Ioan T. Morar: „Visez vremurile cînd românii vor ieşi în stradă cu prilejuri fericite”

default

Dimensiune font:

| 27-09-2017 11:00

 Cunoscut publicului pentru spiritul său critic, dar şi pentru replicile pline de umor din perioada „Divertis”, Ioan T. Morar este un scriitor prolific * stabilit de câţiva ani în Franţa, a găsit timp ca în această toamnă să participe la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi, deschizând totodată o serie de interviuri cu alţi invitaţi de marcă, pe care „Evenimentul Regional al Moldovei” îi va găzdui în paginile sale, în perioada următoare

- Filolog, scriitor, implicat în activitatea civică, umorist şi diplomat. Cum se împacă omul Ioan T. Morar cu toate aceste calităţi?
- Dacă nu te împaci cu tine, atunci cu cine te împaci?! Glumesc. Am încercat un lucru destul de greu de gestionat: să nu încurc borcanele. Nu ştiu dacă mi-a reuşit...
- Se exclud aceste calităţi una pe alta? Spre exemplu, cea de om de presă cu cea de diplomat, asociată, întrucîtva, spectrului politic?
- Doamne fereşte să se excludă! O nuanţare: am o oarecare prudenţă faţă de noua accepţiunea a cuvîntului „calitate”, de cînd cu filmările de la ieşirea din tribunale unde cutare sau cutare zice „Am calitatea de inculpat”. Să apelăm la cuvinte mai vechi: însuşire, înzestrare, pasiune. Am făcut meseria de jurnalist cu pasiune şi cu seriozitate, cu încredere în justiţie. Chiar dacă, pînă la urmă, pentru asta am apelat la CEDO care mi-a dat mie dreptate în singurul proces (din vreo douăzeci) pe care l-am pierdut în România. Cît despre cariera mea diplomatică, ea a fost foarte scurtă, dar intensă pentru mine, pentru biografia mea interioară. Mi-ar fi plăcut să-mi termin mandatul de Consul General la Marsilia, începusem nişte proiecte, acolo, cu comunitatea românească, cu prietenii francezi... Am lăsat în urma mea o iniţiativă, o expoziţie anuală a tuturor consulatelor din oraşul francez, expoziţie intitulată Consul’Art. A fost ideea mea şi mă bucur să constat că evenimentul se desfăşoară în fiecare an. Am vrut să fac mai mute, dar nu a fost să fie.
- Am putea spune că lumea lui Ioan T. Morar se învîrte în jurul literelor? Cum aţi vedea lumea fără cuvântul scris?
- Se pare că cifrele nu se prind de mine, tot joc la loterie, mi-ar face plăcere să număr nişte milioane. Aşa că rămîn la litere. De dinainte de a merge la şcoală, mama mea m-a învăţat alfabetul şi, de atunci, am intrat în lumea jalonată de cuvinte scrise. Dacă nu ar exista cuvîntul scris nu am avea nici o dovadă a trecutului nostru pentru că, sigur, deja e banal să reamintesc, dar, totuşi, o fac pentru cei care nu mai au tangenţe cu latina: verba volant, scripta manent. Dacă veţi căuta expresia pe internet, veţi întîlni şi imagini cu ea tatuată! Deci, latina nu moare, uneori ne intră-n piele.
- La ora actuală, asistăm la o expansiune a internetului în ceea ce priveşte informaţia şi, mai ales, viteza de circulaţie a acesteia. Ce viitor vedeţi pentru presa scrisă şi pentru cuvântul tipărit pe suport de hârtie, în general?
- Am să vă răspund cu un exemplu pe care l-am mai dat. E vorba de panica producătorilor de pergamente atunci cînd a apărut hîrtia, apoi spaima copiştilor cînd s-a inventat tipografia. Cred că noi, cei obişnuiţi cu suportul de hîrtie pentru scris trăim acelaşi tip de îngrijorare, nu putem vedea clar viitorul croit pentru alte generaţii.

„Românii rîd, poate mai mult decît alte popoare”

- Credeţi că evenimente literare de genul FILIT mai pot resuscita industria de carte din România?
- Nu cred. Sînt convins. Sînt convins că astfel de evenimente atrag atenţia asupra cărţii, creează punţi suplimentare între scriitor şi cititor. Nu ştiu dacă asta resuscitează, pentru că eu nu cred că industria de carte a murit... Există, îmi spun, o criză a suportului de hîrtie care trimite la situaţia din răspunsul anterior.
- Ce le-aţi recomanda celor care nu au mai pus mâna demult pe-o carte şi care invocă permanent lipsa timpului sau, poate, a banilor pentru aşa ceva?
- Paradoxal, eu sînt conectat la lumea care pune mîna pe carte. Scuzele pentru lipsa lecturilor sînt false. Există biblioteci, există chiar librării cu spaţiu pentru lectură... Cît despre criza timpului, aşa e, dacă trebuie să-ţi sacrifici ieşirea la o bere pentru a citi o carte, da, e greu. Partea proastă e cînd cartea e pusă pe acelaşi plan cu berea.
- Ce anume vă leagă de Iaşi? Cum îl regăsiţi acum, în plină toamnă literară?
- Am fost prima dată la Iaşi într-o tabără, pe cînd eram elev de liceu. Apoi, ca student, am venit la Colocviile Eminescu. Tot ca student, am fost la faza pe ţară a concursului de teatru studenţesc, unde trupa noastră a luat primul loc, iar eu, premiul pentru interpretare masculină. Era o montare curajoasă a piesei Sînzîiana şi Pepelea (de Alecsandri), unde eu, în rolul lui Papură Vodă, contaminam personajul cu ceva vag din Ceauşescu... Ehe, ce vremuri. Şi staţi aşa, n-am terminat aceste legături. Cu primul meu roman, Lindenfeld, am luat premiul Naţional de Proză la Iaşi. Roman apărut la editura ieşeană Polirom, unde am publicat tot ce am scris, în afară de poezie. Iar în plan personal, soţia mea a terminat facultatea la Iaşi. Deci, am ceva legături şi mă bucur că FILIT îmi dă şansa să le întăresc.
- Dincolo de calitatea de scriitor, românii vă asociază cu umorul şi cu grupul Divertis. Credeţi că românii mai au puterea să rîdă?
- Românii rîd, poate mai mult decît alte popoare. Depinde ce pretexte li se oferă. Dacă le oferi umor inteligent, vor rîde de umorul inteligent. Dacă faci glume vulgare, vor rîde de glumele vulgare. Partea proastă, în opinia mea, e că, în zilele de acum, s-a redus oferta de umor inteligent.
- S-a spus că umorul a reprezentat adevărata mişcare de rezistenţă a românilor, poate chiar singura, în perioada comunistă. Cum aţi caracteriza umorul românesc faţă de cel de dinainte de `89, spre exemplu?
- Umorul de dinainte de 1989 mai avea un rol, acela de a purta mesaje ascunse, de a încifra lehamitea şi de a o transmite. Era foarte plăcut să decodifici într-un text umoristic, de obicei spus pe scenă, „şopîrla” introdusă de autori, sensul ascuns, săgeata îndreptată spre puterea comunistă. Umorul de atunci a creat un tip de solidaritate.
- Unii au trăit cu „Urzica”, alţii cu scheciurile lui Toma Caragiu sau Dem Rădulescu, ultimele servite în doze destul de rare la acea vreme. Astăzi, avem „iUmor” sau „Las Fierbinţi”, de care românii beneficiază la discreţie pe micile ecrane. Asistăm la o diluare a fenomenului umoristic sau, dimpotrivă, la un reviriment?
- Eu am scris şi la Urzica, aveam o rubrică dedicată kitsch-ului. Acolo am scris pentru prima dată împotriva manelelor ilustrate de formaţia Azur, de pildă. Şi am primit scrisori de ameninţare. Da, pe vremea lui Ceauşescu. Asta demonstra că mi-am atins ţinta. Nu urmăresc umorul românesc televizat de azi, nu am programe româneşti la televizor, deci nu pot da un răspuns mulţumitor.

„Deşteaptă-te române nu-i chiar o vorbă-n vînt”

- Totodată, sunteţi un actor al vieţii civice din România, chiar dacă nu atât de vocal, de vizibil. Cum aţi caracteriza electoratul român de astăzi?
- Implicarea mea, la zi, este mult redusă faţă de anii de dinainte, cînd m-am înrolat în Alianţa Civică printre fondatori. Las loc tinerilor să lupte. Eu îmi exprim părerea prin vot, iar asta chiar înseamnă un efort în care includ drumul de zeci de kilometri şi coada la Consulat!
- Ce credeţi că i-ar mai scoate astăzi pe români în stradă?
- Visez ca românii să fie scoşi în stradă de premii Nobel acordate unor concetăţeni, de victoria Naţionalelor sportive la diverse campionate şi cupe mondiale. Visez vremurile cînd românii vor ieşi în stradă cu prilejuri fericite.
- Vă bate gândul să vă implicaţi mai activ în politică?
- Nu.
- Credeţi că România duce lipsă de lideri sau, dimpotrivă, de un electorat activ?
- Cred că în România există o criză de co-participare la viaţa cetăţii. Ne lipseşte solidarizarea pe proiecte, spiritul civic mi se pare amorţit. Deşteaptă-te române nu-i chiar o vorbă-n vînt.
- Aţi avut posibilitatea să călătoriţi mult. Aţi ajuns „la capătul lumii”, în Noua Caledonie, aţi fost consul general la Marsilia... Aţi experimentat culturi diferite, dacă nu diametral opuse. În această perioadă v-a bătut gândul să emigraţi?
- Nu ştiu dacă voi emigra vreodată, deocamdată, de peste cinci ani, am domiciliul în Sudul Franţei, Provence, în oraşul La Ciotat, leagănul cinematografului. Nu sînt emigrant, sînt crds, cetăţean român cu domiciliul în Străinătate.
- Unde vedeţi locul României şi al românilor, în acest amalgam de civilizaţii, de isterie anti-migraţionistă?
- Dacă vă aşteptaţi la un răspuns sub pălăria corectitudinii politice, aşteptarea vă e înşelată. Eu cred în valori, în tradiţie, cred că Europa trebuie să rămînă legată de trecutul ei creştin. Cred că este sinucigaş ca, de frică să nu jigneşti un emigrant, să fii pus să renunţi la cruciuliţa de la gît. Ca să vă dau un exemplu. Sper ca Europa să nu se depersonalizeze doar pentru a face pe plac unei stîngi foarte agresive în momentul de faţă. Ca om care a trăit în comunism, nu pot crede că viitorul comunist al Europei ar fi viitorul pe care-l merită copiii noştri. România chiar poate fi unul din stîlpii unei Europe puternice şi mîndre de trecutul ei.
- Dacă ar fi să vă întoarceţi în timp şi să aveţi să schimbaţi un singur lucru/eveniment în România, care ar fi acela?
- Aş opri venirea minerilor în Bucureşti.
- Dar în evoluţia şi activitatea omului Ioan T. Morar?
- Aş împiedica destrămarea Grupului Divertis şi distrugerea Academiei Caţavencu.
A consemnat Dan HAŢEGAN

Ioan T. Morar s-a născut la 13 aprilie 1956 în localitatea arădeană Şeitin. În 1981 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză, ca şef de promoţie. A predat limba şi literatura română la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj (1981-1986), iar din 1987 devine redactor al revistelor Viaţa studenţească şi Amfiteatru. După Revoluţie, lucrează la Cuvîntul şi devine membru fondator al Alianţei Civice. Este membru fondator al Academiei Caţavencu, iar între 2004 şi 2009 a fost senior editor la Cotidianul. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activînd, pînă în 1996, în grupul Divertis. În anul 2010 a fost numit consul general la Marsilia, funcţie din care a fost schimbat în 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, actualmente stabilit în oraşul La Ciotat, în sudul Franţei. A debutat cu volumul de versuri Vară indiană (Albatros, Bucureşti, 1984, distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), după care au urmat Fumul şi spada (Cartea Românească, Bucureşti, 1989), Şovăiala (Brumar, Timişoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Neruşinarea (Brumar, Timişoara, 2003) şi Paloarea (Brumar, Timişoara, 2010). La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld, Negru şi Roşu (2013; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revista România literară) şi Cartea de la capătul lumii. Tot la Polirom a marcat şi ultima sa apariţie editorială, „Sărbătoarea Corturilor” (2016). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei