„Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”

default

Dimensiune font:

| 15-02-2018 05:00

 De profesie inginer electronist, Traian Rânja a fost deputat PNŢCD de Iaşi, în legislatura 1996 – 2000, şi a fondat recent un partid regional - „Forţa Moldova”, de orientare liberal-conservatoatoare, care îşi propune promovarea intereselor Iaşului şi ale întregii Moldove.

- Domnule Rânja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere în politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici?

- Electoral, Iaşul şi Moldova au fost dominate clar de către PSD, direct sau în complicitate cu PNL şi/sau ALDE, în cadrul unor alianţe politice nefireşti, stânga-dreapta, de tipul USL, care au compromis grav, prin promiscuitate doctrinară, prin corupţie, prin incompetenţă şi iresponasabilitate, noţiunea de „bună guvernare” în România. Aceste partide s-au obişnuit să considere Iaşul şi Moldova un rezervor necondiţionat de voturi, unde poţi face cele mai fanteziste promisiuni în campania electorală, pe care să le încalci mai apoi, cu seninătate, iar poticienii locali, rezultaţi printr-o contraselecţie permanentă, s-au remarcat doar printr-o obedienţă fără limite faţă de conducerea „sudistă” de la Bucureşti sau chiar din Teleorman şi au dovedit o totală lipsă de interes faţă de problemele Iaşului şi ale Moldovei. Să ne aducem aminte doar de promisiunile repetate, fiecare campanie electorală privind finanţarea importantului proiect naţional Autoastrada A8 Iaşi - Târgu Mureş. Promisiuni încălcate, de fiecare dată la votarea bugetelor anuale. Realitatea este că PSD şi acoliţii săi dispreţuiesc Iaşul şi Moldova şi din cauză că nu le-au fost sancţionate niciodată minciunile electorale, aşa după cum merită.

- Consideraţi că prin lipsa investiţiilor importante în această zonă, statul roman pedepseşte Iaşul pentru orientarea sa politică, sau avem aici rezultatul unor acţiuni politice şi administrative slabe la nivel local?

- Nu statul roman pedepeşte Iaşul, ci un partid mincinos şi cleptoman, cu mentalitate bolşevică, urmaş al fostului PCR, căruia îi place să se identifice cu statul roman. Este vorba, desigur, despre PSD... De fapt, nici măcar nu ar avea motive să pedepsească un oraş şi un judeţ, aflate de peste un deceniu şi jumătate sub administraţie PSD. Să nu confundăm nişte conflicte interne minore din PSD, care ţin doar de interese personale meschine, privind alocarea clientelară a resurselor, cum ar fi cel dintre Dragnea şi Chirica, o simplă furtună într-un pahar cu apă, cu cine ştie dezbateri doctrinare de principiu. Singura pedeapsă asupra Iaşului este o administraţie PSD-istă coruptă şi ineficientă, decuplată total de interesele ieşenilor. Nici Nichita, nici Maricel Popa şi nici dizidentul de ultimă oră, Mihai Chirica, nu au apărut din spuma mării, ci provin din PSD şi au fost aleşi în urma unor campanii electorale mincinoase, în care nu au prevalat proiectele şi argumentele, ci ajutoarele sociale.

- Cum apreciaţi evoluţia clasei politice ieşene, din ultimii ani?

- Sincer, sunt dezamăgit de calitatea clasei politice ieşene actuale. Eram convins că, după anul 2000, se va produce o schimbare de generaţii, iar în politică vor pătrunde tineri de valoare, profesionişti şi oneşti. Speranţe deşarte! După dispariţia din politică a monştrilor sacri ai anilor ’90, Vasile Lupu, Ion Solcanu, Constantin Simirad, cei care le-au luat locul nu numai că nu i-au depăşit, dar nu s-au ridicat nici măcar la gleznele lor. Au dovedit doar obedienţă fără limită faţă de şefii de partid, lipsă totală de anvergură politică, dar mai ales lipsă de onestitate. Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicieni corupţi, ca Gheorghe Nichita, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu, Cristian Adomniţei, Cristian David şi alţii care reprezintă tot atâtea exemple negative de politicieni care ne-au adus grave prejudicii de imagine nouă, ieşenilor. Iaşul nu mai are nici măcar scuza lipsei miniştrilor în Guvernul de la Bucureşti, căci mafia politică ieşeană a dat ţării mai mulţi miniştri corupţi decât mafia italiană sau rakeţii ucrainieni.

- Mai putem spera la o coagulare reală a forţelor politice, la nivel local, pentru susţinerea intereselor Iaşului, dar şi a regiunii Moldova?

- Apariţia unor forţe politice sănătoase, la nivel local, mult mai apropiate de cetăţean pot reprezenta mai bine interesele ieşenilor decât filialele obediente ale partidelor naţionale. O reformă politică a clasei politice româneşti, pe baza unui nou cod electoral este, de asemenea, de dorit, căci deschide piaţa politică unor tineri profesionişti şi oneşti. Trebuie renunţat la semnăturile de susţinere sau redus drastic numărul acestora. Este inadmisibil ca o candidatură la Primăria Londrei să poată fi susţinută doar de 600 de semnături, iar una la Primăria Iaşului să necesite 3.300 de semnături! Este necesară, de asemenea, reducerea pragului electoral, pentru a favoriza apariţia unor forţe politice noi, este necesar ca alegerile pentru Primărie şi Consiliul Judeţean să se desfăşoare în două tururi de scrutin, pentru a întări responsabilitatea celor aleşi, iar introducerea votului electronic ar spori prezenţa la vot, în special a tinerilor. Alţi politicieni, mai serioşi, mai responsabili, mai apropiaţi de electorat sunt soluţia pentru interesele Iaşului şi ale Modovei!

- Ce îi lipseşte Iaşului pentru a conta cu adevărat în politica românească?

- Iaşului îi lipseşte o strategie coerentă de dezvoltare, care să constituie un fir roşu pentru orice administraţie. Trebuie identificate cele mai importante proiecte locale şi regionale, cum ar fi Autostrada Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş, Spitalul Regional de Urgenţă şi stabilite priorităţile. Mai trebuie ca proiectele să fie luate în serios şi susţinute necondiţionat de orice administraţie şi de orice parlamentar, iar nerespectarea programelor şi angajamentelor electorale să echivaleze cu încheierea carirerei politice.

- Despre viitorul PNŢCD, într-o singură frază

- PNŢCD, cel mai anti-comunist partid politic a fost ţinta predilectă a securiştilor strecuraţi, care l-au subminat din interior. Ce mai poate fi salvat? Fundaţiile Corneliu Coposu şi Ioan Bărbuş conţin oameni excepţionali care trebuie să abandoneze lupta inutilă, de uzură, cu alde Ciorbea şi/sau Pavelescu, pentru a pune umărul la construcţia unui partid conservator românesc, autentic de dreapta.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei