărul cluburilor private creşte. Toate aceste aspecte nu aduc medalii, ci, din contra, ne iau şi atunci ajungem la rezultatele pe care le avem. Nu este de vină sportivul X sau Z că nu a obţinut medalii şi din cauza lui România a ajuns pe locul 47 în clasamentul olimpic pe medalii, când, pe vremea mea, ce bine era că ne situam pe 11, pe 12 şi pe 16. Atunci nu încăpeam în avioane şi se făcea selecţie cei mai buni din cei mai buni. Acum, am ajuns de nu avem pe cine urca în avion şi mă întreb, cum va arăta delegaţia peste 4 ani, dacă nu facem nimic?

Trebuie fixate nişte priorităţi, trebuie investit şi după aceea să aştepţi rezultatele

- În ultimii ani, lupta pentru finanţate şi rezultatele tot mai slabe au scos în faţă o altă faţă a românului, nu tocmai plăcută, aceea de a terfeli sportivii dacă au perioade mai proaste. Când obţin medalii sunt eroi naţionali, când nu au rezultate nimeni nu se mai gândeşte la aspectele secundare, din spatele acestuia, iar vinovat e doar sportivul.

- Este foarte uşor să arăţi cu degetul, o dată la patru ani. Am văzut ce tragedie a fost la ultimele Jocuri Olimpice, ce frământări au fost în cele trei săptămâni, mai ales când medaliile au apărut la sfârşitul celei de a doua. Toată lumea era nemulţumită, toată lumea critica pe toată lumea. Sportivii simt. Nu mai au încrederea aia că pot să reuşească. Nu este suficient! Hai să nu mai ajungem în situaţia aia! Trebuie fixate nişte priorităţi, trebuie investit şi după aceea să aştepţi rezultatele, iar la ora actuală, clar, nu se doreşte! Şi mai avem o problemă. Avem cazuri în care sportivi aflaţi la o vârstă fragedă, având în vedere că am făcut sport până la 40 de ani, se lasă de performanţă la 25-26 de ani. Se retrag din activitate şi din nefericire, nu îi putem opri şi nici nu privesc înapoi, hotărăsc să facă altceva. Pierderea este enormă, având în vedere că după Jocurile Olimpice de la Rio s-au retras trei sportive, alte trei au plecat în 2017 şi sper să nu mai pierdem. Printre acestea se numără Irina Dorneanu, Laura Oprea, Mihaela Petrila şi Adelina Boguş, dar sper să nu mai plece nimeni, pentru că este enorm de greu să înlocuieşti sportivele cu experienţă, chiar dacă în spate avem sportive cu rezultate la competiţiile pentru juniori.

A consemnat Gianina BUFTEA

 

Elisabeta Lipă deţine un palmares impresionant, obţinând cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1984 la Los Angeles - dublu vâsle, Barcelona 1992 - simplu, Atlanta 1996 - 8+1, Sydney 2000 - 8+1, Atena 2004 - 8+1; două de argint la Seul 1988 - dublu vâsle şi Barcelona, 1992 - dublu vâsle, precum şi una de bronz la Seul 1988 - 4 vâsle. De asemenea, a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial din 1989, în proba de schif simplu şi alte opt medalii de argint în 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1991, 1994, 1994 şi 2003, precum şi trei de bronz, în 1982, 1983 şi 1984. Elisabeta Lipă este primul canotor care a câştigat vreodată 6 medalii olimpice, primul canotor care a câştigat vreodată 7 medalii olimpice şi primul canotor care a câştigat vreodată 8 medalii olimpice. Totodată, este cea mai în vârstă canotoare care să câştige aurul olimpic la 35 de ani, performanţă repetată şi la 39 de ani. Deţine recordul de 20 de ani între câştigarea a 2 medalii olimpice de aur.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei