George Poede: „Guvernul de tehnocraţi este unul cu rază mică de acţiune”

default

Dimensiune font:

| 06-01-2016 05:30

 An de doliu pentru întreaga Românie, 2015 a adus schimbări semnificative şi pe scena politică unde, datorită mişcărilor de stradă, un guvern a căzut prin demisia primului-ministru Victor Ponta. Prof. univ. dr. George Poede, prodecan al Facultăţii de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, vorbeşte despre avantajele pe care PSD le are de pe urma retragerii de la putere, lăsând astfel calea liberă noului Cabinet Cioloş. Potrivit specialistului în comunicare însă, mult-lăudaţii tehnocraţi sunt doar actanţi de cursă scurtă pe şcheiul politic, urmând ca la alegerile parlamentare din acest an să între în joc adevăratul guvern, validat şi susţinut politic de Parlament

- Incendiul din Colectiv a declanşat nenumărate proteste şi a dus la căderea unui guvern. Cum vedeţi evenimentele din toamna şi iarna anului trecut?
- Psihologia maselor arată că în contexte foarte tensionate social, aşa cum au fost consecinţele de la Colectiv, oamenii au obiective de grup sau personale care se coagulează în câteva mari direcţii. La noi, nemulţumirea cetăţenilor s-a îndreptat împotriva sistemele de control nu sunt gestionate aşa cum trebuie de administraţiile locale, urmând ca toată atenţia să se concentreze după aceea pe Guvern. Executivul a fost obligat într-adevăr să tragă linie şi să înţeleagă că nu mai are cum să funcţioneze, acceptând astfel o realitate care a tulburat în primul rând scena politică. Uneori, pentru un politolog, când priveşti spre o demonstraţie, analizezi exact ce lozinci şi ce panouri au protestatarii în mâini. Ei bine, multe aveau mesaje dure la adresa autorităţilor publice, din această perspectivă demisia Guvernului fiind văzută ca o chestiune necesară, care a creat însă în PSD tensiuni mari, demonstrând că imaginea de unitate era una falsă. Au existat şi acolo tabere între fostul premier (Victor Ponta-n.r.) şi actualul preşedinte al PSD (Liviu Dragnea-n.r.). Să nu uităm că a fost susţinută o conferinţă la care s-au analizat avantajele guvernării din ultimii trei ani de zile, fără a fi invitat chiar fost premier Ponta, mergându-se pe ideea că „la o astfel de întâlnire nu se dau invitaţii ca la nuntă”. Ei bine, acest comportament arată clar că în cadrul PSD există opinii diferite, care duc la acţiuni politice diferite.

Citeşte şi Efectele şi importanţa descentralizării 


- După demisia Guvernului au venit pe scena politică tehnocraţii…
- Un guvern de tehnocraţi este un guvern de criză, care indică o perioadă foarte scurtă de timp în care vor sta la putere, până când gestionează o situaţie de urgenţă, pregătind alegerile pentru instituţiile publice importante, cum este Parlamentul. „Tehnocraţia” este un termen care a apărut imediat după război şi arată că, în condiţiile revoluţiei tehnico-ştiinţifice şi a dezvoltării cunoaşterii, oamenii care se fac remarcaţi posedă şi competenţe de conducere. Astfel, tehnocraţia este văzută ca o conducere mai apropiată de realitate, mai profesionalizată, în care membri guvernului nu au o orientare politică bine definită. În realitate, este însă foarte greu de realizat un guvern de tehnocraţi pentru că întotdeauna cel care este premier este numit de o persoană cu statut politic. În cazul nostru a fost vorba despre preşedinte, care şi-a dorit mereu un guvern al său. Cu toate acestea, cred că în urma hotărârii lui Klaus Iohannis de a avea un guvern tehnocrat câştigător a ieşit PSD, pentru că el este dat la o parte, dar există o serie de realizări ale fostului Executiv, precum ritmul de creştere economică şi PIB-ul, de pe urma cărora partidul câştigă imagine şi ataşamente politice. În tot acest timp însă, frustrarea o înregistrează liberalii care se şi vedeau cu funcţii importante în Guvern. Mai mult, fiind un guvern aprobat de preşedinte, evident că PNL nu se poate considera a fi în opoziţie, dar celelalte formaţiuni au această şansă, astfel încât să poată capitaliza o serie de greşeli ale Guvernului Cioloş.

Citeşte şi Lista roşie pentru primăriile Moldovei 


- Aţi vorbit despre tensiunile din PSD, credeţi că oamenii din partid vor trece peste acestea canalizându-şi atenţia pe alegerile care urmează?
- Este o perioadă complicată şi pentru PSD! Chiar dacă aceştia capitalizează greşelile tehnocraţilor şi le folosesc pentru câştigarea de imagine, aici există tensiuni mari, critici îndreptate asupra preşedintelui de partid, şeful Organizaţiei de Tineret şi-a dat demisia şi au fost alte alegeri, ceea ce înseamnă că social-democraţii nu se vor concentra foarte bine pe alegerile care urmează, fie că vorbim despre locale sau despre parlamentare.


- În campania electorală din 2014 PNL a defilat cu tandemul Iohannis-preşedinte şi Predoiu-premier. Când însă noul şef al statului a avut ocazia să respecte înţelegerea politică dintre fostul PDL şi PNL, acesta i-a preferat pe tehnocraţi. De ce?
- Dacă l-ar fi numit pe Predoiu, însemna că s-a format un guvern politic, iar acesta nu putea beneficia încă de susţinerea Parlamentului. Pentru a evita o situaţie de criză, cred că preşedintele a procedat corect numind o persoană cu o imagine politică curată (Dacian Cioloş-n.r.).

Citeşte şi Din culisele unui eşec răsunător - „Iaşi Capitală Europeană a Culturii”


- Cei din guvernul Cioloş şi-au format o imagine de „neprihănire politică”, încercând să convingă populaţia că nu aparţin nici unei formaţiuni politice. Cu toate acesta, avem cazul lui Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării, care vine din PSD...
- În principiu este normal să punem sub semnul întrebării caracterul total al Guvernului Cioloş ca fiind în întregime tehnocrat. Dâncu vine ca propunere din partea PSD, este acceptată de Cioloş cu anumite argumente care arată că pesedistul a fost acid în anumite conjuncturi politice, retrăgându-se totodată din prim-planul vieţii de partid. Mai mult, faptul că din anul 2004 nu a mai avut nicio funcţie executivă, l-a ajutat. Practic, Vasile Dâncu este şi un preţ plătit de Cioloş pentru a-şi asigura sprijinul politic în parlament al PSD.


- Poate rămâne Cioloş la guvernare fără susţinere politică?
- Aşa cum spuneam, Guvernul de tehnocraţi este unul cu rază mică de acţiune. Acesta nu poate fixa obiective foarte mari, nu se poate angaja în discuţii cu organisme internaţionale financiare (Fondul Monetar, Banca Mondială-n.r.), iar mandatul este destul de redus politic. Sigur că Cioloş poate spune oricând „m-am gândit şi este timpul să intru într-un partid politic”, însă odată ce a a făcut acest pas cariera lui internaţională şi formarea lui profesională de specialist în agricultură ar avea de suferit deoarece ştiu că se gândeşte să obţină o funcţie în cadrul Organizaţie Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie. În România, cum intri în lumea politică şi îţi exprimi dorinţa de a face ceva şi a obţine o funcţie, intri în malaxorul de tocat persoane, acţiuni, activităţi... Cred că viziunea lui Cioloş nu este aceea de a se eterniza într-un plan politic, în România.
A consemna Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei