1interviu1
1interviu2
1interviu3
1interviu4
1interviu5

Dimensiune font:

„Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”

| 09-11-2017 04:45

 Interviu cu Adrian Nicolae Niţă, membru fondator al Asociaţiei Alianţa Românilor” şi membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia

 

De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea română. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia încă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Niţă, membru fondator al Asociaţiei Alianţa Românilor” şi membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia. Băcăuan de origine, el a vorbit despre problemele românilor din Peninsulă şi a oferit şi câteva sugestii.

- Când şi cum aţi plecat din România? Ce anume v-a determinat să luaţi această decizie?

- Gândurile de plecare au apărut la începutul anului 2005 când, din păcate, unitatea militară din care făceam parte urma să se desfiinţeze, iar contractul meu de angajat al Armatei Române, plutonul de Poliţie Militară al Brigăzii de Tancuri Bacău, a ajuns la final. Pe 1 ianuarie 2006 am primit vestea din partea unei rude că peste trei zile am autocar pentru Italia. Frumos cadou de Anul Nou să afli că trebuie să îţi laşi familia şi să iei drumul pribegiei! Motivul plecării a fost legat de situaţia materială şi, ca mulţi alţii, am fost vrăjit de mirajul străinătăţii. Am considerat că trebuie să-mi asum responsabilitatea, iar sacrificiul de a pleca era necesar. Aşa că mi-am luat trăistuţa şi, cu lacrimi în ochi, mi-am lăsat soţia şi copilul de 4 ani în România, iar eu am plecat pe alte meleaguri. Mi-a aduc aminte că ziua plecării parcă era una de doliu. Aveam un gust atât de amar!

- Cum aţi fost primit în Italia? Aţi avut probleme?

- Probleme de integrare nu am avut. Cred că pentru a reuşi să te integrezi într-o societate nouă, necunoscută, trebuie în primul rând să o accepţi aşa cum e. Am întâlnit diverse persoane şi care, chiar dacă aveau poate o impresie greşită asupra noastră ca naţie şi ca neam, cred că am reuşit să le-o schimb. Respectarea fiecărei opinii şi dialogul sunt primi paşi în crearea unui un punct de legătură.

- A fost greu să vă găsiţi de lucru?

- La început am aşteptat vreo lună, dar am găsit. Apoi, după o întreagă aventură şi căutări de locuri de muncă, de zece ani lucrez într-o întreprindere unde se fac diferite tipuri de tratamente galvanice pentru piese metalice folosite în diferite sectoare: industrial, militar, aviaţie, marină şi feroviar.

-- Coordonaţi o asociaţie, Alianţa Românilor”. Ce v-a determinat să o înfiinţaţi şi ce îşi propune?

- Aşa cum am spus, un prim pas este dialogul pentru ca mai apoi, împreună, să putem găsi soluţia cea mai avantajoasă la problemele cu care ne confruntăm în societatea de astăzi. Pe teritoriul italian există foarte multe asociaţii româneşti şi fac o muncă titanică şi chiar cu foarte mari sacrificii pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor noastre, păstrarea limbii române, dar şi promovarea valorilor atât în sânul comunităţii, cât şi în afara acesteia. Sunt asociaţii cu caracter cultural, social dar şi politic sau toate trei la un loc. Caracterul principal al Asociaţiei Alianţa Românilor” este cel politic. Avem dreptul şi chiar obligaţia morală de a fi prezenţi atât ca alegători, dar şi ca şi candidaţi la alegerile administrative din Italia. Este necesară implicarea fiecăruia dintre noi şi nu văd cum am putea să ne exprimăm voinţa politică decât prin vot. Cum am putea noi mai bine să demonstrăm capacitatea noastră ca şi comunitate decât prin implicare? Trezirea simţului civic poate într-adevăr fi una dintre soluţiile viabile ale comunităţii noastre. Acelaşi lucru valabil şi pentru politica din România. Alianţa Românilor” va dialoga cu reprezentanţi aleşi din Parlamentul României indiferent de culoarea politică şi bineînţeles cu instituţiile care ne reprezintă în teritoriu.

- Care sunt cele mai mari probleme ale romanilor din Italia?

- Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea. Neîncrederea faţă de noi înşine, faţă de cel de alături, faţă de clasa politică, faţă de societate şi faţă de un sistem întreg. Apoi este situaţia asistentelor la domiciliu, şi aici mă refer la prestarea serviciilor fără un contract şi de aici lipsa beneficiilor şi de multe ori a drepturilor ce se cuvin. Aceeaşi situaţie este şi pentru cei din agricultură şi aici mă refer la cei din Sicilia, dar nu numai. Apoi ar mai fi situaţia şoferilor ce vin cu contracte întocmite de societăţi din România cu salarii foarte mici faţă de cât ar trebui să primească, iar condiţiile de muncă sunt fiind precare. Sunt foarte multe problemele, iar cauzele lor ar trebui căutate în legislaţia muncii din Italia, permisivă în foarte multe situaţii. Ar fi nevoie şi de un control real al firmelor din România ce întocmesc contracte de muncă, multe dintre ele fiind doar pioni pe o tablă de şah şi făcând jocul unor structuri murdare.

- Cum s-ar putea rezolva?

- Ar fi nevoie de un număr mai mare de parlamentari de Diaspora. Cred că ar putea ajuta în rezolvarea unor probleme cu care astăzi ne confruntăm. Să nu uităm că Diaspora a fost declarată şi recunoscută ca judeţ. Un judeţ nu cu 170.000 de cetăţeni, ci cu peste 4.000.000 de români investitori.

- Anul trecut a fost lansat în România proiectul RePatriot. V-aţi întoarce acasă definitiv?

- Eu nu pot şti dacă mă voi reîntoarce, cu toate că dorinţa există. Cu siguranţă mulţi, foarte mulţi români doresc acest lucru, printre care şi fiul meu care astăzi are 15 ani fiind crescut aici în Italia de la vârsta de 5 ani. Pentru a motiva întoarcerea românilor nu e nevoie decât de câteva lucruri simple - o stabilitate economică reală şi nu pe hârtie sau statistici. O stabilitate politică şi nu circul în care ne aflăm. Un sistem al educaţiei sănătos, poate chiar vechiul model, şi un sistem sanitar care la ora actual este dezgustător. Aici aş adăuga poate schimbarea unei mentalităţi şi aici nu mă refer la cea avută până în ’89, ci schimbarea unei mentalităţi actuale.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Conform datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică din Italia (Istat), populaţia Italiei a depăşit, începând cu sfârşitul anului 2013, cifra de 60.000.000 de persoane. În cursul anului 2015 numărul de persoane străine cu rezidenţă italiană a depăşit cifra de cinci milioane. Din totalul de 60.674.003 de persoane, înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2015 şi reprezentând populaţia totală a Italiei, aproximativ 8.3% (5.014.437) sunt străini.

 

 

Dintre cei 5.014.437 de cetăţeni străini cu rezidenţă în Italia, cel mai mare procent, aproximativ 22.6%, este reprezentat de comunitatea de români. Comunitatea de români din Italia avea la acea dată (noiembrie 2015) 1.131.839 de membri.

Numărul cetăţenilor români ce au reşedinţa sau domiciliul în Italia a crescut constant, ajungând în anul 2014 să depăşească valoarea de un milion de persoane. În anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, a fost înregistrată o creştere mai rapidă a numărului de persoane de cetăţenie română din Italia.

 

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
„Incultura îi face pe foarte mulţi oameni politici să fie ineficienţi”
20/01/2018 05:15

Impresionant, acesta ar fi cuvantul cu care aş putea descrie dialogul purtat cu prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, membru al Academiei Romane. Revenit la Iaşi, unde a vernisaj o expoziţie dedicată arhitec ...

„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...

 „Când leul şi tigrul ies la vânătoare, e bine ca animalele mici să rămână în vizuine”
30/12/2017 07:00

- Domnule profesor, lumea se intreabă din ce in ce mai des despre locul in care ar trebui să ne poziţionăm, in actualul context politic internaţional, marcat de tensiuni de tot felul. Ce ar fi de reţinut, ...

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...