Paradoxurile verdictelor date de judecători EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 12-03-2016 06:00

Uneori, verdictele date în acelaşi caz de instanţe diferite sunt total opuse * pe aceleaşi probe, se pot da achitări sau condamnări * în asemenea cazuri, se dă vina mai ales pe interpretarea diferită a datelor din dosar * asemenea situaţii apar şi la infracţiuni violente, dar şi în cazuri de corupţie * matematic totuşi, procentajul deciziilor schimbate în căile de atac este mic

 

Cum dau judecătorii verdictele? Ce atârnă mai greu pe talger, ca din peniţa magistratului să iasă mult achitarea dorită de orice acuzat sau, dimpotrivă, o condamnare usturătoare? Desigur, legea le oferă judecătorilor diverse instrumente pe care să îşi fundamenteze deciziile, dar cel mai greu de explicat este o situaţie cu adevărat paradoxală. Şi anume, când în acelaşi dosar sunt pronunţate, în primă instanţă şi în căile de atac, decizii care se bat cap în cap.
Interceptările ba salvează, ba condamnă
O astfel de situaţie s-a înregistrat chiar la un om al legii, fostul şef al procurorilor din Hârlău Ghenadie Ciobanu. Acesta a fost acuzat de DNA că a primit 200 de euro, pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată în cazul unui şofer beat care lovise cu maşina un biciclist. Şoferul s-a ales doar cu o amendă administrativă, pe motiv că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Anchetatorii au vorbit şi despre alte afaceri ale lui Ciobanu: „Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice – vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă, rezultă faptul că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului Cotnari, de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui singur an şi l-a depozitat în garajul unităţii, şi mica ciupeală într-o veritabilă politică penală”.

CEDO sterge pe jos cu justitia ieseana

La Iaşi, Ciobanu a fost achitat, fiindcă judecătorii au ajuns la concluzia că probele sunt prea subţiri: „În ceea ce priveşte proba forte în susţinerea inculpării, înregistrarea video-audio în mediu ambiental a convorbirii dintre cei doi - inculpatul şi martora denunţătoare, aceasta nu conţine niciun element care să contureze infracţiunea dedusă judecăţii. Astfel, contrar susţinerilor din rechizitoriu şi din procesele verbale de redare a acestei convorbiri, instanţa procedând la audierea nemijlocită, în şedinţă publică, a înregistrării, se constată fără putinţă de tăgadă că nu s-au folosit expresiile mai ieftin nu pot, euro şi nici expresia dacă dă, bine, dacă, nu..., fiind folosită expresia dacă da, bine”.
Deşi înregistrările, evident, nu s-au schimbat, ele au fost socotite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie suficient de convingătoare cât să se dicteze o condamnare de 4 ani de puşcărie!
Bâlbâieli ale martorilor
Dacă de această dată dreptatea s-a văzut diferit la Iaşi şi Bucureşti, verdicte diametral opuse au venit, într-un caz sângeros, şi de la două instanţe din oraşul celor şapte coline. Acestea au dictat întâi achitarea, apoi 18 ani de închisoare pentru Constantin Lăcătuşu, implicat într-un incident sângeros la o nuntă. Lăcătuşu a fost acuzat că a înfipt un par în inima lui Ioan Leonte, în timpul unui scandal pornit de la faptul că fratele victimei le-a cerut lăutarilor mai multe dedicaţii muzicale. Lăcătuşu a negat crima, dând şi numele altui nuntaş ca autor al crimei. Contrazis de alţi tovarăşi de petrecere, a spus apoi că poate a lovit, dar era prea beat ca să îşi aducă bine aminte ce şi cum. Martorii au oscilat şi ei în povestirea evenimentelor, ba considerându-l vinovat, ba nu, dar s-au ales cu dosare penale pentru mărturie mincinoasă.
După gratii sau afară?
În cazurile mai puţin dramatice, diferenţa majoră apare la felul cum se execută pedeapsa. Aşa s-au arătat magistraţii Curţii de Apel îndurători cu un şantajist, care a transformat viaţa unei femei într-un coşmar. Violeta M. a împrumutat 3.000 de dolari, iar după ce a restituit o parte, datoria a fost preluată de Ionuţ Lucian Şpighel. Femeia le-a povestit oamenilor legii că a fost bătută, dusă la Ciric şi silită să se dezbrace. După ce a lăsat-o doar în bikini, şantajistul a plecat cu hainele ei. Sub presiune, Violeta a acceptat să semneze un contract din care rezulta că ar fi împrumutat 20.000 de euro. Numai că, în loc s-o ducă acasă, bărbatul a ras-o în cap! Câteva zile mai târziu, s-a mai plâns femeia, cineva a turnat benzină pe preşul ei. Şpighel era bine informat privind mişcările tuturor membrilor familiei şi a promis că-i va extermina copilul. Pentru şantaj, Şpighel a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei la un an şi şase luni de închisoare, însă a făcut recurs şi judecătorii Curţii de Apel i-au suspendat executarea pedepsei.
O explicaţie
Cum explică magistraţii diferenţele? În general, ei lasă motivarea sentinţei să dea explicaţii pentru ei, ca şi prevederile penale. „Potrivit Codului Penal, stabilirea pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului. Se au în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, gravitatea consecinţelor produse, antecedentele inculpatului, mai ales prin natura şi frecvenţa infracţiunilor, conduita din timpul procesului, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială, dacă recunoaşte fapta, dacă legea prevede circumstanţe atenuante sau agravante ce i se aplică. Aprecierea probelor, mai ales a celor interpretabile, este însă şi o chestiune ce ţine de experienţa de viaţă a magistratului, de contextul social, de înţelegerea sa asupra percepţiei victimei, dacă aceasta mai este în viaţă, a martorilor. Important este ca, atunci când ia o decizie, judecătorul să fie convins că este cea corectă, nu să acţioneze sub presiunea unor factori care nu au ce se amesteca în justiţie. Iar instanţele de control există tocmai pentru a corecta eventualele scăpări ale instanţei de fond”, ne-a spus un judecător ieşean. Cristina CZELLER

În 2015, din 290 hotărâri atacate ale instanţelor inferioare, 45 au fost casate total sau parţial de Curtea de Apel Iaşi - 16 civile, 8 penale, 21 de contencios administrativ şi fiscal

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei