Reţetă de pierdut bani europeni pentru un parc de agrement FOTO

default

Dimensiune font:

| 13-07-2016 05:47

Parcul Cornişa, proiectul care trebuia să aducă turişti la Botoşani, este încă nefinalizat, deşi contractul a fost parafat de mai bine de cinci ani * proiectul, în valoare de 65 milioane de lei a primit finanţare din fonduri europene pentru valorificarea potenţialului turistic * contractul a fost semnat în mandatul Elenei Udrea, iar lucrările bat pasul pe loc, deşi au existat mai multe termene limită impuse de Uniunea Europeană

Fiecare oraş are câte un proiect care a îngenuncheat autorităţile locale, unde Primăria sau Consiliul Judeţean nu a reuşit să finalizeze lucrările, mai ales cele cu fonduri europene.  Dacă în Bucureşti există centura ocolitoare care nu se mai termină, dacă în Timişoara autorităţile s-au împotmolit total în renovarea Castelului Huniadelor, în Botoşani există două proiecte care au arătat limita autorităţilor locale din Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, respectiv reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” şi construcţia parcului de agrement Cornişa. În proiectul de reabilitare a teatrului s-au pierdut aproape 4 milioane de euro şi nu se ştie din ce bani va fi refăcută clădirea.


Parcul de agrement Cornişa reprezintă „perla coroanei”. Acesta este proiectul prin care municipiul, dar şi judeţul, trebuiau să apară pe harta turistică a României, iar în Botoşani trebuiau să ajungă turiştii ce vizitau mănăstirile din Bucovina.


Din păcate, la cinci ani de la semnarea contractului de finanţare, la patru ani de la licitaţie, proiectul nu a fost încă finalizat. Politicienii s-au certat pe seama lui, s-au luat credite în numele botoşănenilor, iar proiectul încă nu este finalizat, zona de agrement de la ieşirea spre Suceava încă nu este gata, iar locuitorii trebuie să plece în continuare la Ariniş, la Gura Humorului, pentru a trece de canicula verii.


Finanţare semnată de Elena Udrea
Municipiul Botoşani este unul dintre puţinele din ţară care a primit finanţare din fonduri europene, înainte de 2012, pentru a dezvolta un proiect turistic şi de agrement pentru localnici. Parcul Cornişa cu aqua-parcul, cu singurul râu artificial de rafting, cu patinoar acoperit, bazinele de înot, saune, SPA, sală de fitness, trebuia să fie cel mai important punct de atracţie turistică nou-construit în zona Moldovei. Semnarea contractului de finanţare a fost făcută în al doilea mandat de primar al lui Cătălin Flutur, în perioada 2008-2012, mai precis în 2011, când ministrul Turismului era nimeni alta decât Elena Udrea, colega de partid a lui Flutur din PDL. Proiectul a beneficiat de o cofinanţare de 50% din valoare, adică 10 milioane euro, iar diferenţa trebuia asigurată de Primăria Botoşani, evident din credit bancar. În urma licitaţiei, din 2012, câştigată de firma Electroalfa, s-a ajuns la un contract de 65 de milioane de lei, de la peste 80 milioane lei.


Început de Flutur, terminat tot de Flutur

Construcţia Parcului Cornişa trebuia să dureze doi ani. Licitaţia a fost anunţată în 2012, când primar era Cătălin Flutur, a fost organizată de către Ovidiu Portariuc, una dintre surprizele alegerilor din 2012, şi va fi finalizat în 2016 tot de Cătălin Flutur, care a fost reales primar. Greşelile de proiectare, lipsa avizelor de la Ministerul Apărării Naţionale (proprietar pe unele parcele), lipsa din proprietatea unei părţi din terenul pe care s-a construit parcul, modificarea soluţiilor de execuţie, dar şi analiza de peste jumătate de an a rezultatului licitaţiei au dus la o amânare de doi ani a proiectului. În alţi doi ani s-a construit, însă nu s-a reuşit finalizarea lui nici până acum.


Fostul primar Ovidiu Portariuc a dat vina pe Cătălin Flutur pentru toate întârzierile din proiect şi a spus că din cauza greşelilor de proiectare nu a putut să fie finalizat în termenii stabiliţi iniţial. Spre exemplu, din cauza greşelilor de proiectare, lucrări în valoare de peste 3 milioane euro au fost scoase din nou la licitaţie în noiembrie 2015. 


Portariuc anunţa finalizarea lui în iunie, Flutur a anunţat octombrie ca termen limită.
În timpul campaniei electorale de la alegerile locale din 5 iunie, fostul edil-şef, Ovidiu Portariuc, anunţa că lucrările la Parcul Cornişa vor fi finalizate la sfârşitul lunii iunie şi că de la sfârşitul lui iulie sau începutul lui august va fi dat în folosinţă tot complexul.


Încă din noaptea alegerilor, noul primar Cătălin Flutur a declarat că în această vară Parcul Cornişa nu va putea fi folosit. După ce a revenit în fruntea Primăriei Botoşani, Flutur a făcut referiri la lipsa alimentării cu energie electrică şi a reţelei de canalizare a complexului. „Se lucrează la zona de heleşteu şi rafting, aşteptăm expertiza la zona de plajă la bazinul exterior, iar cei care au câştigat licitaţia pentru patinoar lucrează. Eu îmi doresc din suflet ca în trei luni să ne încadrăm cu lucrările. Indiferent cum arată obiectele şi obiectivele de acolo, este nepermis un lucru - nu avea nicio legătură partea de canalizare cu teatrul de vară, cu terenurile de fotbal, cu patinoarul, pentru că fiecare obiectiv are o scurgere în coloanele principale. Problema noastră era să rezolvăm finalul, tot ce se colectează. Este impardonabil. Alimentarea cu energie electrică, canalizarea, pluvialul, sunt nişte utilităţi care puteau să fie gata şi să mai stăm un an sau doi să facem restul. Este ca şi cum facem o casă şi nu o să ne mutăm niciodată în casa respectivă dacă nu e curent electric şi nu pot merge la toaletă”, a declarat primarul Cătălin Flutur.


Municipalitatea a scos în acest an la concesiune mai multe terenuri pentru terase în zona de comerţ a Parcului Cornişa, unul dintre ele fiind concesionat pentru următorii 10 ani la preţul de 1.100 lei pe metru pătrat. Sezonul de vară 2016 este compromis pentru toţi cei care au concesionat terenuri acolo, urmând să încerce să facă afaceri măcar din octombrie-noiembrie.


Ring politic între Flutur şi Portariuc

Încă de la anunţarea proiectului, Cornişa a fost transformat în subiect politic, ocazie de atacuri în campanie electorală. Construcţia Parcului Cornişa a fost anunţată de Cătălin Flutur la finele primului său mandat, 2004-2008, atunci când preciza că va fi realizat cu fonduri europene. În campania din 2012, cel care avea să preia conducerea Primăriei Botoşani, social-democratul Ovidiu Portariuc, a spus că municipiul Botoşani nu are nevoie de un astfel de proiect şi că dacă va ajunge primar va încerca să mute finanţare pe programe sociale de construcţie locuinţe.

Radiografia dezastrului din spitalele vasluiene

Portariuc a câştigat Primăria Botoşani în 2012 şi a constatat că finanţarea primită din fonduri europene nu poate fi mutată pe alte proiecte şi a trebuit să finalizeze licitaţia şi să înceapă construcţia proiectului. Din 2012 până în 2016 Portariuc l-a acuzat pe Flutur că a proiectat prost acest proiect, în timp ce Flutur l-a acuzat pe Portariuc de incompetenţă pentru că nu reuşeşte în 4 ani să termine o construcţie care trebuia finalizată în doi ani. Mai mult, dacă în campania din 2012 Portariuc spunea că Botoşani nu are nevoie de un astfel de proiect, în cea din 2016 se lăuda că l-a finalizat şi că este cel mai complex proiect dezvoltat în Botoşani după Revoluţie.


De asemenea, deşi în timpul mandatului de primar al lui Ovidiu Portariuc s-a negociat un credit de 12 milioane lei pentru a acoperi valoarea totală a lucrărilor de la Cornişa, după ce a pierdut alegerile Portariuc a boicotat accesarea creditului prin decizia luată în numele PSD de a nu participa la şedinţa de Consiliu Local unde se dezbătea acest proiect de hotărâre. Un alt proiect care trebuia să se discute era şi ce al înfiinţării unei noi direcţii în Primărie care să administreze Parcul Cornişa, organigrama de posturi, salarii. La câteva ore de la acea şedinţă de CL, Portariuc anunţa că demisionează din funcţia de preşedinte al PSD Botoşani. 


După ce Portariuc a pierdut alegerile şi a demisionat de la şefia PSD, se aşteaptă ca grupul de consilier locali ai PSD să participe la următoarea şedinţă de CL convocată de primarul liberal Cătălin Flutur, acolo unde au o majoritate de un consilier local în plus faţă de PNL, şi să aprobe proiectele rămase de dezbătut încă de când primar era Portariuc.


Parcul de agrement Cornişa, întins pe mai bine de 40 de hectare de teren, cuprinde piscine acoperite şi în aer liber, cea exterioară fiind olimpică, aqua-parc, saune, primul râu de rafting artificial din ţară, patinoar acoperit dotat cu singura pistă dedicată pentru curling din România, amfiteatru, locuri de joacă pentru copii, plajă, o zonă împădurită de peste 35 hectare de teren, şase terenuri de sport, dintre care unul care poate fi acoperit cu balon presostatic.

Alina CALINIUC

LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei