Georgeta Yeti Popescu: „În templul lui Dalai Lama m-am simţit acasă!”

default

Dimensiune font:

| 07-05-2015 06:07

Într-o vizită la Iaşi, Georgeta Yeti Popescu a împărtăşit câteva dintre experienţele trăite în lumea orientală - filosofia şi modul de viaţă de care s-a îndrăgostit încă din copilărie. Pasiunea a început cu o întrebare - „Cum ar fi să învăţ sanscrita şi greaca veche?”, apoi Yeti a făcut cunoştinţă cu Orientul prezentat de Mircea Eliade în „Maitreyi”, dar şi cu „Istoria religiilor”, iar primii ani ai vieţii de adult au purtat-o pe cărările psihoterapiei umaniste, concepte pe care le-a îmbinat ulterior cu prima dragoste - filosofia orientală. Însă, Georgeta Yeti Popescu este şi unul dintre puţinii oameni care au avut ocazia de a-i fi oferită o audienţă privată cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan. De altfel, ea afirmă cu certitudine şi cu tărie că „nimic nu e întâmplător”. 

Georgeta Yeti Popescu este psihoterapeut, îmbinând abordarea pozitivistă, umanistă, cu tehnici meditative învăţate de la specialişti din Tibet, India şi Nepal pentru a putea la stările de linişte, pace şi armonie. Deşi este din Bucureşti, Yeti desfăşoară numeroase şedinţe de terapie în tabere, mai aproape de natură, unde era tehnologică este uitată, dar şi în majoritatea oraşelor din ţară, revenind cu drag în Iaşi de fiecare dată când este chemată.


- Sunteţi psihoterapeut, însă abordarea dumneavoastră este una diferită, integrând elemente din modul de viaţă oriental...
- Întotdeauna am cochetat cu filosofia orientală. Eram în şcoala generală când am început să citesc Eliade - mi-a plăcut foarte mult „Maitreyi” - şi am descoperit o istorie a religiilor ce cuprinde nişte aspecte care m-au făcut să cotrobăi, cum spun de multe ori... şi astfel să descopăr filosofia orientală. Nu neapărat religia, pe mine mă interesează foarte mult filosofia. Religiile sunt doar nişte etichete care s-au pus... Citisem şi despre Dalai Lama ca liderul spiritual tibetan, despre istoria poporului tibetan, care mi s-a părut fascinantă. Observăm un grup uman care trăieşte în condiţii extrem de aspre şi totuşi a rămas cu o filosofie de viaţă nealterată, în care tema centrală este compasiunea. Ei sunt educaţi de mici să trăiască în compasiune şi cred că lucrul acesta ar fi bine să îl punem şi noi în practică. Eu o fac! De fapt, cred că pasiunea mea pentru o lume diferită de ţara noastră a început când aveam vreo 10-12 ani şi mă întrebam Cum ar fi să învăţ sanscrita şi greaca veche? De ce îmi urla mie asta în cap la o vârstă atât de fragedă nu ştiu. Apoi, am început să descopăr informaţiile despre această lume extraordinară.

- Nu aţi rămas la stadiul de lectură şi studiu, ci aţi vizitat câteva popoare orientale. Cum a fost la templul lui Dalai Lama?
- Am ajuns la Dalai Lama pur şi simplu dintr-o întâmplare, dar... nimic nu este întâmplător în acest univers şi nicidecum în viaţa mea. M-am hotărât să merg cu un grup de care auzisem. Am zis Gata! În momentul acesta îmi fac bagajul şi am plecat! Mai exact, am aflat de acest drum cu mai puţin de o săptămână înainte de plecare şi, chiar dacă timpul a fost extrem de scurt... toate lucrurile au fost aranjate. Nu mi-a fost teamă că aş putea să mă îmbolnăvesc malarie, de exemplu - aceste probleme nu existau pentru mine -, parcă eram într-o transă, nu făceam altceva decât să-mi doresc să ajung acolo. Ceva dinăuntrul meu parcă mă trăgea acolo... Voiam acasă, de fapt! Da, pot spune că în templul lui Dalai Lama m-am simţit acasă!

- Ce vă face să spuneţi că v-aţi simţit „acasă”?
- În toată acea perioadă m-am simţit acasă nu numai pentru că locul era foarte frumos, ci şi din prisma oamenilor pe care i-am întâlnit şi a învăţăturilor, care sunt foarte apropiate de inima mea. Stăteam la hotel şi treceam printr-o pădure de pini pentru a ajunge până la templu. Mergeam pe jos vreo 40 de minute. Aşa am reuşit să fac şi mişcare pentru că sunt sedentară prin definiţie. Ce a fost absolut fascinant pentru mine este că pe drumul acesta treceam prin diverse zone cu hoteluri, tarabe cu tot felul de obiecte de cult, îmbrăcăminte, mătăsuri şi invariabil se auzea mantra compasiunii - „Om Mani Padme Hum”. Aşa mi-a explicat de ce aceşti oameni care trăiesc în condiţii puţin spus precare - o rulotă este şi dormitor şi magazin şi loc de joacă, de toate! - pot trăi cu zâmbetul pe buze. Compasiunea pe care o învaţă de mici şi pe care o simt reflectă pe chipul lor blândeţe şi bunătate, ospitalitate, dar nu una forţată - pentru că tu eşti european şi te pot tapa de ceva bani. Se simte căldura sufletului acestor oameni. De fapt, eu când mă uit la un om, îi simt sufletul în primul rând. Le-am simţit sufletele blânde, calde şi pline de iubire.

- Faptul că „simţiţi” sufletele este un talent? Un al şaselea simţ?
- Cred că fiecare dintre noi avem daruri divine şi fiecare dintre noi avem acest dar. Doar că nu prea îi dăm importanţă şi nu suntem atenţi. Trec atât de multe pe lângă noi şi le pierdem! De mică simţeam sufletele oamenilor, îi vedeam într-un anume fel - unii îmi plăceau, alţii îmi displăceau. În timp am înţeles de ce. Darul acesta se poate cultiva şi prin exerciţiu, dar toţi îl avem. Sămânţa lui este în noi de la sosirea noastră în această viaţă, trebuie doar să o udăm şi să avem grijă de ea pentru a da roade.

- Deşi sunt foarte multe persoane care ajung în templul lui Dalai Lama, dumneavoastră sunteţi una dintre puţinele care a avut o audienţă privată cu liderul spiritual tibetan. Povestiţi-ne de această întâlnire.
- Cursurile sunt făcute cu Dalai Lama - la care se poate înscrie orice, însă audienţa este acordată unui număr restrâns de persoane. Eu am mers doar pentru a participa la o serie de învăţături. A fost un dar divin această săptămână pe care am petrecut-o acolo, altfel nu pot să-l consider având în vedere că mi-am serbat împlinirea a 49 de ani primind iniţierea pe compasiune de la Dalai Lama. Apoi, a urmat, într-adevăr şi o audienţă particulară cu Dalai Lama. Am întâlnit un om plin de căldură, un mare filosof, un om care cercetează, care este în pas cu noile cuceriri ale ştiinţei, o minte deschisă, un suflet imens, are o mare capacitate de a împărtăşi, cu un simţ al umorului extraordinar. În timpul întrevederii, mi-am dorit să aflu mai multe informaţii despre tehnici, cum este cu compasiunea, cum simţi un suflet, cum poţi să dăruieşti, cum ştii că este compasiune şi cum ştii că este iubire. Răspunsul lui a fost să nu-ţi pară rău de nimic şi întotdeauna compasiunea se trăieşte, se simte şi se dăruieşte. Este pentru toată lumea, nu este un atribut al unor privilegiaţi. Oricine are un suflet şi poate să dăruiască compasiune.

„În timpul învăţăturilor, am fost plăcut impresionată de atitudinea lui Dalai Lama, care făcea glumiţe, el era primul care începea să râdă - era ca un bunicuţ pus pe şotii care întâi începe să râdă hihihi şi apoi se bucură, gesticulează, îşi aruncă papucii, vin ceilalţi călugări şi îi aduc. Într-un cuvânt este natural”

- Cum simţiţi că v-a schimbat experienţa din Tibet?
- Am plecat de acolo cu sufletul plin şi am înţeles că iubirea, compasiunea se dăruiesc în egală măsură tuturor fiinţelor, fără a face diferenţe. În plus, la întoarcere, pe aeroport, fiica mea nu mă mai recunoştea, cu toate că eram aceeaşi. În momentul în care trăieşti nişte experienţe profunde la nivel de suflet şi conştiinţă, normal că se produce o schimbare interioară, care inevitabil se vede şi pe plan fizic. Astfel, nu mai poţi fi cum erai înainte dacă ai simţit măcar pentru o fracţiune de secundă compasiunea, dacă ai făcut parte din ea, dacă ea este în tine. Pot accepta că am un moment în care redevin omul acela cu frici, dar dacă am simţit o dată acea compasiune, mă pot replia pe starea de linişte şi pace. Este un mod de a trăi! Un om obişnuit eram şi înainte şi acum, doar că simt iubirea... Cu toţii căutăm iubirea şi suntem avizi de iubire, iar dacă nu o primim când ne dorim se produc în interior nişte schisme. Anul acesta mi-am promis să-l dedic iubirii pentru că oamenii au nevoie de asta, înainte de toate.

- Cum putem ajunge la acea mult discutată stare de echilibru interior şi de armonie?
- Ajung la asta evitând să mă ghidez doar după procesele cognitive, a căror existenţă nu o pot nega - nu pot exista fără minte, fără raţiune, totuşi -, însă nu trebuie să uităm de intuiţie, emoţie şi suflet, pe care e nevoie să le lăsăm să vorbească, să se manifeste. Numai aşa se poate ajunge la tot, la „tao”, adică la momentul în care le uneşti pe toate. Astfel, ajungem la conştiinţa că într-o parte negativă există şi una pozitivă şi invers. Dar Yin şi Yang în egală măsură, combinate, echilibrate şi în armonie. De multe ori se întâmplă să te duci într-o extremă sau în alta, iar oricare dintre acestea este toxică! Avem nevoie de echilibru în viaţă, în gândire, în simţire. Nu ştiu dacă există reţete, mai ales că eu nu cred în ele, ci în experienţe. Doar experimentând, ştiu că la un moment dat sunt aici, acum, simt, gândesc şi apoi, evoluez şi pot să îmi transform energiile într-una spirituală, adică toate corpurile se unesc pentru a putea ajunge la unul.

„Nu trebuie să uităm că trăim aici şi acum, în planul fizic, pentru că dacă filosofăm tot timpul sau stăm în stări de meditaţie, putem să o facem pe o creastă de munte ori într-o grotă, dar asta înseamnă că am ieşit din cetate. Pe de altă parte, dacă trăiesc în cetate, mă supun regulilor de aici şi acum, deci sunt ancorat în realitate, însă este nevoie să aduc în planul prezent emoţia, gândirea, cunoaşterea, tot, astfel încât să le unesc”

- În concluzie, vorbim despre o abordare a existenţei noastre, în care accentul este pus pe iubire şi compasiune, pe care le putem atinge prin tehnici meditative?
- În afară de ceea ce am învăţat cu Dalai Lama, am mai studiat tehnicile meditative şi cu alţi reprezentanţi ai budismului din Nepal, Tibet şi India. Am studiat cu ei şi aplic învăţăturile lor în terapia pe care o fac pentru că, din punctul meu de vedere, psihoterapie este limitativă şi că mai trebuie ceva. De fapt, în psihoterapia occidentală se folosesc tehnici de relaxare, de meditaţie, care sunt luate din cultura orientală. Am vrut să mă duc direct la sursă, de unde să înglobez această cunoaştere, să o experimentez întâi pe mine şi apoi să o pun în practică în sesiunile de terapie. Rezultatul final al terapiei este momentul în care omul reuşeşte să îşi facă linişte în interior, să ajungă la „emptyness”, la acel vid din care venim şi către care ne întoarcem, pentru că suntem „nimic” până la urmă. Dar, acest nimic nu este chiar nimic, ci este iubire, pentru că Dumnezeu ne-a creat dintr-o picătură de iubire - suntem Iubire, trăim Iubire, dăruim Iubire şi ne întoarcem la Iubire, adică Acasă.

A consemnat Andreea IGNEA 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei