„Nimeni nu trăieşte pentru totdeauna”

default

Dimensiune font:

| 23-03-2017 05:10

Interviu cu prima femeie din România care a traversat pe motocicletă cea mai înaltă trecătoare din lume accesibilă vehiculelor * dr Elena Mişcodan este şi prima româncă finalistă la Marathon des Sables, apreciată de Discovery cea mai grea cursă din lume

Despre Elena Mişcodan poţi spune, fără a greşi, că o defineşte cuvântul „curaj”. Medic traumatolog în Germania, Elena a dat de multe ori halatul pe un costum de motociclist, pe un echipament de maratonist, a schimbat atela cu aparatul de fotografiat şi poşeta cu rucsacul de călătorie. La 39 de ani a făcut cât alţii în alte vieţi – a făcut scuba diving în Marea Barieră de Corali, a ajuns în Marele Canion, s-a bucurat de frumuseţile Petrei (locul unde s-a filmat Indiana Jones), a participat la

Rickshaw Challenge (o cursă de 2.000 de km cu ricşa), a traversat Patagonia şi Peru pe motor, a cântat jazz, a alergat la maratoane. Povesteşte cu drag de toate călătoriile şi experienţele ei (multe incredibile, dacă nu a-i vedea-o în fotografii), dar şi de Moldova, de bunicii de la Vaslui, de la care are cele mai frumoase amintiri din copilărie.

Elena, ai adunat multe experienţe, multe total diferite. Care era visul tău de copil?

De când mă ştiu am fost atrasă de cer, de zbor, de spaţiul cosmic. Îmi doream să vină o navă cosmică şi să mă ducă în spaţiu. Îmi doream să ştiu multe lucruri. Puneam o mie de întrebări pe minut. Mă jucam cu orice în afară de păpuşi, dar cea mai mare pasiune au fost cărţile.

Ce îţi doreai să fii când vei ajunge „mare”?

Ca orice copil aveam tot felul de idei eronate despre ce înseamnă să fii adult. Voiam să mă fac dirijor de orchestră. Apoi balerină. Apoi astronaut. Asta a rămas.

Şi uite că ai ajuns medic traumatolog. Te-ai aflat vreodată în preajma morţii? Ce ai simţit?

- Când ajungi în situaţia aia, nu prea simţi mare lucru. Acţionezi. Din fericire mă pot detaşa sentimental complet de ideea de moarte şi fac ceea ce trebuie făcut. Sigur că m-a întristat foarte tare când am pierdut pacienţi. E inevitabil, nu poţi salva pe toată lumea.

- Ai trăit foarte multe experienţe „la limită”, cum ar putea spune unii oameni. Care au fost întâmplările care te-au definit ca temerar?

Cred că faptul că toată lumea se minuna că nu mi-e frică de nimic m-a făcut să fiu şi mai neînfricată. Mereu am vrut să încerc de toate, cred că această curiozitate mă face să văd dacă pot să fac aia sau ailaltă. Dar nu cred că întâmplările au fost ceea ce m-a făcut aşa cum sunt, ci cărţile. Citeam aproape exclusiv Science-Fiction şi aventură.

Ca femeie, ce definiţie ai da adrenalinei?

Neurotransmiţător eliberat în cantităţi crescute în situaţii de „fugă sau luptă”.

Dar pentru curaj?

Curajul este libertatea absolută care rezultă din realizarea faptului că nimeni nu trăieşte pentru totdeauna, că Universul e infinit şi că în miliardele de ani ce vin şi pleacă fiecare dintre noi are o semnificaţie nulă. Poţi să alegi să îţi fie frică şi să nu faci nimic cu fărâma de timp de care dispui sau să faci tot ce vrei. Măcar aşa ai o şansă să nu mori plin de regrete.

Ce le lipseşte femeilor din România pentru a fi pe prima pagina a revistelor şi nu la modul negativ?

- Nimic. Întrebarea este «Ce îi lipseşte României»? Pe prima pagină a revistelor se pune ceea ce vinde. Cam câţi români, şi oameni de oriunde, de fapt, ar cumpăra o revistă cu o fiziciană pe prima pagină?

Ai fost primul primul român care a traversat pe motocicletă cea mai înaltă trecătoare din lume accesibilă cu vehicule motorizate, Khardung La (5.602 m, India). Cum a fost?

Expediţia din India a fost fascinantă. Poate şi pentru că am fost practic singură, într-o zonă unde turismul nu e dezvoltat. Am înnoptat la localnici, în mănăstiri sau în corturi de nomazi. Drumul pe care am mers e unul dintre cele mai periculoase din lume, dar cu toate acestea nu ai cum să nu te minunezi cât de minunată e natura şi cât de mici şi neînsemnaţi suntem. Când am ajuns sus m-am bucurat de peisaj, am băut un masala (ceai foarte apreciat la indieni – n.r.) şi m-am gândit doar «Na, c-o făcui şi pe-asta».

Ai fost prima româncă ajunsă la finalul Marathon des Sables, o cursă extrem de grea. Cum este să alergi prin nisipul fierbinte?

Am terminat câteva maratoane aflate în topul celor mai dificile din lume. În 2016 am participat la Marathon des Sables (sudul Marocului – n.r.), de 257 de km, considerată de Discovery cea mai grea cursă din lume. A fost una dintre cele mai fascinante experienţe din viaţa mea. Caruselul de trăiri e fantastic. Agonie, extaz, lipsa absolut oricărui sentiment, apoi întrebarea sinceră «Dacă oi fi murit deja...», «Cine naiba m-a înscris în cursa asta?», urmată de explozivul «Vai, ce mă bucur că m-am înscris», uneori în interval de câteva minute. Una peste alta, a fost o experienţă fascinantă.

Şi nu este singura din cele trăite de tine. Cum a fost proiectul Mars Society? Ce misiuni i-au urmat?

- Experimentul Mars Society (care a simulat viaţa pe Marte, derulat în deşertul Utah – n.r.) a fost o altă trăire absolut incredibilă. Să stai izolat într-un spaţiu atât de mic, cu mâncare deshidratată şi cu doi litri de apă pe zi timp de două săptămâni nu e ceva pentru cei slabi de inimă. Ca să nu mai spun că nu cunoşteam pe nimeni din echipaj. Pană de curent, toaletă înfundată, scurgeri de gaz, toate reale, rezolvate cu resursele disponibile, exact ca şi cum am fi fost pe Marte, da, pot să zic că nu a fost chiar o nimica toată. Din păcate nu a urmat nimic concret.

Vorbim şi despre planuri?

Îmi doresc ce mi-am dorit din totdeauna: sănătate şi timp. Am în plan câteva curse, printre care şi un Ironman 70,3, The Track -522 de km prin deşertul Australiei, câteva Ultra multistage. Vreau să îmi reînnoiesc licenţa de zbor, şi încă mai sper să ajung cumva într-un program pentru astronauţi la ESA. Sunt pasionată şi de avioane şi pilotaj şi mă gândesc serios să plec în jurul lumii cu un ultrauşor. Îmi doresc şi să termin cartea pe care o scriu.

Sunt interesant...

(râde) Cartea se cheamă acum «857 de aventuri de contemplat în timp ce plângi în pernă pentru că eşti nemăritată la 40 de ani». Probabil o să-l schimb, dar cred că e foarte sugestiv.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Scurt CV de temerar

Sunt un om normal, născut în România acum 39 de ani, în Olteniţa, din mamă vasluiancă şi tată giurgivean. Sunt chirurg traumatolog şi ortoped în Germania, am o grămadă de hobbyuri. Cânt, am avut o trupă, am cântat jazz cu Anca Parghel, pictez, dar aici nimic demn de menţionat. Am publicat câte ceva sub îndrumarea lui Tudor Opriş, am nişte bloguri care au un oarecare succes. Fac trekking şi alpinism, am punctat Kilimanjaro în 2012. Anul ăsta a fost Aconcagua, dar, din păcate, nu am ajuns până în vârf. Cele mai frumoase amintiri din copilărie sunt cele din Moldova – mâncarea de la bunica, liniştea dealurilor, poveştile.

 

Foto -- http://fiindcapot.blogspot.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei