1interviu1
1interviu2
1interviu3
1interviu4
1interviu5

Dimensiune font:

„Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”

| 09-11-2017 04:45

 Interviu cu Adrian Nicolae Niţă, membru fondator al Asociaţiei Alianţa Românilor” şi membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia

 

De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea română. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia încă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Niţă, membru fondator al Asociaţiei Alianţa Românilor” şi membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia. Băcăuan de origine, el a vorbit despre problemele românilor din Peninsulă şi a oferit şi câteva sugestii.

- Când şi cum aţi plecat din România? Ce anume v-a determinat să luaţi această decizie?

- Gândurile de plecare au apărut la începutul anului 2005 când, din păcate, unitatea militară din care făceam parte urma să se desfiinţeze, iar contractul meu de angajat al Armatei Române, plutonul de Poliţie Militară al Brigăzii de Tancuri Bacău, a ajuns la final. Pe 1 ianuarie 2006 am primit vestea din partea unei rude că peste trei zile am autocar pentru Italia. Frumos cadou de Anul Nou să afli că trebuie să îţi laşi familia şi să iei drumul pribegiei! Motivul plecării a fost legat de situaţia materială şi, ca mulţi alţii, am fost vrăjit de mirajul străinătăţii. Am considerat că trebuie să-mi asum responsabilitatea, iar sacrificiul de a pleca era necesar. Aşa că mi-am luat trăistuţa şi, cu lacrimi în ochi, mi-am lăsat soţia şi copilul de 4 ani în România, iar eu am plecat pe alte meleaguri. Mi-a aduc aminte că ziua plecării parcă era una de doliu. Aveam un gust atât de amar!

- Cum aţi fost primit în Italia? Aţi avut probleme?

- Probleme de integrare nu am avut. Cred că pentru a reuşi să te integrezi într-o societate nouă, necunoscută, trebuie în primul rând să o accepţi aşa cum e. Am întâlnit diverse persoane şi care, chiar dacă aveau poate o impresie greşită asupra noastră ca naţie şi ca neam, cred că am reuşit să le-o schimb. Respectarea fiecărei opinii şi dialogul sunt primi paşi în crearea unui un punct de legătură.

- A fost greu să vă găsiţi de lucru?

- La început am aşteptat vreo lună, dar am găsit. Apoi, după o întreagă aventură şi căutări de locuri de muncă, de zece ani lucrez într-o întreprindere unde se fac diferite tipuri de tratamente galvanice pentru piese metalice folosite în diferite sectoare: industrial, militar, aviaţie, marină şi feroviar.

-- Coordonaţi o asociaţie, Alianţa Românilor”. Ce v-a determinat să o înfiinţaţi şi ce îşi propune?

- Aşa cum am spus, un prim pas este dialogul pentru ca mai apoi, împreună, să putem găsi soluţia cea mai avantajoasă la problemele cu care ne confruntăm în societatea de astăzi. Pe teritoriul italian există foarte multe asociaţii româneşti şi fac o muncă titanică şi chiar cu foarte mari sacrificii pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor noastre, păstrarea limbii române, dar şi promovarea valorilor atât în sânul comunităţii, cât şi în afara acesteia. Sunt asociaţii cu caracter cultural, social dar şi politic sau toate trei la un loc. Caracterul principal al Asociaţiei Alianţa Românilor” este cel politic. Avem dreptul şi chiar obligaţia morală de a fi prezenţi atât ca alegători, dar şi ca şi candidaţi la alegerile administrative din Italia. Este necesară implicarea fiecăruia dintre noi şi nu văd cum am putea să ne exprimăm voinţa politică decât prin vot. Cum am putea noi mai bine să demonstrăm capacitatea noastră ca şi comunitate decât prin implicare? Trezirea simţului civic poate într-adevăr fi una dintre soluţiile viabile ale comunităţii noastre. Acelaşi lucru valabil şi pentru politica din România. Alianţa Românilor” va dialoga cu reprezentanţi aleşi din Parlamentul României indiferent de culoarea politică şi bineînţeles cu instituţiile care ne reprezintă în teritoriu.

- Care sunt cele mai mari probleme ale romanilor din Italia?

- Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea. Neîncrederea faţă de noi înşine, faţă de cel de alături, faţă de clasa politică, faţă de societate şi faţă de un sistem întreg. Apoi este situaţia asistentelor la domiciliu, şi aici mă refer la prestarea serviciilor fără un contract şi de aici lipsa beneficiilor şi de multe ori a drepturilor ce se cuvin. Aceeaşi situaţie este şi pentru cei din agricultură şi aici mă refer la cei din Sicilia, dar nu numai. Apoi ar mai fi situaţia şoferilor ce vin cu contracte întocmite de societăţi din România cu salarii foarte mici faţă de cât ar trebui să primească, iar condiţiile de muncă sunt fiind precare. Sunt foarte multe problemele, iar cauzele lor ar trebui căutate în legislaţia muncii din Italia, permisivă în foarte multe situaţii. Ar fi nevoie şi de un control real al firmelor din România ce întocmesc contracte de muncă, multe dintre ele fiind doar pioni pe o tablă de şah şi făcând jocul unor structuri murdare.

- Cum s-ar putea rezolva?

- Ar fi nevoie de un număr mai mare de parlamentari de Diaspora. Cred că ar putea ajuta în rezolvarea unor probleme cu care astăzi ne confruntăm. Să nu uităm că Diaspora a fost declarată şi recunoscută ca judeţ. Un judeţ nu cu 170.000 de cetăţeni, ci cu peste 4.000.000 de români investitori.

- Anul trecut a fost lansat în România proiectul RePatriot. V-aţi întoarce acasă definitiv?

- Eu nu pot şti dacă mă voi reîntoarce, cu toate că dorinţa există. Cu siguranţă mulţi, foarte mulţi români doresc acest lucru, printre care şi fiul meu care astăzi are 15 ani fiind crescut aici în Italia de la vârsta de 5 ani. Pentru a motiva întoarcerea românilor nu e nevoie decât de câteva lucruri simple - o stabilitate economică reală şi nu pe hârtie sau statistici. O stabilitate politică şi nu circul în care ne aflăm. Un sistem al educaţiei sănătos, poate chiar vechiul model, şi un sistem sanitar care la ora actual este dezgustător. Aici aş adăuga poate schimbarea unei mentalităţi şi aici nu mă refer la cea avută până în ’89, ci schimbarea unei mentalităţi actuale.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Conform datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică din Italia (Istat), populaţia Italiei a depăşit, începând cu sfârşitul anului 2013, cifra de 60.000.000 de persoane. În cursul anului 2015 numărul de persoane străine cu rezidenţă italiană a depăşit cifra de cinci milioane. Din totalul de 60.674.003 de persoane, înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2015 şi reprezentând populaţia totală a Italiei, aproximativ 8.3% (5.014.437) sunt străini.

 

 

Dintre cei 5.014.437 de cetăţeni străini cu rezidenţă în Italia, cel mai mare procent, aproximativ 22.6%, este reprezentat de comunitatea de români. Comunitatea de români din Italia avea la acea dată (noiembrie 2015) 1.131.839 de membri.

Numărul cetăţenilor români ce au reşedinţa sau domiciliul în Italia a crescut constant, ajungând în anul 2014 să depăşească valoarea de un milion de persoane. În anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, a fost înregistrată o creştere mai rapidă a numărului de persoane de cetăţenie română din Italia.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
01/07/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...