„Din scris s-a trăit şi se mai trăieşte, dar în alte ţări”

default

Dimensiune font:

| 24-10-2013 13:57

 * interviu cu scriitorul Constantin Munteanu, vicepreşedintele Societăţii Scriitorilor Neamţ

- Cum se vede lumea cărţilor din perspectiva scriitorului?
- Se spune că fie administraţia locală fie statul, în general, investeşte în cultură. Termenul este total greşit pentru că în cultura scrisă nu s-a investit nimic din 1989 încoace. Ca o glumă, pot spune că singura instituţie care oferă o anume facilitate este Direcţia Penitenciarelor care reduce pedeapsa unui puşcăriaş dacă scrie o carte, atât cât prevede litera legii.
- Mai este încurajată lectura în vremurile actuale?
- În ceea ce priveşte dragostea de lectură, nu numai că nu este încurajată, dar eu cred că este o atmosferă descurajantă în actuala conjunctură în România. În lume, o singură ţară are o instituţie care încurajează cultura, arta lecturii. Este vorba de Brazilia, unde unui puşcăriaş se reduce pedeapsa cu patru zile dacă citeşte o carte, dar nu mai mult de 40-48 de zile pe an. Nu putem să luăm cele două lucruri spuse de mine ca pe o glumă, ci ca pe strictă realitate, pentru că. în ceea ce priveşte investiţia în cultură, încurajarea lecturii începe să moară, odată cu restructurarea învăţământului. Şcoala din etapa actuală este în degringoladă, o şcoală supusă mereu unor noi şi noi schimbări. Am impresia că fiecare ministru sau partid care ajunge la guvernare vrea să-şi lase amprenta, dar mai degrabă are ambiţia, orgoliul vanitatea, de a zice că el face lucruri mai bune decât precedentul. De 23 de ani, de la Revoluţie încoace, nu am auzit odată spunându-se «Vom continua ceea ce a început guvernarea precedentă».
- Se spune că internetul este una din cauzele pentru care nu se mai citeşte ca altădată.
- Lectura unei cărţi se face în tihnă. Vorbeam despre şcoală, spuneam nu numai că nu încurajează lectura, dar cred că prin atitudinea pe care o are faţă de carte, faţă de lectură în general, îi îndepărtează pe copii de frumuseţea şi plăcerea lecturii. Sigur, la ora actuală, se pot citi cărţi şi pe tabletă, dar totuşi, internetul nu poate înlocui cartea. Lectura rămâne fundamentul instrucţiei şi baza pentru viitoarea educaţie.
- Care este condiţia scriitorului în România?
- Condiţia scriitorului român s-a deteriorat. Nu poţi să faci un cor dintr-o sumă de primadone. Fiecare scriitor crede că este solistul numărul unu, unii chiar sunt, dar spiritul de breaslă există pe grupuri mici numite cenacluri, prietenii, uneori găşti şi altele de genul acesta, care nu fac întotdeauna cinste literaturii. O anume grupare poate fi avangardistă, se dovedeşte benefică sau nu, depinde de structura celor care o compun.
- Se poate trăi din scris la noi ?
- Ca meserie, nu se poate. Îmi pare rău că mai sunt voci care spun că nu poţi trăi din scris. Eu am să spun altfel: din scris s-a trăit şi se mai trăieşte, dar în alte ţări. În România, s-a trăit foarte bine din scris odată. După 1994, când piaţa de carte românească a început să fie invadată de subproduse din străinătate, lucrurile au început să se schimbe.
- Şi totuşi, scriitorii se încăpăţânează să publice.
- Aşa este. Aş spune, mai degrabă, că este ceva de sorginte genetică pentru că se încăpăţânează să scrie în continuare, într-o lume ostilă, tot aşa cum privighetoarea se încăpăţânează să cânte. Ea va încânta urechea ţăranului, dar niciodată nu va coborî în bătătura acestuia să mănânce alături de găini şi de raţe. Este menirea scriitorului, bucuria lui este să vadă rodul său în mâna cititorului, pe urmă începe să-şi pună probleme ce a scris, dacă a meritat timpul pierdut. Eu cred că un autor trebuie să fie revoltat de ceea ce se întâmplă în aceste vremuri, şi să poată pună pe hârtie această revoltă.
- Dar ce se va întâmpla cu cei care iubesc lectura, dar nu-şi permit să cumpere o carte decât o dată pe lună?
- Cartea va deveni un lux accesibil, dar nefolosibil, pentru că în condiţiile actuale, suntem invadaţi din două direcţii. Una este audiovizualul, care a mâncat aproape în întregime timpul liber al omului, iar a doua sunt subprodusele din străinătate, care se numesc cărţi. Am aflat, la o discuţie cu scriitorii, că Franţa are un procent limitat de import de cărţi. Editorul care vrea să depăşească acest procent este sancţionat prin faptul că trebuie să plătească impozite şi taxe foarte mari. Este ceea ce la noi se întâmplă cu agricultura. Se pune problema că nu putem vinde produsele noastre agricole de foarte bună calitate, pentru că suntem invadaţi de supraproducţia din exterior. La fel suntem şi în domeniul cărţii. După anii '90-' 94, vrând-nevrând, audiovizualul ne răpeşte timpul. Din păcate, imaginea filmată a poveştii nu-ţi mai lasă partea de fantezie, nu mai ai imaginaţie, nu mai poţi să creezi. Cartea te formează ca om, de aceea spuneam că şcoala este vinovată prin faptul că nu impune o lectură mult mai vastă şi de bună calitate copiilor, ci îi lasă să-şi mănânce timpul liber cu lucruri care nu îi formează deloc. Ba, dimpotrivă, ceea ce ne oferă televiziunea, este de multe ori distructiv. Nu sunt primul care o spun că televiziunile îi formează într-un mod îndoielnic.
- Ce ar fi de făcut?
- Dreptul de a scrie, de a munci nu ni-l poate lua nimeni. Uniunea Scriitorilor este un patronat, toţi suntem patroni pe pagina albă. Nouă ne trebuie un manager de o aşa calitate încât să deschidă toate porţile oricărui guvern şi să poată să-i convingă că trebuie investit foarte puţin în cultură. Un procent mic care poate însemna mult pentru literatură. Cu o investiţie foarte mică se obţine un profit foarte mare. Îmi amintesc că un scriitor a avut o întâlnire cu. la Emil Boc şi, din vorbă în vorbă, acesta a întrebat câţi bani ar trebui pentru a salva revistele literare, iar scriitorul a răspuns: mult mai puţin decât s-a cheltuit cu celebra scenă a doamnei Ritzi. Sigur, toţi vor spune că acum nu avem alimente, medicamente şi alte lucruri foarte importante. Dar, să nu uităm că în istorie, noi dăinuim prin cultura poporului român, nu prin internet. Evoluăm din punct de vedre economic, industrial, dar este cu totul altceva. Dacă boierii au făcut avere exploatând ţăranii, ca să spunem drept, au avut totuşi intuiţia să lase ceva în domeniul culturii. Până şi celebrii fanarioţi au lăsat ceva. Or, la ora actuală sunt oameni care au distrus un munte întreg de granit, dar nu au lăsat în spaţiul respectiv nimic, nu s-au îndurat să cumpere măcar câteva cărţi pentru un şcolar.
- Şi ca o concluzie...
- Aştept acei oameni de o anume inteligenţă, care pot să înţeleagă că fără literatură e greu să spui că perioada pe care o traversăm va rămâne în istorie. Putem să aducem, aşa cum am mai spus, orice: de la avioane de luptă la castraveţi. Fac această comparaţie pentru că UE ne dă fonduri să facem drumuri, investeşte în creşterea melcilor, vacilor, în cultura castraveţilor… Ideea este că orice se poate importa, mai puţin literatură română. Ce am fi noi la ora actuală, dacă nu am avea poeziile lui Eminescu, dacă nu am avea Baltagul?
Ingrid Ciofoaia


Scriitorul Constantin Munteanu s-a născut pe 26 octombrie 1945, satul Fedeleşeni, comuna Strunga, judeţul Iaşi.
În 1964, a absolvit Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iaşi, iar cinci ani mai târziu, în 1969, şi-a încheiat studiile la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti. A lucrat la Combinatul de Fire şi Fibre Sintetice din Săvineşti, apoi a fost director al Bibliotecii Judeţene Neamţ, preşedinte al CPUN al municipiului Piatra-Neamţ, consilier şef al Inspectoratului pentru Cultură al Judeţului Neamţ şi din nou la SC Fibrex SA – Săvineşti.
Debutul editorial a avut loc în 1976, cu romanul „Zaruri de cretă”. În acelaşi an, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 1993 este membru al Uniunii Cineaştilor.



„Atât timp cât vor mai exista oameni inimoşi care să mai scrie şi care să dorească să ţină o carte în mână, ea nu va dispărea, va deveni un obiect de lux. Spre asta tindem. Atunci când vrem să ascultăm un concert mergem, plătim un bilet, şi suntem într-un univers de o anume eleganţă, ţinută intelectuală. La fel va fi şi cu cartea - va fi un obiect de lux, ce va sta la loc de cinste în casa unui om, deşi, la ora actuală, se întâmplă ca majoritatea caselor celor care se numesc intelectuali, să nu mai existe bibliotecă. Este ca şi cum ai intra într-un om şi nu ai vedea sufletul. Eu, dacă intru într-o casă şi nu văd o bibliotecă, spun că acea locuinţă nu are suflet” – Constantin Munteanu 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei