Cristina Gheorghe Directorul Executiv al Fundatiei Varlaam

Dimensiune font:

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi

| 24-11-2017 05:15

Din anul 2018 Fundaţia Varlaam va completa programul şcolar deja existent – preşcolar, primar şi gimnazial, cu cel liceal. Urmând acelaşi deziderat, accentul va fi pus pe nevoile, personalitatea şi cumulul de talente al fiecărui elev în particular. Directorul Executiv al Fundaţiei Varlaam ne vorbeşte despre deschiderea liceului, despre sistemul educaţional practicat în instituţie, despre importanţa corelării valorilor tradiţionale cu tendinţele la nivel internaţional şi, de asemenea, cu unicitatea fiecărui copil în procesul de învăţare şi dezvoltare a viitorului adult.
Cristina Gheorghe, Directorul Executiv al Fundaţiei Varlaam este consultant de management şi planificare strategică, fondator şi consultant partener în cadrul Institutului de Dezvoltare Personală, cu o experienţă de 20 de ani de coach, de trainer de leadership, eficienţa echipelor, schimbarea mentalităţii şi inteligenţă emoţională.
Membru fondator în echipa Şcolii Varlaam din Iaşi, conduce din 2010 Şcoala Varlaam, o alternativă educaţională, care a început acum 7 ani cu o clasă cu 12 copii. Astăzi are peste 350 de elevi şi din toamna lui 2018 deschide porţile Liceului Varlaam.

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns într-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou în Moldova acest proiect?

- Liceul Varlaam vine să completeze un ciclu educaţional început în etapa preşcolară şi continuat de şcoala primară şi gimnazială Varlaam. Credem că e nevoie de un model românesc de educaţie, care ţine cont atât de descoperirile la nivel mondial din educaţie, cât şi de nevoile timpurilor volatile pe care le trăim. Credem într-un model în care copilul este o persoană cu nevoile, talentele şi visurile proprii şi nu un obiect, un fel de robot lipsit de individualitate, de unicitate. Modelul pune accentul pe educaţia prin dezvoltarea inteligenţei cognitive, emoţionale şi spirituale, educaţie începută de la grădiniţă, continuată în clasele gimnaziale şi desăvârşită în ciclul liceal. Noutatea liceului Varlaam e adusă de flexibilitatea curiculei în funcţie de interesele şi obiectivele elevului şi de programul de mentorat personalizat oferit fiecărui elev de la clasa a IX-a la a XII-a şi care să îl ajute să îşi urmărească pasiunea, studiind cu preponderenţă ceea ce îl interesează.

- Care sunt valorile viitoarei instituţii de învăţământ? Misiunea, viziunea?

- Misiunea noastră este una pentru 100 de ani de acum înainte. Aşa cum spuneam, ne dorim să împlinim un model românesc de educaţie care să dezvolte inteligenţele multiple, având copilul în centru, ca persoană, care îşi urmează talentul şi care îi preţuieşte pe ceilalţi oameni la fel de mult ca pe sine însuşi. Valorile noastre rămân aceleaşi cu care cred că ieşenii sunt deja familiarizaţi: credinţă în Dumnezeu şi în sensul spiritual al vieţii omului, excelenţă şi responsabilitate, iubire şi discernământ.

- Cine poate urma cursurile acestui liceu? Există vreo condiţie specială pentru viitorii liceeni?

- Cea mai importantă condiţie pentru a urma acest liceu este ca părinţii şi elevul să împărtăşească o viziune comună despre educaţie, copilul să îşi dorească să îşi cultive talentul şi vocaţia, iar părinţii să îl susţină în acest demers personalizat, pentru că noi punem resurse în mentorat şi educaţie vocaţională, o curiculă diferenţiată şi flexibilă, precum şi un spaţiu modern cu studiouri şi laboratoare dotate cu tot ce este necesar. Procesul de selecţie constă în acordarea unui interviu de către elev şi părinţi separat. Apoi, în calcularea mediei de admitere va fi luată în calcul, pe lângă rezultatul interviului, şi nota obţinută la Evaluarea Naţională. Astfel, vorbim de trei probe pentru admitere – rezultatul la Evaluarea Naţională, întâlnirea cu elevul candidat, respectiv cea cu părinţii acestuia. Este foarte important să vedem că şi părinţii se implică în procesul educaţional, ei fiind un factor esenţial în definirea şi şlefuirea personalităţii tânărului.

- Vă gândiţi şi la un sistem de burse? Ce condiţii ar trebui să îndeplinească viitorii elevi?

- Desigur! Vom oferi şase burse pentru şase elevi din clasa a VIII-a care îşi doresc să studieze la Liceul Varlaam. Aceste şase burse sunt pentru toţi cei patru ani de studiu, pe care le oferim unor copii talentaţi, care iubesc şcoala, dar care provin din familii cu resurse materiale modeste. Aş avea un mesaj pentru cei care citesc acest articol şi cunosc un astfel de copil talentat. Vă rugăm să îndrumaţi acest tânăr către noi, să ne scrie pe adresa de email vreau@liceulvarlaam.ro, pentru a putea fi o parte din drumul său spre maturitate.

- De către cine vor fi îndrumaţi tinerii? Cine sunt cadrele didactice care îi vor călăuzi?

- Echipa liceului este încă în formare, însă are deja un nucleu de oameni dedicaţi misiunii noastre de ani de zile. Voi numi aici trei mentori care vor fi alături de elevi în acest parcurs. Adrian Timofti, profesor de istorie cu peste 17 ani de experienţă, un dascăl iubit de toate generaţiile, Leon Pitu, profesor de matematică ce are peste 24 de ani la catedră şi rezultate excepţionale cu elevii şi Raluca Ungureanu, strateg educaţional, cu mulţi ani de mentorat în profesie. Campania pe care am demarat-o de curând, de completare a echipei de profesori mentori pentru liceu are rezultate incredibile deja. Nu ne aşteptam să primim zeci de aplicaţii, în doar două săptămâni, oameni cu perioade îndelungate dedicate educaţiei şi excelenţei în acest domeniu, din Iaşi, dar şi din alte judeţe ale Moldovei. Sunt oameni cu doctorate dublate de o enormă dorinţă de implicare într-un altfel de model de învăţământ, în care fiecare elev să fie preţuit şi ajutat să îşi împlinească talentul. Suntem recunoscători să cunoaştem atât de multi oameni care ne împărtăşesc misiunea de a schimba educaţia din România.

- Ce condiţie trebuie să îndeplinească un cadru didactic pentru a face parte din echipa educaţională?

- Condiţia de bază pentru ca un profesor să fie în echipă este, ca şi în cazul elevilor şi părinţilor pe care ii admitem, viziunea comună despre educaţie. Desigur, căutăm oameni cu un anumit nivel de pregătire, dar nu este suficient să fii un profesor titrat, dacă nu crezi în mentorat şi în educaţie personalizată care să urmeze vocaţia fiecărui elev. Nu contează vârsta pe care o ai, nici în plus, nici în minus, dacă eşti un profesor dedicat misiunii tale, de a avea impact prin implementarea unui model de educaţie românesc adaptat timpurilor.

- Mai spuneţi-ne câteva detalii legate de liceu. Câte clase vor fi? Ce dotări aţi pregătit?

- Liceul este unic pentru că îşi propune să urmărească individual elevul, să îi aloce un mentor, să îşi definească obiectivele şi care să îl însoţească pe calea împlinirii lor. Pentru asta vom lucra după o curiculă diferenţiată în funcţie de nevoile şi interesele elevului, făcând la un nivel de bază toate materiile şi aprofundându-le pe cele unde elevul are cel mai mare interes, pentru a-şi atinge obiectivele pe termen lung. Ne dorim să începem cu două clase a IX-a, cu câte 15 copii fiecare, o clasă cu profil real, care să îi ajute în timp pe elevi să meargă spre zona de ştiinţe şi antreprenoriat: medicină, business, finanţe, inginerie şi orice meserii noi care vor apărea odată cu noile tehnologii. De asemenea, ne dorim o clasă cu profil uman, dedicată copiilor care au înclinaţie spre zona industriilor creative, spre comunicare fie în media, fie în domeniul relaţiilor publice, în publicitate sau alte profesii din sfera socială. Ambele profile vor face intensiv limba engleză. Liceul va funcţiona pe baza unei soluţii tehnologice moderne, adoptate şi implementate în educaţia din Statele Unite şi în numeroase ţări din Europa. Fiecare elev va avea un Chromebook pe care va lucra, vor exista spaţii de lucru individual, dar şi spatii de lucru în grup, pe metoda Cooperative Learning. Veniţi să ne cunoaşteţi şi să vă povestim mai multe.

- Puteţi creiona un profil al liceanului de la Varlaam? Dar al profesorului de la Varlaam?

- Liceanul Varlaam este un copil normal, sensibil, curios. Îi place să îşi facă prieteni, are nevoie de un mediu normal de pace, dar şi care să îl provoace şi să îl inspire. E un copil care este preţuit de părinţii lui ca persoană şi încurajat să îşi spună propria părere. În ceea ce priveşte profesorul Varlaam, acesta este, în primul rând, un mentor, un model pentru elevii lui. Este pasionat de ceea ce predă, vede omul din elevul lui în primul rând şi îl îndrăgeşte indiferent de nivelul inteligenţei cognitive sau de rezultatele pe care le are. Ştie să îl asculte şi să îi trezească interesul şi imaginaţia. În mai puţine cuvinte, profesorul Varlaam este o sursă de inspiraţie pentru elevii săi.

- Aici vă las pe dumneavoastră să răspundeţi unor întrebări nerostite de mine.

- În final, dacă ar fi să rezum într-o frază care este motivul pentru care părinţii şi elevii să aleagă Liceul Varlaam este pentru că aici vor găsi o comunitate de învăţare ancorată în realitatea secolului XXI, o comunitate construită pe trei condiţii esenţiale pentru reuşita copilului ca om adult în viitor: orientarea şi descoperirea talentelor şi intereselor, mentorat pe tot parcursul liceului pentru a-şi împlini visurile şi o logistică modernă care să îi trezească interesul şi imaginaţia şi care îi oferă siguranţa şi firescul valorilor creştine româneşti.

 

 

 

Valori Fundaţiei Varlaam:

- Credinţă (în Dumnezeu şi în sensul spiritual al vieţii omului);

- Excelenţă şi responsabilitate;

- Iubire (dragostea de frumos, respect pentru om/diversitate, familie, adevăr);

- Discernământ (gândire critică şi creativă, deschidere către cunoaştere)

 

Programa şcolară respectă Curriculum-ul Naţional, este avizat de Ministerul Educaţiei şi adaptat în aşa fel încât să ofere elevilor o perspectivă unitară şi coerentă asupra disciplinelor de studiu. Prin aceasta elevilor li se arată constant că ştiinţa, arta şi credinţa nu se contrazic între ele, ci se completează pentru a-L sluji pe Dumnezeu şi a-şi împlini vocaţia.

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 26.10.2018, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114 COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109 RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097 – 2.424.500,00 lei - 2.182.050,00 lei Activ 2 – ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117 – 134.910,00 lei – 121.419,00 lei Activ 3 – ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecventa 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112 – 63.600,00 lei – 57.240,00 lei Activ 4 – APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR Analizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6 Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricarii 2008 Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96% Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricarii 03/2011, fabricat in Korea MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3 Acvariu cu filtre TETRATEC si FLUVIAL FX5 Aer condiţionat - 3 buc Calculator Dualcore Casă marcat Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217 Mobilier farmacie (demontat) Sistem Dualcore + monitor 19' Sistem Intel Sistem supraveghere (aferent spaţiului închiriat) Tâmplărie PVC (montată) – 52.470,00 lei – 47.223,00 lei Activ 5 – MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINĂ CU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMĂ POLUARE EURO 4, AN FABRICAŢIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMĂR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică - turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart – 31.470,00 lei – 28.323,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 25.10.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 25.10.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L
„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Fără fonduri europene, Iaşul ar fi fost un oraş anost”
23/09/2018 09:10

  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezintă ieşenilor viziunea sa legată de fondurile europene, de viitorul oraşului pe care il administrează   *Trebuia să fim cel puţin cu jumă ...

 

„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”
18/08/2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată in infiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din Romania, la inceputul anului 2018, se află ...

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas
15/08/2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător in Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi   - Domnule Muraru, ati spus la un ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
03/08/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”
18/07/2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi - Domnule Buruiană, in ...

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...