Secretele reţetelor mănăstireşti

default

Dimensiune font:

| 14-06-2015 12:24

De cum intri pe porţile mănăstirilor din Moldova te învăluie nu numai liniştea locurilor, ci şi aromele cuhniilor în care trebăluiesc zi de zi slujitorii credinţei * în bucătăriile monahale focul nu se opreşte aproape niciodată şi hrăneşte oalele din care vor fi ospătaţi musafirii şi trăitorii obştilor * borşuri, sarmale, chiftele, dulceţuri fel de fel, şerbeturi, siropuri, plăcinte, zacuscă şi chiar mămăliga fac deliciul mesenilor

 „Pofticios, trupeş, dornic de noi prieteni şi plin de glume”, aşa ar putea arăta portretul turistului dornic să guste din bunătăţile Moldovei şi să ducă vestea mai departe, să vadă toată lumea ce oameni gospodari sunt în zonă. Pentru oricine şi-ar asuma o astfel de misiune, prima recomandare ar fi cuhniile mănăstireşti, unde mereu găseşti oameni veseli robotind pe lângă foc. În lăcaşul de cult mâncarea este mai bună, prieteniile se leagă mai uşor şi poveştile sunt spuse mai frumos şi toată lumea se întreabă care este secretul. „Credinţa, rugăciunea şi ascultarea”, ar fi unul din răspunsuri, adică lucrul făcut din inimă şi binecuvântat de Cel de Sus.
Mâncare cu rugăciune
În cele mai multe din mănăstirile şi schiturile din Moldova nu se consumă niciodată carne, dar decizia aparţine stareţilor şi este luată după consultare cu obştea de maici sau călugări. Bucatele sunt preparate fie de vieţuitori ai mănăstirii, fie de femei tocmite special. Masa se serveşte după rânduieli aparte -- în general se mănâncă doar de două ori pe zi, împreună cu întreaga obşte, dar şi cu cei care participă la slujbe. La Mănăstirea Pângărați (Neamţ), lunea, miercurea şi vinerea sunt zile de post. Sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbătoare se mănâncă peşte. Restricţiile alimentare sunt şi mai severe în timpul posturilor de peste an, de multe ori servindu-se doar o masă pe zi cu mâncare gătită fără untdelemn. Chiar şi aşa, bucatele sunt deosebit de gustoase. „Masa începe şi se încheie cu rugăciune, iar pe timpul mesei un părinte citeşte cuvinte de folos, pilde din vieţile sfinţilor”, a explicat părintele Grigore, de la Mănăstirea Pângărați, taina meniurilor savuroase. Un alt loc vestit nu doar pentru frumuseţe, ci şi pentru mâncarea delicioasă, este Mănăstirea Horaiţa. Piesa de rezistenţă este tot peştele, bucătarii fiind maeştri în a-l prepara sub formă de sarmale, drob, ciorbă, chiftele şi chiar răcituri. „Pentru ca aspicul să se închege cât mai bine şi să fie gustos, în apa în care se fierbe peştele se pun şi solzii mari, adunaţi într-un tifon curat”, am aflat de la un călugăr unul dintre secrete, de altfel ştiut de multă lume, dar puţin folosite.  Printre bucatele ce li se oferă turiştilor sunt şi sarmalele cu urdă. „Se pregătesc cu multe legume şi verdeţuri, cu ceapă prăjită, dar şi proaspătă, cu urdă dulce şi miez de nucă. Sunt învelite în foi de viţă sau varză, dar mai ales în frunze de hrean, sfeclă sau fasolică sălbatică, pe care o culeg călugării primăvara devreme din pădurile din apropierea mănăstirii”, a spus Irina Sebastian, din Piatra Neamţ, pentru care Horaiţa este unul dintre locurile preferate de reculegere.

 

Ciorbă de fasole la cazan
Fie că alegi să mergi să te rogi sau doar să le vizitezi, mănăstirile din Botoşani au multe de dezvăluit. Vorona, Zosin, Coşula sau Cozancea ori Gorovei sau Eşanca, toate ar putea fi puncte de atracţie pe o hartă a turismului gastronomic. Sufletul cald al celor care trebăluiesc prin preajma focului este pus în fiecare fel de mâncare, iar mesenii greu se dau plecaţi. „Într-o zi eram la masă cu părintele şi l-am întrebat cum de mâncarea pe care o fac tot eu acasă la mine nu iese la fel de bună ca asta de la mănăstire. «Tu te rogi acasă când faci mâncare? Faci semnul crucii peste toate felurile de mâncare? Aici tot timpul se roagă cineva pentru mâncarea care se găteşte. Rosteşte şi tu o rugăciune acasă când găteşti şi vei vedea că mâncarea are alt gust!», mi-a răspuns părintele. Aşa şi este! Când spui rugăciuni în timp ce găteşti totul capătă alt gust pentru că ai doar gânduri bune şi se transmit în felul de mâncare pe care îl pregăteşti”, a spus Maria, una dintre bucătăresele de la Mănăstirea Zosin. Ciorba cu perişoare din peşte este specialitatea casei la Zosin, iar secretul este „un amestec de carne de la mai multe feluri de peşte pentru ca gustul să iasă mai bun”. La Mănăstirea Vorona turiştii cer mereu ciorbă de fasole gătită în cazan pe sobă cu lemne, salată de vinete sau de roşii cu castraveţi. Dacă ajungeţi în zilele în care nu este post nu rataţi brânză de vaci cu smântână şi mămăligă, un fel simplu ce pare ieşit din restaurantele cu stele Michelin. Singura taină stă în calitatea hranei de care au parte vacile din gospodăria mănăstirii. Acolo nu există poluare, nu există decât linişte spirituală, iar asta se simte la orice îmbucătură. Să petreci câteva ore la Mănăstirea Moreni e o adevărată încântare. Situată la aproape 30 de kilometri de Vaslui, mănăstirea de maici este un dintre atracţiile zonei, atât pentru credincioşii, cât şi pentru cei pasionaţi de turismul ecumenic. După slujbă, credincioşii sunt aşezaţi la masă, aşa cum e rânduiala. Când nu e post oamenii se înfruptă din preparatele lactate produse în făbricuţa mănăstirii. „Vedetă” este tot borşul din perişoare de peşte apreciat chiar şi de străinii cărora paşii le-au fost purtaţi până la Moreni, povestesc maicile de la mănăstire.


Bucatele din Bucovina
Mănăstirile din Bucovina sunt pregătite oricând să-i primească pe credincioşi şi să-i ajute să-și hrănească mai întâi sufletul cu rugăciuni, apoi trupul cu bucate delicioase. La Putna, după Sfânta Liturghie oficiată în zi de duminică, toţi credincioşii sunt invitaţi la masă. „Se mănâncă în trei sau chiar patru ture, depinde cât de mulţi oameni vin. Mâncarea este foarte gustoasă. Bucatele sunt preparate de călugări. Pe masă este un pus mai întâi un aperitiv, cu felul de sezon. Dacă e iarnă, e zacuscă de toate felurile. Vara -- brânzeturi şi legume. Urmează borşul, care poate fi de fasole, cartofi sau peşte. La felul principal se dau uneori şniţele de soia”, ne-a spus suceveanca Mariana Cârlig. Masa credincioşilor este mai bogată în zi de hram, aşa cum a fost Sihăstria Putnei, la sărbătoarea Bunei Vestiri. Peste două mii de credincioşi din toate colţurile Moldovei au stat la masa pregătită de 56 de călugări, care au fost ajutaţi de sătenii din Putna. Cu toţii au preparat 20.000 de sarmale, împărţite în 1500 de porţii pentru masa de după slujbă şi alte 2.000 pentru oamenii săraci sau veniţi de departe care nu au putut să stea la masă.
Bucatele au mereu alături şi câte un pahar cu vin călugăresc, atent migălit toamna şi aşezat cu grijă în butoaiele din care licoarea iese zglobie, ştiind că va întregi o masă gustoasă care ar putea fi mereu o carte de vizită a Moldovei. Cuhniile mănăstireşti sunt locul unde organic sau bio sunt înlocuite cu grijă, credinţă şi rugăciune.

Citeşte şi: Aurul alb din inima Moldovei

Clara DIMA


„Mămăligă mai bună ca la Mănăstirea Dobrovăţ (ultima ctitorie a lui Ştefan cel Mare, aflat în judeţul Iaşi – n.r.) nu am mâncat nicăieri. Bulgărele auriu era aşezat lângă o porţie de brânză cu smântână. Niciodată nu am mâncat ceva mai bun. M-a impresionat bunătatea călugărilor şi a stareţului care împart mereu farfuria lor cu drumeţii veniţi la Liturghie. Cămările nu sunt cine ştie ce pline, uneori e cam greu, dar oamenii buni de la Dobrovăţ reuşesc să-i sature pe toţi cei ce le calcă pragul. Fac asta cu o bucurie imensă” – Iulia Cruţ


Borş de perişoare de la Mănăstirea Moreni
În apa în care fierb legumele, neapărat culese din grădină, se pun capul şi coada de la peşte, de preferat crap pescuit de prin împrejurimi, pentru ca zeama să capete gust intens Se dau câteva clocote bune vreme de jumătate de oră, după care se pun perişoarele din carne de peşte, aleasă bine de oase, amestecată cu sare, ouă, verdeaţă şi puţină făină, cât să lege compoziţia. Se formează «ghiulele» mici care se mai fierb vreo 10 minute, timp suficient ca perişoarele să devină fragede şi suculente, apoi totul se acreşte cu borş de putină şi se adaugă verdeaţă. Cine n-a gustat o astfel de minunăţie trebuie să meargă la Moreni, dar să aleagă obligatoriu perioade în care se mănâncă de frupt sau zile cu dezlegare la peşte, din posturile de peste an.


În calendarul gastronomic realizat printr-un proiect al Muzeului Etnografic al Moldovei este trecută ca preparat specific comunităţilor monahale ciorba de găluşte din brânză de vaci. Se prepară asemănător cu borşul de perişoare, singura diferenţă fiind găluştele care sunt făcute din brânză, ou şi ulei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei