Doar Iaşul poate să... FIE

default

Dimensiune font:

| 07-07-2014 06:00

Interviu cu Dan Doboş, directorul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE)

- Ecourile Festivalului Internaţional al Educaţiei, desfăşurat la Iaşi între 20 şi 29 iunie, nu s-au stins încă. Cu toate acestea, prima întrebare se referă la motivul pentru care Primăria ieşeană a decis să-şi asume singură misiunea organizării FIE.
- Nu a fost chiar singură. Fiindcă organizator a fost şi Fundaţia „Iaşi Capitală Culturală Europeană”, care a contribuit atât din punct de vedere organizatoric, cât şi cu părţi din buget. De altfel, din partea Fundaţiei am primit şi eu propunerea onorantă de a mă alătura board-ului FIE. Motivul renunţării la serviciile organizatorilor de anul trecut îşi au rădăcinile pe de o parte în sfera comercială, unde nu s-a putut ajunge la un acord, şi, pe de altă parte, în necesitatea valorificării la maximum a tuturor resurselor locale capabile să potenţeze un asemenea festival, ceea ce, cu părere de rău, anul trecut nu s-a întâmplat.
- La ce vă referiţi?
- La faptul că în acest an, FIE a reuşit să implice, cu mici excepţii, întreaga suflare academică şi culturală a Iaşului, în timp ce în anul trecut, resurse cum sunt cele ale Ateneului Tătăraşi, ale Casei de Cultură Mihai Ursachi, ale celor două mari biblioteci din oraş sau ale Uniunii Scriitorilor au fost ignorate. În plus, o asemenea abordare duce la o transparentizare maximă a alocării bugetelor, fiindcă instituţiile de cultură au primit fonduri pentru acţiunile pe care le-au organizat, iar aceşti bani au rămas în circuitul public, acolo unde pot fi lesne controlaţi de oricine se interesează de asemenea lucruri.
- Acest lucru ar trebui să fi dus şi la o modificare de abordare, la o altă filozofie a festivalului. Puteţi enunţa un concept al FIE din acest an?
- Desigur. Noi credem că educaţia este calea pe care omul se desăvârşeşte ca receptor avizat al culturii. În consecinţă, fără să fi renunţat la componenta de divertisment, am pus accent ceva mai mult pe aspectele din nucleul dur, dacă se poate spune aşa, al culturii. În plus, FIE nu înseamnă nimic dacă e judecat în sine. În perspectiva mai largă a dorinţei municipalităţii şi, probabil, a comunităţii locale ca Iaşul să ajungă Capitală Culturală Europeană, FIE este însă evenimentul care aduce un oarecare echilibru cultural într-un peisaj dominat până acum de tradiţionalele Sărbători ale Iaşului, al căror caracter popular, de masă, este consacrat încă de la ediţia din 1939. Ca să fiu mai explicit, misiunea FIE nu a fost neapărat aceea de a aduna cincizeci de mii de oameni în piaţă. Pe de altă parte, e greu de descris fericirea pe care noi organizatorii am resimţit-o la evenimentul de închidere al Festivalului când am văzut aproape zece mii de oameni asistând la un concert simfonic. E greu de imaginat un alt loc în ţară în care se mai poate întâmpla aşa ceva.
- În acest context, poate ar fi bine să explicaţi şi decizia, contestată de mulţi, de a lăsa intrarea liberă la toate evenimentele din aer liber.
- Am considerat că, fiind plătiţi din banii comunităţii, artiştii trebuie să cânte pentru comunitate, care la rândul ei să poată avea acces la manifestări de un alt nivel cultural decât cele care i se oferă de obicei în schimbul unei publicităţi la bere sau a fidelizării pentru un anumit post de radio. Educaţia nu se poate face în lipsa unor investiţii minimale! ştiu că a fost o oarecare rumoare la concertul Jethro Tull, cu privire la faptul că aceiaşi artişti cântaseră, cu doar două zile înainte, într-un eveniment unde biletele au costat între 60 şi 250 de lei. Personal nu văd care este problema, atâta vreme cât formaţia a acceptat condiţiile noastre. şi tot personal, trebuie să spun că am avut o satisfacşţie extraordinară văzând în public oameni care au aşteptat probabil 25 de ani acest moment şi care, unii dintre ei, au un cuvânt greu de zis în diferite domenii ale politicii, administraţiei, medicinei sau afacerilor locale.
- Cât de internaţional a fost Festivalul? Şi aici au fost nişte discuţii...
- A fost pe cât de internaţional a putut să fie, în ciuda unor voci care se încăpăţânează să caute rivalităţi acolo unde ele nu există. Aici chiar o să-mi cer permisiunea să detaliez puţin. Aşa cum spuneam, scopul FIE este să plaseze Iaşul pe un loc cu şanse în cursa pentru adjudecarea titlului de Capitală Culturală Europeană, cursă care se desfăşoară între oraşe din România. Nu văd oportună invitarea ziariştilor de peste hotare (chestiune extrem de costisitoare) şi nici organizarea de „poduri de transport” de persoane către Iaşi, fără însă să afirm că asemenea acţiuni nu-şi au justificarea într-un alt fel de manifestare. Cu aceleaşi fonduri, am preferat să întărim adevărata dimensiune internaţională care ne interesează, legătura cu românii din Republica Moldova şi din Ucraina. Am dorit astfel să afirmăm poziţia privilegiată pe care o are Iaşul, aceea de liant şi garant al unei culturi ce depăşeşte graniţele ţării. Nu în ultimul rând, evenimentul care l-a avut în prim-plan pe Eugen Doga, a fost cel puţin la fel de important în planul culturii internaţionale pe cât poate fi vizita Herthei Muller, de pildă.
- Care au fost capetele de afiş ale FIE?
- Ne-am străduit să oferim cel puţin un eveniment major în fiecare zi. A fost întâi Gala de deschidere a FIE, au urmat Copoul Cărţilor, Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi”, Gala Operelor Naţionale, Marşul Absolvenţilor, Festivalul Perform, concertele Jethro Tull şi Eurovision Show, proiecţiile de film pe pietonal, The Masterpiece, concertul maestrului Doga, cel al filarmonicilor din Iaşi şi Chişinău... În total, au fost peste trei sute de evenimente. Dar cel mai important este poate faptul că TVR Iaşi a avut peste zece ore de transmisii în direct de evenimente culturale de la Iaşi în doar o săptămână. Nu ştiu ce alt centru cultural al ţării, în afară de Bucureşti mai poate face aşa o ispravă. Tocmai de aceea afirm, asumându-mi un inevitabil joc de cuvinte, că doar Iaşul poate să... FIE.
- Spuneţi-ne ce v-a mulţumit şi ce v-a nemulţumit la ediţia din acest an a FIE.
- Am să încep cu domeniul unde era mult loc de mai bine: promovarea festivalului la nivel local. Am avut promovare la Bucureşti, în cadrul Bookfest, şi la Bruxelles, la ICR, dar cumva simt că am rămas datori ieşenilor la acest capitol. Şi vreau să mă refer aici numai la faptul că nu am reuşit să explicăm îndeajuns de bine factorilor de decizie din mass-media locală cât de important este un asemenea eveniment, pentru a putea ieşi din logica mai ales comercială în care s-a făcut comunicarea. Provin din mediul gazetăresc şi ştiu cât de greu se finanţează mass-media independentă, dar afirm că nu se poate să pretinzi că eşti o componentă fundamentală a comunităţii locale fără să investeşti şi altceva decât obiectivitate şi promptitudine. Asta nu schimbă însă realitatea că FIE putea fi promovat mai bine. Cea mai fantastică realizare a noastră a fost simultaneitatea evenimentelor FIE în spaţiul delimitat de Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.
- Ultima întrebare nu poate fi decât cea despre buget. Cât a costat FIE?
- Deocamdată e imposibil de avansat o sumă exactă. Festivalul a avut un buget de 1,5 milioane de lei, aşa cum s-a stabilit în CL, dar din aceşti bani, un milion a fost alocat direct de Guvern. Este adevărat însă că mai există o serie de cheltuieli care au fost suportate de Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană, din bugetul ei, votat de asemenea în Consiliul Local. Deocamdată suntem în faza în care verificăm executarea acestor bugete şi deîndată ce vom avea cifra exactă, o vom comunica public.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei