„În acest an am avut peste 150.000 de turişti, iar numărul acestora este în creştere”

default

Dimensiune font:

| 17-12-2014 06:00

Interviu cu Ştefan Şilochi, primarul oraşului Târgu Ocna

Amplasat în sud-vestul judeţului Bacău, oraşul Târgu Ocna este o încântare pentru cei ce-l vizitează, prin frumuseţea peisajelor şi bogăţia istorică. Declarat în anul 2002 staţiune turistică de interes naţional şi obţinând în 2013 statutul de staţiune balneoclimatică, oraşul este recunoscut prin izvoarele minerale a căror apă tratează afecţiunile aparatului locomotor şi prin Mina Salina, în sanatoriul căreia s-au tratat sute de mii de bolnavi de astm. Primarul oraşului Târgu Ocna, Ştefan Şilochi, militează pentru dezvoltarea oraşului şi pentru promovarea acestuia ca staţiune turistică, acesta fiind principala axă de dezvoltare pe care autorităţile se concentrează.

 


- Care este cel mai mare proiect pe care îl aveţi în desfăşurare în acest moment?
- Cel mai mare proiect pe care îl avem acum în oraş este cel de extindere a sistemului de canalizare. Avem practic 27 de kilometri de canalizare pe mai multe străzi ale oraşului. Este un proiect amplu, cu o valoare de 12 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. 8 la sută din finanţare este asigurată de Compania Regională de Apă Bacău, iar noi avem o cofinanţare de 3 la sută. Această lucrare a început în vara acestui an şi are termenul de finalizare sfârşitul anului 2015. Tot prin acest proiect, din fonduri europene, urmează să fie realizată şi o staţie de epurare, valoarea acesteia fiind de 4 milioane de euro. Noi am pus terenul la dispoziţie, în zona în care s-a aflat şi staţia noastră veche de epurare, în acest moment fiind în faza de predare a acestuia. Şi în acest caz, termenul de execuţie al lucrărilor este tot finalul anul 2015.


- Care sunt străzile ce vor fi reabilitate în viitorul apropiat?
- Avem în proiect reabilitarea a patru kilometri de străzi. Acestea sunt strada Avram Iancu, strada Ştefan Constantinescu, strada care duce la Mina Salina- Pârâul Vâlcica şi Poet Ion Gramada. Aceste străzi asigură un trafic mai bun spre importantele zone turistice, precum Salina şi spre baza de tratament din Parcul Măgura. Valoarea acestor lucrări este de aproximativ 3.000.000 de lei, cofinanţarea din partea Primăriei fiind de două procente din lucrare. În acest moment avem proiectarea făcută, vom desfăşura licitaţia de achiziţie publică a acestor lucrări şi cum ne va permite timpul vom trece la execuţia lor.


- În ce constă colaborarea Primăriei cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Bacău pentru realizarea lacului de agrement din Parcul Măgura?
- Este un proiect care are ca subiect amenajarea lacului care a apărut în zona Parcului Măgura, supranumit de locuitorii oraşului „Lacul fără fund”. Vrem practic să îl transformăm într-un lac de agrement şi într-o zonă de tratament, pentru că apa de acolo este sărată. Noi am comandat un studiu pentru acest proiect, în acest moment fiind făcute cinci foraje de hidro-observaţii, de unde se iau probe de salinitate, se verifică nivelul gropii, pentru a stabili ce lucrări trebuie executate pentru transformarea în lac de agrement. Prin colaborarea cu CJ Bacău, acesta din urmă va asigura 80 la sută din valoarea lucrării, iar noi vom veni cu 20 la sută din bani.


- Există un drum judeţean ce tranzitează oraşul şi care va beneficia de reabilitare. Care sunt indicatorii economici ai acestei lucrări?
- Tot în colaborare cu CJ Bacău va fi reabilitat şi drumul judeţean 116, care leagă oraşul Târgu Ocna de comuna Bârsăneşti. Este vorba despre o porţiune de doi kilometri, lucrările fiind începute. A durat însă foarte mult proiectarea, deoarece a fost modificat pe parcurs proiectul, dat fiind că planurile iniţiale nu prevedeau accesul în curţile cetăţenilor, nu erau incluse rigolele de scurgere a apei de pe partea carosabilă şi nici preluarea de pe versanţi. La acest proiect, 90 la sută din valoarea lucrărilor va fi asigurată de CJ Bacău, iar Primăria va veni cu 10 la sută.


- Care este stadiul lucrărilor la Pietonalul din centru oraşului?
- Proiectul a fost început în acest an, lucrările fiind conservate pe perioada iernii, pentru a fi reluate de la anul. Este o lucrare importantă pentru noi, deoarece în zona aceea, după 1989, au fost dărâmate câteva clădiri şi am reuşit, în 20 de ani, în locul acestora să facem 127 de apartamente ANL. Practic, avem în acest moment condiţii să realizăm şi pietonalul, deoarece cât timp a fost şantier nu am putut. Este un ansamblu de lucrări în care intră şi Parcul Trandafirilor, care a mai fost obiectul unor investiţii, dar care nu au fost finalizate.


- Faceţi parte dintr-un Grup de Acţiune Locală (GAL). Care este acesta şi care sunt obiectivele acestui parteneriat?
- Noi facem parte din GAL „Valea Trotuşului”, dar şi din Proregiunea „Valea Muntelui”. Am făcut aceste asocieri pentru a promova cât mai multe proiecte. În acest moment aşteptăm ghidurile de finanţare pentru a vedea ce proiecte vom depune, dar noi am analizat nevoile oraşului şi am identificat părţile pe care trebuie să se bazeze dezvoltarea. Noi suntem din 2002 staţiune turistică de interes naţional şi din 2013 am obţinut şi statutul de staţiune balneoclimatică. Oraşul nostru se bucură de o adevărată bogăţie, aceasta fiind reprezentată de izvoarele cu apă minerală din Parcul Măgura, pentru care am obţinut licenţă de explorare şi încercăm să obţinem şi licenţa de exploatare a acestor izvoare. Acestea sunt benefice tratării afecţiunilor aparatului locomotor. În acest an am avut peste 150.000 de turişti, iar numărul acestora este în creştere. De aceea, în zona promovării ca staţiune turistică se îndreaptă o mare parte din proiectele noastre. Nu neglijăm nici turismul ecumenic, dat fiind că în zonă avem foarte multe biserici care sunt monumente istorice, dar şi Mănăstirea Măgura şi Biserica de Sare din Mina Salina.


- Pentru perioada de finanţare 2014-2020 ce proiecte aveţi?
- În primul rând ne propunem să nu mai facem greşeala pe care am făcut-o noi şi toată ţara, depunând proiecte fragmentate. După ce vom vedea ce ghiduri vor fi, cu siguranţă vom lucra la realizarea unui proiect integrat. Prioritară este promovarea staţiunii, lucrându-se la cât mai multe puncte de atracţie pentru turişti. Aici ne axăm pe timpul liber al turistului care, după câteva ore petrecute în Mină sau la tratament, vrea să facă şi altceva. Tocmai de aceea noi, în Primărie, avem un birou de turism care se ocupă de colectarea informaţiilor de la toate pensiunile şi de la localităţile din împrejurimi. Promovarea şi transmiterea acestor date s-a făcut la nivelul microregiunii şi, în colaborare cu toţi primarii, am aflat care sunt activităţile pe care le poate desfăşura un turist în toată zona noastră.


- Afectează degradarea sistemului de transport feroviar partea de turism?
- Am constatat că sunt foarte puţini turişti care vin pe calea ferată, deşi nu înţeleg de ce în România transportul feroviar este într-o continuă degradare, în condiţiile în care celelalte state ale Uniunii Europene pun un mare accent pe această infrastructură. Noi suntem norocoşi că avem legături la drumul naţional, iar turiştii vin cu autobuze sau cu maşini personale. Un alt atu este dat de aeroportul de la Bacău, care este foarte aproape. De asemenea, avem trecere spre Transilvania, spre Trecătoarea Ghimeş- Făget şi Pasul Oituz.


- Care sunt domeniile în care se poate investi pe raza localităţii?
- Avem un potenţial zootehnic foarte ridicat. Avem mulţi tineri care au promovat proiecte pe Măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă - n.r.) şi în baza Măsurii 121 (Modernizarea exploataţiilor agricole - n.r). De asemenea, avem foarte mulţi apicultori în zonă, pe care îi sprijinim acordându-le terenul unde să amplaseze stupina gratuit, dar sunt locuitori care lucrează la exploatarea sării şi prelucrarea pietrei.


A consemnat Anca BURNICHE


„Suntem din 2002 staţiune turistică de interes naţional, iar în 2013 am obţinut şi statutul de staţiune balneoclimatică

„Oraşul Târgu Ocna se bucură de o adevărată bogăţie, aceasta fiind reprezentată de izvoarele cu apă minerală din Parcul Măgura”

„În sanatoriul din Mina Salina s-au tratat sute de mii de bolnavi de astm”

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei