Cum începi o mini afacere cu microplante

woman-gardner-greenhouse (1)

Dimensiune font:

| 21-12-2023 11:48

Dacă vrei să începi o afacere profitabilă în domeniul agriculturii cu o investiție minimă sau doar vrei să mănânci mai sănătos, te-ai gândit la cultivarea microplantelor?

Ce sunt microplantele

Microplantele sunt plantele în prima etapă de dezvoltare, culese imediat după apariția primelor frunzulițe. Ele sunt considerate superalimente deoarece conțin cu până la 40 de ori mai multe vitamine și minerale decât plantele ajunse la maturitate. Pot fi consumate în salate, sandvișuri, gătite sau ca decor în farfurie.

Pentru consum propriu, nu ai nevoie de multe echipamente. Pot fi crescute pe pervazul ferestrei sau pe blatul din bucătărie. Însă, dacă ai trecut în etapa următoare și vrei să începi o mini afacere, trebuie să-ți faci un plan.

E posibil să ai nevoie de o investiție mai mare sau mai mică, în funcție de obiectivele tale. Ia în calcul solicitarea unui credit rapid, dacă mai ai nevoie de o anumită sumă de bani pentru diverse cheltuieli și treci la treabă!

Ce trebuie să știi despre cultivarea microplantelor

În primul rând, nu trebuie să te gândești la cultivarea microplantelor ca la o adevărată cultură agricolă. Pentru microplante nu ai nevoie de hectare de teren, de utilaje agricole, de pesticide, de îngrășământ etc. Se cresc cel mai bine în spații închise, protejate, cu temperatură umiditate și ventilație controlate. Poți obține un venit decent dacă dispui de o încăpere de aproximativ 15 metri pătrați, pe care să o amenajezi corespunzător.

Microplantele pot fi cultivate în diferite tipuri de substrat. În pământ steril/ dezinfectat, substrat de nucă de cocos sau chiar pe șervețele de hârtie. Vei avea nevoie de tăvițe de plastic, rafturi pentru o cultură etajată pe verticală, leduri cu spectru de lumină de creștere a plantelor, prize programabile, ventilatoare pentru circulația aerului, un aparat de aer condiționat pentru controlul temperaturii și acces la o sursă de apă. Și semințe, bineînțeles.

Pentru că plantele nu vor avea un ciclu complet de creștere și nu vor depinde de condițiile meteorologice, pot fi cultivate pe tot parcursul anului, nefiind niște culturi sezoniere. Trebuie totuși să ții cont că fiecare plantă are un timp diferit de creștere până la recoltare.

Mai trebuie să ai în vedere și faptul că nu toate plantele se pretează la o astfel de cultură. Cele mai utilizate semințe pentru recoltare în stadiul de vlăstar sunt: busuiocul – cu o perioadă de creștere între semănarea semințelor până la recoltare de aproximativ 25 de zile, sfeclă roșie – 14 zile, broccoli – 10 zile, conopidă – 10 zile, coriandru – 20 zile, creson – 12 zile, salată – 12 zile, muștar – 17 zile, ceapă – 20 zile, lobodă – 16 zile, oregano – 20 zile, mazăre – 12 zile, ridichi – 10 zile și floarea soarelui – 12 zile.

Ce trebuie să știi despre partea economică a unui astfel de proiect

Principalul avantaj al unei afaceri cu microplante este reprezentat de cheltuielile scăzute pentru cultivare și creștere. Există cheltuieli recurente, dar acestea nu sunt nici pe departe la fel de mari precum acelea pentru o cultură în câmp sau în solar. Acestea sunt cheltuieli cu semințele, mediul de creștere, consumul de apă și de curent electric. Atâta tot.

Este adevărat că există și cheltuieli inițiale, iar dacă ești convins că vrei să începi o astfel de afacere, poți să cauți soluții de finanțare pentru amenajarea spațiului de creștere, achiziția inițială a rafturilor, luminilor, ventilatoarelor și a tăvițelor de plastic în care vei crește vlăstarii. Poți accesa un credit nebancar, de exemplu, dacă ai nevoie de o sumă suplimentară de bani.

În funcție de modul în care le vei comercializa, vei avea nevoie de tăvițe cu dimensiuni diferite. Le poți vinde fie gata recoltate, spălate, ambalate în pungi și păstrate la frigider, fie în recipiente mai mici, cu tot cu pământ astfel încât clientul final să recolteze exact cât vrea să consume în momentul respectiv. În primul caz vei avea nevoie de tăvi mai mari, pe care le vei putea reutiliza un timp îndelungat. În al doilea caz vei avea nevoie de recipiente mai mici, de unică folosință, pe care va trebui să le pui pe lista cheltuielilor recurente.

Partea bună este faptul că, fiind la tot mai mare căutare, nu îți va fi greu să găsești clienți. Le poți vinde online, în piețe, magazine alimentare sau chiar către restaurante.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi utile atunci când urmează să îți mărești familia
16/05/2024 10:20

Momentul in care se măreste familia este unul minunat deoarece toată lumea asteaptă cu drag sosirea unui nou membru care va fi iubit, ingrijit si sustinut. De asemenea, extinderea familiei poate aduce o no ...

Cum să combați pericolele unei vieți sedentare
16/05/2024 10:16

Viata modernă ne oferă multe beneficii, dar si provocări pentru sănătate. Unul dintre cele mai mari obstacole de care ne lovim in această epocă este stilul de viată sedentar. Pe măsură ce tehnologia a ...

Rolul educației în dezvoltarea copiilor
16/05/2024 10:11

În primii ani de viată, creierul copiilor este ca un burete ce absoarbe fiecare experientă si interactiune, aspect care le va modela modul in care gandesc si percep viata. Aceasta este perioada in care ...

4 tipuri de investiții pentru confort și bucurie de lungă durată
16/05/2024 10:08

De-a lungul vietii, facem fată multor provocări, unele neasteptate si intense. Cu toate acestea, există si momentele de liniste, cand te bucuri de tot ceea ce ai, prin investitiile pe care este important ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei