În colții controversei. O explorare a lumii câinilor periculoși

caini

Dimensiune font:

| 10-01-2024 09:50

În lumea iubitorilor de animale, câinii ocupă un loc special în inimile multora. Fideli, plini de iubire și mereu dornici să își facă stăpânii fericiți, sunt adesea considerați mai mult decât animale de companie - sunt membri ai familiei. Cu toate acestea, există o realitate mai puțin discutată, dar extrem de importantă: existența și gestionarea raselor de câini considerate periculoase.

În general, această etichetă este atribuită raselor de câini care, din cauza particularităților fizice și comportamentale, pot prezenta un risc mai mare de a provoca vătămări serioase persoanelor sau altor animale. Această clasificare nu înseamnă că toți câinii dintr-o anumită rasă sunt periculoși; totuși, este un indicator că anumite rase necesită o atenție sporită și o educație adecvată.

Există câini care sunt mai puțin prietenoși decât alții. Experții susțin că acest lucru este în principal cauzat de rasă, Bull Terrier fiind considerată cea mai prietenoasă rasă pentru oameni. Pe de altă parte, cei mai puțin prietenoși câini fac parte din categoria celor de pază și asiatici. Câinii de pază sunt Ciobănescul german, Cane Corso (Mastiff italian), Schnauzer uriaş, Rottweiler, Doberman Pinscher, Ciobănescul belgian Malinois și Bullmastiff. Din rasele asiatice fac parte Shar Pei, Chow chow și Akita Inu. Pe lista celor periculoși mai intră ogarii, câinii de sanie, cei de vânătoare precum Pointer, Golden Retriever, English Setter, Irish Setter, Beagle, Bloodhound, English Springer Spaniel, Weimaraner și American Foxhound. Lor li se adaugă Schnauzer, rasele înrudite cu spitz german, corciturile și câinii de munte.

Rase sub lupă

Termenul de „câine periculos” aduce deseori în discuție rase precum Pitbull, Rottweiler, Doberman și Dog German. Dar ce face, de fapt, un câine să fie considerat periculos? Este o combinație de factori: trăsăturile genetice, modul de creștere și antrenament, precum și mediul în care trăiesc. Este esențial să înțelegem că această etichetă nu definește fiecare individ dintr-o rasă, ci mai degrabă subliniază potențialul crescut de comportament agresiv, care, dacă nu este gestionat corespunzător, poate duce la incidente nefericite.

Pitbull. Originar din Anglia și creat prin încrucișarea bulldogilor cu terrieri, Pitbull-ul este adesea în centrul dezbaterilor privind câinii periculoși. Cu toate acestea, experții subliniază că un Pitbull bine socializat și antrenat poate fi un companion loial și afectuos.

Rottweiler. Rasa Rottweiler, cunoscută pentru forța sa și instinctul de pază, a fost inițial folosită pentru a păstra și a trage căruțe de mărfuri în Germania. Datorită puterii lor semnificative și mărimii impresionante, Rottweilerii necesită o mână fermă în antrenament și socializare.

Doberman. Dezvoltat în Germania în secolul al XIX-lea, Dobermanul este apreciat pentru agilitate, inteligență și loialitate. Această rasă are nevoie de multă activitate fizică și mentală, altfel pot deveni anxioși sau agresivi.

Dog German. Cunoscut pentru statura sa impunătoare, Dogul German este, surprinzător pentru mulți, un câine blând și afectuos. Cu toate acestea, datorită mărimii sale, poate deveni intimidant și, dacă nu este bine antrenat, pot apărea probleme de comportament.

Legi pentru câini

Problema câinilor periculoși este abordată diferit în lume, fiecare țară având propria legislație. De exemplu, în unele locuri, anumite rase sunt interzise sau supuse unor restricții severe. În România, legislația în vigoare prevede că deținerea unor rase considerate periculoase necesită permise speciale și măsuri de securitate. Un aspect esențial în prevenirea incidentelor este educația proprietarilor de câini, accentul fiind pus pe importanța antrenamentului adecvat și a socializării câinilor, precum și rolul campaniilor de conștientizare și educație publică. Experți în dresaj canin și organizații de protecție a animalelor oferă sfaturi și resurse pentru proprietarii de câini.

În România, proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligaţia să îi înregistreze la Asociaţia Chinologică, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil, ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos“ sau, după caz, „Câine agresiv“, printr-o plăcuţă cu dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm. Proprietarii câinilor periculoși au obligaţia să depună la sediul Poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română.

Cu toate aceste reglementări stricte, sunt destul de numeroase cazurile în care câinii au atacat persoane, situații destul de grave finalizate inclusiv cu decesul victimei.

Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”
01/05/2024 18:14

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? O retetă din 1920, scrisă intr-o epistolă chiar de bucătarul-sef de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” contine secretul preparării corecte a cel ...

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte
01/05/2024 14:16

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară in minivacanţa de 1 mai şi de Paşte. Poliţiştii nu vor sta doar pe şosele, ci şi pe pasarele sau in diverse refugii, pentru a măsu ...

Atenție la vopseaua pentru ouă! Poate fi toxică!
01/05/2024 14:12

Vopseaua pentru ouăle de Paşte poate conţine peste 10 E-uri, susţine Asociaţia InfoCons. Organizaţia recomandă achiziţionarea acesteia din locuri autorizate şi atrage atenţia că pot apărea probleme ...

O femeie din Bihor a sunat la 112 ca să spună că fiul ei s-a sinucis. De fapt, ea l-a omorât
01/05/2024 13:12

O femeie din Bihor a ajuns in Arestul Poliţiei după ce, marti seara a sunat la 112 să sesizeze faptul că fiul ei s-a injunghiat cu cuţitul de bucătărie in piept şi a murit. Ajunşi la locul faptei, poli ...

Mâncare pentru bebeluși, plină de otrăvuri
30/04/2024 14:45

Autoritătile sanitare din Romania au emis o alertă alimentară după ce s-a descoperit o substantă toxică intr-un sortiment de mancare destinat bebelusilor. Produsul afectat, „Paste cu broccoli, morc ...

Un bucureștean urmărit internaţional din categoria Most Wanted a fost prins în Italia
30/04/2024 13:50

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fos ...

Gerard Depardieu, la un pas de a fi arestat pentru agresiune sexuală
29/04/2024 13:18

Actorul Gerard Depardieu a fost convocat luni pentru a fi plasat in arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris, unde urmează să fie interogat in legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală fo ...

Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă, atribuit unui romancier palestinian deţinut în închisorile israeliene
29/04/2024 11:22

Un romancier palestinian deţinut in inchisorile israeliene din 2004 a caştigat duminică Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (IPAF), unul dintre cele mai prestigioase trofee din universul literatur ...

CTP și Piedone, pe aceeași ”lungime de undă”
29/04/2024 00:11

Cristian Tudor Popescu ii răspunde jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a criticat intr-un mesaj pe Facebook si l-a numit ”candidatul usturoi” „Un vitelus de unde suge trebuie să fa ...

Lucian Mîndruță:
29/04/2024 00:08

Lucian Mindrută, persoană publică extrem de activă in mediul online, a făcut recent o confesiune surprinzătoare. Jurnalistul a spus că se implinesc 10 ani de cand nu a mai pus gura pe alcool. Decizia are ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei