MOLDOVA de 10- Perspective pentru regiune la debutul unui nou deceniu în Uniunea Europeană

default

Dimensiune font:

| 26-02-2017 14:04

După primii zece ani de la momentul în care România a aderat la spaţiul comunitar european, s-au înregistrat schimbări importante atât la indicatorii economici, cât şi în ceea ce priveşte mentalitatea * pentru următoarea decadă, oamenii de afaceri , dar şi şefii din administraţie s-au arătat optimişti * cu toate acestea, în prezent, din noul exerciţiu financiar 2014-2020 sunt mai multe linii de finanţare lansate, dar gradul de absorbţie este de-a dreptul ruşinos

În momentul în care România şi-a început periplul ca membru al Uniunii Europene, Regiunea de Nord-Est era considerată cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar. După primii zece ani şi câteva sute de milioane de euro rulate în economia fiecărui judeţ din regiune, au început să apară şi efectele. La finalul lui 2016, şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a anunţat că zona nu mai este considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană. „Nu suntem cea mai săracă regiune din UE. Avem o veste bună. Nu mai suntem ultima regiune din UE, suntem pe locul cinci de la coadă. Ceea ce este important pentru că arată că ritmul nostru de dezvoltare este mai accelerat decât al altor regiuni”, a spus Asandei.

Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

Astfel, un rol important în repornirea motoarelor de dezvoltare din regiune l-au avut fondurile europene alocate în exerciţiul financiar 2007-2013, perioadă în care zona a excelat la ritmul de absorbţie. Astfel, Regiunea Nord-Est se situează pe primul loc în clasamentul regiunilor din România ca valoare a fondurilor absorbite, peste 600 de milioane de euro, şi pe poziţia a doua, după Nord-Vest, ca procent utilizat din alocarea regională (peste 90%). Nu acelaşi lucru se aplică şi pentru noul exerciţiu financiar. „Evoluţia POR 2014-2020 la un an jumătate de la adoptare, un program complex, cu 12 axe, bazat pe competitivitate, nu este cea aşteptată. Regiunea Nord-Est are, prin acest program, o alocare de peste 1 miliard de euro fonduri nerambursabile, reprezentând 17,51% din alocarea publica naţională. Cheltuirea alocării regionale rămâne o mare provocare. Fără măsuri urgente, asumate de la nivel naţional, vom ajunge la dezangajare“, au atras atenţia reprezentanţii Organismului Intermediar POR.

Probleme în noul exerciţiu financiar

La o întâlnire din această săptămână de la ADR Nord-Est, şefii administraţiei din cele şase judeţe ale regiunii au fost informaţi cu privire la nivelul foarte scăzut al fondurilor europene din exerciţiu financiar european 2014-2020. „Este necesar să accelerăm atragerea de fonduri europene pentru că suntem subunitari la nivel naţional, 0.86%, practic suntem pe cota de îngheţ. Trebuie să găsim soluţii atât la nivel legislativ, cât şi la nivelul depunerii de proiecte“, a transmis primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

În acest moment, prin POR 2014 - 2020 sunt deschise doar jumătate din axele de finanţare. Practic, se pot depune proiecte pe axa 2, prioritatea de investiţii- microîntreprinderi, unde alocarea pe regiune este de 40,9 milioane de euro. Termenul a fost prelungit până în aprilie. În cadrul liniei de investiţii 2.2 - „Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor”, unde alocarea financiară pe regiune este de peste 30 de milioane de euro. Pe axa 3 a programului au fost lansate două linii de finanţare, unde pentru investiţii în clădiri publice sunt disponibile peste 50 de milioane de euro. Pe axa prioritară 6 - 6.1, „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale“ sunt alocate fonduri de aproape 140 de milioane de euro.

Bani pentru incubatoarele de afaceri

Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, la nivelul Regiunii de Nord-Est urmează să fie disponibile sume de peste 20 de milioane de euro. Fondurile sunt alocate prin prioritatea de investiţii 2.1. „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin incurajarea creării de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri“ - 2.1.B Incubatoare de afaceri.

În acest moment, condiţiile de finanţare a incubatoarelor de afaceri prin POR au fost supuse consultării publice. „Eventualele observaţii şi propuneri pot fi transmise la adresa info@mdrap.ro , până la data de 21.03.2017“, transmis reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Mesaje pentru următorul deceniu

În cadrul campaniei „Moldova de 10“, oamenii de afaceri şi reprezentanţii administraţiei publice s-au arătat încrezători pentru următorul deceniu, chiar dacă noul exerciţiu financiar nu a debutat în forţă. „Eu sunt optimist pentru următorii zece ani. Cred că diferenţa dintre România şi Occident va fi mai mică şi că va fi un recul al forţei de muncă pentru că atât la nivel de infrastructură, cât mai ales la cel salarial va fi o diferenţă foarte mică. Spun asta pentru că ne uităm la celelalte state care au intrat după ţările care au constituit UE şi vedem că ele au reuşit să crească“, a afirmat Valeriu Iftime, care deţine Elsaco Botoşani. Acelaşi mesaj a fost transmis şi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Elena Miron: „Există o tendinţă naturală de progres. Nu cred că se poate regresa, chiar dacă mergem mai greu, chiar dacă avem lacune de tot felul, societatea progresează. Cred că intrarea în UE clar ne-a săltat, ne-a ajutat ca progresul să devină mai rapid, contează banii care au venit, faptul că am avut de respectat nişte reguli şi cu siguranţă că urmează să progresăm“.

 

Important este să punem bazele dezvoltării prin resurse proprii, prin valorificarea potenţialului şi oportunităţilor pe care le avem deja. Avem iniţiative, avem oportunităţi de dezvoltare, avem strategie, suntem regiune pilot în câteva proiecte europene”- Vasile Asandei, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

 

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.

 

CAMPANIE EVE 

 

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii

„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO

„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei

MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“

MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni

MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei