„Un copil care merge la școală, și doar atât, este un viitor adult eșuat”

m

Dimensiune font:

| 06-04-2024 08:50

 Dialog cu Maria Costan, PR-ul Clubului Leo Libra

- Care sunt principalele valori pe care le promovați ca organizație și cum asigurăm că sunt reflectate în toate activitățile noastre?
- Din câte putem observa, trăim într-o societate maladiv-egocentristă. Scopul nostru este de a forma „viitori adulți” care să creeze în mediu mai tolerant, cu oameni gata să te ajute și începem să contribuim la această schimbare încă de pe acum. Diferitele activități pe care le desfășurăm integrează diverse probleme pe care noi tinerii le identificăm în comunitate și încercăm să le soluționăm, bineînțeles în limita capacității noastre. Special Olympics” spre exemplu, a fost proiectul cu care am marcat începutul anului 2024, și care s-a focusat asupra incluziunii sociale a tinerilor cu autism și promovarea sportului în viața lor! Career Fair.2” este un proiect care se vs desfășura zilele acestea și care își propune să ajute adolescenții cu orientarea în carieră! Majoritatea proiectelor noastre motivează tinerii să contribuie la bunăstarea societății, prin implicare și empatie.

- Ce strategii aveți în vedere pentru a asigura transparența și comunicarea eficientă între conducerea organizației și membrii săi?
- Odată ce un anumit număr de membri este depășit, într-adevăr devine din ce în ce mai greu să menții o transparență totală sau o comunicare 100% eficientă, din cauza faptului că de multe ori se pierde informația. În schimb, cred cu tărie în ideea de unitate, de familie LEO. Prin teambuilding-urile pe care le organizăm și activitățile de lucru în echipă, diviziunea dintre board și membri, sau dintre membrii fiecărui departament (design, fundraising, PR si HR), se estompează vizibil, dar mai mult decât atât simțibil. Prin urmare, creând un mediu prietenos, în care cat mai multe persoane să se regăsească, automat comunicarea eficientă și transparența sunt asigurate.
- Ce planuri aveți pentru a face clubul nostru de tineri mai accesibil și inclusiv pentru toate categoriile de tineri din comunitatea noastră?
- În general, toate categoriile de tineri sunt binevenite, întrucât unul dintre principalele scopuri promovate de noi sunt incluziunea socială. Sentimentul de aparținere unui anumit grup, din punct de vedere sociologic, este crucial. Deasemenea, cred că dacă creăm contextul potrivit, oamenii potriviți vor veni. De multe ori ne aflăm în poziția de a pune etichete involuntar, la prima vedere. Conferind un mediu în care toate prejudecățile obiective sunt lăsate deoparte, putem ajunge mult mai ușor la sufletul celui din fața noastră, astfel tinerii reușesc să simtă un stop de siguranță. Acesta, alături de multe altele, asigură faptul ca fiecare adolescent se poate regăsi în activitățile noastre. În alte cuvinte, planul care stă la baza dezvoltării clubului nostru, vizând accesibilitatea și flexibilitatea în cadrul său, este de a crea un mediu optim, care să ofere libertatea în exprimare și dorința de a ajuta!
- Cum vedeți rolul educației non-formale în cadrul activităților și cum încurajăm dezvoltarea personală și profesională a membrilor?
- Adesea, acest to de educație non-formală este lăsat deoparte când se discută despre educarea copiilor. Însă eu cred că acesta ar trebui adusă în prim-plan și luată în considerare de fiecare părinte care își dorește ca al său copil sa aibă simțul responsabilității și al umanității.
Voluntariatul în sine ne face să conștientizăm că nu trăim singuri pe lumea acesta. Și chiar dacă trăim ghidați de un individualism absolut, tot nu suntem singuri. Voluntariatul este mijlocul prin care se poate lua cu acuratețe pulsul societății. Școala, sau cel puțin sistemul de învățământ din țara noastră, este unul foarte rigid, care mai mult îndepărtează de la valorile sufletești. Știu că acest subiect, la momentul actual, este destul de controversat, dar din punctul meu de vedere, un copil care merge la școală, și doar atât, este un viitor adult eșuat. Acesta nu va avea capacitatea de a empatiza cu ceilalți, dând dovadă și de un radicalism enervant; nu va fi gata să facă compromisuri sau să accepte înfrângerea. Pe scurt, acesta va fi acel coleg țâfnos care mereu se plânge de ceva, pe care cred că mulți dintre noi îl avem.
Activitățile non-formale îmbunătățesc atât skill-urile necesare pe plan profesional, cât și cele pe plan personal. O bună relaționare, gestionarea situațiilor limită, îmbinarea opiniilor celorlalți cu cea proprie, lucrul în echipă, organizarea unui eveniment, soluționarea conflictelor și multe altele, sunt lucruri care sunt utile la oricine vârsta, în orice context, iar din nefericire, educația formală, le superficializează.
Nu, nu are cum să îți pese de cel de lângă tine, până când nu te așezi jos lângă el, să vezi totul prin ochii lui. Nu, nu ai cum să te plângi de lipsurile comunității, până când nu îți dai jos ochelarii de cal și încerci să schimbi chiar tu ceva, poate chiar pe tine!
În concluzie, variile tipuri de activități extracuriculqare au un impact major asupra tinerilor, întrucât lărgesc orizonturi și reprezintă o cale didactică practică, prin care învățăm lucruri pe care le luam cu noi toată viața!
- Ce proiecte sau evenimente speciale planificați pentru a încuraja spiritul de echipă și implicarea membrilor în activități?
- Proiectele noastre de interes se focusează asupra acestor doua mari aspecte, din punct de vedere organizatoric. Dacă noi,voluntarii ne simțim confortabil, automat și cei care participă la diferitele noastre proiecte o resimt. La fel și nivelul de implicare a membrilor, este influențat de starea în care ne aflăm. După cum bine știm, momentele inconfortabil fac parte din viața de zi cu zi, iar acestea apar mai ales când niște adolescenți se joacă de-a adulții. Dar partea frumoasă a momentelor mai puțin frumoase este felul în care trecem împreună peste ele, chiar dacă instinctul primar este de a abandona totul. Evenimentele noastre vizează o problematică pe care noi toți o avem in comun. Mai avem apoi, fiecare contribuie cu ce poate în realizarea proiectului, ce poate aduce o abordare diferită asupra subiectului.

Maria Costan are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, în clasa a XI-a, la profilul Filologie bilingv engleză. Pe lângă pasiunea pentru literatură, voluntariatul este activitatea căreia îi este dedicată în întregime. Este fondatoarea și responsabila Departamentelor de Relații Publice și Resurse Umane, în cadrul Clubului Leo Libra Iași.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei